Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ott a PIC-nél 2 láb nincs beforrasztva, viszont simán hozzáér a fóliához...
Igen hozzáér a fóliához, de maga a ped nincs sehova kötve! az a két láb nincs használva.
ha nem érne hozzá a fóliához, akkor gondolod hogy megszűnne a resetelés? mert ha ezen múlik máris lekaparom a pedet.
Hello!
Ilyet már én is csináltam! Ha gondolod feltölthetem ide a kódot, vagy legalább is azt a részt ami ezt kezeli. Meg egyszer régebben találtam egy oldalon egy karakter készlet tömböt amibe benne van a legtöbb karakter elkészítve grafikus LCD-hez. Ha téged vagy valakit érdekel írjon egy privátot nyugodtan! Bye!
Szia!
Így már jobban látszik... Néhány jó tancsásc a nyákok tervezéséhez: - A tápegység kialakításánál célszerű a puffer kondenzátor töltő vezetétét elkülöníteni a fogyasztók vezetékeitől. A töltő vezetékeken impulzus szerűen folyó nagy áram feszültség esést hozhat létre, amit a fogyasztók feszültség növekedésnek érezhetnek... - Nem győzőm leírni: a táp és a föld vezetékek - ahol lehet - legyenek lényegesen vastagabbak, mint a jelvezetékek. A föld különösen legyen vastag, ne is vezetékként, hanem felületként rajzoljuk meg... Okok: a pic igen gyorsan tudja bekapcsolni a kimeneteit (10-100nS). A kimeneten meginduló (kb 10..20 mA) áram a vékony vezetékekben feszültséget indukál, az a pic belső tápfeszültségét módosítja. - Vastagítsd meg a vezetékezést a greatz negatív csomópontja, a puffer kondenzátor negatív kivezetése és az akkumulátor negatív pólusa között. - Mekkora a stabilizátor által előállított feszültség? A 3.6V -os akkumulátor töltőáramát nem korlátozza ellenállás. A stabilizátor megengedi-e, hogy az akkumulátor visszatápláljon a szabályzott kimenetére? Reset okai lehetnek: - Watchdog áramkör, - BOR áramkör - erről már tudjuk, hogy ki szeretnéd kapcsolni, - Stack reset - nem jó szubrutin kezelés, - A program rossz címre ugrik (PCLATH, PCLATU hibás beállítása), onnan eljut a reset vektorrra, - Push utasítás által a stack-re tett adatra való ugrás a return, retlw utasítással, - Reset utasítás valahol a programban - az előbb említett két hiba halmozatából is kijöhet, - Megszakítási rutinban a INTCON regiszter GIE vagy prioritásos rendszerben a PEIE bitjéének 1 -re állítása. (mielőtt visszatérne elfgadja a következő megszakítást...) - A megszakítási rutinban a mentett értékek visszaállításánél ne használjuk a movff memória,STATUS és a movff memória,WREG utasításokat, több kontrolleren nem működnek jól. Ellenőrizd le a konfigurációs regiszterek beállítását. Szimulátorban nézd meg a kiszámított ugrásokat, a megszakítási rutint.
Köszönöm a választ különösen a nyákkal kapcsolatosakat.
igen tanulságos! a program C-nyelven van irva, ezt Topi kolléga irta az eredetihez képest nincs benne különösen nagy változtatás! felrakom a forrást gondolom akkor könnyebb kivadászni az esetleges hibát! és még egyszer köszönöm a segítséget.
Hátha valakinek segít, mert ugye okos ember a más kárából tanul:
Van most egy áramkör 16F690 vezérlővel, azt programozom. A soros kimenetre rákötve egy soros-lcd átalakítóval a kijelző. Minden jól működött, csak még egy értéket módosítottam a programban, s hogy nulláról induljon a szerkezet, kikapcs/bekapcs. Csakhogy ez programozás közben. Visszakapcsoltam a készüléket, újraprogramoztam az eszközt, de a kijelzőn krix-kraxok jelennek meg a korábbi értelmes információk helyett. Mi lehet a baj? Programban valamit elgépeltem? Tönkrement a soros-LCD átalakító? Pic elromlott? Program nincs elgépelve, átalakító jó, pic jó, hiszen villog a led, mint előtte. Vagyis nem egészen. Ha jobban figyel az ember, az ütem mintha nem ugyanaz lenne, mint korábban. Hát igen. Az osccal érték elveszett... Szóval a megoldás: PIC csere. Ha idő engedi, majd találunk a másiknak egy jó értéket, vagy használjuk külső órajelről.
PICKIT2/Tools/OSCAL/Auto Regenerate
Szia!
De szép is lenne az élet... Ez a kalibráció nem az az osccal érték, ami az utolsó programszóben vagyon tárolva retlw formában. Ezeknél a típusoknál a 0x2008 - 0x2009 címen található a kalibrációs érték, amit nem tötöl a "Bulk Erase" parancs. A programozási adatlap szerint lehet erre a címre írni, de a kontroller működésében (oszcillátor kalibrálása, POR, BOR, Wake up reset, LVD) lehetnek zavarok. A kontrollert nem ajánlott felhasználni, ha a konfigurációs érték ellenőrzése nem sikerült. A 0x3FFF egy elfogadható kalibrációs érték - ez a törölt érték... Ajánlott a két érték kiolvasása a programozás megkezdése előtt és ellenőrzése a programozás végén. - A PicKit2 -ben az idézet menüpont szürkített a 16F690 esetén. - A PicKit2 programja a nem olvassa ki az értékeket, a "Bulk Erase Program memory" parancsot hajtja végre, ami nem törli ezeket a regisztereket...
Ah, jaa! Dankschön! (Mondaná egy angol aki nem tud jól németül...) Mivel nem lehet kapni jelenleg f690-et, nem is tudtam kipróbálni, csak beugrott, hogy anno hasonlóval küzdöttem a 12f629-nél.
Egy újabb kesernyés tapasztalat a PIC16F690-nel. Az A/D átalakításhoz szeretném használni a Vref bemenetet. Rá is van kötve a referencia fesz. Csakhogy ez a láb közös programozáskor a ICSPCLK funkcióval és leginkább sajnos a PicKit2 ezt a lábát nem teszi át nagyohmosra a programozás végén, így ha rajta van az áramkörön, lehúzza a Vref értéket. Programozás után tehát le kell húzni a Pickit2-t az áramkörről.
Van olyan a Pickit2-ben, hogy a programozás után (vagy legalábbis amikor resetből elengeded), akkor a lábakat tegye nagyimpedanciássá. Ugyan még ez sem igazi, mert van egy 4k7 lehúzó a pickit2 lábain, de több mint a semmi.
Sziasztok egy kicsi segítséget szeretnék kérni?
van a programban egy DO_RESET sor. kérdésem az lenne megtudná valaki mondani mit is csinál konkrétan! én annyira nem vagyok otthon a c Nyelvben. void DoReset() { //================================================= int i; for(i=0;i
Máskor használd a kód gombot, mert így nem látható a kódod.
Ez nekem valami olyasminek tűnik, hogy teleírja nullákkal az eprom memóriát. Bár nem világos, hogy miért MAX_PROG_NUM és miért *2 ? Vagy a kódmemóriát írja tele nullákkal? Akkor meg önmegsemmisítő Honnan van a kód?
Bocsika a elfelejtettem a gomb használatát!
ez tartozik a forráshoz amit már korábban feltöltöttem ezzel kinlódok ami nálam állandóan resetel. és találtam benne ezt a sort gondoltam megkérdem mit is csinál valójában ez a sor.
Van egy eszkzöm, amit (PSP) Parallel Slave Portján keresztül lehet elérni. Ehhez kerestem egy (PMP) Parallel Mesterre felhúzható PIC et a 8 bites sorozatból: 18F87J50 Aztán megpróbáltam legalább a HW megtervezéséig és a port részletes működésének megértéséig eljutni, de elakadtam. Világos amit vár és ahogy várja a slave eszköz a címeket és az adatokat, de fogalmam sincs egyenlőre miként lehetne kiszolgálni ezt a PIC -cel. Egyszerűen nemtalálok összhangot, pedig biztos csak az én figyelmemt kerüli el valami.
Azt terveztem, hogy 8 adatbites partially multiplexed módot fogok választani. A slave eszköz adatlajáról az olvasási és írási időzítéseket mellékelem. Kérném, ha lenne ötletetek osszátok meg velem!
Nem tudja valaki esetleg, hogy a ChipCAD-nél kapható-e már jelenleg _fizikailag_ a 12F1822-es típus? A honlapjuk sokszor nem mond sokat, azért kérdezem. Bár ha nem érkezik válasz, nincs gond, mert holnap én informálom a társaságot napközben akkor erről.
Szia!
Pénteken kérdeztem őket, de még nem tudtak szállítási időt mondani rá. Sok típus érkezik 7. 27- ére, de azok között még nem lesz...
A honlapjuk szerint nem szabad tájékozódni, én ezt hosszú évek alatt megtanultam, ezért kérdeztem rá így.
Értem, köszi. Akkor marad a jól bevált 12F683.
Microchipnél még úgy szerepel, hogy Future Product, úgyhogy én nem nagyon hiszem, hogy rövid időn belül lesz készleten...
De az is csak 7. 27-e után lesz... Már többször kerestem...
Már én is kinéztem magamnak, de sajna tényleg csak FUTURE PRODUCT. Mi lesz belőle ? ( Ha szabad tudni, és nem vagyok Windisgraetz )
Idézet: „Melyik paraméterétől ilyen érdekes?” - 32 MHz oszcillátor - 4X PLL - 16 szintű hardveres veremtár - kibővített utasításkészlet (49 utasítás) - Fix belső feszültségreferencia (FVR) 1.024V, 2.048V és 4.096V választhatósággal - 5-bites DAC - Önprogramozó képesség
Hello!
Lehet hogy rossz helyen teszem fel a kérdést, de nincs valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne PIC-kel egy távirányító gombnyomásait utánozni? Illetve nem is csak gombnyomás, hanem folyamatos nyomva tartás is érdekes lenne. A másik kérdés, hogy nem terheli-e meg nagyon a PIC-ket ha több gomb is aktív lenne. Köszi!
Kifejtenéd bővebben mit értesz azalatt, hogy
Idézet: ?„egy távirányító gombnyomásait utánozni” A dolog lényegében nem különbözik sokban a gombnyomás és a nyomva tartás tekintetében. Igaz precizen nézve a dolgokat a kapcsoló pergéseit is figyelni kellene, mert esetlegesen zavart okozhatnak. A több gomb figyelése nem okoz problémát.
Szerintem nem a gombok figyelésére gondol. Minden bizonnyal a távirányító jelét akarja utánozni PIC-el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |