Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás

Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 16
(#) Balint133 válasza Balint133 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Noh Friss aggyal meg1x nekifutva talaltam egy erdekes dolgot a vevoegysegnel:

Ami az eredeti kapcsolasban van oda R1/C1 a kimeneti jelhez van bekotve ??stabilizalas?? celjabol (ez nemigazan tiszta), viszont a
TSOP4836 (36kHz-es vevoegyseg szurovel) adatlapja szerint R1/C1 ellenallas/kondenzatornak NEM a kimenetnel kene lennie, hanem a tapbemeneten!!!

Kerdesem: Ha szimplan egyszeruen a ket alkatreszt atrajzolom a tapbemenethez, es a kimenetet a Vevoegysegnek Direktbe kuldom a 4093-ra akkor mukodokepes lesz a kapcsolas? Vagy eleg csunyan felreertelmeztem valamit (ismetelten)?
(#) jdani válasza Balint133 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Igaz! Az IC lápellátás lábai voltak azok. Azt figyelembe vetted, hogy az egyik TFM 5360 infra vevő,a másik pedig TSOP4836. Más típus, lehetséges hogy ezért van az egyiken a táp közt a kondi, a másikon meg a kimenetnél.
Amilyen alkatrészt (infra vevőt) használsz, olyan alap bekötést használj hozzá.
(#) Balint133 válasza jdani hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Köszönöm, a TSOP IR vevő beszerezhetőbbnek tűnik, a TFM-et nem találom sehol, de akkor maradok annak a bekötésénél. Köszönöm szépen a segítségedet, remélem nem akadok el mostmár sehol
(#) chipi hozzászólása Júl 12, 2010 /

Sziasztok!

Van egy USB IrDa kulcsom és olyan szoftvert keresek számítógépre ami tudja úgy vezérelni a kütyüt mint távirányító. Igazából egy 5.1 -s erősítőt akarok felhangosítani vele, mert a gyári távirányítója nincsen meg.
( Ehez kapcsolodó hozzászólás. )
(#) jdani válasza chipi hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Hali. Egy pofonegyszerű kapcsolást ha megépítesz, ami kb max 5 alkatrészből áll, RS232-re, akkor távirányítóval irányíthatod az 5.1-es hangszóróidat, mivel nekem is úgy van. (külön szub-center-surround-front) Tehát minden, amit gépen is tudsz állítani,a hangkezelőben.
(#) chipi válasza jdani hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Ez nem felel meg?

DSC_5110.JPG

(#) jdani válasza chipi hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

hát ha nincs hozzá megfelelő drivered/progid akkor mit ér?
(#) chipi válasza jdani hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Jelenleg ezt találtam.
Csak bekéne állítanom az USB port számát és nevét amit meg nem tudok.
(#) jdani válasza chipi hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Ebben az ügyben (progiban) nem tudok segíteni, de mondom sokkal jobban járnál, és egyszerűbb lenne ha megépítenéd a fillérekből álló masinát.
(#) Balint133 válasza chipi hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

szia USB portot ugy tudod megnézni, hogy kihúzol mindent a gépedből.
*Device Manager (Eszközkezelő)-t megnyitod,
*Universal Serial Bus Devices (USB eszközök) fület kinyitod.
*Bedugod az eszközt, kis idő elteltével ha a rendszer felismerte frissít egyet a Device Mngr-n az uj listaelemre jobb klikk Properties (Tulajdonságok)
*felugró kis ablakban rögtön első fülön:
Location (Helyzet vagy vmi ilyesminek kell lenie magyar windowsban) után vannak a fizikai információi ilyesmi formátumban kell látnod:

Egyébként a portnál a progiban érdemes megpróbálni a 2-s számot azthiszem ez ilyen univerzális dolog Névnek meg szerintem nincs jelentősége írhatsz amit szeretnél.

Remélem hasznos volt. A fenti példa Windows7-re vonatkozik, de ha emlékeim nem csalnak egészen WinXPig visszamenőleg hasonlóképpen működik, maximum az elnevezések változtak azóta
(#) Balint133 hozzászólása Júl 16, 2010 /

Hat en elakadtam. Megepitettem az aramkort, de nem mukodik es fingom nincs mi baja van

"Modularis"-ra terveztem, szval az optotriac-triac kombo kulon nyakon van, es a vevoegyseg ill az egyeniranyitas van kulon.

A gond ott kezdodott h a 7805-s stabIC-t pont forditva kotottem be :/ szval az elszallt rogton az elejen, meg a Graetz hid is zar, szval az is csere. Lekotottem az egyeniranyitott cuccot, es direktbe taprol 4.5Vot adtam az aramkornek betettem az infravevot, rakotottem a triacos kapcsolast is, majd ahova a 230V menne az egyiket megpatkoltam a masikra meg bekotottem a multimeteremet szakadasmeres uzemmodban. Nyomogattam a taviranyitot, elvben ha az aramkor tokeletesen mukodik akkor sipolnia kellene a multinak. De nem tette.

Akkor utana ugy probaltam, hogy nem taviranyitoval, hanem infravevo ki, majd az infravevo kimenetet zartam 5V-al de igy is semmi.

A poen az, hogy a triacot sem tudom arra rabirni, h zarjon. Hiaba kotok 3Vot a Triacra sehol semmi ugyanugy nyitott az aramkor nem zar a triac

Tisztara tanacstalan es elkeseredett lettem, valakinek valami otlete esetleg?? :S

MOD.: mikor a graetz/7805 elszallt a 4013 ill 4093as IC-k nem voltak a panelban sem az IR vevo!!!
(#) vicsys válasza Balint133 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Alapvetően szerintem nem érted a kapcsolás működését, sőt az egyes alkatrészek működését sem.
Idézet:
„rakotottem a triacos kapcsolast is, majd ahova a 230V menne az egyiket megpatkoltam a masikra meg bekotottem a multimeteremet szakadasmeres uzemmodban... elvben ha az aramkor tokeletesen mukodik akkor sipolnia kellene a multinak. De nem tette.”
Ez így sohasem fog neked "jelezni".
Idézet:
„az infravevo kimenetet zartam 5V-al de igy is semmi.”
Csodálod? Nézd meg a vevőd adatlapját, ott van egy belső kapcsrajz. Remélem látszik rajta, hogy mit ad ki...
Idézet:
„:/ szval az elszallt rogton az elejen, meg a Graetz hid is zar, szval az is csere.”

Azt mondom: a minimum egy biztosíték, de az élesztést ezért kell áramkorlátos labortápról indítani...
Javaslom, hogy először tanuld meg az egyes alkatrészek működését és ha már megtalálod az adatlapját, nézegesd át. Talán valami egyszerűbbel kéne kezdened. Nem bántani akarlak, csak csupán terelgetni szelíden.
(#) Balint133 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Igen az optotriac ill triak működési elvét nemnagyon értem A többi okés nemprobléma.

Az 5V zárást egy másik topikban olvastam nem saját ötlet.
És igen az adatlapon látom, hogy mit ad kimenetnek az IR vevő.

Abban tudnál segíteni, h a triac-s részt hogy tudnám működésre bírni? ill letesztelni, hogy működik e egyáltalán. Ha jol láttam a MOC3020 adatlapján 3V kell neki ahhoz h kapcsoljon (most lehet megint hülyeséget írok). Azért 230ra nem nagyon akarnám rákötni míg nem vagyok benne biztos, hogy működik e a dolog.

A vevőegységet meg "kifoltozom" és újra nekikezdek az élesztésének.

Még1 kérdés: TSOP4838-at kaptam csak vevőnek, ez 38kHz-es. Ha jól sejtem, az adó részben az 555 előtti két ellenállás ill kondi értékét változtatnom kell, hogy 36-ról 38kHzen üzemeljen nem?

Köszönöm, hogy válaszoltál és tudom, hogy vannak hibáim nem is vagyok profi sajnos de annyira amatőr se

Na akkor tegyük tisztába:
Idézet:
„az adatlapon látom, hogy mit ad kimenetnek az IR vevő”
Ugye látod a nyitott kollektort? A kollektor köri felhúzó ellenállás "aljánál" (tehát a kollektoron azaz a kimeneten) majd testet ad ki ha veszi a jelet.
Idézet:
TSOP4838-at kaptam csak vevőnek, ez 38kHz-es. Ha jól sejtem, az adó részben az 555 előtti két ellenállás ill kondi értékét változtatnom kell, hogy 36-ról 38kHzen üzemeljen nem?”
Szerintem egyenlőre ne bántsd. Elvileg menni fog vele. Először induljon el...
A MOC-ról teszek be egy csatolmányt. Próbáld megérteni: ha a led világít, áram folyhat keresztül a triacon. A triac váltóáramú körben fog csak működni.
Nos, ki tudod már próbálni óvatosan? Mi kell hozzá?

MOC.gif

Huhh te aztán megdolgoztatod az agyam a segítségeddel mindenesetre könnyebb így is.

Szval jelvétel esetén az IR vevő testet ad a kimenetre (áhhá, szóval ezért kell ezt negálni 4093al, hogy a 4013 bemenete logikai igazat kapjon oké ez mostmár tiszta azthiszem)

okés valahogy éreztem h a Triak csak váltakozó feszültségben fog működni... badarság volt multit oda bekötni oké...

Nos hogy ki tudjam próbálni óvatosan? Férfiasan bevallom, fingom nincsen

Legegyszerűbb az lenne, ha 10-20V váltakozóáramot kötnék rá. Mondjuk van egy kis transzformátorom amivel a vevőegységet akartam meghajtani. Ha azt rákötöm és ??MOC 1-2lábára 1.5Vot kötök?? (javíts ha baromságot írok) akkor elvbenkapcsolni fog a BT139-es triac?

Nagyon elvetemült badarság volt ez vagy van értelme?

Az ötleted kiváló! Megy ez neked! Annyi azért fontos, hogy köss sorba vele egy 12V-os izzót! Az a fogyasztód amit ki-be kapcsolsz. A lednek adhatsz 330 ohm -on keresztül +5V-ot.
Bővebben: Link Itt a gate vezérlése a led a fényével történik a tokon belül...

Okés köszönöm szépen a rávezetéses segítséget, holnap kipróbálok mindent.

Amm a kapcsolásomon Bővebben: Link a Led előtt csak 220 Ohm ellenállás van és elvben ha 5Vról van meghajtva akkor az IC kimenetén is 5V jelenik meg. Így nem sok annak a Lednek?

Köszi szépen tényleg még1x, remélem holnap nem futok ujabb akadályba...

Nem, nem sok. Jó lesz...
(#) Balint133 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Hali, hosszu buli utani napok voltak. De ma DU vegre kicsereltem az alkatreszeket es kiprobaltam az aramkort, frankon mukodi de egy nagy bajom van vele. Bővebben: Link taviranyito nem mukodik. talalomra fogtam a TV taviranyitojat es nagyon szepen mukodik a kapcsolas. A triacot nem tudtam kiprobalni kapcsol e rendesen, mert nem talaltam 12Vos izzot

Nem tudom, h R1,2,C1 erteket mennyire kene megvaltoztatnom, hogy 38kHz-en mukodjon az ado egysegem. Valami segitseget kaphatnek hozza?
(#) vicsys válasza Balint133 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Szerintem nem jó frekin megy az adó! Ezzel tudsz számolni/ellenőrizni.
Bővebben: Link
Csatolok 1 képet, nézd meg!
Ráadásul én a tranyó soros bázis ellenállását is csökkenteném 1K-ra.

távi.jpg

(#) Balint133 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Rogton sejtettem, hogy rossza freki mivel az eredeti kapcsolas 36kHzes vevore epult Csak nem tudtam, hogyan lehet ezt atszamolni, hogy 38kHz legyen.

Koszi a kepet, ezekszerint R2 820Ohm ill C1 10nF kell, hogy legyen, ill 4,7kOhm bazisellenallast 1kOhm-ra csokkenteni. Okes holnap veszek cuccot hozza

(Mert kell csokkenteni a Bazis ellenallasat? :O)
(#) zombee hozzászólása Aug 2, 2010 /

Sziasztok!

Több évnyi kihagyás után kezdtem el újra infrákkal játszani. Akkoriban jó móka volt, hogy a televíziókból, videókból kivett modulokat rákötöttem AVR-re, majd fogtam egy-egy nagyonrégi videó/tévé távirányítóját, kielemeztem az impulzushosszakat és így egy sokcsatornás vevőt fel tudtam építeni.

Alapvetően engem a dolog fizikája, illetve infra adók építése érdekelne igazán, illetve a vevőmodulok működése. A régi modulok jó nagyok voltak, volt olyan is ami egy nagyobb gyufásdoboz méretű volt. Ezek mennyiben különböznek az "egycsipes", pl. TSOP1736-tól?

Adó oldalról pedig az érdekel, hogy ha ráadom egy(vagy több) boltban kapható infra LED-re a 36kHz-es jelet, ráültetem a bináris adatot akkor a vevőmodul ugyanazt a kódsorozatot fogja visszaadni? A protokollt(pl. RC5, SONY, stb...) nem a vavőmodul hordozza? Egyébként egy ilyen adótól mekkora hatótávolságot lehet elvárni?

A harmadik kérdésem az lenne, hogy ha tudom a vevőkészülék típusát(pl. Vestel CTV5131 televízió) akkor megtalálhatom-e valahol a hozzá való távirányító kódsorozatait? Egyébként a fent említett televízió távirányítója nagyon sok típussal is kompatíbilis, pl. Daewoo, Samsung, LG.

A negyedik kérdésem a kódutánzás (tanítás) lehetősége:
Adott egy mikrokontrolleres egység amin van egy infra vevőmodul. Tanító módban a kontroller feljegyzi az egyes gombokhoz tartozó kódsorozat magas és alacsony jelszintjeinek hosszát(us-ben). Ha ezt a kódsorozatot leutánozza a 36kHz-es jel modulációjával akkor működhet-e a tanítás?
Egyébként közvetlenül, távirányítóval tanítható távirányítót akarok készíteni(pl. ébresztőóra ami bekapcsolja a tévét és felhangosítja).
(#) mackomester hozzászólása Aug 14, 2010 /

Üdv az Uraknak!

Nem rég építettem egy IR távirányítós előfokot, a cikkleírásban az volt, hogy olyan távirányító kell hozzá, ami RC5-ös kódot használ. Valakinek van valami ötlete, melyek azok? A gombjaival tökéletesen megy, az elektronikának semmi baja.
(#) Hp41C válasza mackomester hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Sziasztok!

Balint133:
A 38 kHz-es vevő is veszi a 36 kHz-s jelet, csak pár %-ot csökken az érzékenység ((38-36)/36 = 0,0556)..

Zombee:
1- Adás. Az adást úgy kell csinálni, ahogy leírtad. A vételnél figyelembe kell venni, hogy a TSOP megvilágítás esetén ad alacsony szintet - negál.
2.- A távolság az adó led áramától és a visszaverődési lehetőségektől függ. A led csak rövid ideig van bekapcsolva, így amper nagyságú áramokkal dolgoznak. 3V -os elemeknél nem tesznek áramkorlátozó ellenállást a led -hez. Vigyázat hosszabb idejű bekapcsolás a led, a tranzisztor károsodásával jár, esetled a led ellövi a lencsét, ami sérülést is okozhat...
3.- Protokol. Az interneten lehet találni esetleg leírást.
4.- A tanuló távirányítók megmérik mennyi ideig volt bekapcsolva az adó és mennyi volt a szünet. Az információt 200 -500 ms -re eltárolják. Visszajátszáskor a tárolt információ alapján visszaállítják a jelet. Nem csak 36kHz-s modulálás lehetséges, így még a moduláló frekvenciát is meg kell mérni...

mackomester:
A Propeller óra cikkban van egy leírás egy 16 gombos RC5 távirányítóról. A topikban továbbfejleszett leírást is találsz (több készüléknek, többféle parancskódot is tud küldeni).
(#) mackomester válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Köszi, megnézem!
(#) NTAMAS hozzászólása Jan 12, 2011 /

Üdv!
Egy nagyon alapvető kérdésem lenne:
Van egy infrás vevő és egy infrás távirányító, de a távirányítóra nem reagál a vevő! A vevő 1000%, hogy jó! A távirányító küldi a jelet. Mitől nem kommunikálhatnak?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) zombee válasza NTAMAS hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

- lemerült az elem
- a vevő tönkrement
- az adó tönkrement
- mindkettő tönkrement
- pókhálós az adó
(#) zenetom válasza NTAMAS hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hali!
A kódoló/dekodoló áramkörrel van valószínűleg a baj.
(#) Inhouse válasza NTAMAS hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Biztos, hogy jó az adó és a vevő? Hogyan ellenőrizted?

Üdv
Inhouse
(#) zombee válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Na igen, az engem is érdekelne hogy a vevőt hogy ellenőrizte...
Az adót még csak-csak lehet egy IR vevőmodullal és egy piezohangszóróval, de a vevőt?
Következő: »»   5 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem