Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   769 / 1319
(#) vicsys válasza mazso1988 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Ott a PIC-nél 2 láb nincs beforrasztva, viszont simán hozzáér a fóliához...
(#) mazso1988 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Igen hozzáér a fóliához, de maga a ped nincs sehova kötve! az a két láb nincs használva.
ha nem érne hozzá a fóliához, akkor gondolod hogy megszűnne a resetelés? mert ha ezen múlik máris lekaparom a pedet.
(#) spepe válasza googa hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Hello!

Ilyet már én is csináltam! Ha gondolod feltölthetem ide a kódot, vagy legalább is azt a részt ami ezt kezeli.

Meg egyszer régebben találtam egy oldalon egy karakter készlet tömböt amibe benne van a legtöbb karakter elkészítve grafikus LCD-hez.

Ha téged vagy valakit érdekel írjon egy privátot nyugodtan!

Bye!
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Szia!

Így már jobban látszik...

Néhány jó tancsásc a nyákok tervezéséhez:
- A tápegység kialakításánál célszerű a puffer kondenzátor töltő vezetétét elkülöníteni a fogyasztók vezetékeitől. A töltő vezetékeken impulzus szerűen folyó nagy áram feszültség esést hozhat létre, amit a fogyasztók feszültség növekedésnek érezhetnek...
- Nem győzőm leírni: a táp és a föld vezetékek - ahol lehet - legyenek lényegesen vastagabbak, mint a jelvezetékek. A föld különösen legyen vastag, ne is vezetékként, hanem felületként rajzoljuk meg... Okok: a pic igen gyorsan tudja bekapcsolni a kimeneteit (10-100nS). A kimeneten meginduló (kb 10..20 mA) áram a vékony vezetékekben feszültséget indukál, az a pic belső tápfeszültségét módosítja.

- Vastagítsd meg a vezetékezést a greatz negatív csomópontja, a puffer kondenzátor negatív kivezetése és az akkumulátor negatív pólusa között.
- Mekkora a stabilizátor által előállított feszültség? A 3.6V -os akkumulátor töltőáramát nem korlátozza ellenállás. A stabilizátor megengedi-e, hogy az akkumulátor visszatápláljon a szabályzott kimenetére?

Reset okai lehetnek:
- Watchdog áramkör,
- BOR áramkör - erről már tudjuk, hogy ki szeretnéd kapcsolni,
- Stack reset - nem jó szubrutin kezelés,
- A program rossz címre ugrik (PCLATH, PCLATU hibás beállítása), onnan eljut a reset vektorrra,
- Push utasítás által a stack-re tett adatra való ugrás a return, retlw utasítással,
- Reset utasítás valahol a programban - az előbb említett két hiba halmozatából is kijöhet,
- Megszakítási rutinban a INTCON regiszter GIE vagy prioritásos rendszerben a PEIE bitjéének 1 -re állítása.
(mielőtt visszatérne elfgadja a következő megszakítást...)
- A megszakítási rutinban a mentett értékek visszaállításánél ne használjuk a movff memória,STATUS és a movff memória,WREG utasításokat, több kontrolleren nem működnek jól.

Ellenőrizd le a konfigurációs regiszterek beállítását. Szimulátorban nézd meg a kiszámított ugrásokat, a megszakítási rutint.
(#) mazso1988 hozzászólása Júl 3, 2010 /

Köszönöm a választ különösen a nyákkal kapcsolatosakat.
igen tanulságos!
a program C-nyelven van irva, ezt Topi kolléga irta az eredetihez képest nincs benne különösen nagy változtatás!
felrakom a forrást gondolom akkor könnyebb kivadászni az esetleges hibát!
és még egyszer köszönöm a segítséget.

Akt.prog.c

(#) PetAd válasza p_istvan hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Köszönöm, az jó is lesz.
(#) Ideiglenes hozzászólása Júl 3, 2010 /

Hátha valakinek segít, mert ugye okos ember a más kárából tanul:

Van most egy áramkör 16F690 vezérlővel, azt programozom. A soros kimenetre rákötve egy soros-lcd átalakítóval a kijelző.

Minden jól működött, csak még egy értéket módosítottam a programban, s hogy nulláról induljon a szerkezet, kikapcs/bekapcs. Csakhogy ez programozás közben. Visszakapcsoltam a készüléket, újraprogramoztam az eszközt, de a kijelzőn krix-kraxok jelennek meg a korábbi értelmes információk helyett. Mi lehet a baj? Programban valamit elgépeltem? Tönkrement a soros-LCD átalakító? Pic elromlott? Program nincs elgépelve, átalakító jó, pic jó, hiszen villog a led, mint előtte. Vagyis nem egészen. Ha jobban figyel az ember, az ütem mintha nem ugyanaz lenne, mint korábban. Hát igen. Az osccal érték elveszett... Szóval a megoldás: PIC csere. Ha idő engedi, majd találunk a másiknak egy jó értéket, vagy használjuk külső órajelről.
(#) vicsys válasza Ideiglenes hozzászólására (») Júl 3, 2010 / 1

PICKIT2/Tools/OSCAL/Auto Regenerate
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Szia!

De szép is lenne az élet... Ez a kalibráció nem az az osccal érték, ami az utolsó programszóben vagyon tárolva retlw formában.

Ezeknél a típusoknál a 0x2008 - 0x2009 címen található a kalibrációs érték, amit nem tötöl a "Bulk Erase" parancs. A programozási adatlap szerint lehet erre a címre írni, de a kontroller működésében (oszcillátor kalibrálása, POR, BOR, Wake up reset, LVD) lehetnek zavarok. A kontrollert nem ajánlott felhasználni, ha a konfigurációs érték ellenőrzése nem sikerült. A 0x3FFF egy elfogadható kalibrációs érték - ez a törölt érték... Ajánlott a két érték kiolvasása a programozás megkezdése előtt és ellenőrzése a programozás végén.

- A PicKit2 -ben az idézet menüpont szürkített a 16F690 esetén.
- A PicKit2 programja a nem olvassa ki az értékeket, a "Bulk Erase Program memory" parancsot hajtja végre, ami nem törli ezeket a regisztereket...
(#) googa válasza spepe hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Ment a privát, köszönöm!
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Ah, jaa! Dankschön! (Mondaná egy angol aki nem tud jól németül...) Mivel nem lehet kapni jelenleg f690-et, nem is tudtam kipróbálni, csak beugrott, hogy anno hasonlóval küzdöttem a 12f629-nél.
(#) Ideiglenes hozzászólása Júl 4, 2010 /

Egy újabb kesernyés tapasztalat a PIC16F690-nel. Az A/D átalakításhoz szeretném használni a Vref bemenetet. Rá is van kötve a referencia fesz. Csakhogy ez a láb közös programozáskor a ICSPCLK funkcióval és leginkább sajnos a PicKit2 ezt a lábát nem teszi át nagyohmosra a programozás végén, így ha rajta van az áramkörön, lehúzza a Vref értéket. Programozás után tehát le kell húzni a Pickit2-t az áramkörről.
(#) potyo válasza Ideiglenes hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Van olyan a Pickit2-ben, hogy a programozás után (vagy legalábbis amikor resetből elengeded), akkor a lábakat tegye nagyimpedanciássá. Ugyan még ez sem igazi, mert van egy 4k7 lehúzó a pickit2 lábain, de több mint a semmi.
(#) mazso1988 hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok egy kicsi segítséget szeretnék kérni?

van a programban egy DO_RESET sor.
kérdésem az lenne megtudná valaki mondani mit is csinál konkrétan! én annyira nem vagyok otthon a c Nyelvben.

void DoReset() {
//=================================================
int i;
for(i=0;i }>
(#) potyo válasza mazso1988 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Máskor használd a kód gombot, mert így nem látható a kódod.

1. void DoReset() {
  2. //===========================================================================
  3. int i;
  4.    for(i=0;i<MAX_PROG_NUM*2;i++) write_eeprom(i,0x00);
  5. }

Ez nekem valami olyasminek tűnik, hogy teleírja nullákkal az eprom memóriát. Bár nem világos, hogy miért MAX_PROG_NUM és miért *2 ? Vagy a kódmemóriát írja tele nullákkal? Akkor meg önmegsemmisítő

Honnan van a kód?
(#) mazso1988 válasza potyo hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Bocsika a elfelejtettem a gomb használatát!

ez tartozik a forráshoz amit már korábban feltöltöttem ezzel kinlódok ami nálam állandóan resetel.

és találtam benne ezt a sort gondoltam megkérdem mit is csinál valójában ez a sor.
(#) cassis hozzászólása Júl 4, 2010 /

Van egy eszkzöm, amit (PSP) Parallel Slave Portján keresztül lehet elérni. Ehhez kerestem egy (PMP) Parallel Mesterre felhúzható PIC et a 8 bites sorozatból: 18F87J50 Aztán megpróbáltam legalább a HW megtervezéséig és a port részletes működésének megértéséig eljutni, de elakadtam. Világos amit vár és ahogy várja a slave eszköz a címeket és az adatokat, de fogalmam sincs egyenlőre miként lehetne kiszolgálni ezt a PIC -cel. Egyszerűen nemtalálok összhangot, pedig biztos csak az én figyelmemt kerüli el valami.
Azt terveztem, hogy 8 adatbites partially multiplexed módot fogok választani. A slave eszköz adatlajáról az olvasási és írási időzítéseket mellékelem.
Kérném, ha lenne ötletetek osszátok meg velem!
(#) Norberto hozzászólása Júl 4, 2010 /

Nem tudja valaki esetleg, hogy a ChipCAD-nél kapható-e már jelenleg _fizikailag_ a 12F1822-es típus? A honlapjuk sokszor nem mond sokat, azért kérdezem. Bár ha nem érkezik válasz, nincs gond, mert holnap én informálom a társaságot napközben akkor erről.
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Ahogy nézem nincs náluk készleten.
(#) Hp41C válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szia!

Pénteken kérdeztem őket, de még nem tudtak szállítási időt mondani rá. Sok típus érkezik 7. 27- ére, de azok között még nem lesz...
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

A honlapjuk szerint nem szabad tájékozódni, én ezt hosszú évek alatt megtanultam, ezért kérdeztem rá így.
(#) Norberto válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Értem, köszi. Akkor marad a jól bevált 12F683.
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Microchipnél még úgy szerepel, hogy Future Product, úgyhogy én nem nagyon hiszem, hogy rövid időn belül lesz készleten...
(#) Hp41C válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

De az is csak 7. 27-e után lesz... Már többször kerestem...
(#) lidi válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Már én is kinéztem magamnak, de sajna tényleg csak FUTURE PRODUCT. Mi lesz belőle ? ( Ha szabad tudni, és nem vagyok Windisgraetz )
(#) potyo válasza lidi hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Melyik paraméterétől ilyen érdekes?
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Idézet:
„Melyik paraméterétől ilyen érdekes?”

- 32 MHz oszcillátor
- 4X PLL
- 16 szintű hardveres veremtár
- kibővített utasításkészlet (49 utasítás)
- Fix belső feszültségreferencia (FVR) 1.024V,
2.048V és 4.096V választhatósággal
- 5-bites DAC
- Önprogramozó képesség
(#) gddr80 hozzászólása Júl 5, 2010 /

Hello!
Lehet hogy rossz helyen teszem fel a kérdést, de nincs valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne PIC-kel egy távirányító gombnyomásait utánozni? Illetve nem is csak gombnyomás, hanem folyamatos nyomva tartás is érdekes lenne.
A másik kérdés, hogy nem terheli-e meg nagyon a PIC-ket
ha több gomb is aktív lenne.

Köszi!
(#) cassis válasza gddr80 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Kifejtenéd bővebben mit értesz azalatt, hogy
Idézet:
„egy távirányító gombnyomásait utánozni”
?
A dolog lényegében nem különbözik sokban a gombnyomás és a nyomva tartás tekintetében. Igaz precizen nézve a dolgokat a kapcsoló pergéseit is figyelni kellene, mert esetlegesen zavart okozhatnak.
A több gomb figyelése nem okoz problémát.
(#) hadnagyakos válasza cassis hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szerintem nem a gombok figyelésére gondol. Minden bizonnyal a távirányító jelét akarja utánozni PIC-el.
Következő: »»   769 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem