Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   104 / 564
(#) kivancsi4 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Helló ,szia!
Ha komolyan kérdezed a méreteket ezek talán segítenek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kivancsi4 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Persze, hogy komolyan. Köszönöm az adatokat.

A múlt nyáron szétszedtem néhány monitort. Még van vagy három... többé-kevésbé ilyen ferritek voltak benne. Csak a ferritek kellettek belőlük, a többi kuka. Meg van még néhány tv is, talán valamelyikben lesz U57 is.
Mivel tudtad szétszedni őket? Esetleg a csévetestek is megmaradtak?

Erőszakkal ,de ez sok hulladékot eredményez. Ma már más technológiát választanék, amihez három dolog kell: szuper kromofág, hő, türelem. Először felmelegíteni egyenletesen a munkadarabot kb.40 fokig, majd kromofággal töltött edénybe tenni. pár perc után kivenni és eltávolítani a meglazult részeket.Van amikor már itt szétválnak a magok, ha nem akkor villanytűzhely sütőterében (mivel ott egyenletessen éri a hő) felmelegíteni. A hőfokot nem tudom, valószínű, hogy lesz olyan, hogy a műanyag részek adják meg magukat előbb. A kromofág a lakkot is megtámadhatja, tehát a rézdrót elveszítheti a bevonatát (akár forrasztható is lehet) és csak korlátozottan lehet újrafelhasználni.Az "Erőszakkal bontott és nem maradtak éppek" nevű kép csak a kb. negyedét mutatja az "eredménynek" a többi (szilánkok) eldobásra került. A csévetest anyagától is függ, hogy megmarad-e. Van aki kihagyja a kromofágot és úgy is sikert ér el,van aki a mikróhullámú sütőt javasolja, tehát több módszer létezik. Nyitott ablak (legjobb lenne az udvaron) és viszonylag hőálló kesztyű és valamilyen fogó(k) kelleni fognak. Az "Ezekkel mi legyen"nevű fotón látható magokat jó lenne bezúzni(de mivel) és Epoxival elkeverve formába önteni, az előző oldalakon van rá utalás. Ha valaki szerint (a képek láttán) harácsolok,nincs igaza (talán csak egy kicsit) én csak óvom a környezetet.Elnézést a fotók minőségéért és a hosszú szövegért!

A maradék képek.

Köszönöm a válaszod, elég küzdelmesnek néz ki a dolog... A képek nem jönnek be, helyette erről a fórumról a topikok listája...
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Most már bejönnek a képek... nem is értem.
Azért ezekkel nagyon sok munkád lehetett...
(#) pimi9 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Az eltérítő tekercsek magja jó fojtónak.
Használtam már őket párszor szükséghelyzetben.
Könnyű őket tekercselni, nagy a felületük, jól hűlnek.
A felfogatásuk is egyszerűen megoldahtó.
Az egyetlen hátránya a nagy helyfoglalás.

Egyébként, a törött vasakat össze lehet ragasztani pillanatragasztóval. Így már nem olyan nagy az Al értékük, de fojtónak még jók lehetnek.
(#) mex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Ezek a ciánakrilátos ragasztók elengednek 60°C felett.
Nekem is vasmagot kellett ragasztanom, de nem vált be.
A mikrós módszer nekem bejött:2dl viz egy pohárban, és mellé a bontandó trafó, Persze az esetleges rövidzárat le kell szedni róla, és nem árt ha a tekercsvégek is szabadok.
Kisebb magokat sikerrel húztam szét, de némelyiknél a cséve is szétnyúlott.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Lehet, hogy van olyan is ami elenged, de én néhány ezres nagyságrendben használtam EF25/11 összeragaszására. Olyan helyen működtek, ahol a környezet volt 40 fok. Hozzá még a melegedés, szóval, biztosan volt 80 fok a ferrit. Van, ami 15 éve megy. Amit szét kellett szedni, az a forrásban levő vízben is csak nagy sokára akart szétjönni. ( E42/15 )
Miért kell a mikróba a trafó mellé a víz? A trafó nem ad elég terhelést a mikrónak?

Idézet:
„Miért kell a mikróba a trafó mellé a víz? A trafó nem ad elég terhelést a mikrónak?”

Éppenhogy nagy terhelést jelent. Ezért is jobb, ha megoszlik, igy nem olyan hirtelen a hőmérsékletváltozás.
Lehet tudni a ragasztód tipusát?
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Sajnos nem tudom megmondani, nagyon régen volt, egy közönséges piacon szoktuk venni, egy kartonon ha jól emlékszem 16 db volt és 250,- Ft körül adták... valamilyen gél állapotú volt, egyébként semmi különös.

Értem, tehát, hogy ne kapjon annyi energiát a trafó. Köszönöm, a válaszod.

Lehet, hogy nálam a felület is kicsi volt, flyback trafókat készitettem és a légrés miatt nem volt akkora ragasztható felület.
(#) BarnaPili hozzászólása Márc 6, 2010 /

Sziasztok!
Ezeket a jelalakokat tapasztaltam az én gépem élesztésénél.Az "ami nem tetszik" című a másik 5-szörös
nyújtású verziója.A látható hiba okára lennék kíváncsi,mi okozhatja a fölső jel függőleges megtorpanását.Ez van kondival és nélküle is.A jelek 12V-os zener beültetésével készültek,kb 0,2V eltérés van köztül,az IGBT kapacitását egy 100pF kondi szimulálja,de nem vettem észre változást kondival,de nélküle sem.A trafó egy TV-ből kitermelt sormeghajtó trafó.ORION ill. Videoton gépekben használták annak idején a BU208 bázisában.A tekercsek az eredeti "Maci" bekötéssel vannak bekötve,nem variáltam.Az IGBT-k előtt lévő áramkör olyan negyed óra működés után már alig megfogható,de nem melegszik tovább.A poti tekergetésre semmi nem változik,de a végállásokban sem szakad meg az oszcilláció.AZ áramkör áramfölvétele 400-450mA.A
12V-os stabkocka fűt,mert 21V-ból kénytelen dolgozni,ezért kapott egy kiegészítő hűtést.A ventillátor egy 24 Vos darab lesz,mivel ezt a nem stabilizált fesz fogja hajtani.Most kb ennyit haladtam,meg egy kicsit esztétikusabbá tettem az áramkört,a trafó rendes panelba ültetésével.
István
(#) erdgab válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Miért 12V zénereket tettél be,13V kell,ha 12V a segédtáp.Sokallom a 400-450mA áramfelvételt.A meghajtóban csak a 200 ohmos (2x100 ohm) ellenállások szoktak melegedni,de nem forrók.Az IGBT-k szimulálásához a 100pF semmi,mint ha ott sem lenne, katt kolléga leírta,hogy oda majdnem ennyi nF-os kondi kell.Mekkora feszt lehet mérni a meghajtókban a zéneren?Milyen magra készült a meghajtó trafó,tudom TV ......,de konkrétan, EI, EE vagy tudomisénmi,Mekkora a mérete (?),mennyi menettel tekercsenként (?),azt a jelet az áramkör melyik pontján mérted?Ha a zéneren mérted és azon az oldalon ahol a "magasabb" fesz mérhető 0,2 volttal,nem az a baj ,hogy ott vág a zéner?,a zénerek sem tökéletesen egyformák megszólalási feszre.Hány kHz a gép frekvenciája?
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Még valami,az IRF540 nem melegszik,vagy a kis trafónál a lemágnesezést végző dióda,jól van beépítve,nem szakadt ?
(#) (Felhasználó 46585) válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Hát igen, ha a 12 V-os zenerek megnyitnak, akkor persze, hogy eszi a sok áramot. Tegyél bele 33 nF-ot, egész más lesz a jelalak. Mennyi a légrés a ferritben? Ha ez túl sok, akkor már nagyok lehetnek emiatt is a veszteségek.
A többit erdgab megírta.
(#) BarnaPili válasza erdgab hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Csak 12V-osak voltak kéznél,azok ki lesznek cserélve 13 V-osra.A tarfó EE magos,légrés nélkül,mind a négy tekercs 32 menettel/rosszul emlékeztem ,mikor tekertem/.A trafó méreteit nem tudom fejből kb a vas keresztmetszete 7*7 mm,kb 25 mm magas az ablak benne.A jelet a zénereken mértem.Az IRF540 teljesen hideg,a dióda is jól van beépítve.Egyedül a meghajtó ellenállásai illetve az IRFD 120ak melegednek,de csak az ellenállások "sütnek".A frekvenciát nem mértem,a szkóp pedig nem tudom hogy milyen állapotú,inkább csak tájékoztató jellegű mérésre alkalmas.Sajnos most csak ez áll rendelkezésre.Úgy kaptam még TV szerelő koromban egy ügyféltől,azzal a föltétellel,hogy ne adjam el,hanem használjam.A szkóp 10us/cm méréshatárban volt,de ezt erősen kétségbe vonom.A feszültség/osztás Yaxleinél is el kellett tekerni a " CAL " állásból,csak úgy volt a mért feszültség megfelelő.Szóval ebben az állapotában nem alkalmas pontos mérésre.
A 0,2V különbséget én is a zénerek hibájának róvom föl,de azok cserések lesznek.Azt a jeltorzulást viszont biztos nem a szkóp teszi belé,mert ha átcseréltem a két csatornát,a hiba is átköltözött.Sajnos otthon/Derekegyház Csongrád megye/ nincs internet,itt meg még nincs rendes műhely/Szlovákia-Komáromhoz közel/teli mindenféle bontott dologgal.Nehéz a hobbysta élete .
Igyekszem jobban kivitelezni a mérést,mert ennek így sok értelme nincsen.Minden estre köszönöm az észrevételeket.
A meghajtókon a zénereken multiméterrel mérve 4,5V van./DC mérés/.
István
(#) erdgab válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

István,nem sürgetünk,lassan megfontoltan lesz eredmény.A zénereket cseréld aztán majd meglátjuk.Az a 4,5V DC viszont nagyon kevés! Legalább 51-5,3V kell,hogy mérjél.Normális esetben azok az ellenállások sajnos melegszenek,majdnem égetnek,de majd a ventilátor azokat is hűteni fogja.Elszíneződni azonban így sem szabad egyiknek sem.A trafón 4x35 menet 0,3mm drót van eredetileg,de a 32 menet ekkora változást nem biztos,hogy okoz.Jó jel,hogy az IRF540 nem melegszik,langyos sem lehet.A jelzett hibád,lehet,hogy zéner okozta gond,csere után kiderül.A jel tetején látható kis túllövés viszont a táp miatt van,15V-nál eltűnne,ezt anno Tubi kolléga megnézte,egyébként nem okoz gondot a működésben,szintén az Ő vizsgálata.A trafód a leírásod alapján jónak is mondható,de majd kiderül a következő mérésnél.
(#) (Felhasználó 46585) válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Nem biztos, hogy jól mér a műszered ezen a frekvencián. Nekem is van egy, hiába akarok vele ilyen körökben egyenfeszültséget mérni, - jelen esetben középértéket, - utálja a szórt mágneses tereket, vagy nem tudom mit, de össze-vissza mutat. A szkópos mérés az igazi, lehet azért azt látni, hogy jó lesz, vagy nem. Tedd a kimenetre a nagyobb kondikat. De előbb a zenerek.
(#) BarnaPili válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

A műszer tulajdonságaival tisztában vagyok,a szkópot kellene megreparálnom,de úgy néz ki,hogy hibás benne a nagyfesz trafó,ezért nem pontos.Ezeket is véletlenül tudtam lefotózni,előtte 3 perc üzem után kimászott az egyre fókuszálatlanabb halványuló sugár az ernyőről.Most veszek zenereket,meg szerintem IGBT-ket is.Aztán hajrá.
István
(#) Csabu82 hozzászólása Márc 9, 2010 /

Sziasztok!

egy olyan kérdésem lenne 12-24 voltról lehetne inverteres hegesztőt működtetni? egy az egyben és nem úgy hogy fel trafozom 220v-ra

válaszokat elöre is köszönöm
(#) (Felhasználó 46585) válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Ha arra gondolsz, hogy az inverter bemenete kap 12...24 V-ot, aztán abból csinál mondjuk 60 V-ot, akkor igen. Csak nem a Maci féle elrendezést kell választani.
(#) Csabu82 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Igen arra gondoltam. Tudnál benne segíteni hol találok valami használható kapcsolási rajzot vagy esetleg tudnál segíteni egy megépítéseben. Sajnos eddig hiába kerestem ilyesmit nem találtam.

Elöre is köszönöm
(#) (Felhasználó 46585) válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Keresd meg ezt a topicot. Egy csaszu nevü fórumtárs hasonló jellegű tápegységet épít. Ez nem hegesztő, de a vezérlést kicsit átalakítva alkalmassá tehető erre a célra is. Tehát egy push-pull elrendezést keress, az lesz az inverter, a vezérlését meg az ittenihez hasonlóan áramgenerátorosra kell megoldani.

"Kapcsoló üzemű táp autóba Hi-Fi-hez"
(#) hátor válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Helló ! van egy kapcsolás ,igaz angol komentárral ,de abból mindent ki lehet olvasni .
(#) erdgab válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Csak két kérdésem lenne a témával kapcsolatban.Mekkora áramerősség áll rendelkezésedre 12 vagy 24V feszültségen és milyen szerkezet biztosítja ezt?
(#) Csabu82 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Köszönöm a hozászolásokat, át fogom őket nézni.

van 2 120AH aksi elég régiek de még működnek, sajnos a vidéki vityillóba ez szolgáltatja csak az áramot az hogy leadja e még az kérdéses de én eböl indulok ki.

kicsit drága mulatság aggregátort kölcsönözni ha leszakad a kapu vagy hasonló azt elmegy 1 max. 2 pálca.
(#) Tubi56 válasza Csabu82 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Ha ilyen célra kell az inverteres hegesztő gép, akkor egy jobb és lényegesen olcsóbb megoldás, ha fogsz még két darab hasonló akkut és sorba kötöd őket! Az eredő feszültség 48Volt lesz ez elég a hegesztéshez! A 4db sorba kötött akkumulátorról tökéletesen lehet hegeszteni és még egyen áram is! Próbáld csak ki! Bütykölni sem kell, csak kábel kérdése!
(#) Csabu82 válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

ezt ki fogom próbálni.
Milyen kábelt ajánlasz? ha leveszem a hálózati trafóról az jó?
Következő: »»   104 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem