Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bezony ám. Rengeteget segített amikor építettem, hogy eleve ne is kelljen foglalkozni a macival, amiért hálás is vagyok.
Szívesen! Örülök, hogy érdekel az áramkör! Nekem bejött a hangja, még úgy is, hogy van ennél "komolyabb" ampom is
EL34-el olyan erősítőt építettem, amiben a kimenőtrafót csak 7mA körüli DC mágnesezte, bár nem volt teljesen kompromisszummentes a kapcsolás :no:
Érdekel nagyon, bár a tali előtt már nem tudom kipróbálni, örülök, ha az EL34-SE-vel kész leszek.
Még a héten van rá időm, jövő héten 10nap Balcsi a cég jóvoltából.
Közvetlenül fára maximum telepes cső foglalatát szerelném... Nagyon át tud melegedni a kerámia csőfoglalat... Én nagyméretű nyílást vágok a fán, és alulemezből csinálok ilyen szellőzős csőfoglalat tartót. A hátlapon az átszellőzés lehetővé tételére ventillátor védőráccsal eltakart nyílás szolgál... Szinte mindig fadobozba építem az erősítőimet, és brummogást még soha sem tapasztaltam...
sziasztok! egy kis segítséget szeretnék kérni.
videoton r4902 csöves rádióból van kimenőtrafóm és ECL86 végfokcsövem, ezt a végfokot szeretném most megépíteni. EZEN a linken van a kapcsolási rajza (végfok raj a 3. oldalon). a kérdés a következő: 1. az áthúzással vagy csíkozással jelölt ellenállások nagyobb teljesítményűek? 2. a kimenőtrafó visszacsatoló ágában és a rajz közepén, a C157-nél az a három csatlakozási pont egy kapcsoló lenne és csatlakozik a rádió adott számával jelölt részéhez? vagy az ott egyáltalán micsoda?? 3. a pentóda 3-as lábához érkezik egy jel. ez a jel azonos potenciálon van egy másik résszel, ami fel van húzva az egész oldalnyi kapcsolás legtetejére. az miii??? remélem tudtok segíteni. köszi Dani
Az áthúzással jelölt ellenállás fél wattos, a csíkozott annyi wattos, ahány csík van rajta rajta (pl. 2 csík- 2 watt).
A C157 a kapcsolójával együtt nem kell (rövidzár kell helyette. Az beszéd-zene kapcsoló, kikapcsolva mély vágás lesz, hogy érthetőbb legyen a beszéd). A C156 és a hozzátartozó 500 K-s poti sem kell (helyette semmi), hacsak nem akarsz hangszínszabályozást. A pentóda 3-as lábához nem érkezik jel, hanem onnan megy tovább a tápfesz a rádió résznek (az a pont hidegítve van C166-al, a táp az R168 irányából érkezik). C148 (150 nF) minden bizonnyal nyomdahiba, oda 150 pF, vagy semmi kell. A C 136 (47nF) előtti részt elhagynám, a hozzá tartozó teljes visszacsatoló komplexummal együtt (C162 és 250 K poti, R151).
Ezer köszönet!
CHZ: egy rajzot keresek, phono elektronika íc-vel, nem tudom melyik számba van. Átnézem
Sziasztok!
Lenne egy fontos kérdésem. Van egy Marshall kombóm és azon filóztunk páran, akiknek szintén ilyen cuccuk van, ki kéne cserélni az előfok csövet, mert nem tudjuk, mióta lehet benne és talán javíthatunk a hangján. Találtunk olcsón egy 6N2P-EV -t de nem tudom, hogy simán lehet cserélni az ECC 83 -al? Illetve ennek milyen a hangja? Közép, mély vagy inkább magas? Köszi: Zotya
Elméletileg az az orosz helyettese, lábak egyeznek.
hello!
köszi a segítséget! a próbanyákot mindenesetre megtervezem a teljes kapcsolási rajz alapján, kikísérletezgetem hogy szól jobban, hangosabban, és az alapján építem meg. még egyszer köszi! Dani
bocs, még egy kérdés:
az ECL86 SE kapcsoláshoz lesz egy EM84 varázsszem és egy EZ80 egyencső. a csöveket AC-ról vagy DC-ről fűtsem? ha DC, akkor stabilizáljam?
Ez azért nem teljesen igaz. Megfelelője, de a fűtése más! Az ECC83-at lehet 12,6V-tal is fűteni, és azt kell adni a 4-5 lábra, de 6,3V-tal is lehet, azt viszont úgy kell, hogy 4,5-ös lábat összekötni, és erre a pontra, meg a 9-es lábra kell adni a feszt. A 6N2P-t meg csak 6,3V-tal lehet fűteni (4-5-ös lábon), a 9-es lábát GND-re kell kötni, mert az a két csőfél közti árnyékolás.
Váltófeszről nyugodtan fűtheted a csöveket!
Igazad van, köszi a javítást. Én eddig azt hittem ugyanaz. :hide:
Lassan elkészül a PCL86PP, már tesztelgetem, hallgatom, csodaszép hangja van, fricskát mutatott az egyik favorit hangdobozomnak, ami egy RFT B3010 , én méregzsáknak hívom, mivel méretei ellenére gyönyörű lágy mégis dübörgős mélyei, és nagyon szép hangja van, vagyis ezt gondoltam a mai napig, eddig a barátomnál, a saját erősítőjével hallgattuk, történt ugyanis, hogy elkértem tőle, kíváncsi voltam mit reagál rá a csöves, még köbzoli mondta is , hogy nem szereti ezt a dobozt, mert megfájdul a feje tőle, gondoltam azért nem lehet olyan rossz. Képzeljétek el, ahogy hallgattam, hihetetlen módon, de szinte láttam magam előtt a doboz átviteli görbéjét, a mélyek a helyükön, közép-magas tartományban van egy luk, és szép szép, de igazi magasai nincsenek a doboznak, kezdtem megijedni, hogy az erősítővel lehet a gond, de nem, egy tizen pár éves JVC hangdobozzal gyönyörűen szól, érdekes volt számomra, hogy egy jó erősítő mennyivel jobban érezteti a doboz hiányosságait. Készülgetek az AAÉT-re és kiváncsi vagyok a véleményetekre, mivel még nem döntöttem el, hogy milyen dobozt kap a kicsike, eszembe jutott egy olyan koncepció, hogy a bemutató idejére készítek egy "deszkamodellt" azért, hogy az érdeklődők ne csak a dobozolt , kész erősítőt lássák, hanem , hogy mi van belül, mit gondoltok erről? Igaz nem egy gyönyörűség, mert nem teljesen új alkatrészekből áll, de hátha hasznos lenne.
Üdv. Doncso
Sturbi! Összeraktam a PCL85 SE-t, a katódkondis verziót, de a pentóda katódjába nem tettem, mert nem volt 100u-s 50V-os kondim. 33mA a katódáram, 5K-s kimenővel hallgatom, és egész jó a hangja, nem vártam tőle ennyit.
Elsőre indult, a kimenő előtt 326V van, az anódon még nem mértem. Kimenőteljesítményt sajnos nem tudok, rájöttem, hogy JZolinál hagytam a műterhelést, hangszórón meg nem fogom az 1kHz-es szinuszt, vagy akármit hallgatni.
Jó helyette csak a fűtés bekötése más. Itt a 4-5 lábra megy a 6,3V, a 9. láb az árnyékolórács azt testre kell kötni.
Most nézem, hogy megelőztél.
Megéri megépíteni, alkatrész keresgéléssel együtt volt kb 1 óra, amire kész lett, a páka bekapcsolásától kezdve. Nagyon nagyot szól, a 4x4m-es szobában elég ereje van. Valahol mértem 4Veff-et, de az hangszórón (4 ohm) volt, és zenével.
Jaj, nem néztem, mire válaszoltál, bocsi. Azt gondoltam először, hogy a PCL85-ös hozzászólásra írsz..
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy kimenő trafó tekerésélnél a megadott pl 0,25 ös átmérőjű huzaltól el lehetne e térni pl 0,35-0,4 körüle?
És a légrés kialakításánál az összeszorítókeretet illetve csavart el kell e szigetelni a vasmagtól? Előre is köszönöm.
Én is küzdöttem ma az elemekkel, végleges állapotba hoztam a mini-hifi rendszeremet (mini végfok, mini előerősítő, lemezjátszó korrektorral, mini TL- mindegyik saját tevezés). mindennek van eleje, teteje (ez nálam átlagon felüli teljesítménynek számít), meg még festegettem is kicsit. Irreálisan szép hangja van.
Igen jók! Az előerősítőd ugyan olyan dobozban van, mint az én GU50 SE-m.
Minden további nélkül lehet vastagabb a huzal, ha ráfér a csévére a szükséges menetszám. A szorítót nem kell elszigetelni.
Uniden műholdvevő doboz, jó masszív, sztereo GU 50-nek kicsit kevés a felület, de kivitelezhető. Nekem 6 db szubminiatűr cső van benne, meg egyenirányításnak 1 db. 6x2. A belső elrendezése ideális előerősítőnek, a jól elszeparált három rész miatt.
Na igen, nagyon jó a 3 része miatt, nekem azért tetszik, mert elég jól meg van merevítve. Hát elfért benn, brumm egy deka nincs benn. Ami a képen van belvilág, még macis volt, de azóta 2x átépítettem, megérte szerintem, de ez magánvélemény.
Most néztem a képeket, prímán elfértél benne. Készen van már teljesen, mert végleges képet nem láttam ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |