Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Szia!
Itt a leírás is hozzá. Aminél nincs wattszám írva oda elég a 0.25W-os
köszönöm szépen nagyon hasznos
Csak van egy problémám a cikk írja hogy szabályozható feszültség forrás kell a beállításához nekem viszont csak egy számítógép tápom van meg egy 12V-os dugasz tápom. Belehetne állítani úgy is ha simán ráteszem az aksit a töltőre és multival mérem és mikor eléri a kívánt feszültséget az aksi segítségével állítom be az adaptert?
Hello!
Akkor légy oly kedves rajzold már le komplett módon, (töltő-kapcsoló fokozat-aksi) hogy mi is tiszta képet lássunk a javasolt átalakításról. (És nem utolsó sorba Te is) üdv! proli007
De pl úgy is lehet hogy mondjuk 4.5v-os ellemekből öszerakod a feszültséget / 4db=18v/, és ezt leosztod egy potméterrel.Vagy ez így nem jó?
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Megpróbálom összerakni és utána írok bár lehet közben is ha vmi probléma akad
Először is nem kiabálok semmit de nekem is ilyen töltőm van úgyhogy én is ismerem!
A zölddel be karikázott mind kettő zener dióda. A piros az relé
Hali!
A 2010-es RT februári számában meg jelent egy kapcsolás. Azt csináld meg nagyon jól működik!
Semmi értelme ennyi fokozatra lebontani. Ekkora trafóhoz a 10 Ohm-os és a 2,2 Ohm-os ellenállás elegendő. Bekötöd a 10-est fixen, a 2,2-est meg 1 kis kapcsolóval párhuzamosan tudod kapcsolni. A töltő működési elve miatt nincs értelme az aprólékos kapcsolgatásnak. Ritkán tudok most válaszolni, mert szanatóriumban vagyok. Hétvégeken járok csak haza, benn meg nincs internet.
Köbzoli!
Tudom, hogy több példányban is megépítetted már ezt a töltőt: Bővebben: Link. Azt szeretném csak kérdezni, hogy mi az a minimum tápfeszültség, amiről már használható?
Én is 15V-ra tippeltem volna (bár 18V-ról használom az 1A-est), viszont nagyobb áramra kell (2.5-3A legalább). Szóval akkor nem aprózhatom el.
Köszi!
Üdv.
A linkelt kapcsin,hogyan lehetne megoldani azt,hogy 6A helyett 10A legyen a max. töltőáram. [OFF]Azt olvastam,hogy feszosztással,de ez nekem nem világos.Akksitöltő[/OFF]
Ezek a képek nem a jól sikerült kategóriába tartoznak...
Üdv
9V-os 175mAh-s akksit mekkora feszülstéggel és árammal illik tölteni? Köszi
Köszönöm segítséged, az alkatrészek megvannak, a lakkra gyűjtök, anélkül nem szeretném megcsinálni. A héten elvileg meglesz az is, és hétvégére marad a megvalósítás. Fogok írni a fejleményekről. Üdv
Akkor keresd elő az RT újságot ott jobb minőségű
Gondolom NiMh vagy NiCd akkuról van szó viszont azokból nincs olyan hogy 9V-os mert 1 cella névleges feszültsége 1,2 V és akárhogy szorozzuk nem lesz kereken 9V. Maradjunk annyiban hogy ezt csak ráírják.
Ha 7 cella van benne akkor a névleges feszültség 8,4 V a töltési végfeszültség pedig hozzávetőlegesen 10,1 V, ha 8 cella van benne akkor a névleges feszültség 9,6 V a töltési végfeszültség pedig 11,5 V. A töltőáram a hagyományos módszerekkel töltve nagyjából 20 mA, abból baj nem lehet.
Nyilván, bár az a néhány ember akinek nincs meg még mindíg vakon vagy hülyén hal meg. Bár ha nem te készítetted a képet az enyhítő körülmény lehet Szent Antalnál ...
Azt írják rajta hogy HR22 - 9V (ez a típusszáma)
NiMH 8.4V 175mAh. Van még egy olyan hogy "E-block - Transistor" ez valami védelem lehet? Köszi. Ha 175mAh akkor a 150mA-es fogyasztónál kb 1 órát kell bírnia igaz?
Szia proli007 !
A leírtak alapján elég egyszerű, aki építget ezt-azt megérti. Olvass vissza. Lehet relét, és 741-et építeni egy új fejlesztésbe, de ha van olcsóbb, egyszerűbb, inkább azt valósítják meg. De ez csak az én álláspontom és még néhány emberé.
Nem tudnád egy kicsit nagyobb méretben feltölteni a rajzokat ?
Köszi !
Hello!
Úgy látszik én elég értetlen vagyok.. :yes: És mi az akadálya annak, hogy lerajzold ha elég egyszerű? De vajon elolvastad amit a zárójelben írtam? :no: üdv! proli007
Hello!
Ez "magától" is működik 10A áramig. Alapvetően a P1 potin akkora feszültségnek kell lenni, ami a shunt ellenálláson 10A-t ad ki. Ha a shunt ellenállás 0,01ohm akkor 10A esetén azon 0,1V mérhető. ezt a feszültséget kell szolgáltatnia a 8,2kohm/100ohm (P1) osztónak a 9V-ból. A feszültségosztó képlete: Uki=Ube*(R1/(R1+R2)) (Ahol R1 a P1 poti, az R2, pedig a 8,2kohm. Az Ube a 9V-os stabi feszültsége, Uki, pedig a P1 maximális kimenő feszültsége. - Uki= 9V*(100ohm/(8200ohm+100ohm))=0,108V - Uki=Us (Erről a CA3140 gondoskodik, mert addig nyitja a két Fet-et, míg a potin beállított feszültség egyenlő nem lesz a shunt elenálláson eső feszültséggel) - Így Iki=Us/Rs 0,108V/0,01ohm=10,8A Remélem így érthető a működés. Természetesen a trafónak és a Fet-ek hűtésének is tudnia kell a megnövekedett teljesítmény igényt.. üdv! proli007
Nagyon szépen köszönöm a terjedelmes választ.
Igazán kedves vagy.Így már értem. Ámde visszamenőleg olvastam,hogy az a töltő rész(mert nekem csak az kellett volna) nem alkalmas az általad publikált figyelőhöz,valamilyen oknál fogva. Én már a "figyelődet" megcsináltam ( teljesen jól működik egy sima fix áramú töltőről) és most akarok keresni hozzá egy olyan kapcsolást amin 10A-ig lehet szabályozni a töltőáramot.De akkor ez alighanem ugrott.
Hello!
Nem egészen tudom melyik "figyelő"-re gondolsz. De ha arra, amiben egy 723 van és egy kis tirisztor, akkor annak "erőssége" a hálózat nullpontjában végzett feszültség figyelés. Ez első sorban egyszerű diódahidas szabályozatlan és tirisztoros vezérlésű töltőhöz készült. Ugyan is ott a nullpont közelében (amikor a trafó pillanatnyi feszültsége alacsonyabb, mint az aksi feszültség) nem folyik töltőáram. Így az, nem hamisítja meg a mérést. Ennél a töltés pufferelt egyenfeszültségről állandó árammal történik. Tehát az áram állandóan folyik. Itt is lehet használni a figyelőt, ha nem kapcsoljuk rá a váltófeszültséget a figyelőre. Csak akkor állandóan figyeli a töltési feszültséget (mint ha mindig nullpont lenne), és így elesünk az egyik legfontosabb "szolgáltatásától, hogy az átmeneti ellenállásokon eső feszültség ne hamisítsa meg a lekapcsolási feszültség pontját.. (De szerintem ezt már kifejtettem többször) üdv! proli007
Igen arról a figyelőről van szó és valóban már többször kifejtetted ez irányú véleményed,bocsánat én olvastam vissza egy kicsit későn.
Szóval akkor az alábbi kapcsolás jó lesz hozzá?
Dehogyis vagy értetlen.
Sok embert nem érdekel a megépített áramkör működése. Vagy azért, mert minek, vagy mert nem képes felfogni. De ez magánügy, amit tiszteletben tartok. Így kerek a világ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |