Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
köszi
![]()
Sziasztok!
Gondolom észrevettétek, hogy az ATMega kontrollerekből hiány volt az elmúlt 1-2 hónapban. Kedvenc üzletembe(Budapesten) ma érkezett meg az új szállítmány. Az agyam eldobtam az új árazáson: ATMega8-16PU - 655Ft (korábban 380Ft) ugyanez SMD-ben: 900Ft Persze ez várható volt, megszerezték a piacot, hamarosan lehet hogy a DVD lejátszók, termosztátok, mp3 lejátszók, televíziók, légkondik, kisautók, liftek, mikrosütők, vízautomaták belsejében is Atmel szív fog dobogni a sok egzotikus vezérlő helyett, pákások, készüljetek! Én meg nézhetek olcsóbb forrás után, talán az MSC-nél nem emelnek árat...
A relé tekercsével párhuzamos diódát kihagytad!
Az pedig akár pár kapcsolás után kinyírhatja a dolgokat! Erre induktív dolgoknál mindig figyelj!
FET-tel nem volna egyszerűbb?
Na ezt most nem igazán értem. Tekercsel párhuzamosan pl 1n4001 ? De minek ?
1N4148 is elég, azért kell, hogy a relé által keltett tüske ne tegye tönkre a tranzisztort.
Hali. Megint megakadtam.Van egy atmega88 ra írt program, ami egy négymotoros helikopter szerű un. Quadro koptert működtetne-- és nem müködik a panelem.Van rajta egy led is, ami a megadott Clock test programmal egy percig sötét-- egy percig világítani kellene. Ahelyett nekem kb. nyolc percenként vált. Azt a tanácsot kaptam ,hogy vegyem ki a "fuse bit beállításoknál " a nyolcas osztást. Csakhogy én azt nem tudom. Amivel programozok : Pony prog 2000.
És amit :Bővebben: Link
A Fuse bitekben a CLKDIV8 állapotán változtass, ha be volt pipálva, szedd ki, ha nem volt bepipálva, pipáld be.
Kikapcsoláskor kapsz egy jókora feszültség tüskét, amelyet az 5V-ra vezetve (ez látható a kapcsolási rajzon) megkaphat minden alkatrész. Ezáltal vagy tönkremehet, vagy akár csak egy sima tévesztés, vagy resetelés is bekövetkezhet a mikrovezérlőben, a többi félvezetőről nem is beszélve.
Ok. Amikor a pony prog Fuse lapját nézem sehol nincs "pipa " minden kis négyzet üres.
Ezt hogy erted, hogy "megszereztek a piacot"? Melyik piacot? Honnan szarmazik az info?
Hali!
Én azt az ellenállást sem értem.... (R2) Minek az oda ? Ha 5Vos a relé tekercse, akkor felesleges, ha meg nagyobb, akkor meg minek, hiszen se vele se nélküle nem húz meg. Egyedül akkor van értelme, ha 3Vos a relé tekercse. Bár ezt nem írod. Dióda katódja menjen a +5V-ra, az anódja meg menjen a tranzisztor kollektorára. És az ellenállást elhagyhatod. A bázisellenállás meg 2,2k és 10k ohm között bármi lehet. Üdv Kiborg
Bocs a késői válaszért, dolgozom az ügyön.
Első lépésben a a 100k poti helyett egy kisebb is csökkentette a villogást, 15k-val egész tűrhető. (De nem adom fel..) Van még valami. Kicsit tovább léptem a programozásban, és PWM ként visszadnám a feszültséget, amit mértem. De... KB féltáp körül egyszerűen kikapcsol. Addig szépen fényesedik a LED, de ott kikapcsol. ![]() Na akkor most mi lehet? Előre is köszi.
Vedd ki a 8a-as osztast sw-bol, a CLKPR regiszter atirasaval. Eloszor ennek az atirasat engedelyezni kell, ugy hogy a legfelso bitet egybe allitod:
Tovabbi info az adatlap 36-37. oldalan.
Köszi, de feladom.Inkább megkérek valakit a programozásra.
PWM-nel alaposan at kell tanulmanyozni az adatlapot. Semmi mas nem lehet, mint hogy nem jol programoztad fel a PWM-et.
"megszerezték a piacot"
Ezt maga Kontha úr mondta, ezzel kommentálta a közel dupla árat. Valószínű hogy csak ezzel próbált "vigasztalni"...
Na jo, nem tudom ki Kontha ur, de az Atmel honlapjan nem talalni semmilyen bejelentest. Azonkivul "A piac" (igy nagy A-val) elegge osszetett dolog, rengeteg resztvevoje van. A legnagyobb resztvevok kozt amugy nem is emlitik az Atmelt, es a Microchip is epp, hogy csak bele esik a nagyok koze:
Idézet: „The microcontrollers market will likely exceed a value of $12 billion for 2010 and is expected 11 percent revenue growth. Microcontrollers constitute a relatively consistent components market for generating revenue. Top microcontroller suppliers include Renesas, Freescale, NEC, Infineon, Fujitsu, and Microchip, with a combined market share of about 60 percent.” 2009 Microcontrollers Market Share A Top-ba ha jol megnezitek bele sem tartoznak a Texas Instruments es az Intel! -- Felre ne ertsetek, ettol fuggetlenul jo az AVR, csak mikor valaki azt mondja "megszereztek a piacot" akkor kicsit ossze huzom a szemoldokom...
Sziasztok. Csináltam kérésre egy bevásárlólistát az AVR-es tesztpanelhez. Remélem semmi nem maradt ki.
Üdv: Peti
Értem a dolgot, biztosan nem úgy értette a bolt tulajdonosa hogy "megszerezték", hanem hogy a profi fejlesztők, gyártók is bevonták termékeikbe az Atmel 8 bites kontrollereit.
Persze. Én eddig csak mikróban találkoztam vele, az időzítő részét vezérelte, nyomógombok, kétsoros LCD, buzzer, stb.
Es melyik tipussal talalkoztal ?
Már nem emlékszek a pontos típusra, a 8051-es család tagja volt.
Sziasztok!
Előszöris elnézést kérek mindenkitől a kérdésemmel kapcsolatban, szerintem nagyon láma.. De hát kérdezve tanul az ember.. Szeretnék segítséget kérni. Eddig soha sem alkalmaztam mikrovezérlőt, (na jó, 1x, de akkor is égetve küldték az AVRt) és most nagyon sokmindenhez kellene, és szeretném megtanulni. Csakhát abszolut tudatlan vagyok uC szinten, analógban vagyok otthon. ![]() Már több mint 1 hete a netet és a fórumot bújom, de nagy a homály. Azt tudom, hogy AVR-t szeretnék, nem PICet. Rengeteg kérdésem lenne, főleg a programozással kapcsolatban. Mivel tudom megírni a programot? Pascalban lehet(mert abban "tudok" programot írni)? Ha igen, akkor a programban hogy tudok utasításokat adni, portokat kezelni, stb.. Szóval ha valaki tudna nekem segíteni, itt a fórumban is beszélgethetünk, vagy mehet magánban is, nem terhelve a fórumot ezekkel az alap dolgokkal... Előre is nagyon szépen köszönöm! ![]() Üdv. Gergő
En anno egy boilerben talaltam PIC-et, aztan az IBM laposom memoriajarol meg kiderult Atmel-es. De legtobbszor Renesas meg Freescale az amivel talalkozik az ember.
Így szerintem a legegyszerübb átolvasnod ezt: Bővebben: Link
Az alapokról egy könyvet lehetne írni ( valakinek kellene is, gondolkozom is rajta a nyárra, na nem mintha annyira profi lennék, de többen biztos összehoznánk ) Na de visszatérve. Én a linken található Bascom-ot ajánlom és a Basic nyelvet, szerintem, gyorsan, kevés programozási tapasztalattal, nagy sikereket lehet elérni. Bascomhoz tartozó forum, példaprogramokkal. És hogy egy kicsit haza is beszéljek: szerintem ha komolyan akarsz kisérletezni, tanulni, építsd meg ezt.
Boiler-be mit csinált a PIC?
A termosztátot váltotta fel? Igen, a régebbi IBM laptopokban Atmel gyártmányú EPROM-ban van tárolva többek között a BIOS jelszó.
Igen, az az agya -- ez egy kombi boiler, mindenfele hoerzekelokkel, meg nyomas erzekelokkel, mikor nyisson a szelep a radiator fele, mikor a csaptelep fele stb... megfejelve termeszetesen idozitovel. Ha egyszer egy mikrokontroller be van epitve, akkor mar csak fantazia kerdese, hogy mi mindent tud a keszulek -- es mindegy vagy majdnem mindegy milyen kontrollerrol beszelunk.
Hali. A Pony prog 2000 rel akarok programot beégetni, de ezt írja ki :"
Device missing or unknown device (-24) " Mindjárt kiszótárazom, de hátha tudja valaki kapásból. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |