Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Weboldalról vezérelt fogyasztók!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pre2 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Sziasztok! Weboldalról vezérelt 230V-os fogyasztókat szeretnék működteni!
A feladat 2 fogyasztóra már készen van és kitűnően működik.
A rendszer lelke egy Linksys NSLU2 (vezérlésre az USB-portjait tudom használni).

USB-Soros átalakítón keresztül vezérelek egy elektronikát. A jelzőbiteket használtam, de ennek az a hátránya, hogy max 2 különbőző fogyasztót tudok vezérelni. Nekem meg többre legalább 8-ra lenne szükségem.
USB-Párhuzamos átalakítóban gondolkodtam még, de azzal is gondok vannak, mert még nem jöttem rá, hogy mi az alapértelmezett portcím.

A PIC, AVR programozáshoz nem nagyon értek ezért valami más megoldásra lenne szükségem.
(#) El_Pinyo válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 / 6

Szia!
Esetleg FTDI chipben is lehetne gondolkodni. Ez egy USB konverter IC, létezik belőle olyan változat, melynek párhuzamos kimenete van. Pl.: FT245R típus. Elég jó a támogatottsága, van a honlapjukon mintaalkalmazás, példa kapcsolás, stb. FTDI home. Ha esetleg elriasztana az a tény, hogy ezeket a konverter IC-ket csak felületszerelt változatban lehet beszerezni, akkor a javaslat, hogy egy komplett fejlesztőeszközt szerezz be, mint ez itt.
(#) idlob válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Gondolom a "bitkattogtatós" módszerrel akarod vezérelni az USB-párhuzamos átalakítót, de vigyázz, mert ez nem mindegyik átalakítóval működik, Sajnos nem tudom, hogy pl. az FTDI-k hogyan viselkednek. Ha valaki tud biztosat én is megköszönném, ha megírná ide.

Ha soros portot akarod használni, és csak a két jelzőbitet tudod kezelni, akkor egy shiftregiszterbe bebillegteted a két jelzőbittel a kívánt értéketeket, a regiszter kimenetére raksz egy latch-et, amit meg mondjuk úgy frissítesz, hogy a két jelzőbitet össze ÉS-eled azt egy RC tagra vezeted és így csak x idő után lesz rajta H szint. Az RC időállandóját meg kellően nagyra kell választanod, hogy a sreg billegetésekor ne frissüljön a latch. Ez így megúszható 2 filléres IC-ből meg néhány passzív alkatrészből.
Feltétlen gondoskodj a számítógép felé a hálózat leválasztásáról pl. optocsatolókkal, mert különben akár a fázis is rákerülhet a számítógép fém alkatrészeire, csatlakozóira. Tudom, hogy fölösleges ezt mondani, de az ördög sosem alszik!
(#) pre2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Most nézem ezt az um245r-es fejlesztő modult.

Ez egész jónak tűnik, de ilyet még nem használtam. Ez most tartalmazza a progit is, vagy azt külön kell beleíratni?
Ha jól nézem nekem a bit-bang üzemmódra lenne szükségem.
Linuxból hogy érem el a portokat?
(#) El_Pinyo válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 / 1

Nem kell semmit beégetni a chipbe, egy drivert kell telepíteni a számítógépre és azon keresztül elérhető az eszköz. Egyébként nem véletlenül linkeltem be az FTDI honlapját, ott minden információ megtalálható! A modul amit említettem FT245R chippel van szerelve, ennek megfelelően nézelődj. Linux alá is van driver.
(#) pre2 válasza idlob hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Usb-Lpt átalakítóval már megjártam. Gyakorlatilag vezérlési célokra használhatatlan.

A shift reg.-es megoldáson én is gondolkodtam, de azzal nem tudnám külön-külön vezérelni mind a 8-at.
(#) pre2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Meg is találtam programozásához szükséges dolgokat.

Megpróbálok ez alapján elindulni. Köszi
(#) (Felhasználó 4577) válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Szia!

Nem éppen USB-s, de pont erre a célra találták ki: Bővebben: Link

AVR, PIC, stb. nélkül szerintem nem nagyon fogod megúszni.
(#) idlob válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Miért is? Mindig teleírod mind a nyolc bitet, és csak utána frissíted a latch-t. Ezzel teljesen függetlenül tudsz vezérleni 8-16-24-32 eszközt kaszkádolt regiszterekkel, csak nő a késleltetés. De most ne mond, hogy hálózatról valamit sűrűbben akarsz kapcsolgatni mint 50-100ms.
(#) mekkGyver hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Én pár éve építettem egy lakás-világítás vezérlőt. A kapcsolók és a lámpák is LPT port I/O vezérléssel működtek, de mivel csak 8 bit volt összesen, ezért én is logikai áramkörökkel oldottam meg, hogy több portom legyen. Azóta elköltöztem és az új házban már kicsit komolyabb rendszert szeretnék. Most egy RS485 kábelezésű soros rendszert tervezek. A kapcsolókba (vagy a lámpákba) lenne egy mikrokontrolleres panel, amit tudnék címezni soros porton egy RS232/RS485 átalakítón keresztül. Ezzel megoldható, hogy a kapcsolók funkciója is megmaradhat, és akár fényerő szabályzást lehet bele írni. A szabvány több, mint száz egységet enged, akár 4km távolságig. Áramszünetkor pedig a pic tárolja az állapotokat. UTP-ben gondolkodtam előtte én is, de az túl költséges lenne szerintem és sok felesleges switch kellene hozzá.
(#) pre2 válasza mekkGyver hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

usb->rs232 - rs232->rs485 kicsit sok átalakítás lenne

Az alaprendszeren (linksys) nem akarok változtatni, mert az többet feladatot lát el, mint egy szimpla webszerver.
Szóval az adott usb-portból kell, hogy kiinduljak, a lehető legegyszerűbb módszerrel.

Sok lehetőség van, pl a shift reg.-es megoldás is ilyen, de minél kevesebb átalakítás, "eszköz" annál biztosabban fog működni.
(#) vilmosd válasza pre2 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hali
En most szenvedek egy mini web server-rel. Szerintem ez menne nalad is. Nem egy nagy bonyolultsagu HW-n fut. A Mikroe ethernet board es egy PIC. Valoszinu valami 18-as lesz mert a 16F877A kicsit lassu hozza. A Mikroe oldalan van hozza mintapelda. Errol van szo:ethernet board. 30$ az ara. De az ENC kaphato kulon is. Mellekelem a weblap kepet.
Udv Vili
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem