Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futófény
Hali.
Felteszek 1 beszkennelt képet amit próbáltam lerajzolni a vezetékek bogózása közben. Nagyjából ennyi a kapcsolás.
A gombokhoz van valamiféle kezelési utasítás? Kimeneteken a kapcsoló(??) az irányváltást szolgálja?
A baloldali 14-lábas IC igencsak 7400-ás (NAND) lesz, s potenciométerrel állítható RC oszcillátorként üzemel. Első vázlatnak jó a rajz DE igen csak át kellene még dolgozni.
PL: az IC-k nem kapnak GND ( - tápfesz )-t. A Feszültségszabályzó környékén sincs minden rendben! Sokat segítene ha a nyomógombokról ( és az áramkör működéséről ) is többet írnál. Hiányos infóból csak ... lesz.
Hello!
Na, kitöpiztem.. - Az első IC-t, én is 7400-nak látom, vagy 74LS00. - A második IC, pedig 7495-ös 4-bites shift regiszter. A 7400 lépteti a CLK1-et. A Serial bemenet a Q4 kimenetre kötve a 470ohm-on keresztül. Így az adat a shift regiszterbe körbe-körbe jár. Ide avatkozik be a két nyomógomb, egy H vagy L impulzussal. (Szellemesen ha mind kettőt megnyomod, zárlat van.) - Mode bemenet GND-n van, így nincs párhuzamos beírás. Ezért A-B-C-D és CLK2 lóg a levegőben. A kapcsoló. az "irányt" váltja cseréli Q2-Q3-at és Q1-Q4-et. (Csak másik 3db tiriac és meghajtója nincs lerajzolva. És a 230V össze lesz kötve a GND-vel.) Közben le is rajzoltam. üdv! proli007
Kiindulásnak tudom ajánlani az alábbi rajzokat.Kb 15-17 éve építettem meg ezeket.Ma már csak ezek a rajzok maradtak meg belőle.
Mindkettő tud irányváltást, de az első tud még un. Fény-Lyuk futást is.A másik akár hangvezérlést is tud.Persze ötvözhető a kettő. Üdv:Travolta
A HF-vezérlésűt én is bátran merem ajánlani bárkinek!
Roppant látványos futófényt kapcsolás! (Egyszerűsége ellenére! )
Bocs! Nem jó rajzot tettem fel..
Nagyon egyszerűnek tűnik így, ahogy Proli007 lerajzolta.
Csak nemtudom hogy a diódák nem kellenek-e bele? Elvileg az SW1-es kapcsoló előtt azok is vannak az én bekötésem szerint.Az SW1 kapcsolónak tudnál esetleg valami tipust adni?Mert nekem ez így japánul van és nemszeretnék kapcsolási rajzal odaállítani a boltba, hogy megmutassam milyet szeretnék venni.Lehet, hogy neki is esek megtervezni.Remélem sikerül megalkotnom.Az SW1 kapcsoló az irányt váltja ugye?Ami most benne van az egy olyan kapcsoló aminek mind a 2 oldalán tüskék állnak ki.Úgynéz ki mint itt a rajzodon.A "H" és "L" nyomógomb gondolom az egyszerre villanó izzók számát szabályozza? Köszi
Hello!
- Ja, hogy azok az "izék" a rajzodon diódák? Hát soha nem jöttem volna rá. De gond egy szál sem, berajzolom neked. (Egyébként én az ellenállásokra is csak saccoltam a 150ohm-ot, mert fogalmam sincs mekkora értékeket írtál oda, ráadásul, mint ha nem is egyformák lennének.) - Az SW1 kapcsolóra oda is írtam, hogy Isostat kapcsoló, mert szerintem ez a nyomós kapcsoló van benne. Minden esetre, egy "négy-áramkörös, kétállású, váltó kapcsoló" kell bele. (vagy mondjuk egy 4 morzés relé is megtenné.) De valami IC szellemesebb lenne bele. - Nem egészen. A nyomógombokkal, csak a körbe-körbe járó regiszterbe, plusz 1/0 biteket viszel be-ki, aztán majd ez a minta jár körbe-körbe.
Halihó
Az a 4db ellenállás 4 féle értékü.Lehet, hogy úgy szedegette össze őket és ilyeneket talált.Azok a diódák nemtudom, hogy biztosan diódák-e mert az alakja ilyen mint a rajzon, korom feketék és az egyik vége világosszürke.Semmi felirat nincs rajtuk.Ráírtam egy két értéket a multkori rajzra és bekereteztem pirossal.
Hello!
A helyzet az, hogy mivel vélhetően a tranyó emitterkövetőként működik, (Legaláb is a rajz alapján ezt láttam ésszerűnek) alapból sem a diódára, sem az ellenállásra nincs szükség. Így értéke is tök mindegy. (Dióda, valami ruszki csoda.) Egyébként nincs műszered? Mert meg lehet mérni.. üdv! proli007
sajna műszerem az megadta magát.Nagyon boncolgatni nem mertem a csodát mert féltem,hogy szétszakadnak a forrasztások a kábelkötegben.De megpróbálom megépíteni a rajzod alapján.Ha nem mukszik akkor megcumiztam.Ha igen akkor a gyerekek biztos örülni fognak neki.
Hello!
Nyugi, működni fog, csak a H gomb és a Vcc táp közé tegyél egy 100ohm-os ellenállást. (Hogy ne legyen zárlat, mikor mind kettőt gombot nyomod.) Feszültség alatt, meg ne cseszegesd. De jobb, ha nem 230V-ra, hanem 24V-ra készíted egy trafóval, akkor lesz apjuk is a gyerekeknek máskor is! üdv! proli007
Köszi az infót.Akkor nekiállok a tervezésnek.Majd akkor vagy fa vagy műanyag dobozba rakom.Mindenhogyan 220-as izzók-hoz kellene.De valószínű,hogy előbb megfogadom a tanácsodat és trafóval fogom kipróbálni valószínű ledekkel.Ha megakadok akkor majd lehet, hogy írok üzenetet.
Köszi mégegyszer
Hello!
A Led-ek nem lesznek jók. A nagy tartóáram, és a váltófeszültség miatt. De 12 vagy 24V-os izzóval, biztos menni fog. üdv! proli007
Hello!
Valamit azért eltoltam! Az első IC nem lehet 7400 mert azzal nem lehet ezen a módon oszcillátort készíteni. Tehát annak Schmitt triggernek kell lenni. Tehát az 74132! (Bekötésük azonos) Egyébként, ha a trigger elé beteszel egy NPN tranyót emitterkövetőként, (és a bemenet és a GND közé egy 330ohm-os ellenállást) akkor nem kell 1000uF, hanem elég pld. egy 100µF és a poti így lehet 10kohm. (Persze a vele soros 82ohm-ot is tízszer nagyobbra kell választani.) üdv! proli007
Próbáltam közben tervezni egyet de nemigazán tetszik az elrendezés.Azért felteszem hátha hozzászólsz valami jótanáccsal.De ahogy most írtad az ic-t újrakezdem a tranyó miatt.Úgyemlékszem 1000u-os kondi nem volt a rajzodban csak 470u-os.A tervemen az SW1 és Q (4pólusu csati) megy a kapcsolóhoz(ISOSTAT).A változtatásokat letudnád valahogy skiccelni?Én ennyire nemértek az elektronikához csak pontos rajz után.A triakokat fontos hütőbordára tenni???Azért raktam a nyák szélére, hogy a kábelezés könnyebben megoldható legyen.
Köszi előre is.
Hello!
Na, átkeserveztem, mert a Paint-ban ezt csak annak lehet nevezni. De néhány tanács. - A NAND kapukat tetszőlegesen össze lehet cserélni, úgy ahogy két azonos értékű bemenetét is egymással. (De a nyomógomb lábaira is igaz.) - Lehetőleg el kell kerülni a lábak közötti átvezetést. Főképpen vonatkozik ez a 230V-os pontokra is igaz. (Nézd meg, a Triac-nál, kétszer is átvezetted ráadásul indokolatlanul. Ott meg aztán végképp nem lehet átvezetni valamit.) - Ha sokat kell kerülgetni valamit, sokkal jobb egy panelátkötéssel megoldani. Az csak egy drót, amit ugyan úgy be lehet ültetni, mint egy ellenállást. - Minél vastagabb vonalt és az alkatrészeknek forrpontot kel alkalmazni. A tápfeszültség vezetékeket főleg, és a GND-t a lehető legvastagabban. - A kis és "nagyfeszültségű" részeket tisztes távolságban illik egymástól vezetni. (Gate ellenállásokat megnövelve, elférnek a vezetősávok. - A 230V nulla vezetékének, nem hagytál kötéspontot. Itt megy a legtöbb áram. - A 74132 (7400)-nak nem volt GND a 7. lábán. Ráadásul, a 14-es lábra +12V-ot adtál. (A 74132-őt megfordítottam, most mind két IC azonos irányban áll. - Nincs az áramkörben 1000µF-os kondi, de két párhuzamos 470µF az van, ami majdnem 1000uF. - Most berajzoltam a tranzisztort és a plusz ellenállást is. - Én viszont elfelejtettem, hogy a Shift regiszter 6. (Mode) lábát a földre kötni. - Gyakorlatilag, nem szép dolog, a TTL IC-k bemeneti lábait lógni hagyni. Azt vagy a táp valamely pontjára illik kötni, (szépen egy ellenálláson keresztül, de jó közvetlenül is), vagy bármely kimenethez, ami a közelében van. A nem használt kimeneteket, viszont szabadon kell hagyni. - A triac hűtése, a terheléstől függ, de kis hűtőfelület nem árthat neki. üdv! proli007
Elég gyors voltál és köszi az infókat.Autómata huzalozással csináltam mert ugygondoltam a program az alkatrésztipus után figyelembeveszi ezeket a dolgokat.De ezekszerint mégse.Ezalapján holnap majd megcsinálom ujra.
Köszi addig is. Halihó
Hello!
A több-százmilliós nagyságrendű nyákgyártó készülékhez, már van használható AutoRoute program. A többi szerintem felejtős és csak a gondolkodni nem szerető lusták fegyvere. Ez mindenféle stratégiák alapján dolgozik, amivel egyből kizárja az összes más, vagy egyedi lehetőséget. Tégy le egymás mellé két IC-t és kösd össze az egymás melletti (mondjuk 8 lábat, 16-1 15-2..) lábakat. Majd cseréld meg a két IC helyét és nézd meg, hogy köti be.. üdv! proli007
Helló!
Tudna valaki segiteni abban hogy hogyan lehetne két 4017 es ict egymásután ugy sorba kötni hogy egymás után lépjen és akár több ic ebben a formában. A válaszokat elöre is köszi!
Én az eagle-t használtam ehhez.
Átvariáltam a rajzot a tranzisztorral és az ellenállással.Ahogy te belerajzoltad a nyákba nemtudom, hogy a többi tranyó miértnem a +5V-ot kapja ezt pedig arra kötötted.Ugyanolyan tipusut raktam bele(BC237). Ha esetleg lesz még javítanivaló akkor légyszi jelezd.Addig nem állok neki a nyáknak. Köszi
Szia! A CD4017-es adatlapjában van egy kapcsolási példa a számlálók sorosítására. De nagyon egyszerűen is meg lehet oldani 100 LED-ig. Egyszerűen mátrixba kell kötni a LED-eket. A kapcsolás jellegéből adódóan, az egyik IC kimeneteit invertálni kell. De ezt tranzisztorokkal könnyen meg lehet oldani. ( Amit amúgy is illene tenni az IC kimeneteire. ) 100 lépés fölött viszont csak a CD4017-es adatlapjában található kapcsolást vagy egymás után kötött léptető tárolót ( soros bemenetű, párhuzamos kimenetű, shift regisztert ) is alkalmazhatsz. ( Shift regiszterrel az az előny is meg van, hogy több egymástól "független" impulzus is haladhat egymás után.
Valóban a triakok meghajtó tranzisztorait is (Vcc) +5V-ról kellene táplálni...
( S előkerült egy tranzisztor is az oszcillátorban... ) ( MOC opto-triakokkal egyszerűen megvalósítható a vezérlés és a hálózat leválasztása. PL: Link.1.PL: Link.1.-PCB-
Még esetleg annyi hogy hogyan tudom meg oldani azt hogy az egyik ic ahogy lemegy ugy induljon el a következö sorra a mátrixnál?
Tulajdonképpen csak sorosítani kell a számlálókat!
Egész lépéseknél ( 20- 30- 40- 50- STB. ) csak a *10 es számláló megfelelő kimeneténél resetelni kell. Lásd fájlmellékben az 50 LED-es futófény blokksémáját. Azonban ha nem kerek a szán ( 10-zzel nem osztható ), akkor logikai kapukkal kell a megfelelő lépés után resetelni a 4017-eseket. Lásd például a 25 LED-es futófényt.
Hello!
- A tranyó beiktatása miatt, a C1-C2 kondi helyett, csak egy 100µF-os kondira lesz szükség. (Mert az ütemjel idejét, alapvetően az R*C viszony határozza meg, az ellenállás, megnövekedett a tízszeresére, a kondi így lehet a tizede. - Alapvetően tök mindegy, hogy a meghajtó tranyók kollektora hova csatlakozik. Mert az IC kimenetéről magas szint esetén, 3V bázisfeszültségnél nagyobbra nemigazán lehet számítani. Így az emitter csak (Ub-0,6V) 2,4V-ra fog felmenni. Ha a kollektor feszültség ennél kicsit is magasabb, akkor már működik az emitterkövető kapcsolás. Tehát az 5V kollektor, vagy 12V kollektor ugyan úgy megfelel. A különbség csak annyi, hogy ha 12V-on van, akkor a tranyó fűt, ha az 5V-on van, akkor a stabi fűti el a különbséget. De ez nem számottevő, mert kicsi a Gate áram. Ha a rajzból nem jpg-t, hanem png-t készítesz, jobban látható. Janinak egyébként igaza van ám, mert MOC-al szebb az élet. (vagy tovább tart) üdv! proli007
Helló Proli007
Mindent amit írtál átvariáltam a rajzon.A triakhoz berajzoltam a 220v-os csatlakozási pontot külön csatira. Nézd át légyszi még utoljára az értékeket is, hogy így jó lesz-e.Ha igen akkor átvariálom a paneltervet is hozzá. Köszi előre is.A képet most png formába raktam fel és nem méreteztem át. Halihó |
Bejelentkezés
Hirdetés |