Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya

Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   43 / 59
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Nem csak összemegy, hanem a teteje egy kicsit homorú is lesz. megoldás:
Egy pillanatra tedd forróvízbe amikor már megkötött. Ha kihűlt a tetejére önts viaszt, annyit, hogy az eredeti szint fölött legyen, de csak 2-3mm -el. Ha megszilárdul ez is picit besüllyed, de ez szemmel már nem vehető észre.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Köszi. Hétvégén kipróbálom.
(#) Dodi_ hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok!
Csak egy kérdésem lenne a Skori- féle gyertyával kapcsolatban. Kb. mekkora a rezonanciafrekvenciája? Mivel a képleteket elfelejtettem, szkópom és frekimérőm nincs, ezért kérdezem. Fentebb volt róla szó, hogy az amatőr sávban, de a rádióamatőr témákban sem igazán vagyok otthon. A volt tankönyveim és minden ami ehhez kellene, hogy kiszámoljam, az talán még otthon meg van valahol. A képletek nem kellenek, csak annyi, hogy kb, mettöl meddíg lehetne a freki?
Köszi!
(#) pittyu válasza Dodi_ hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ha jól emlékszem KB 3.5 MHz. A pontos freki nem lényeges, csak az "adó és vevő" legyen összehangolva.
(#) hideg83 hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok.Az én Wireless-ledem is kész lett,én 1 pohárba raktam amiböl iszogatni szoktam.Sajna romlott a hatásfok a ragasztó és a pohár vastagsága végett.Ja meg 1 kicsit alakitottam rajta ,hogy a zene ütemére villogjon.Telos felvétel boccs a minöségért.
(#) vicsys válasza hideg83 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Kár, hogy semmit nem látni belőle...
(#) hideg83 válasza vicsys hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Hello.Itt 1 másik videó róla sajna jobb minőségűt nem tudok róla készíteni.
(#) Dodi_ válasza pittyu hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Nem a pontos freki az érdekes, mert működik, csak nem mindegyik tranzisztorral. Például a bd243c-vel nem megy. Az f_T-je 3 Mhz a bd 139-nek meg 30 Mhz és azzal tökéletes ugyanaz az összeállítás. Csak ezért voltam kíváncsi a frekire. Egyébként mindenféle tranzisztorral próbáltam és működik, csak nem értettem hogy az előbbivel miért nem (nem is néztem az f_T -jüket).
Köszi.
(#) mtommy001 hozzászólása Márc 2, 2010 /

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy én BC139-es tranyóval építettem meg skory kapcsolását, pont úgy ahogy ott volt, csak 12V-ról hajtottam meg. Nos ott ment is minden szépen, csak elég rendesen melegedett a tranyó. Próbáltam egy mp3 usb-s töltővel összehozni a dolgot, amivel már nem igazán ment.

USB-s töltő adatok:

Kimenet: DC 5V +- 0.5V DC 500mA +- 30mA

Az USB kábelből a két felesleges kábelt kiforrasztottam, tehát csak a + és a - maradt meg. Ezt ki is mértem és 5.3V körüli feszültséget ad le. A kapcsolásom pedig nem vesz fel nagy áramot, ha jól emlékszem olyan 40-50mA körüli az érték, tehát a tápnak ez megfelelne.

Viszont a tapasztalat azt mutatta, hogy egyáltalán nem világított az RGB led, csak egy helyen olyan 3cm távolságból halványan világított, de azt is csak egy bizonyos pozícióban értem el...

Most azóta már 12V-ról sem megy a kapcsolás, tehát valszeg kifingott a tranyó, bár nem egészen értem mitől...

Tud valaki segíteni, hogy hogy oldjam meg a tápját, mert szeretném ajándékba adni és nem akarok mellé egy szabályozható tápegységet is adni..

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv,
Tomi
(#) moltam válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

BC139 az PNP. Szerintem ezért nem volt jó.
(#) Dodi_ válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Szerintem nem muszáj annak semmilyen stabil táp! Én véletlenül (nem néztem meg) egy AC/AC adaptert raktam rá és tökéletesen ment 9V váltóról, csak baromira melegedett a bd139. BD249c- vel már a "fűtés" is ki volt iktatva!
(#) mtommy001 válasza moltam hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Igazad van, elírtam bocsi..

Tehát nem bc139-et, hanem bd139-et használtam, de most vettem bd249c-t amit Dodi_ írt nekem, kipróbáltam mind2-vel, de egyszerűen semmit nem csinál az áramköröm. Ki lehet mérni valamit, amiből rájöhetek mi lehet a hiba? A kapcsolást már átnéztem egy csomószor, minden jól van összekötve egymással elvileg, az áramkört 12V DC-ről hajtom meg...

Tudna valaki segíteni?

Előre is köszi!

Üdv,
Tomi
(#) banyaiakos válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Figyelj! Ez a gyertya egy annyira egyszerű és primitív dolog, hogy minden adott hozzá, csak össze kell rakni és ennyi. Nem is kell visszaolvasni sokat, hogy lásd mire figyelj (rövid alkatrészlábak, azonos adó- és vevőtekercs). Ennél többet csak úgy tudnánk segíteni, ha fognánk a kezed miközben forrasztassz.
Amugy pesti vagy?
(#) Dodi_ válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Arra odafigyeltél, hogy a bd 139-nek és a bd249-nek más a lábkiosztása? Csak a kollektor az ami közös (középső láb) A bázis és emitter forditva ! Magyarul: bd 139: E,C,B a sorrend szemből nézve persze, bd249-nél B,C,E.
(#) mtommy001 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Igen, ezt direkt megnéztem!

A bajom az, hogy átnézve a kapcsolást elvileg minden jól van bekötve, viszont a táp és a 100nF-os kondinál áramot mérve semmi áramot nem mérek... :S
Valami nem kóser, de nem jövök rá hol lehet a hiba..

Ha valaki tudna egy pillantást vetni a kapcsolásomra, azt megköszönném.
(#) KTobi válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Így soha nem fog működni. Forraszd össze. Nem régen próbáltam megcsinálni, csak összeforrasztottam, nyák, minden nélkül és működik. Nem lehet ezt ennyi vezetékkel megcsinálni. A tranzisztor lábai maradhatnak, az összes többi alkatrésznek a lába a lehető legrövidebb legyen. Ez már magasfrekvencia, itt nem lehet csak egyszerűen kötözgetni. Mivel egyszerű kapcsolás, csak követni kéne az utasítást, több száz darab el lett már készítve. Forraszd össze akkor működni fog.
(#) pittyu válasza mtommy001 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /

Legalább hússzor le van írva a hozzászólásokban, hogy az alkatrészlábak minél rövidebbek legyenek.
(#) mtommy001 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Köszönöm a segítséget, akkor összeforrasztgatom.
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

nem okoskodni akarok! Az igaz, hogy a bd249-nek 3Mhz, de a bd249c-nek 30Mhz. Ennek meg én néztem utána, mert a simával nem ment (abból van egy csomó) a c-vel meg igen (abból nincs egy csmomó de van)! mtommy-nak meg csak annyit, hogy így ennyire "lengőben" soha nem fog beindulni!
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Én azt tudom nagyon jól! Viszont abban a katalógusban ami nekem van telepítve ott fel van tüntetve a határfreki és ott úgy van, ahogy leírtam, ezen az adatlapon semmi utalás nincs a határfrekire. Egyébként ezen ne vesszünk össze,tapasztalatból is tudom, hogy melyikkel megy és nem hiszem, hogy 9v- nál érdekes lenne, hogy most 55, vagy 115 V-os feszültségtűrésű-e az a tranyó!
(#) Kovidivi válasza Dodi_ hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Sokkal több paramétere van még a tranzisztornak, ami befolyásolja a működését a kapcsolásnak.
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Tudom, hogy nagyon sok tipussal normálisan működik, csak azt is írtam, hogy nekem ebből van egy csomó, mert a volt cégemnél tápegységeket is gyártottunk többek közt.
(#) ekkold hozzászólása Márc 9, 2010 /

25Ft egy BD139 (ami ebbe az áramkörbe optimális) a lomexben. Olcsóbb mint egy normálisab led..... Ezekután érdemes vacakolni oda nem illő tipusokkal?
Ha sok BD249-ed van akkor szerintem hirdesd meg, add el, és vegyél rajta olyan alkatrészeket amire éppen szükséged van - biztos, hogy jobban jársz mintha megspórolnál egy 25Ft-os tranzisztort....
(#) Dodi_ válasza ekkold hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Itt most tényleg nem erről van szó, nagyon elkanyarodtunk! Nekem megy a kapcsolás és nem akarom eladni a 249-eket! Itt a határfrekiről volt szó, mármint a sima és a "C" jelzésűről! Egyébként innen töltöttem le a katalógust, ahol te is megnézheted: bd249 3 Mhz, bd249c 30 Mhz! Úgyhogy ne érts félre nekem elsőre ment a dolog és még a tekercsek is csak kb.-re voltak egyformák! Csak az egyikkel ment, a másikkal nem és ez érdekelt, ezért is kérdeztem fentebb, hogy kb mekkora a rezonanciafrekvencia! Mert próbálkozó tipus vagyok!
(#) Maverick91 hozzászólása Márc 9, 2010 /

Sziasztok,

megépítettem a kapcsolást, működik, de valami mégsem jó. A vevő oldali nyák megvan, a leddel párhuzamosan beraktam még egy 100 nF-es kondit. Az adó oldali még nincs kész, de ki akartam próbálni, és összeforrasztottam. A gondom az, hogy kisebb távolságra működik csak mint Attiláé vagy Skorié (videó), és a tranyó is melegszik mint a fene. Mi lehet a gond?

Köszi:

Maverick
(#) san398 válasza Maverick91 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Az adó oldali tekercs átmérője kisebb mint a vevő oldali, legalábbis annak látszik a videón. Az adó oldalon minél közelebb legyenek az alkatrészek egymáshoz, ne legyen feleslegesen hosszú alkatrész láb, vezeték mert lerontják a távolságot.3V-ról is megy szépen, nálam 8cm az átvitt távolság.
(#) Maverick91 válasza san398 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Köszi a választ, alakul.
(#) Maverick91 hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok!

Elkészült az adó nyákja. A tranzisztor már nem melegszik. Most az a gond, hogy ha két 1 nF-os kondit kötök sorba a 470 pF-es kondi helyettesitésére, akkor a távolság növelésekor vagy csökkentésekor, vagy mikor a led szint vált egy villanásnyi fényerőváltozást tapasztalok. Próbaképp betettem a 470 pF-os kondi helyére egy 100 nF-ost, igy ez a probléma megszűnt, viszont a tranyó megint melegedett.

Mi lehet a baj?

Köszi:

Maverick
(#) banyaiakos válasza Maverick91 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

200x nagyobb értékű konditól, mint ami oda kéne mégis mit vársz? Úgy rakd össze, ahogy a kapcsolási rajzon van! Legalább 40en megépítették aszerint, ha nem többen. Nem értem miért gondolják sokan, hogy totál más típusú és értékű alkatrészekkel jól kéne működnie.
Öngyujtóból kitermelt zöld LEDel nekem türkizkéken világít. Szóval lehet a LED szórakozik veled Tegyél a LEDel párhuzamosan párszáz nano puffert. Hátha segít.
(#) Maverick91 válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

1. nem állítottam, hogy ennek jónak kellene lennie, kipróbáltam, ez nem jelent semmit
2. a 470 pF-os kondit 3.3 nF-osra cserélve sokkal jobb

Üdv:

Maverick
Következő: »»   43 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem