Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   105 / 563
(#) cimopata válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

És a zárárlati áramot mi fogja korlátozni?

Remekül beleolvad a vezeték a kézbe.

Konverter mindenképpen kelleni fog.
(#) Tubi56 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Puding próbája az evés! Próbáld ki működni fog!
Én már próbáltam!
(#) Tubi56 válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Ugyan olyan kábel kell mint egy hegesztő gépnél!
12-16MM2-es!
Az akkuk sorba kötéséhez a testkábelnek és munkakábelnek is elég!
(#) Tubi56 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Másold be a google- ba!
How to make an arc welder with a car battery & pocket change ...
Ez csak 1db akkuval van!
A zárlati áramot maga az elektróda, kábelek korlátozhatja!
Persze azért 2.5mm-es elektródánál vastagabbat ne használjunk hozzá!
(#) cimopata válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Hááát, a fene tudja
(#) mex válasza cimopata hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Ez csak nagyon szükségmegoldás lehet, az is csak ritkán.
Nagyon nem mindegy az akku tipusa. Egy sprirálcellással nem mernék nekiállni....
(#) Tubi56 válasza mex hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Így van szükség megoldás, de működik!
Nem állandó használatra, de ha ritkán kell hegeszteni egyet-egyet arra jó és nagyon szépen lehet vele hegeszteni! Persze az akku kapacitása határt szab!
Egy kb.fél méter hosszú spirális 25-30mm átmérőjű és 3-4mm vastag cekaszal ami a negatív ágra van szerelve az áramerősséget is lehet szabályozni!
(#) fater964 hozzászólása Márc 14, 2010 1 /

Szép jó estét!
Na ma összeraktam a vezérlő meg a fő panelt.Fel is élesztettem.Az a kérdésem, hogy a zener IGBT emitter oldalán kell mérni az 5,2V ot?A másik a kicsi 100Ohmos ellenállás igen melegszik.OK ez így, vagy gubanc van?És még egy úgy indul, hogy először a hővédelem indul utána vált át üzemre.Ez így OK?Segítséget köszönöm.
Üdv:fater
(#) erdgab válasza fater964 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Üdvözlet fater!
A zéner két végén (anód-katód),vagyis az IGBT G és E lábai közt kell mérni az 5,1-5,3V értéket,ez DC érték.A két oldal közt 1-2 tized volt eltérés szokott lenni,több nem lehet.A 100 ohm ellenállások melegszenek,de nem színeződhetnek el és nem is füstölhetnek,én 2W típust szoktam beépíteni.Kézzel érintve eléggé melegnek tűnnek.Érdemes 10-15 percig járatni hűtés nélkül,akkor megállapítható,hogy csak egy bizonyos hőmérsékletig melegszenek vagy el is égnek.Bekapcsoláskor először a hővédelem led világít,kis idő múlva meghúz a relé,világít az üzem led is,majd a hővédelem led kialszik és üzem állapotban kapcsol a gép,ekkor indul a vezérlés.A potmétert csavargasd össze-vissza,fel -le,közben mérj a zéneren folyamatosan,semmilyen változást nem szabad,hogy láss a műszeren,semmilyen poti állásnál nem szakadhat le a vezérlés ( ! ) és a 100 ohm ellenállásokon kívül semmi nem melegedhet,mérj áramfelvételt is.
(#) fater964 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia Gábor!
Ne haragudj, hogy tegezlek de így szerintem közvetlenebb.De térjünk a tárgyra, először is a zénereken 5,2V mérek 3 század eltéréssel ,akkor ezek szerint a leválasztó jól van megtekerve?A 100as ellenállásnál nem a 2Wos melegszik nagyon hanem a 0,6Wos.Áramfelvétele 280mA a labtáp szerint.Potim pont ilyen még nincs egy 2,2K ellenállással indítottam el.Így egyenlőre csak max és min állást szimuláltam rajta. De mind a két állásban ugyan az az érték.
Üdv:István
(#) erdgab válasza fater964 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Naná,hogy tegeződünk,ez nem is lehet kérdés és bocsánat,hogy a nick nevedet rosszul használtam!
A zénereken mért érték tökéletes és a kis trafó is jó.Az IRFD120 G-ről menő 100 ohm ellenállásnak nem szabadna melegedni,nézd meg jó helyre kötötted e be vagy rossz az IRFD120,véletlen nem D-G zárlatos (?),esetleg nem a dióda és a 2x100 ohm pontra kötötted az egyik végét,a másik a G lábra megy az 1k ellenállással együtt.A 2,2k poti is jó,ha a vezérlés egyik végponton sem áll le és természetesen sehol máshol sem.A felső ellenállás legyen ebben az esetben (2,2k poti) 1,8k értékű.Várom a fejleményeket!
(#) fater964 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Na azt hiszem meg van a probléma.Fordítva van az irfd s g lába.Ezek szerint fordítva van a panel megcsinálva.Át kötözöm nagyon gyorsan és ha így jó lesz akkor csinálok egy másik panelt.Még egy kérdés a leválasztó trafó tekercsei között mivel szigeteltek?Poti egyenlőre marad mert van 2K utána 5k a következő.No de ez részlet kérdés mert még vennem kell egy pár cuccot, majd jön az is.Hát így jártam egy kis plusz munka a figyelmetlenségért.Átkötöm és megírom mi a helyzet.
Üdv:István
(#) SirLeslie válasza fater964 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Lehetőleg vastagabb prespán papírt használj szigetelésnek - kipróbáltam sima A4-es papíral is kíváncsiságképpen: 1600-1700V-nál átütött már, a prespán viszont 2500V-nál is csak 0.2mA szivárgóáramot eredményezett (van lehetőségem szerencsére elvégezni dielektromos tesztet). Érdemes kunyerálni a közeli tekercselőktől (én csak két vékony csíkot kértem, aztán a kezembe nyomott fél A0-ás tekercset).

Megcsináltam az átkötéseket így most már nem melegszik a kicsike de a zéneren a fesz fel ment 5,54Vra.Maradhat ez így vagy tekerjem lejjebb a trafót?

Nálam is ennyi jött ki Erdgab-al konzultálva arra jutottunk, hogy egyelőre maradhat (ha szimetrikus (én is éppen élesztési fázisban vagyok)).
(#) fater964 válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!
Vissza térve a szigetelésre az nem jó ide amit lebontok pl PC táp trafójáról vagy TV sorkimenőjéről?Igaz ezek műanyag fólia szerű valamik.Azért kérdezem ezt mert a leválasztó még csak próbára van össze dobva.Egyébként mind a két oldal most pont egyforma

Annak természetesen jónak kell lennie - ha sértetlenül sikerül szétszedni és kibírja az összerakást is.
(#) erdgab válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Laci,köszönöm az információt és a segítséget,amit fater964 részére leírtál!

Off,de bocsánatot kérek!

Ma megszületett első unokám Jázminka!
Most egyszerre sírok és nevetek,boldog vagyok!
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!

Igaz hogy én még nem építek gépet, de azért nyomon követem az eseményeket és engedd meg hogy én gratuláljak előszőr neked és a szülőknek
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Csatlakozom a gratulálókhoz!

Tudod, az a legszebb az unokákban, hogy mi már csak a szépet látjuk belőlük... Vagyis, akkor hozzák el hozzánk, amikor minden rendben van velük. Akkor, amikor már semmi gond, csak játszani kell velük, mert a szülőknek ( féltve őrzött szemünk fényeinek... ) éppen fontos, bulizós kedvük van... vagy éppen valami nyaralásféle... de azt hiszem, ez így is van rendjén... Ezért a nagyszülők mindíg kedvesek maradnak a kicsiknek és mindíg szivesen jönnek hozzánk. Maradjon mindíg így...

Szia!
Sok sok örömet és boldogságot az unokához!
(#) erdgab hozzászólása Márc 15, 2010 /

Uraim!
Mindenkinek köszönöm,hogy örömömben osztoztok velem,köszönöm a megértést is.

katt ! Köszönöm külön is kedves szavaidat!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Én is gratulálok a kis unokához! Kívánok neki, szüleinek, nagyszüleinek is nagyon jó egészséget, örömöt, boldogságot!
Nekem már négy van, három fiú és egy kislány, de én is elszoktam érzékenyülni néha, amikor itt vannak és látom, hogy mennyire felszabadultak, egészségesek és boldogok!
Még egyszer GRATULÁLOK!
Sanyi!!
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Én köszönöm, hogy megértetted a ( mostani ) mivoltunk lényegét...
(#) SirLeslie válasza erdgab hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Ha utólag is de megkésve - itt is: szintén gratulálok!
...hogy legyen témábavágó is: a mai végleges élesztés sikeres volt: műkődik!!! Szépen hegeszt a masina - mondjuk a közel fogorvosifúróhangra nem voltam felkészülve, de meg lehet szokni
Képek majd lesznek, köszönöm szépen a fórumtársak sok-sok segítségét!
(#) erdgab válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Köszönöm Laci!

Most én gratulálok,hogy működik a masina!
Honnan hallod azt a hangot?

Természetesen az ív felől, főleg minimum állásban. Igaz pillanatnyilag a főtrafó is csak kábelkötegelővel van összefogatva - jó erősen
(#) SirLeslie válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Akkor a képek - és kis magyarázat a miértekre:
képek és leírás
Még nem teljes természetesen - javításokat szívesen várom.
(#) erdgab válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Laci,azért ellenőrizd le,hogy az áramváltó biztosan jól van e bekötve! Sípoló hang akkor szokott az ívtől jönni,ha fordított a bekötése az áramváltónak.Szabályozza az áramot rendesen?Egyébként szép hangot kell,hogy halljál hegesztéskor,az ív nyugodtnak mondható,de "érezni" az erejét,nem fröcsköl,szépen,nyugodtan süvít,de nem sivit.

Oké, kipróbálom majd úgy is, lehet hogy ez a normális hangja... nem nagyon volt még ilyen a kezemben
Következő: »»   105 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem