Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   906 / 3979
(#) hackerfish hozzászólása Jún 19, 2010 /

Összeraktam a 2 digites, közös anódos led kijelzőt LPT-hez, multiplexel.
A szegmenseket tudom kapcsolgatni egy progival.
De a multiplex valamiért nem működik.
Mindig csak az egyik digit világít.
Rámértem az LPT kimenetre, ott még rendesen változik a fesz.
A multiplex kimenetére is rámértem (2 anód) itt mindig csak az egyik 4V fölötti, a másik 0,...
Ezek szerint rossz az egyik tranyó?
(bontott alkatrészek)
(#) proli007 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Hello!
Ha már konkrétan "megszólíttattam"..
Mint mondogatni szoktam, "a szimulátor, csak szimulálja a kapcsolást". Így a valóság, mindig más. A fizikai felépítést és ebből eredő paraméter módosulásokat a szimulátor nem tudja figyelembe venni. Tekintve, hogy azokat megadni nem is vagyunk képesek.
Mindazon által, a kis-kapacitású visszacsatolások, teljesen máshogy fognak viselkedni az életben. Nem véletlen, hogy a szkóp erősítőkben is trimmerkondit alkalmaznak, és utólag állítják be a frekvencia menetet.
A több fokozaton keresztüli visszacsatolás, nem szokott probléma mentes lenni. Még egy IC fokozat visszacsatolása sem egyszerű nagyfrekvencián, mert, az erősítőnek van futásideje, így a negatív visszacsatolás, csak elviekben érkezik 180fokal a bemenetére. Ráadásul, a futásidő a frekvencia függvényében is változhat. Ha megnézel egy szkóp rajzot, láthatod, hogy a frekvencia függő kompenzációk, mindig fokozatokon belül, és több "menetben" vannak kialakítva.. Ez nem véletlen.
Ha egy 2MHz-es négyszögjelnél 10% torzítást engedünk meg, akkor a fokozat felső határfrekvenciájának, optimális esetben is nagyobbnak kell lenni, mint 20MHz.
Mindezektől, még az erősítő működhet..
üdv! proli007
(#) bankimajki válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Köszönöm, akkor a nyákba trimmerkondit tervezek a visszacsatolásoknál. Illetve még tanulmányozgatok egy pár oszcilloszkóprajzot.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Mondtam annakidején, hogy a teljesítményerősítővel még meggyűlhet a bajod
(#) Krisz03 válasza davidovics hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Nem szűnik meg, továbbra is hozzá lehet szólni. Persze ezt a moderátorok felülbírálhatják, ha felesleges volt a topiknyitás, és befért volna egy már meglévőbe is.
(#) hackerfish hozzászólása Jún 19, 2010 /

Nem értem ezt a rajzot.

Az lenne a lényege, hogy egyszerre csak az egyik tranyó nyisson ki.

De szerintem az alsó csak akkor tud kinyitni, ha a felső is nyitva van, mert csak akkor megy feszültség a bázisra.
Alaphelyzetben ( LPT/D7 0 -> =Gnd ) felső tranyó zárva van.
Ha D7 1 felső tranyó kinyit, és az alsó is.

Valaki el tudná magyarázni, hogy hogy működik?

Előre is köszi.
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

A mérések szerint a felső tranyó kimenetén mindig 4,99 V van, az alsónál meg 0V, akárhogy kapcsolgatom a D7-et. Mind a két tranyót kipróbáltam, és mind a kettő jó.
Mi lehet a hiba?

Valaki segítsen, mert egyedül nem jutok semmire...
(#) kopaszs hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok tranzisztort mértem didodán bázis kollektor között 480 mértem bázis emitter között 074 ez normális vagy nem jó a tranyó?(D2578 tranyóról van szó)
(#) dangermind1 hozzászólása Jún 19, 2010 /

Hali mindenki!
lenne egy kérdésem.
Lehetséges csinálni lm393p -böl
step up konvertert?
2v bol 6v
. Köszi a választ!
(#) davidovics hozzászólása Jún 19, 2010 /

Meg lehet azt valahogy csinálni,hogy pl:két 16Vos elkóból valahogy csinálni egy 32Vosat?
(#) storm válasza davidovics hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Igen meglehet kösd őket sorba
(#) spyker hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok!
Adott egy recept. Vegyel egy mini furogepet, epits hozza egy egyszeru tapot.Kell meg egy trafo, egy graetz hid es tegyel meg hozza egy 22ooµF-os kondit. Vegeredmeny: a kondi robban egy nagyot. Valamit nagyon elbaltaztam, talan forditva kotottem volna be a kondit(pozitiv a pozitivra, negativ a negativra)?
(#) davidovics válasza storm hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Tehát akkor ha 400Vosat akarok akkor csak sorba kell kötnöm két 200ast?
És ez 100%,hogy elbírja úgy a kettő feszültségét összeadva?
(még egy kérdés:ha sorba kötöm akkor képlet alapján kevesebb lesz a kapacitása nem?)
(#) storm válasza spyker hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

A kondi pozitívját a pozitív ágra a negatív ágát a negatív tápágba kell kötni de ez logikus is. Esetleg még azért pukkanhatott mert ha mondjuk a kondi 16V-os a tápfesz pedig 24V akkor azt a kondi nem szereti és rövid időn belül robban. Szóval vagy fordítva kötötted be, vagy nem bírta a feszültséget.

Van egy 470µF-os kondim, az is megteszi a 2200µF-os helyet? 12 V-rol mukodik a a furogep, ahogy latom ez a kondim meg birja 50 v-ig, tulfesz miatt nem lesz gondom. Bar meg most sem jottem ra, hogy mitol robbant fel a kondenzator. Otletek?
(#) storm válasza davidovics hozzászólására (») Jún 19, 2010 / 1

Ha sorba kötsz 2db 200V-os és 100µF-es kondit akkor a végeredmény 400V és 100µF lesz a kapacitás nem csökken. Viszont hogyha meg párhuzamosan kötöd a 2db 200V-os és 100µF-es kondit akkor 200V és 200µF lesz a végeredmény.
Remélem érthető
(#) spyker válasza storm hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Ertem. Kosz. Helyettesithetem egy kissebb kondival?
Mondjuk egy 470µF-om van meg ami megkozeliti a nagyobbat.
(#) storm válasza spyker hozzászólására (») Jún 19, 2010 / 1

Fúrógépnél nemnagyon számít a kondi értéke csak legyen azért a 470µF elég kevés de szerintem még elégnek kéne lennie szóval ha polaritásnak helyesen kötöd be és a feszt is bírja akkor NEM robbanhat fel

Okes. Koszonom Na most ugrik a majom a vizbe, ra forrasztom es kiprobalom, amugy a szerintem nem birta a feszultseget, ugy emlekszem, hogy 25v-ig volt terhelheto.

Csak azért kérdeztem mert az elektronikai alapismeretek című cikkben ez volt:A kondenzátorokat - mint az ellenállásokat - lehet sorba és párhuzamosan
kötni. Az eredő kapacítás kiszámítása megegyezik az ellenállásoknál tanult
módszerekkel, de a soros és párhuzamos szabályok felcserélésével.
Tehát a
sorba kapcsolt kondenzátorok kapacítását így számítjuk:
1 = 1 + 1 + 1_ + ...
Ce C1 C2 C3
Megjegyzés: A replusz itt is használható!
Na meg azért mert nem szeretném ha beledurranna az arcomba.

Lehet sorba meg párhuzamosan kapcsolni, de azért ennyire ne számísd ki h neked lesz 32V-od és te kötsz sorba 2db 16V-os kondit. Persze bírniuk kéne de egy idő után úgyis tönkremennek ezért azt javaslom h a kondiknak a fesze 5-10V-al legyen nagyobb mint a rákapcsolt feszültség és ha mindenre odafigyelsz tuti nem fog a képedbe robanni Persze elővigyázatosságból még csinálhatod azt is, hogy járatod és közbe kézzel, vagy hőmérővel nézed a kondiknak a hőmérségletét és ha ez elkezd felfele kúszni akkor ott bizony probléma van
(#) storm válasza spyker hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Ezt neked is javaslom, hogy menet közbe ellenőrizd a kondi hőmérsékletét és ha 40-50 fok fölé megy kapcsold ki!

Köszi :kalap: -ha pedig felrobban akkor

Esetleg ha félsz hogy a 'képedbe robban' csináld azt hogy letakarod valamivel és akkor nem lesz minden tiszta kosz csak az amit rátettél
(#) spyker válasza storm hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Bocs storm, hogy zavarlak. Most mertem meg a hidon leadott feszultseget, de valami nem tiszta szamomra, a diodanak a csikozott resze nem a negativ oldalt jeloli? Mert amikor a negativ banan dugot erre az oldalra a pozitivat pedig a masik oldalra tettem, noss akkor forditva merte a multimeterem a feszultseget. Mikor pedig felcsereltem a polaritast ellenkezore, akkor mert rendesen feszultseget.
(#) nagy_david1 válasza davidovics hozzászólására (») Jún 19, 2010 / 1

Szia!
Storm kicsit rosszúl tudja a dolgokat, és a könyvnek és neked van igazad, vagyis kondenzátorok soros kötése esetén a kapacitás csökken. Két azonos kondenzátor esetén a feszültségük összeadódik, de a kapacitásuk feleződik, más értékekre meg számolj az általad beírt képlettel és te is leellenőrziheted az igazad
(#) storm válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Én úgy tudom, hogyha 2 egyforma kkondit kötünk sorba a kapacitás nem csökken, viszont hogyha 2 eltérő kapacitásút kötünk sorba akkor a kisebbik kapacitású kondié a döntő szerep.
Akkor szerinted nem így van?
(#) davidovics válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Akkor még sem vagyok olyan hülye mint ahogy gondolom,de akkor ügye szerinted is össze adódik a fesz?
(amúgy látom,hogy te is Dávid vagy)
(#) nagy_david1 válasza storm hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Itt az oldalon a cikk.. Adj értékeket és számold ki a képlettel és meglátod az eredményt. Hanem ha van kapacitásmérőd akkor autodidakta módon is kipróbálhatod magad.

A feszültség szerintem tuti összeadódik a kapacitással 'vannak bajok' de ha a könyvbe úgyan biztos én tévedek.
Következő: »»   906 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem