Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Há Szerintem néz utána NETEN hogy meg e lehet csinálni mert én még nem halottam ilyenröl!
"Magasat viszont mindenképp másfelé kell nézni, peerless fronton mondjuk. DX25, XT25-ök közül."
kiszeretném próbálni hogy T2030-hoz képest melyik lehet még jobb nála? Tudnál segíteni? Nem tudok választani vagy mindegy melyik, nem lesz nagy az eltérés köztük amiket említek? Az XT25 az nem tetszik alakja miatt Bővebben: Link Itt a Weben fentről 27TDFC -től lefele HDS 810921-ig melyiket tudnád javasolni? Az utolsó kicsit drága ennél olcsóbb is jöhet. A teljes rendszer 8ohmos. A mély-közép kb 92 dB.
Ahhoz a Beyma mélyközéphez csak az XT25, de még az is nagyon-nagyon kérdéses, nem lesz egyszerű jó váltót tervezni hozzá.
hát a XT25 nagyon csúnya.
mért pont őt? vágás 3000nél van többi is alkalmas rá v. mégsem? "nem lesz egyszerű jó váltót tervezni hozzá!" Ezt hogy is érted mert a mostani T2030 -nál csináltak egy mérést és hát volt benne egy pont amit csak bonyolultan lehet elsimítani. Viszont T2030 aluminiumos ezért gondoltam kipróbálni egy más technológiát más hangzás miatt.
A "mélyközép" nem alkalmas a 3000Hz-nél történő váltásra, a T2030 meg 5000 fölött működik jól. Nem azon van a hangsúly, hogy alu vagy textil.
Azért az XT, mert ebben az árkategóriában talán a leginkább alkalmas alacsonyabb frekikre.
Nem kételkedem benne hogy igazad van 5000Hz-nél is, mert 45L-nél neked volt igazad Nem tudom, hogy számolod vagy használsz e programokat, de jó volt a 60L-hez képest! Elképzelhető hogy 40L- gyári lap szerínt is jó csak talán a mély gyengülhet.
De 2utban ** elégedett vagyok vele, de ha feltudod hívni a figyelmet arra, hogy mért jó csak egy közép akkor lehet hogy észreveszem s elgondolkodom rajta. Minden esetre ha jól mértek elég lineáris volt 2utban 10dB-belül volt az ingás kivéve 10e és 20e Hz -nél. Bizonyos számoknál az alu -nak fémes éles hangja van ezért gondoltam kipróbálom milyen egy selyem.
akkor maradok a T2030nál
Rezonánsak abban a tartományban, és hiába egyenesíted ki az átvitelük esetleg (bár ehhez egy pontosan méretezett váltó kell), attól még rossz lesz a dinamikus viselkedés, magas a torzítás, és az iránykarakter is elég fura, középen beszűkül a majd a váltás fölött a dóm miatt újra kiszélesedik.
De maradj a T-nél, ha neked úgy jó.
Hát hogy legyen összehasonlítási alapom mégis megépítem azt amit egyszer javasoltál (XT18WO09-08). Úgy is kell még egy center. Teljes útmutatót is adnak hozzá
Bővebben: Link így majd könnyebb lesz döntenem mit is akarok a végén.
Hello!
Az a kérdésem lenne: Vettem egy 300w-os, 2 utas hangfalat (duóba), amiből gyárilag kispórolták a mélyvágó kondit, és röcsög a piezo. Először raktam beléjük egy-egy 1mikro-s kondit, azzal is röcsögött, most jelenleg az egyikbe egy 470 nanós vágja, még röcsög, de sokkal-sokkal kevésbé. 220nanósat akarok beletenni. A gondom az, hogy amibe a 470 nanós kondi van, az a hangfal kb 2-3 perc alatt felmelegíti a tranzisztotokat a fokba. Nem vagyok túl jó ebbe a témába. Mi ennek az oka?
Az, hogy a piezókat csak impedanciakompenzálás után szoktuk váltani, egy 10Ohm körüli ellenállás kell párhuzamosan a hangszóróval, és utána már használható előtte szinte bármilyen szűrő, illetve az erősítőnek sem okoz gondot az emelkedő impedancia.
Segítséget szeretnék kérni. Készítettem egy légmagos tekercset egy diagram alapján. Bevittem a munkahelyemre bemérni és 1,22 mH volt az értéke aztán átkapcsoltuk a műszert 1 Khz -re és ott már több mint 3 mH értéket mutatott . Hogyan számoljam illetve méretezzem ,mégis minek felel meg amit csináltam? 285 menetet tekertem 0.8 -as huzalból az alábbi diagram szerint. Egy hangdoboz alul áteresztőjének szántam.
Mérni kell a pontos értéket, elvileg, ha jól méred, nem nagyon lehet különbség felhasználási tartományban.
Köszönöm a választ. Most akkor ez 1.22 mH? Mert egy kalibrált komoly (MEO által használt) műszer a sima induktivitás mérésnél ezt mutatta jó kontaktus mellett többszöri mérésre is gyári komoly mérőkábellel. Illetve 1 Khz -re kapcsolva miért mutathatott több mint dupla értéket? A tekercsem szép egyenletes szoros.
Valamit rosszul mér. Valószínűleg más frekvencián nézi alapesetben, és a DC ellenállás + a meglehetősen eltérő impedanciaérték miatt téved.
A képen egy tekercs impedancia menete látható. Eléggé frekvencia függő. Azt viszont nem tudom megmondani , hogy milyen összefüggésben van az induktivitással az impedancia.
A függvénytábla megmondja.
Köszönöm a válaszokat. Kipróbálom majd a hangfalban hogyan működik.
Az nem olyan egyszerű. Eléggé unalmas olvasmány.
Inkább mondjad el te. :yes:
Az elektromos áram után, a Váltakozó áram részig kell eljutni, ott pedig olvasható is az induktív ellenállás sorban, hogy XL=2*pi*f*L
Sziasztok.
Lehet nagyon hülye lesz a kérdésem, de meg kérdezem. Adott egy 3 utas hangváltó, de nekem egy olyan kéne ami két utas, egy magas és egy mély közép. Ha a 3 utas hangváltón össze kötöm a mély és a közepet és azt kötöm rá a hangszóróra működhet? Még egyszer elnézést a ostóbenkó kérdésért.
Nem a mélyet hagyd úgy , és inkább a magas részen keress egy soros kondit , annak értékének növelésével "mélyebbre" megy a magas hangszóró. Általában kb 3.3µF - 6.8 µF szokott lenni, egy kétutas hangdoboznál.
De mindez nem egészséges dolog. Inkább méretezni kellene , hogy legalább a keresztezési freki egybe essen.
A középhangszóró előtti szűrő felépítésén múlik minden, de általánosságban nem fog jól működni.
Már csak azért sem, mert a mély és magashangszóró előtti szűrők töréspontjai túl messze, több oktáv távolságra vannak egymástól. Ezért a ptesza-féle ötlet is elég lehetetlen. Legjobb megoldás a hangszóróknak megfelelő új váltót/szűrőket tervezni/készíteni.
Idézet: Az mindig egybeesik, mert a két hangszóró átviteli diagramjának vonalai valahol mindenképp metszik egymást, csak nem mindegy hogy hol, hány Hz-nél, és hány dB-vel az átlag hangnyomásszint alatt. „hogy legalább a keresztezési freki egybe essen”
Oké akkor hagyom rá. Eddig is nézegettem amik már itt is szerepeltek 2 utas hangváltó leírások, képletek csak azzal az fT-vel voltam bajban oda milyen értéket kell megadni?
Azokat a képleteket jobb hanyagolni, inkább írd le a hangszórókészletről, dobozról amit tudsz, hátha lehet belőle valamit kitalálni.
hali
Nem tud valaki olyan hangváltót ami 2 utas, az egy a sima mély (max 200Hz-ig) a másik meg magas? vagy ha tud vki építeni segíteni azt megköszönném
Nincs 200Hz-től működő magashangszóró...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |