Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   106 / 563
(#) tungsram válasza erdgab hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Ritkán olvasok be ebben az oldalban, de az unokádhoz gratulálok. Legyen sok örömöd benne.Tóni
(#) Tubi56 válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Én is azt mondom amit Gábor!
Az áramváltó tekercs kivezetéseit cseréld fel! Így, ha ilyen hangja van ne is járasd, mert kipunnyadhat az egész! Fordítsd meg a tekercs kivezetéseit és kis áramerősséggel próbáld meg, ha nem sípol akkor jó.
Ha erőteljesebb a sípolás akkor fordítsd vissza ahogy volt.
Akkor más a hiba!
(#) mpisti válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia Laci!
Megnéztem a belinkelt képeket és a leírást, amit készítettél az inverter építés menetéről.
Profi munka!
A leírásban viszont találtam félreérthető passzust,mégpedig az IGBT szimulációval foglalkozó részben. A Gate kapacitást szimuláló kondenzátor bekötésére vonatkozó rész érthető félre,-szerintem.
Én tudom,hogy a pufferkondenzátor negatív pontjára kötött IGBT emitterre gondoltál(legalább is az alsó ág esetén) amikor ezt a potenciált "föld"-ként határoztad meg.
Hidd el, nem túl szerencsés egy építési leírásban szakzsargont használni, mert nem tudhatod,hogy az egyébként kiváló leírás alapján ki fog kedvet kapni az inverter építéshez. Lehet,hogy olyan ember,aki az általad földnek nevezett potenciált a készüléket tápláló vezeték védővezetőjével azonosítja.
Ugyanis a villanyos szakzsargon nemritkán nevezi a védővezetőt földnek. Szerintem szerencsésebb lett volna ha a szimuláló kondenzátor csatlakoztatási helyeként az IGBT G-E lábait jelölöd meg.
Remélem nem neheztelsz ezért a néhány gondolatért.
(#) SirLeslie válasza mpisti hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

De nem ám! Pontosan ilyenekre gondoltam - korrigálom.
(#) mpisti válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Köszönöm a leendő utánépítők nevében is.
(#) fater964 hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok!
Mondja már meg valaki ,hogy az u magos főtrafóba kell e légrés?Nem találom.Köszönöm.
(#) vottokar hozzászólása Márc 16, 2010 /

Megkésve gratulálok erdgab fórumtársnak az unokához.
Én sajna nem tudom, hogy mikor tudom fojtatni az inverter gyártást. Még mindíg bennvagyok a lakásfelújításba, bár remélhetőleg lassan költözünk. Netem sincs már több, mint egy hónapja, csak sumákban tudok néha böngészni. Most olvastam el gyorsan az elmúlt egy hónap történéseit. Látom, hogy gyarapodnak a félkész és kész inverterek. Gratulálok a kivitelezőknek..
(#) erdgab válasza fater964 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Idézet:
„Nem találom”

Pedig leírtam.
Tegyél bele cigaretta papírt (komolyan gondolom) de ne véglegesítsd,lehet,hogy még kell módosítani.
(#) fater964 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Tudom ,hogy leírtad azért kerestem de nem akadtam rá.Egyébként az egész tegnapi napom ilyen volt.Köszi az infót.
(#) SirLeslie válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

További frissítések:
tesztvideó (sima varrat/átégetés/leragadásvédelem) és ennek a fotója.
(#) SirLeslie válasza erdgab hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Megfordítottam: hangban nem is lenne különbség, de így szinte mindíg leragad a pálca... így a normál trafóra emlékeztet
(#) Tubi56 válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

A videón az elektróda hangja nagyon nem jó!
Valahol hiba van!
Végig kéne ellenőrizned, hogy a tekercsek, trafók kezdő pontjai ott vannak-e ahol a rajzon van!
Nem szabad ilyen hangot adnia!
Ez ciripel! A fojtót a főtrafó melyik ágára kötötted?
Az áramváltó tekercs adatait írd le, hogy mire készítetted el és hány menettel?!
(#) SirLeslie válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Trafók kezdőpontja a helyén van. A fojtó a negatív ágban van - áttetem a másikba is próbaképpen, de ott is hasonló hangja van. Az áramváltó tekercs a pc-táp féle sárga-fehér magon van 80 menet 0.3-as zománchuzalból (0,2-est nem találtam). Esetleg a főtrafót össze kellene csavaros rögzítéssel is fogatni - arra gondolhatok még, hogy a müa.kötegelő engedhet valamennyit a kapcsolás ütemében... de akkor meg onnan kellene hallani a hangot, nem?
(#) p_istvan válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Szia!
Pont a fojtóról nem tettél fel képet! Lehet kicsi az induktivitása?
Egyébként 30-40 kHz körül mennek ezek az inverterek, ezt elvileg csak a denevérek hallják...
A frekvenciát megmérted? (szkóppal)
(#) SirLeslie válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Az készült el legutolsónak Két U57-es összefordított magra lett tekerve 2 méter 2x25x0.5mm es vörösrézszalag (13 menet jött ki belőle)... lehet, hogy meg kellene mérni, milyen paramétere van.
31kHz körüli jel mérhető a meghajtótrafó kimenetein - szerencsére olyan multiméterem van, ami tud frekit is mérni. Szkóp jó lenne, de nincsen - valószínűleg első ránézésre megállapítaná a hozzértő, hogy mi a gond.
(#) Tubi56 válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

nem hiszem, hogy a fojtóval van a baj, szerintem az így jó lehet!
Viszont a gate meghajtó trafó kivezetéseit esetleg meglehetne cserélni, de ahhoz meg szkóp kéne, hogy lásd a jelalkot! ránézésből szaki sem állapítja meg ilyenkor ,hogy mi a baj! Csak találgatni lehet!
Kérj egy szkópot! A négyszögjel sokat elárul!
(#) p_istvan válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

A fojtó nem menetzárlatos? Meg kellene mérni az induktivitását. A rézszalag széle átvághatja a szigetelést, pláne ha az sorjás.
(#) Tubi56 válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

A sípoló hangra ez sem orvosság! Fojtó nélkül sem zenélhet így!
(#) SirLeslie válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Le lett sorjázva, elvileg nem lehetne... de mivel nincsen lakkozva ezért könnyen ellenőrízhető - holnap vagy a hétvégén.
(#) erdgab válasza SirLeslie hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Laci,azt a fojtót fordítsd el 90 fokkal,ha még úgy van mint a képeken.A tekercse legyen merőleges a főtrafó tekercsére és talán picit távolabb sem ártana tenni onnan,talán segít.

DSC00100.JPG

(#) SirLeslie válasza erdgab hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Jó ötlet - ki fogom próbálni, köszi.
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Nos Gábor, már nagyon régen nem jelentkeztem, és most ujra leporoltam a paneleket, és elkeztem az élesztését. A főpanel zener diódáin az egyiken 5,49V a másikon 5,45V-t mértem, lehet, hogy elnéztem a trafó tekercselését? Meg a vezérlőpanelen az üzem Led nem világít, de a lágyindító rele mihelyst bekapcsolom azon pillanatban átkapcsol, lehet, hogy nem jó a BC182-es tranzisztor, vagy nem jól kötöttem be? Szeretném befelyezni a gépemet, és ha lehet megcsinálni, hogy CO-t is tudjon.
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia Barátom!
Örömmel hallok újra rólad.A mért érték a zénereken tökéletes,ezek szerint a kis trafó is jó.Nincs az elrontva,hiszen anno írtam,hogy lehet a két oldal között 0,1-0,2V eltérés.Viszont a lágy indítás részen valami gubanc van.Amikor bekapcsolod a piros lednek (hővédelem) kell világítania,kis idő múlva (3-5mp) meghúz a relé,vele együtt világít a zöld led (üzem jelző) ,most kialszik a piros led,üzemben van a gép.Vizsgáld át az áramkör érintett részeit,hogy a rajznak megfelelő e,valami elkötésféle biztosan van.Van még egy rossz hírem,sajnos ez a gép (Maci megoldás) tudtommal nem alkalmas CO gép adapterkén (áramforrás) való használatra.
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Nos a hővédelem világit bekapcsoláskor és kb. 5 masodperc mulva elalszik, de az üzem Led nem gyulad ki. Lessz időm átnézem a rajzot lehet valamit nem jól tettem be. Ja a géper PC tápról élesztettem, és első két alkalommal kilőttem 2 db BC182-es tranyót, lehet, hogy kiment az 555-ös? A gép azért nem jó CO-ra mert a CO-s hegesztőkben vasmagos trafók vannak, ha jól tudom, de azok is egyenáramról üzemelnek, vagy nem?
(#) jati hozzászólása Márc 20, 2010 /

Gábor, megnéznéd te is, hogy jó minden a vezérlő panelen, több szem többet lát. Beültetési olda

Vezérlő.jpg

(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

A rajzon a BC182 tranzisztor C és E lába fel van cserélve! Jobban mondva a tranzisztor rajzjele van fordítva.
A többi jónak tűnik.A rajzon az 1,3 és 1,8k ellenállások nem az áram felső határát állítják be,hanem a 2,2 és 2,5k poti használatához vannak rendelve.A max áramot az 510 ohm határozza meg,jelen esetben kb. 150A,míg 820 ohm ellenállással ezen érték kb. 130A lesz.
(#) Subwoofer hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok!
Következő problémám lenne.. Van nálam egy inverteres heggesztő! Para az,hogy leesett és az oldallap frankón rácsapott az IGBT-k lábára... 8ból 4 el is szállt. Ez esetben elég azt a 4et cserélném vagy ki kéne cserélni a többi 4et is,hogy egy sorozatból legyenek... Tehát az IGBT-.eket kapcsolóüzemben össze kell válogatni vagy sem??
Köszi a válaszokat előre is..
(#) mpisti válasza Subwoofer hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia!
Nem kell összeválogatni, csak arra kell ügyelni, hogy egy gépben azonos gyártótól,és azonos szériából származó darabok legyenek. Hiába azonos a típus, bizonyos paraméterek gyártónként eltérők lehetnek, emiatt a terheléseloszlás nem egyenletes a kapcsolóeszközökön.
Sőt, még az is előfordul,hogy különböző időpontban gyártott eszközök között is jelentős a szórás.
Nem ritka eset,hogy az inverter javítás után hamarosan újból elszáll, mert a javításkor nem cseréltek minden FET-et vagy IGBT-t hanem csak a rosszakat, és a beépített 1-2 db új kapcsolóeszköz paraméterei jelentősen eltértek az eredetitől.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

És még nézd meg, hogy korrektek e a gatemeghajtó jelek. Sajnos előfordul, hogy a gatemeghajtás is károsodik.
(#) Subwoofer hozzászólása Márc 21, 2010 /

Nos igen én is így gondoltam,hogy illő lenne egy sorozatból..
A jelalakokat meg majd megnézem szkóppal..
Köszi srácok!
Következő: »»   106 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem