Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   22 / 193
(#) szbalint25 válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Hali!

Ha már a Startecet nézted ki magadnak, akkor ne csak 30W-osat vegyél, hanem 50W-osat, viszont ha szinte csak SMD-vel dolgozol akkor neked szerintem az elég lenne, mármint a 30W-os.
De ez csak az én véleményem. Én nemrég vettem egy Weller pákát és nagyon kényelmes, jó vele forrasztani, mert erős, 50W-os. De én SMD-t csak alaplapon látok szóval, nemaprózom el a dolgot.
Sok szerencsét a vásárláshoz
És remélem tudtam segíteni
(#) sfx válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Szia edison14!

A páka hossza, heggyel együtt, kb. 22 cm.
Ez nem az a páka, amit SMD-hez találtak ki.
A hegyet úgy képzeld el, mint egy szög, amit két csavarral kell rögzíteni. Nekem még nem sikerült úgy becsavarni, hogy egy idő után ne lötyögjön.
Hőérzékelő nincs benne, sima kéteres RCA csatlakozója van.
Ez volt az első pákám, ma már csak akkor használom, ha olyat kell forrasztani, ahol minden mindegy.
(#) zombee hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok!

Új páka vásárlása előtt állok. Egyszerű és olcsó típusra van szükségem, még hőfokszabályzóra sincs szükségem. A hordozhatóság sem utolsó, ezért az állomások, szabályzósok kilőve. Fontos hogy 230V-ról menjen és minumum 40W legyen mert vastag vezetékeket is forrasztok. Jó lenne ha vehetek hozzá vékony hegyet is, mert elektronikára is ugyanezt használnám és fontos hogy hamar olvadjon a cucc(az idő pénz), így a 20-30 Wattosak kilőve.
Maximum 6 ezret szánok rá, és fontos hogy Budapesten, könnyen megközelíthető helyen legyen, és garancia is kéne 1-2 év minimum.

A hegyre olyan követelményem van hogy ne rágódjék be, a vége vékony legyen, de nem tűhegyes.
Legyen valami szögletes felülete mert a gömbölyűvel sokáig tart és/vagy elcsúszik.
A hengeres, a végükön kúposan elcsúcsosodó hegyek amit az olcsó pákákhoz adnak, sajna hamar elmaródnak, és nehézkes velük hozzáférni az anyaghoz, pl. megolvasszák a szomszédos lábat és összetapad, emiatt gyakran le kell szippantani vagy gyantázni.

Eddig egy kínai fajtát használtam, 60W-osat. Azaz kettőt. Kb. 5 éve vettem az elsőt, több mint 4 évig nyúztam, mióta bemaródott az eredeti hegy(kb. 4 hónap után) azóta végig mókolt pákaheggyel ment. A hegy csak kb. 1 centire nyúlt be, a páka közepe mindig izzott, ráadásul sokszor órákig úgy felejtettem, mégis több mint 4 évig bírta. Mivel elég sokáig húzta, a választás ugyanarra a típusra esett. Erre jobban vigyáztam, végig az eredeti heggyel ment, ha bemaródott akkor kivéstem hegyesre, nem járattam fölöslegesen, de egy 10 perces fürdés vagy reggeli miatt sose húztam ki. Ezt úgy hálálta meg, hogy kb. fél év után tönkrement...
(#) zombee hozzászólása Máj 9, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Időközben találtam egy alkalmasnak vélt jelöltet, amely egy Weller TCP-S 24V/50W "kattogós" páka.
Sajnos nem tudom hogy ennek mennyi az új ára, hol lehet a legolcsóbban beszerezni, és mennyi garanciát adnak rá.
Elvileg bitang drága, hobbistáknak elérhetetlen vágyálom, a vaterán is 8k fölött találok ilyet trafó, garancia és póthegyek nélkül.
Persze a hozzávaló hegyekből hegynyi van olcsón, ez nem akkora probléma.

Az igény továbbra is él egy olcsó, nem feltétlenül hőfokszabályzós pákára,
amivel kevés a szívás és normális hegyet lehet hozzá olcsón venni/kapni.
A Fahrenheit pákákról mi a véleményetek?
(#) szbalint25 válasza zombee hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Szia!

Én nemrég vettem egy ugyanilyen, csak 3 kábelos "kattogós" Weller-t. Igen, Tudom h nemvolt egy olcsó darab, de nekem nagyonbejött. Erős, könnyű, szerintem más neemis kell jah és eléggé gyorsan felfűt.
trafó nelkül vettem én is mert az úgy eszméletlen drága lett volna, így vettem bele egy 80W-os 24V-os toroid trafót és csináltam hozzá egy dobozt meg egy álványt, és elhiheted hogy ez az "a" páka amire szükségem volt és remélem jó szolgálatot fog tenni nálam.
Akárkit megkérdezel akinek ilyenje van szerintem csak jót fog róla mondnai

Olcsó kínait szerintem ne vegyél mert azt nem egy életre veszed.

üdv
(#) zombee válasza szbalint25 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

A "három kábelos" az mit takar? Amit én kaptam kölcsönbe azon csak 2 vezeték van.

Egyébként a kínaiakkal a legnagyobb problémám, hogy a hegy kialakítása és anyaga igénytelen, hamar elmaródik, és már akkor sem egyszerű vele forrasztani amikor még egybe van.
Az meg különösen idegesít hogy szombaton reggel bedugom és hideg marad...

A Wellerekkel mi a helyzet, kibírhatja életem végéig?
Még csak 24 éves vagyok és nem kívánok 120 évnél korábban elpatkolni...
(#) szbalint25 válasza zombee hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

A három vezeték az azt takarja, hogy hard-grounded, magyarul kemény földelés, tehát van benne gy plusz kábel a földre, ennyi

Azt, hogy mennyitz, bírnak, erre úgy tudnék válaszolni, hogy van egy haverom, aki a sulijukban vagy már 20 éve ilyeneket használnak és még egyelőre semmi baja.

Remélem, hogy jó sokíig bírni fogja

üdv.
(#) water válasza zombee hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Talán a weller a legjobb, nem véletlenül használták szinte minden műhelyben, ezért is annyi az ára amennyi.
A helyedben én Solomont vennék, kb. 2000 pénz. Elektronika kell hozzá, de egy tenyérnyi nyák az egész és cserébe szabályozhatod a hőfokot (ha akarod), ettől még hordozható marad. Csináltam én is kettőt a weller mellé és nem bántam meg, ennyit bőven megért.
(#) Orbán József hozzászólása Máj 12, 2010 /

Üdv!

Egy darabig használtam a kattogós Wellert, de 2 hét múlva a magyar kattogója beadta a kulcsot. Aztán benyomtam neki egy diódát hőfokfüggő elemnek és triackkal szabályoztam, ennek több, mint 20 éve... Egyszer égett ki a betét, azt kell mondjam, nagyon jó választás.
Aztán úgy hozta a sors vak keze, hogy elkezdtem smd cuccokkal is dolgozni, aztán némi tépelődés után - egyszer élünk alapon vettem egy RX-802AS pákát, némi betét+hegy választékkal és ez nálam a forrasztás HIGH-END stádiuma.
3 mp alatt hegyet+betétet cserélek, 6 mp felfűtési idő (ez az utánfűtés, hőfoktartásra vet jó fényt) és a hatalmas forrasztócsúcs választék egy életre megoldotta ezirányú gondjaim.
Kb. mintha egy golyóstollal - a vékonyabb fajtából! - dolgozna az ember, avezetéke vékony és elasztikus, a páka szundira kapcsol, ha beállított ideig nincs használva munka közben, pontos hőfoktartás...
Cserébe persze nem 2 fillér, de én nagyon nem bántam meg.
Bádogozni továbbra is használom a wellertr, de már nem nyűgöz le...
Bővebben: Link
(#) joetaylor válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Próbáld ki a WMRP-t a Wellertől. Ismét le leszel nyűgözve Bár nekem problémáim vannak a hegyekkel. Nem tudom őket 300-400 óránál tovább használni. Nem a hegy megy tönkre, hanem a benne lévő fűtőbetét. Majndem 30 euró darabja

wmrp.jpg

(#) zombee válasza joetaylor hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hát ez engem nem nyűgözne le, napi 8 óra használat mellett kevesebb mint 2 havonta cserélhetek hegyet.
Na jó az is igaz, aki napi 8 órát pákázik az vagy valamit nagyon (nem) tudhat, vagy az a főállása és a havi jövedelem töredékéért vesz hegyet, ergo beépíti a költségekbe...
(#) joetaylor válasza zombee hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Azért engem bosszant, hogy évi hat-nyolc hegyet kell vennem. Nem csak a megvétele zavar hanem az, hogy mindegyikből kell tartalékot vennem.
De a forrasztás minősége annyira jó, hogy sajnos le kell nyelni a békát. Aki ezt kipróbálta annak most már ilyen van
(#) zombee hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok!

Végre megvettem hőn áhított kattogós Weller pákámat, használtan.
Épp hegyet készülök venni bele, de érdekes akadályba ütköztem:
a mágnes és a hegy össze van gyógyulva, látszik rajta hogy már gyárilag ilyen.
Hol tudok mágnest vennni? 7-es hőértékre állított kéne...
(#) baloghzoli1 válasza zombee hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia
Az gyárilag a heggyel együtt van nem lehet szétszerelni.Van pl.vésö alaku 6-os,és van vésö alaku 7-es
(#) zombee válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Arra már rájöttem hogy nem lehet szétszerelni, de másik ágnest és hegyet lehet bele tenni?
Olyat is tehetek aminél külön van a kettő?
(#) zombee válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Közbe már rájöttem a turpisságra.
Nem az új páka volt a rossz, hanem a régi.
Amit kölcsönkaptam, abban a hegy 95%-a látszik, alatta pedig nem mágnes hanem ötvözet van, kicsit rövidebb mint a hegy.
A hegyek nagy része amit épp készülök venni, egybe van építve az ötvözettel.
Így biztosítható, hogy magasabb hőértékű ötvözettel ne lehessen elégetni a hegyet...
(#) van104 hozzászólása Máj 25, 2010 /

Hello,
kezdöknek milyen forasztoállomás vagy pálkát érdemes beszerezni-e? ( válaszokat kösszönöm :worship: ).
(#) zombee válasza van104 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Talán valami Fahrenheit?
De mindenképpen olyan aminek a hegye nem maródik alá olyan könnyen.
Olyan hegyű kell hogy legyen, amire rátapad az ón,
de nem terül szét teljesen.

Ha van pénzed és hosszútávra tervezel akkor Weller, használtan a kattogós pákák megérik.
(#) van104 válasza zombee hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Értem, én solomon-ra szeretnék beruházni megéri-rá vagy wellere.
(#) van104 válasza van104 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Solomon pákáknál mit jelent hogy : •Kifejezetten ólommentes forrasztáshoz kifejlesztett állomás.. ( válaszokat kösszönöm .
(#) zombee hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok, megint kérdeznék...

A kattogós Weller pákámmal játszogatok, hogy átalakítsam egyenáramosra.
Egyelőre a FET-el szórakozom, a FET fogja a pákát kapcsolgatni, míg a FET-et a páka kapcsolója vezérli.
Konkrétan, a FET belekerül a páka házába, nem vezetem ki külön a kapcsolót.

Közben furcsaságokra lettem figyelmes:
A 24V-os egyenáramú táp vezetékén elkezdem húzogatni a pákát, összeérintgetem, szétválasztgatom.
Van ív, de alig látom, és nincs hangja.
Bezzeg, ha a 18V-os váltóáramú trafóval játszom ugyanezt, ott jó nagy ív van, csattog is mint állat.
A trafó szekunderének önindukciója miatt van ez? Rosszul méretezett trafó(nagy szekunder induktivitás) károsítja a kapcsolót?

Közben még kísérletezgettem, készítettem egy vezetéket aminek két vége lett a "kapcsoló".
Játszadoztam vele kondival és anélkül. A pákában lévő kondi 5.6nF, nálam csak 10nF volt.
Az eredmény az lett, hogy a kondi (szemrevételezés alapján) nem nagyon tompítja az ívet sem váltakozó, sem egyenáram esetében.
Egy nagyobb kondi(470nF) meg már több kárt tesz mint használ...
(#) zombee hozzászólása Máj 26, 2010 /

Elkészült a nagy mű, beépített FET-el mint egyenáramú kapcsolóelem. Működik!
(#) maestro válasza zombee hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

És nem mágneseződik fel az egész páka a dc-től?
(#) Alafa hozzászólása Jún 28, 2010 /

Hali.

Szeretnem kerni a segitsegeteket. Kezdo vagyok, viszont szeretek barkacsolni stb.
Adott ez a paka Bővebben: Link
ami nagyon tetszik, mert kettos teljesitmenyu.
Nos, nekem ez a fajta van Bővebben: Link nem valami nagy szam de lehet vele bohockodni. A kerdes az , hogy at lehet-e alakitani a sima pakamat kettos teljesitmenyure, es ha igen akkor mi kell hozza?
Koszonom.
Udv.
(#) szbalint25 válasza Alafa hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szia,

ezt a pákát, ami neked van, csak úgy lehetne átalakítani, hogy veszel bele egy 70W-os fűtőbetétet , szóval ez nem túl nyerő ötlet szerintem. Inkább vedd meg a msáikat, a 2 teljesítményűt .
Nekem ez a véleményem róla.

üdv.
(#) ememem hozzászólása Júl 5, 2010 /

Kicserélésre került régi Weller pákám. A vaterán vettem egy Weller WD-1M állomás + WSP 80 páka együttest, de most tanácstalan vagyok. Összeállitva a rendszert, a páka nem akar melegedni. A forrasztóállomás kijelzője működik, de amikor a páka hőmérsékletét kellene kiirnia, akkor átvált OFF-ra a kijelző.
Mi lehet a hiba?
(#) joetaylor válasza ememem hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ugye nincs kapcsolós pákatartón a páka amikor nem melegszik?
Illetve nézd át a konfiurációt PC-re (USB) kötve.

wd1m.jpg

(#) ememem válasza joetaylor hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Nem ismerem annyira ezt a konfigurációt. Nem kaptam hozzá semmilyen leírást, sem pc programot. A kézben tartott páka sem melegszik. Olyan, mintha nem lenne visszacsatolás a táp meg a páka közt.

26a_1_big.jpg

(#) joetaylor válasza ememem hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

ha páka nélkül kapcsolod be az állomást akkor mit ír ki?
(#) ememem válasza joetaylor hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Úgyan azt. Megjelenik a kalibráló képernyő, elkezd villogni a hőmérséklet jel (°C), majd megáll és kiirja, hogy OFF.
Következő: »»   22 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem