Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Sziasztok! Pár hozzászólással előbb volt a rádiótechnika újságból egy oldalszám. Én vettem a fáradtságot és megosztom minden kedves GM csövessel.
Szia!
Köszi a többiek nevében is!
Sziasztok!
Tegnap találtam a fiókom alján 2db GM csövet. Fekete üvegcső, végén a két jelölt érintkezővel ( + - ). Ez van ráirva : HSZ-3 63.3 63.2456 LFGY. 4.6 A másik cső is ugyanilyen azon csak a 4.2 van feltüntetve. Valamikor huszonévvel ezelőtt kiselejtezett honvédségi cuccból szereltem ki sajáthezűleg. Valakinek esetleg volna adatlapja hozzá? A kép sajnos igen rosszul sikerült.
A cső alakjáról beazonosítva ezeket IH-11 esből szedhetted ki.
Köszönöm a válaszod! Igen, ilyen készülékekbők kerültek ki a csövek, csak adatlappal nem rendelkezem.
Próbaképp a feszültséget fogom emelni 400V-tól és kiváncsi leszek a cső viselkedésére. Látom tájékozott vagy a témában, adatlapod nem volna hozzá vagy egy becsült érték hogy a "plató" közepe milyen feszültségre eshet?
Mivel elég régi a cső nem sokra mennél az adatlappal így jobban jársz ha felveszed a karakterisztikáját, pláne ha nem csak indikálás hanem mérés is a célod vele.
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Él még ez a fórum? Lenne egy kérdésem.
Ez nagyszerű! Csak láttam, hogy december óta nem írt senki. Szóval tervezem egy GM számláló építését is amelyet magam fogok megtervezni. Egy digitális számláló amely egységnyi ideig számolná a kisüléseket. A csövet egy amcsi cégtől udvarolnám ki. www.Indinc.com Ez elsősorban otthoni mérésre kellene. Azt nem tudom melyik tipusű cső lenne a legmegfelelőbb? Mi az amit van értelme otthon mérni? Alfa béta gamma? És az érzékenységük alapján is rengeteg fajta van. Ha valaki esetleg tudna ebben tanácsot adni ebben, azt megköszönném. Természetesen az áramkör tervét felteszem az oldalra, ha elkészült .Előre is köszönöm!
Hát, mivel te magad sem tudod, mit akarsz mérni, elég nehéz tanácsot adni. Háttérsugárzás méréséhez pl érzékeny cső a jó.
Elsősorban a háttérsugárzás lenne a cél. Vagy olyan anyagok eszközök amelyek rádióaktívan szennyezettek.
Sziasztok!
Keresnek hattersugarzas (valamint rontgensugarzas) detektalasara alkalmas GM csovet. Ha valaki megvalna egy kifogastalan allapotu a celra alkalmas csotol (az uzemi fesz. erteket is tudnom kellene, termeszetesen), kerem irjon. Elore is koszonom.
Szia nekem van egy orosz hordozható sugárzásmérő, tokkal vonóval. véeletlenül épen most eladó.
Ha röntgent is akarsz mérni főleg ha lágyabb sugárzást (100kV alatt) akkor mindenképp végablakos csövet vegyél.
Az az igazsag, hogy magam szeretnem megepiteni. De ha kuldenel egy kepet, meg irnal egy arat, akkor megfontolnam. Koszi.
Koszonom a tanacsot, nem vagyok egeszen perfekt a temaban. Lattam femburkolatut, es teljesen uvegburkolatut. A vegablakos tipus nekem uj. Tudnal esetleg nehany tipust is mondani?
Nehany hete lattam valamelyik weboldalon ezeket: (SBM-21) working range mkR/s 0.01-1000 (SBM-20) working range mkR/s 0.004-40 Ezek valamelyike esetleg megfelelne a celjaimra?
Szia
SBM-20 érzékenyebb mint a SBM21 (ez jóval kisebb is). Háttérsugárzást is mér szépen, de az alpha-t felejtsd el ezzel a tipussal. Érzékeny műszernél, ami alphat is mér, valami hasonló Pancake tipusú csőre lesz szükséged. Bővebben: Pl. ilyenre Innen már rendeltem pár csövet (SBM-20-1-ket) és szépen meg is érkeztek (bár ez még régebben volt). Bővebben: Link
A cső egyik végén egy csillámlemezzel van lezárva így a kis energiájú részecskék is be tudnak jutni. GM csövek
Csibi , Laslie74, koszonom szepen a tanacsokat, es a linkeket, megprobalok rendelni egyet, elso ranezesre nem tunik veszelyesnek az ar. Koszonom!
Találtam egy csövet a www.Indinc.com -nál. LND716 a tipusa. Ez elég érzékeny lenne háttérsugárzás mérésére? GAMMA SENSITIVITY CO60 (CPS/MR/HR)=0,26 A segítséget előre is köszönöm!
Ha a háttérsugárzás változását akarod regisztrálni minél nagyobb térfogatú csövet válassz, és azokat sem árt többet bekötni.
Szia!
A feszültség-sokszorozó kaszkádban mekkora (kapacitású) kondikat használtál, illetve érdemes betenni?
Rendben, köszönöm szépen! Ja, még valami: Nálad ugye 0,5 RAD/h-ig van beskálázva a műszer, ez 595 mR/h-nak és 5950 μSv/h-nak felel meg nagyjából, jól számoltam?
Igazából a skála csak nagyon hozzávetőleges, mert nincs hitelesítve a műszer, így ez rendkívül pontatlan. A műszer és a számláló helyett pedig érdemes frekvenciamérőt használni. Ugyanis a cső beütésszámából egyértelműen kiderül a sugárzás nagysága, így sokkal könnyebb hitelesen mérni, illetve megfelelő átalakítóval (pl PIC) akár közvetlen a sugárzást is ki lehet írni. Lehet, hogy majd készítek egy ilyen programot, ami ezt ki tudja számolni, és LCD-re kiírja, de ez nem mostanában lesz.
Köszönöm az infót! Egyelőre nekem is jó lesz ez
Üdv
Mindenképp érdemes megkeresni a felhasznált cső adatlapját és a karakterisztikáról leolvasott beütésszámmal impulzusgenerátorral skálázni a műszert, külön beosztásokkal főleg a nagyobb tartományokban, így jó közelítéssel reális értékeket kapsz és megspórolhatod az izotóppal kalibrálást ami manapság több szempontból problémás.
Ez agy nagyon jó ötlet Egyelőre csak egy jó öreg (de új) SBM20-at szereztem, de akkor mindenképp így pontosan be tudom lőni a szerkezetet elég pontosan! Neked is köszi az infót!
Az ilyen kis csövek inkább indikálásra vagy zseb, kulcstartó-sugárzásriasztónak való és elég érzéketlenek. Ha gyenge sugárzást is akarsz mérni keress valami nagyobb méretű csövet pl SBM-20 vagy még jobb Si-22g persze ezek a csövek főleg csak gamma-sugárzásra érzékenyek és korlátozottan bétára. Ha fontos a béta és az alfa detektálás is akkor végablakos cső kell pl. Si-3b
Érdemes szétnézni a vaterán is, elő szokott fordulni olcsón döglött elektronikával régi Magyar, Orosz sugárzás, vagy szennyezettségmérő amiben tökéletes állapotú cső van. A karakterisztikafelvételt itt találod.
Részletes adatlap nélkül csak ismert aktivitású sugárforrással tudsz kalibrálni mert ha a feszültségtartomány felső részére állítod be a munkapontot akkor több impulzust ad minden értéknél, ha az alsóba akkor kevesebbet, és az a plató szélességében több nagyságrend eltérést is jelenthet. Tehát ha nem elégszel meg az indikálással keresned kell egy helyet ahol ezt el tudják végezni, pl némelyik egyetemeken. Gyakorlatilag kevés olyan eset van, hogy ha füllel halhatóan nem érzékelhető a beütésszám gyakorisága mérni kéne az értéket, azt akkor már jobb ha más szakszolgálatokra bízod, és te távol maradsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |