Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1009 / 2208
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 3, 2010
Hát ezt mondtam csak máshogyan ! Ha csupa csövest szeretnél akkor természetesen semmi gondom ezzel .
Idézet:
„kivéve persze Gubán Gábor kollégát, nem apró dologba vágta a baltáját”
Ezt én is kiváncsian várom .
(#) mark.budai válasza saraha hozzászólására (») Júl 3, 2010
Én a helyedben Cirokl rajzát építeném, már 3-an megépítettük, és jó tapasztalataink vannak vele. Amikor én építettem, CHZ-val beszéltük azt, hogy én pentóda-UL-trióda mód kapcsolót ettem volna bele, de nem ugyanakkora előfesz kell a GU-nak ebben a 3 módban, ugyanakkora áramhoz. Így is meg lehet csinálni, több trimmer kell az előfesznek, és azokat is kapcsolni, hogy melyikről kapjon a cső előfeszt.
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 3, 2010
Idézet:
„A második rajzon a We-t a hangerő potija után köthetem? A táp gondolom 250V…”
Megerősítés?
(#) saraha válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2010
Idézet:
„nem ugyanakkora előfesz kell a GU-nak ebben a 3 módban”

Ezt sajnos Ágoston úr nem említette.
Ha sikerülne megkérnem valakit,hogy számolja ki nekem a Cirokl féle verzióhoz Sm85b-re a menetszámokat akkor biztos azt építeném meg.
(#) mark.budai válasza saraha hozzászólására (») Júl 3, 2010
Ha az Ágoston félében arra van kiszámolva jó ehhez is, mert a csőhöz kell illeszteni, nem a rajzhoz, hacsak nem "különleges" rajz, de ehhez jó az Ágoston féle kimenő is.
(#) saraha válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2010
Hmmm... valaki meg egész mást mondott,de inkább neked hiszek.
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 3, 2010
Erre nem tudok mondani sokat mert ezt anno csak kiprobáltam , és a másik mellett a FET -es mellett döntöttem az igen az megy hangerő potiról ,sőtt már sokkal kissebb jelszintről .
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 3, 2010
Köszi szépen, akkor majd tesztelem őket
(#) CIROKL válasza saraha hozzászólására (») Júl 3, 2010
Idézet:
„Szeretném átkapcsolhatóvá elkészíteni sima relékkel, normál állapot,UL beállítás+n.v., vagy sima n.v.-os állásba UL nélkül.Tehát három egymást kizáró bennragadó nyomógombbal lehetne választani az üzemmódot(persze nem menet közben).Nem egyszerű de meg lehet csinálni.

Ezt természetesen megtudod oldani de az előfeszek azok megnehezitik a dolgot egy csöpet , de megoldható .
(#) magitor válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 3, 2010
Gu 50 se volt amit láttam a piroska de többi is olyan ami tőlem még fényévnyire van.
(#) CIROKL válasza magitor hozzászólására (») Júl 3, 2010
Idézet:
„ami tőlem még fényévnyire van.”

Csak bátorság belekell vágni aztán minden megy magától . Megycsinálod az elsőt majd a másodikat és a sokadikat .....
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 3, 2010
Én már gondolkodtam hasonlón és alapvetően jaxley kapcsolóban, ami mondjuk 3*4 körös, vagy arra kötni a reléket. Ezt el lehet helyezni akár a doboz hátoldalán is és nehezebb üzem közben véletlenül mahinálni.
(#) CHZ hozzászólása Júl 3, 2010
Elkészítettem a tervezett PP meghajtás nyákját .
Sokak szerint ez rossz hatással van a kapott hang minőségre a félvezetők és a csövek együttes alkalmazsa .
Szeretném kideríteni , hogy ez mennyire valós aggály .
Ezért két változatban is szeretném kipróbálni ezt a kapcsolást , áramgenerátorral és simán , csak katódellenállás használatával .
Szimulálva és mérve is az áramgenerátoros változat nyert . A rajzokon látható , hogy a kivehető jel szimmetriája is jobb áramgenerátorral , torzítása is kisebb , DC stabilitása is jobb , ( DC visszacsatolás miatt (R17) ). Az áramgenerátor hatását próbáltam megosztani , katódellenállás alkalmazásával is(R19) . Nyákot úgy terveztem , hogy az R5 ellenállás helyére , könnyen betehető a félvezetős áramgenerátor , így meghallgatható valóban a hatása , gyorsan cserélhető modul beforrasztásával .
(#) 6C4C válasza CHZ hozzászólására (») Júl 3, 2010
CHZ Gratulálok a szellemes kapcsoláshoz :kalap: Sok sikert a teszteléshez! Kíváncsian várjuk az eredményeket!
(#) hgy válasza saraha hozzászólására (») Júl 3, 2010
Ágoston úr sokmindent nem említett.
Alapvetően a hagyományos, nagyteljesítményű pentódákhoz/sugártetródákhoz, GU50, KTsorozat, 6L6GC!, 6550, az alkalmazott tápfesz hastározza meg az illesztő ellenálást pentóda üzemben. Tehát hiába váltasz üzemmódot, nem lesz optimális az illesztés!!
Az Ágoston nem egy Isten. Vannak szakkönyvek is...
(#) bakos13gab válasza hgy hozzászólására (») Júl 4, 2010
Idézet:
„Az Ágoston nem egy Isten. Vannak szakkönyvek is...”

(#) hgy válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 4, 2010
Például 400 feletti tápfesznél (1 db GU50, trióda üzemmód) már kevés a 2,5K. Legalább 4K kellene....
(#) klemo86 válasza hgy hozzászólására (») Júl 4, 2010
Őszintén szólva amikor én megláttam az Audiofil Erősítők Építése c. könyvét - illetve olvastam - el nem tudtam képzelni, hogy sokan miért vannak tőle úgy elájulva
Nem azért, mert használhatatlan, (mert nem az) de valahol azért egy kicsit konkrétabban le vannak írva egyes dolgok…
(#) saraha válasza hgy hozzászólására (») Júl 4, 2010
Idézet:
„Az Ágoston nem egy Isten. Vannak szakkönyvek is...”

Persze vannak, tisztában vagyok vele csakhogy azok jelentékeny részei engem igen csekély mértékben érdekelnek!
Igazi rádióamatőr, hobbista módjára én csak az alkotás öröméért szeretek építeni és más emberek tapasztalatait,tanácsait követem rájuk hagyatkozom akik értik is a dolgot és készségesen segítenek is mert tudnak!
Különben sem szándékozom magam ebbe a témába belebonyolítani mert rájöttem,hogy mennél többet ások annál mélyebben leszek a gödörben.
Egyébként meg köszi a segítséget van az úgy,hogy pár mondat többet ér ,mint 10 oldal olvasmány.
(#) CHZ válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 4, 2010
Köszönöm !
Én is kíváncsian várom , hogy a hangzásban milyen változást hoz .
Áramgenerátorral már több erősítőt csináltam , itt próbáltam hatását kicsit kompenzálni a soros ellenállással . Műszakilag az áramgenerátoros változat a nyerő , szimuláció szerint is , ez látható a fázis/fereki átvitelén is , de a fülünk , nem biztos , hogy ezt fogja jobbnak érzékelni .
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 4, 2010
Nem kötözködésből írtam, hanem mert tetszett a mondat. A könyv biztos jó, bár szakmailag nem tudom megítélni, de szerkesztésileg és kötészetileg lenne még mit fejlődni, lehetne igényesebb is.
(#) bakos13gab válasza hgy hozzászólására (») Júl 4, 2010
Akkor ezek szerint a mostani 380V körüli anódfeszhez jobban illik a 3,5K-s kimenőm?
(#) JZoli válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 4, 2010
Arra sem ártana figyelni, hogy a GU 50-nél nem lehet akármekkora a segédrácsfeszültség sem. Így az esetleges triódás üzemmód máris sokkal komplikáltabb lesz!
(#) (Felhasználó 1947) hozzászólása Júl 4, 2010
Hétvégén összeraktam a GU-50SE-t.
Szép hangja van, de a hálózati trafóm nem lett tökéletes, úgyhogy újra kell tekercselnem.
De a tapasztalataim pozitívak a sima SE kapcsolással.
Szóval ajánlom mindenkinek....
Az anódáramot 80mA-ra állítottam.Az anód nem játszik lilás fényben , semmi probléma nem volt vele.A 7-7,5W-ját szépen leadja.
(#) (Felhasználó 1947) válasza hgy hozzászólására (») Júl 4, 2010
Nem kell leszólni Ágoston Lajost, egyrészt mert rajta kívül nem sokan adtak ki könyvet csöves erősitő témában Magyar nyelven, másrészt mert a kapcsolások jók, utánépithetők.
Magyarországon vagyunk, ahol ha egy Angol nyelvű szakkönyvet felüt a kis hobbista, akkor mindjárt nem is akar épiteni, mert leragad a bevezetőnél....
Aki akar bármilyen szakirodalmat fel tud használni jól, de akinek mindent a szájába kell rágni, az sokra nem viszi a hobbyjában.
Az a legjobb ha magától jön rá az ember a dolgokra.
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 4, 2010
Nagyon szép cucc lett, én alapjában PP párti vagyok, de GU50-nel én is csak SE-t (esetleg PSE-t) építenék Nagyon tetszik a "Pilot" lámpás rész! [én mondjuk a 5C9S-t nem hagytam volna le egy ilyen csőnél, de ez gondolom tőlem várható beszólás volt ]
(#) heinrik endre válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 4, 2010
Szia mijen csővel hajtottad meg
(#) (Felhasználó 1947) válasza heinrik endre hozzászólására (») Júl 4, 2010
Szia !
ECC82 a meghajtócső.
(#) 6C4C válasza CHZ hozzászólására (») Júl 4, 2010
CHZ Mester ne haragudj, de lenne még egy észrevételem/gondolatom a meghajtásoddal kapcsolatban. Én az első differenciálerősítőt is nagyáramú triódapárral valósítanám meg, a katódkörbe meg menne egy fojtótekrenc... Persze szimulátorral biztosan nem a legjobb adatok jönnének ki de meghallgatva
(#) Moszkvai válasza sturbi hozzászólására (») Júl 4, 2010
A katódon próbáltam 1k-val, de az már sok volt. Majd meg próbálom az anódba amit mondtál. Most az első csőféllel működik 1,5K.val az anódba. Nem tudom kell-e egyáltalán a második, mert nagyon szépen meghajtja ez is. Az igazság az, hogy kedden elutazunk és most nincs nagyon időm rá sajnos. De ha hazajöttünk folytatom a kisérletezést.
Következő: »»   1009 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem