Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Összeraktam a 2 digites, közös anódos led kijelzőt LPT-hez, multiplexel.
A szegmenseket tudom kapcsolgatni egy progival. De a multiplex valamiért nem működik. Mindig csak az egyik digit világít. Rámértem az LPT kimenetre, ott még rendesen változik a fesz. A multiplex kimenetére is rámértem (2 anód) itt mindig csak az egyik 4V fölötti, a másik 0,... Ezek szerint rossz az egyik tranyó? (bontott alkatrészek)
Hello!
Ha már konkrétan "megszólíttattam".. Mint mondogatni szoktam, "a szimulátor, csak szimulálja a kapcsolást". Így a valóság, mindig más. A fizikai felépítést és ebből eredő paraméter módosulásokat a szimulátor nem tudja figyelembe venni. Tekintve, hogy azokat megadni nem is vagyunk képesek. Mindazon által, a kis-kapacitású visszacsatolások, teljesen máshogy fognak viselkedni az életben. Nem véletlen, hogy a szkóp erősítőkben is trimmerkondit alkalmaznak, és utólag állítják be a frekvencia menetet. A több fokozaton keresztüli visszacsatolás, nem szokott probléma mentes lenni. Még egy IC fokozat visszacsatolása sem egyszerű nagyfrekvencián, mert, az erősítőnek van futásideje, így a negatív visszacsatolás, csak elviekben érkezik 180fokal a bemenetére. Ráadásul, a futásidő a frekvencia függvényében is változhat. Ha megnézel egy szkóp rajzot, láthatod, hogy a frekvencia függő kompenzációk, mindig fokozatokon belül, és több "menetben" vannak kialakítva.. Ez nem véletlen. Ha egy 2MHz-es négyszögjelnél 10% torzítást engedünk meg, akkor a fokozat felső határfrekvenciájának, optimális esetben is nagyobbnak kell lenni, mint 20MHz. Mindezektől, még az erősítő működhet.. üdv! proli007
Köszönöm, akkor a nyákba trimmerkondit tervezek a visszacsatolásoknál. Illetve még tanulmányozgatok egy pár oszcilloszkóprajzot.
Mondtam annakidején, hogy a teljesítményerősítővel még meggyűlhet a bajod
Nem szűnik meg, továbbra is hozzá lehet szólni. Persze ezt a moderátorok felülbírálhatják, ha felesleges volt a topiknyitás, és befért volna egy már meglévőbe is.
Nem értem ezt a rajzot.
Az lenne a lényege, hogy egyszerre csak az egyik tranyó nyisson ki. De szerintem az alsó csak akkor tud kinyitni, ha a felső is nyitva van, mert csak akkor megy feszültség a bázisra. Alaphelyzetben ( LPT/D7 0 -> =Gnd ) felső tranyó zárva van. Ha D7 1 felső tranyó kinyit, és az alsó is. Valaki el tudná magyarázni, hogy hogy működik? Előre is köszi.
A mérések szerint a felső tranyó kimenetén mindig 4,99 V van, az alsónál meg 0V, akárhogy kapcsolgatom a D7-et. Mind a két tranyót kipróbáltam, és mind a kettő jó.
Mi lehet a hiba? Valaki segítsen, mert egyedül nem jutok semmire...
Sziasztok tranzisztort mértem didodán bázis kollektor között 480 mértem bázis emitter között 074 ez normális vagy nem jó a tranyó?(D2578 tranyóról van szó)
Hali mindenki!
lenne egy kérdésem. Lehetséges csinálni lm393p -böl step up konvertert? 2v bol 6v . Köszi a választ!
Meg lehet azt valahogy csinálni,hogy pl:két 16Vos elkóból valahogy csinálni egy 32Vosat?
Igen meglehet kösd őket sorba
Sziasztok!
Adott egy recept. Vegyel egy mini furogepet, epits hozza egy egyszeru tapot.Kell meg egy trafo, egy graetz hid es tegyel meg hozza egy 22ooµF-os kondit. Vegeredmeny: a kondi robban egy nagyot. Valamit nagyon elbaltaztam, talan forditva kotottem volna be a kondit(pozitiv a pozitivra, negativ a negativra)?
Tehát akkor ha 400Vosat akarok akkor csak sorba kell kötnöm két 200ast?
És ez 100%,hogy elbírja úgy a kettő feszültségét összeadva? (még egy kérdés:ha sorba kötöm akkor képlet alapján kevesebb lesz a kapacitása nem?)
A kondi pozitívját a pozitív ágra a negatív ágát a negatív tápágba kell kötni de ez logikus is. Esetleg még azért pukkanhatott mert ha mondjuk a kondi 16V-os a tápfesz pedig 24V akkor azt a kondi nem szereti és rövid időn belül robban. Szóval vagy fordítva kötötted be, vagy nem bírta a feszültséget.
Van egy 470µF-os kondim, az is megteszi a 2200µF-os helyet? 12 V-rol mukodik a a furogep, ahogy latom ez a kondim meg birja 50 v-ig, tulfesz miatt nem lesz gondom. Bar meg most sem jottem ra, hogy mitol robbant fel a kondenzator. Otletek?
Ha sorba kötsz 2db 200V-os és 100µF-es kondit akkor a végeredmény 400V és 100µF lesz a kapacitás nem csökken. Viszont hogyha meg párhuzamosan kötöd a 2db 200V-os és 100µF-es kondit akkor 200V és 200µF lesz a végeredmény.
Remélem érthető
Ertem. Kosz. Helyettesithetem egy kissebb kondival?
Mondjuk egy 470µF-om van meg ami megkozeliti a nagyobbat.
Fúrógépnél nemnagyon számít a kondi értéke csak legyen azért a 470µF elég kevés de szerintem még elégnek kéne lennie szóval ha polaritásnak helyesen kötöd be és a feszt is bírja akkor NEM robbanhat fel
Okes. Koszonom Na most ugrik a majom a vizbe, ra forrasztom es kiprobalom, amugy a szerintem nem birta a feszultseget, ugy emlekszem, hogy 25v-ig volt terhelheto.
Csak azért kérdeztem mert az elektronikai alapismeretek című cikkben ez volt:A kondenzátorokat - mint az ellenállásokat - lehet sorba és párhuzamosan
kötni. Az eredő kapacítás kiszámítása megegyezik az ellenállásoknál tanult módszerekkel, de a soros és párhuzamos szabályok felcserélésével. Tehát a sorba kapcsolt kondenzátorok kapacítását így számítjuk: 1 = 1 + 1 + 1_ + ... Ce C1 C2 C3 Megjegyzés: A replusz itt is használható! Na meg azért mert nem szeretném ha beledurranna az arcomba.
Lehet sorba meg párhuzamosan kapcsolni, de azért ennyire ne számísd ki h neked lesz 32V-od és te kötsz sorba 2db 16V-os kondit. Persze bírniuk kéne de egy idő után úgyis tönkremennek ezért azt javaslom h a kondiknak a fesze 5-10V-al legyen nagyobb mint a rákapcsolt feszültség és ha mindenre odafigyelsz tuti nem fog a képedbe robanni Persze elővigyázatosságból még csinálhatod azt is, hogy járatod és közbe kézzel, vagy hőmérővel nézed a kondiknak a hőmérségletét és ha ez elkezd felfele kúszni akkor ott bizony probléma van
Ezt neked is javaslom, hogy menet közbe ellenőrizd a kondi hőmérsékletét és ha 40-50 fok fölé megy kapcsold ki!
Köszi :kalap: -ha pedig felrobban akkor
Esetleg ha félsz hogy a 'képedbe robban' csináld azt hogy letakarod valamivel és akkor nem lesz minden tiszta kosz csak az amit rátettél
Bocs storm, hogy zavarlak. Most mertem meg a hidon leadott feszultseget, de valami nem tiszta szamomra, a diodanak a csikozott resze nem a negativ oldalt jeloli? Mert amikor a negativ banan dugot erre az oldalra a pozitivat pedig a masik oldalra tettem, noss akkor forditva merte a multimeterem a feszultseget. Mikor pedig felcsereltem a polaritast ellenkezore, akkor mert rendesen feszultseget.
Szia!
Storm kicsit rosszúl tudja a dolgokat, és a könyvnek és neked van igazad, vagyis kondenzátorok soros kötése esetén a kapacitás csökken. Két azonos kondenzátor esetén a feszültségük összeadódik, de a kapacitásuk feleződik, más értékekre meg számolj az általad beírt képlettel és te is leellenőrziheted az igazad
Én úgy tudom, hogyha 2 egyforma kkondit kötünk sorba a kapacitás nem csökken, viszont hogyha 2 eltérő kapacitásút kötünk sorba akkor a kisebbik kapacitású kondié a döntő szerep.
Akkor szerinted nem így van?
Akkor még sem vagyok olyan hülye mint ahogy gondolom,de akkor ügye szerinted is össze adódik a fesz?
(amúgy látom,hogy te is Dávid vagy)
Itt az oldalon a cikk.. Adj értékeket és számold ki a képlettel és meglátod az eredményt. Hanem ha van kapacitásmérőd akkor autodidakta módon is kipróbálhatod magad.
A feszültség szerintem tuti összeadódik a kapacitással 'vannak bajok' de ha a könyvbe úgyan biztos én tévedek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |