Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   18 / 54
(#) lanti válasza Vacok hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia, nem olvastam át a hozzászólásod és nem néztem meg a linket sem , a javaslatom az hogyha nem vagy kezdő a nyáktervezésben akkor a Ti oldalán keress egy vezérlő IC-t és kérj belőle 5 db-ot ehhez építs kapcsolást kell vagy 5 külső alkatrész és a procis mittudoménmis töltöt tedd el emlékbe. Én Li ion cellához építettem céláramkört és nagyon korrekt megbízható 7 alkatrészes .
Szerintem .
(#) Vacok válasza lanti hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia!
Miért is kell nekem 5 vezérlő IC akkutöltéshez?
És ami kapcsolás a linkben van az egyáltalán használható valamennyire?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Azért kell öt, mert ha négyet eldurrantasz, még mindig maradjon egy. Egyébkét mintarendelésre gondolt lanti.
(#) lanti válasza Vacok hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

A link a texsas instruments oldalára mutat kis hozzáértéssel, ha tudod mit keresel pontosan/battery charging managment / és tudod hogy NI-Cd/ MH akkut töltesz valamit hogy hány cellát és cellánként vagy egyszerre , akkor nagyon korrekt és kifogástalanul működő kapcsolásokat találsz az oldalon és a samples résznél reg után el is küldik neked erre az 5 db mert az a mx db -szám amit leküldenek 1 fajtából /és tuti Fet-ek is vannak náluk /

Most rákötöttem a kis töltőmet/BQ24003 IC-s/ próbaképp 3 NIMH cellára eddig pirosan világít vagyis tölti kb 2 órája.
(#) lanti válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Így van én már 2-t elfüstöltem !
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Szia!
Azt hiszem megtaláltam az akkutöltőmet, viszont szükségem lenne egy kis segítségre vele kapcsolatban.
A képen látható lenne az. Ez automatikusan elkezdi kisütni, és amikor eléri a cellák feszültsége az átlagos 1,1V-ot, akkor kapcsolt át töltésre.
Ha jól számoltam a a töltőáram az kb. 266mA környékén fog alakulni, és nekem mondjuk 1,8Ω ellenállás kell 700mA-hez. És a kisütésnél is lehet csökkenteni az ellenállás értékét az áramgenerátorban, ha 2300mAh-s aksit sütök ki, mert a rajzon 180mA-re van beállítva. Jó így ez a kis átalakítás?
A másik, hogy ebben a kapcsolásban nincsen csepptöltés, mert azt írták az oldalon, hogy NiMH-nél nem javasolt, mi erről a véleményed? A leírásban egy átkötő ellenállásról van szó, ha szeretnék csepptöltést, de arról nincs szó, hogy hova, és mekkora értékűt. Ebben tudnál nekem segíteni?
(#) lanti válasza Vacok hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Te jó ég ezt már egy tokban is megoldották körülnéztél a texas honlapján ? Persze nem muszáj tisztelem a nálam sokkal elhivatottabbakat!
(#) Vacok válasza lanti hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

A töltő tervezője azt mondta, hogy ez a kapcsolás soha nem működött rendesen.
A texas honlapját megnéztem. Tetszik, hogy egy 8 lábú tokban van minden, de bőség zavarában nem nagyon tudok választani.
(#) lanti válasza Vacok hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Nagyon finom dolgok vannak De a bibi hogy 20 TSSOP a tokozás .... ahhoz is kell elhivatottság hogy panelt csinálj neki .
(#) Vacok válasza lanti hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Az nem gond, hogy ilyen kicsi tokok vannak, ez még csak jó, mert annál kisebb helyen elfér. Készítettem már smd alkatrészekkel nyákot, és elsőre sikerült.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy 3 cellát (NIMH vagy NICAD) nem tudom mert zárt dobozban van, tölthető-e 4 volttal?
Gondoltam egy 7805 föld lábát megemelem 2 diódával ez 4 voltot eredményez és ezzel töltöm.
Szerintetek tönkre teheti ez az akkukat?
Kis áramú töltésről lenne szó.
Az eredeti kapcsolásban (az akku előtt) csak egy graetz van meg egy kondi meg egy ellenállás de a váltófeszt adó tápja már nincs meg ezért nem tudom milyen feszt adott le.
Egyébként ez egy ledes fejlámpa akkuval.
(#) Krisz03 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

4V kevés lesz. Cellánként 1.4-1.5V-ig kell tölteni.
Ha a 78xx test lábát "megemeled", akkor még nagyobb feszültséget fog kiadni.
(#) zz0323 hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Hali,
azt szeretném kérdezni, hogy NiMH akkut NiCd töltővel lehet-e tölteni.
Akkus fúrómban cseréltem a cellákat, és ugyan azzal a töltővel tölteném ha lehet.
(#) elektrorudi válasza zz0323 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Az attól függ... :miaz:

Alapjában a kétféle töltő abban különbözik, hogy :
- Ni-Cd töltő -delta U-ra szabályoz
- Ni-MH töltő delta T / delta t-re szabályoz

Persze, lehet ezen figyelési módok és egyéb figyelési módok véges variációja is a kérdéses töltőben...
A kérdés, hogy a Te töltőd melyik kategóriába tartozik? ... vagy egyikbe sem... ?
(#) Krisz03 válasza zz0323 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Mehet nyugodtan. Biztos nincs semmi elektronika a töltőben, csak egy áramkorlátozó ellenállás. Ha nem így van, akkor az előbbi hozzászóló írása az érvényes.
(#) lanti válasza zz0323 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Lehet. Simán.
(#) mrbini hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Üdv mindenkinek!
NiMH akkuk cellánkénti töltését szeretném megoldani ezzel a nekem elég szimpatikus megoldással. Van esetleg valakinek valami tapasztalata evvel kapcsolatban?
(#) phr3ak hozzászólása Máj 14, 2010 /

Miért nincsenek AA és AAA LiIon akksik a boltokban?
(#) válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Azért, mert az AA és AAA akksiknak van egy meghatározott cellafeszültsége, ami éppen harmada egy Li-ion cella feszültségének (legalábbis Ni-Mh akksi esetén).
Gondolj csak bele: egy szabvány AA akksikról működő készülékbe beleteszel két - szintén AA formátumú - Li-iont; az eredmény, hogy a 2.4V-ra tervezett készülék 7.2V-ról fog üzemelni(sorbakötött cellák esetén), ami nem épp a hosszú élettartam kulcsa.
(#) phr3ak hozzászólása Máj 15, 2010 /

lehetetlen lenne csak annyi cuccot beletenni hogy csak 1.2 vagy 1.5 legyen?
(#) proli007 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hello!
Ez nem így működik. Az elemek kapocsfeszültségét az elektródák potenciálsorban elfoglalt helye határozza meg. A felület/térfogat, pedig a szolgáltatott töltés mennyiséget. Kicsit olvass utána itt!
És használd a nagybetűket, valamint a hozzászólás fejlécében található, Válasz gombot, mert különben nem tudni miről, és kivel csevegsz.
üdv! proli007
(#) phr3ak hozzászólása Máj 15, 2010 /

Mennyire fontos a töltőáram állításának lehetősége? Sajnos nem nagyon látok töltőt ami ezt tudná. Most itt az átlag elektronikai boltok kínálatára gondolok. Olyan töltőt szeretnék amivel 4 AAA vagy AA akkumulátort tudnék cellánként tölteni. Egyébként miért spórolnak ennyire a töltőgyártok, hogy 2 cellánként töltenek?
(#) válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Idézet:
„Mennyire fontos a töltőáram állításának lehetősége?”

Attól függ, hogy kinek. Nekem például bőven elég a C/10-zel való töltés is. Ha mondjuk egy AA akksinál soknak tartod a tizenhat órás töltési időt, akkor persze nagyobb árammal is lehet tölteni - no persze így csökken az élettartama is.

Idézet:
„Olyan töltőt szeretnék amivel 4 AAA vagy AA akkumulátort tudnék cellánként tölteni.”

Bővebben: Link
Például a második link (a szponzoráltak alatt) egyből egy nagyon jó kis töltőre mutat, ami cellánkénti felügyelettel rendelkezik. (Bátran használd te is Google-t!)

Idézet:
„Egyébként miért spórolnak ennyire a töltőgyártok, hogy 2 cellánként töltenek?”

Mert az emberiség nagyobbik felének halvány fogalma sincs róla, hogy mik a hátrányai a cellák soros töltésének (vagy hogy egyáltalán vannak hátrányai). Ebből következőleg pedig bármilyen sz.rt el lehet adni.
És persze nem mellékes az sem, hogy a kommersz töltők így tudnak csak igazán olcsóak maradni.
(#) phr3ak válasza hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Na jó de a C/10-et, hogy állítod be? Azért kellene az áramállítási lehetőség, mert különböző kapacitású akkuim vannak.

miért lenne sokkal drágább ha cellánként töltenék?
(#) válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Ezen a töltőn speciel nem tudom, hogy van-e töltőáram-állítási lehetőség - viszont úgy gondolom, hogy 4-500mAh kapacitásbeli eltérés még nem olyan vészes (habár nem tudom, hogy mekkora különbségek vannak az akkuid névleges kapacitásai közt). Mert ha mondjuk egy 2000mAh akksit 250mA-rel töltesz (tételezzünk fel ekkora fix töltőáramot), az még mindig csak C/8-at jelent.
Itthon használunk például egy makita akkus kézifúrót/csavarbehajtót, aminek a töltője C*2-vel tölti az akkupakkot! Ez az 1.3Ah pakknál 2.6A-t jelent, ami a normális töltőáram hússzorosa! Mindezt csak azért írom le, mert három éve nyúzzuk-nyüstöljük azt a szerencsétlen gépet, és az akkui még mindig jól bírják!
Ezen alapon pedig azt gondolom, hogy nem életbevágó bűn eltérni a C/10-től - persze a fenti példa már pont a másik véglet volna.
(#) Milan90 válasza hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Idézet:
„Ezen a töltőn speciel nem tudom, hogy van-e töltőáram-állítási lehetőség”

Láttam már ilyen töltőt, és nincs rajta, áramot nem tudod beállítani.
Erről a C/10 töltésről meg annyit, hogy (szerintem) nem kell ehhez ragaszkodni. Akkor jó ez, ha nagy töltési hatásfokra van szükség, mert az itt a legnagyobb. Ennek mondjuk van értelme napelemes cucc, elektromos autó, hasonók, de hétköznapi felhasználásnál nem muszály. Az is igaz, hogy a lassú töltés kíméli az akkut, de őszintén ki fog egy akkut 10 évig, vagy tovább használni. Itt van pl anyám nokia telefonja : 5 éves, új korában egy hetet bírt töltés nélkűl, most 6-7 napot, mindezt úgy, hogy közel 1C-vel tölt NICD akkut. Szerintem C/2-ig nyugodtan el lehet menni, elég ha a hőfokra figyelsz, ja és hogy álandó áram legyen.
(#) phr3ak válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Milyen telefon az hogy nicd akkuja van? Nem kell ragaszkodni a C/10-hez, de ha már vennék egy drága töltőt szeretném ha tudná. Például az IPC-1 rögtön 200 majd 500mA-rel tud tölteni, ami kissé szegényes választasi lehetőséget biztosít. Nagyon költséges lenne egy finomabban szabályozható töltőáramkört beépíteni?
(#) Milan90 hozzászólása Máj 17, 2010 /

Egyszerűen semmi ötletem nincs arra, hogyan tudnám figyelni ezt a feszültség-visszahajlást töltés közben. Sajnos PICekhez nem értek, így valami analóg megoldás kéne, de nincs ötletem. Gondoltam arra, hogy hagyom ezt a feszültségfigyelős dolgot, és simán csak hőmérsékletet mérek, de az sem tökéletes. Ha mondjuk télen kint, vagy üres kocsiban használom, akkor a -20 fok miatt végtelenségig tölteni fog. Aztán még eszembe jutott, hogy egy Wheatstone-híddal figyelem az akku és a levegő közti hőmérsékletkülönbséget, de azt is át lehet verni. Elég ha az éjeliszekrényen süti a lámpa a hőmérő felőli oldalt, vagy közel van egy konvektorhoz, és máris túltölt. Szóval ez így sehogy sem jó. Feszt kell mérni, de hogyan jegyeztessem meg analóg módon, hogy mekkora fesz volt eddig. Ha ezt tudnám, onnantól már egyszerű, de nem tudom. Ja gondoltam arra is, hogy digitalizálom a kapocsfeszt, onnantól már szabad út lenne, de az meg már megint egy csomó alkatrész.

Szóval valakinek ötlet erre az "analóg memória"-ra ?

(ja csak viccből eszembe jutott a szupravezető-hurok, meg a mágneses hibrid memória)
(#) Milan90 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szerintem felesleges a folyamatosan szabályozható töltőáram. Gazdaságilag nem hatékony. Senki sem fog egy akkut évtizedekig használni, akkor már a megfelelő tárolási hőmérsékletre is nagyobb gondot fordíthatnánk. NIMH, NICD akkukat meg nem lehet túltölteni, tehát addig töltöd, ameddig csak akarod, legfeljebb melegedni fog.

Ja esetleg ha az előző hsz-omat olvasod, esetleg lenne ötleted ?

Ja a telefon egy régebbi nokia. Az első színes kijelzősök közűl.
(#) Krisz03 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Idézet:
„NIMH, NICD akkukat meg nem lehet túltölteni, tehát addig töltöd, ameddig csak akarod, legfeljebb melegedni fog.”

A végén pedig felrobban. Ugyan már, ne írj ilyeneket! A biztonsági szelep is csak viccből van rajta...
Maradhat töltőn a teljes feltöltődés után is, de csakis csepptöltéssel. Az IPC-1L is valami 20mA körüli áramot tart, miután végzett a rendes töltéssel.
Következő: »»   18 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem