Fórum témák
» Több friss téma |
Például ezzel a djvu(dezsavü)-nézővel: Bővebben: Link
Ez nem olyan formátum, mint a PDF. Itt lapozni kell! DjVu
Köszi, megnyílt!
Sajnos az eredeti kérdésemre nem válaszolt a cikk!
Ha kicseréled azt az ellenállást, akkor gyakorlatilag átalakítottad az erősítődet a kisebb teljesítményű-tápfeszültségű használatra.
Ha a tápod gyenge (kevés áramot biztosít) , arról nem tehet az erősítő, mindenképpen torzítani fog. Egyébként a 8 ohmos terhelés az ajánlott ehhez az erősítőhöz.
De nekem ha emlékeim nem csalnak, akkor nem csak ellenállást kell cserélni a cikk szerint, hanem van egy átkötés is amit vagy be kell forrasztani, vagy pont ki kell iktatni, erre már emlékszem.
Bocs! Élfelejtettem írni, 8 ohmon terhelem a hangládával. Lehet, kicsit figyelmetlen vagyok, de nekem nem igazán tiszta melyik ellenállásról van szó. Valamint melyik változatban kelle cserélni a 100W-osban, vagy a meglévő 40W-os ban?
Én nem láttam ebben a cikkben utalást az átkötésről. Attól még lehet hogy kell.
Tyűha! Egész egyszerűen: bemehet a 100W-os panel a 40W-os helyére 30V-al vagy sem? A tápban 5A-es diódák (BYAP80) vannak!
Lapozz a dokumentum 410. oldalára. Le van írva minden. R30 és R31 ellenállásokat cseréld 330 ohm-ra, és akkor mehet kisebb feszültségről is.
Isten bizony legközelebb jpg-ben teszem fel a mellékletet, ha ennyire nehezen lehet kezelni...
Ebben tényleg nincs benne az amire gondoltam, holnap megkeresem azt a részt és felteszem ide amire gondoltam.
Jó reggelt!
Na szóval lehet hogy az este már nem voltam toppon, de most megnéztem, a 2N3055 tranzisztorral szerelt 40W-os ban 390 Ohmosak az R30 és R31-es ellenállások. A BD249C- vel szereltben pedig 510 Ohmosak. Ha jól értem, a BD 249C-vel szereltben kicserélem 360 illetve 330 Ohmosra ezt a két ellenállást és így mehet kisebb tápról, nagyobb teljesítmény leadást produkálva. Ha nem jól értelmeztem akkor kérlek szájbarágósan (amatőr szinten) magyarázd el! Előre is köszönöm: Tomi
Kisebb ellenállással mehet kisebb feszültségről, de attól még mindig csak a +-30V-hoz tartozó kisebb teljesítményt adja majd le (~60W). Annyit változik, hogy kisebb lesz a torzítás az ellenálláscsere folytán.
Tehát ha az eredetileg 100Watthoz készült erősítődben kicseréled az ellenállásokat, akkor kisebb feszültségen is korrekt beállításban működik majd az A-osztályú végfokozat.
Nagyon szépen köszönöm, reggeli után már "forrasztok" is! Mégegyszer köszönöm, szép napot kívánok!
Üdv: Tomi
Szép Jó Estét!
Kicseréltem a BD249-es változatra! Természetesen az ellenállásokat is (R 30-31). Szóval forrasztás, élesztés, újjongás. Aztán feketeleves: DC védelem indul, egyik oldal hangfalában mélynyomó elnémul. Semmi pánik, (úgyis régi volt a mélyhangszóró) újra kezdtem. Éleszt, egyik oldal, nem az amelyikben eltolta mélyhangszórót, szépen szól. A "bűnös oldal halk érces hangon "pattog" bemeneti jel nélkül is. Bemenő jellel sisteregve, gerjedve szól. Hangerő az van! Szerintetek mi "szállhatott el, és hol kezdjem keresni? Tomi
Mekkora a tápfeszültség? -+30V-nál ne legyen több ennél a változatnál. A pattogást szivárgó elektrolitkondenzátor szokta okozni.
Szia!
A táp stabilan +,- 30Volt. Nem több még erősítő rákötése nélkül sem, de " teljes" hangerőn is tartja! Hogyan tudnám megmérni, hogy hány watt jön ki? Köszönöm a tippet a kondikról már tesztelek is! Üdv: Tomi
Elképzelhető a hangerő-szabályzó poti hibálya? Mert az összes kondit kicseréltem és mégis "pattog". Vagy esetleg valamelyik félvezető? Van rajta kivezérlésjelző is, a hangerő-szabályzó poti után és arról megy a végfokra a jel. Esetleg a kivezérlésjelzőben lenne valamelyik kondi rossz? befolyásolhatja egyáltalán?
Tomi
Üdv mindenkinek !
Ez még félkész quad, de működik -gondoltam megosztom veletek. Minden funkciója teljesen táv-vezérelhető még a 4*sztereó bemenő jel is !
Az erősítődben az a szétbelezett akkus furó, a jackley kapcsolóval fajtalankodva mi a csoda benne ? Az a hangerőszabályzó? Amúgy tetszik, de engem pl. zavarna a ventillátorok zúgása zenehallgatás közben.
Sziasztok.
Azok a ventilátorok ritkán pörögnek be, mert nagyméretű a hűtőborda és soká melegszik de ha bekapcsol a hőfok-panel (autómata senzor ), nem teljes fordulattal engedi a ventilátorokat csak amenyire felvan melegedve a borda általában max hangerőnél aktiv (fordulat-szabályozás ). Igen jój látod aksis fúró szabályozott gyengetápot kap hogy kellő sebességű legyen. - A bemeneti szereójelet lehet vele átálítani és egyben az előlaponlévő digitális kijelző is mutatja hogy épp mejik sztereó-csatornán áll az erősítő (4-sztereó bemenő jel közül (Mp3, Satelit, Radió, Dvd, ) örülök hogy tetszik nektek -ha érdelel több képet is tölthetek fel
Hát ez nem gyenge cucc, annyi biztos!
A jaxley-t sem bíztad a véletlenre... Gratula hozzá, szép munka A plafonig érő hangfalaid is brutálisak...
Szia!
Van 250Wattos, 150-es bétájú tranzisztor. Én is ezt használom a Quad-omba. MJ15003 Az ára nem éppen kevés, de megéri a beruházás. Nekem nagyon beváltak ezek a tranzisztorok. TL071 IC, BC301-es T1 tranyó és BD244C "A" fokozati tranzisztorokkal + / - 64V-ról üzemel az erősítőm. Ha érdekel, lerajzolom a módosításokat, melyeket használok. A kimenet pedig 0,02V körül van nyitott kapcsokkal.
Hangosításra (is) használod? Van nekem is két Urbán féle modulom, amit bassgitár erősítőbe akatram felhasználni, de a rendelkezésre álló +/-42V -os táppal gyengécske volt, így hát egy hidalt 7294 (ez) lett helyette. A Quad nyákját is módosítottad? Elég stabil a cucc? Lehet strapálni? Valamit kezdenem kéne a quad-jaimmal, ha már egyszer megvannak...
Érdeklődve figyelem azt a diskurzust, miszerint a quad405 nem jó szub erősítőnek. Pláne 4ohm-ra...
Ezt elfogadom, de üzembiztosság szempontjából nekem a tapasztalatom más, mert jelenleg is 3 általam épített mélyláda üzemel aktív hangváltóval 30cm-es 4ohmos hangszórókkal quad 405 meghajtással. Probléma még nem volt egyikkel sem soha, mindegyik teszi a dolgát. Egyikben régi tungsram 2N3055 végtranyó van, egy másikban 2N3442, a harmadikban meg nem tudom már mi van de a sejtésem Bd249c. Mindegyik a hangszórót rendesen megtornáztatja ahogy kell... Mindegyiket rádiótechnikás nyákra építettem, de ez nem is lényeg szerintem.
Szinte minden erősítő megépíthető 4, 6, 8, vagy 16 Ohm-ra is. Azon múlik a dolog, hogy a visszacsatolás, a munkapontok és a tápfeszültség hogyan van belőve. Építettem már Quad405-öt aktív Sub ládába 4Ohm -os hangszóróhoz. Probléma nem is volt vele soha.
Használtam korábban hangosításra, de már kb. 4 éve csak porosodik a szobában.
Megpróbálok sorrendben válaszolni kérdéseidre. - A panelt nem módosítottam, csak a védelem ellenállásait, és a tekercseket. - Az erősítő rendkívül stabil. Terhelésnek a következő párosítást használtam: - Magas: 300Watt piezzo, 120Watt 8Ohm Dome, 25cm átmérőjű 80 / 100Watt, 8Ohm hangszóró, középtartományra hangolva. - Mély: 25cm-es 100 / 160Watt 8Ohm hangszóró. - Mély 2: 30cm-es 100 / 250Wattos hangszóró. Össz impedancia számításaim szerint kb. 5,5Ohm (ezt még akkor számoltam amikor építettem a ládákat, vagy 6 - 7 éve) Strapabírás és hangerő: 5Amperes lomha biztosíték mindig kiégett, torzítás sosem hallatszott. Most 10Amperes kimeneti biztosítékok vannak. Így szépen hajtható. Egyébként egy normális hangosításkor 7 - 7,5Amper áram folyt a hangfalakon keresztül. Ha ilyen módosítást akarsz építeni, akkor fel kell készülnöd rá, hogy az ellenállások egy jó részét le kell cserélned nagyobb teljesítményűre, a két db 1KOhm-os ellenállást (Az "A" fokozatnál) pedig hűtőbordára kell szerelned. Már páran építettek ilyen módosítást, eddig nem hallottam, hogy bárkinek gondot okozott volna az ersőítő hosszútávú üzemeltetése. A tekercseket azért cseréltem le a gyáritól eltérő értékűre, mert rendszeresen gerjedt az erősítő. Ezzel ez letudva. Hja, és persze induktivításszegény ellenállásokat használj. A másik dolog, hogy 2 x 64V feszültséggel dolgozom az erősítőnél. Ez pedig a két legnagyobb feszültségű pont között bizony 128VDC -t jelent. Az élettani hatása pedig - mondhatjuk - , hogy káros tud lenni.
Köszi a választ és az óvaintést
Tehát egy pár végtranyóval dolgozik 8 Ohm-ra, a +/-64V-ról? Az nem rossz. 4 Ohm-ra, godolom nem nagyon kéne erőltetni, bár lehet hogy bírná... |
Bejelentkezés
Hirdetés |