Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár búgás, zúgás, stb. megszüntetése
Lapozás: OK   4 / 9
(#) PWM válasza wraith hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Helló!
Én is bass-on játszok és én is építettem hozzá erősítőt. Szerintem gitárerősítűnek bármilyen tr.-os erősítő megfelel, csak ha bassozol akkor figyelj a frekvenciatartományra(pl. nem célszerű a basshoz ha az erősítő 50Hz-nél mélyebbet nem ad ki.) Az oldalon található egy 120W-os Darlingtonos erősítő én azt építettem meg. Haverodtól ha megveszed az erősítőt meg a hangfalat akkor azt úgy kell bekötnöd hogy:
Gitár előerősítő --> Erősítő --> Hangfal.
(#) wraith hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
Hy!
Köszi a válaszod, és akkor azt mondod hogy a haver féle config is jólenne, de azért megnézem a te álltalad javasolt erölködőt is.
Üdv wraith
(#) burgdavid válasza PWM hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Szia! Azt építetted aminek BDX66/67-tel van a vége? Mert énis azzal tervezek egy basszuskombót építeni. Már minden megvan csak össze kellene raknom. Idő hiányában áll a projekt.
(#) wraith válasza burgdavid hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Hy!
Mennyibe kerültek kb az alkatrészek hozzá? hogy tisztába legyek vele.
Üdv wraith
(#) wraith válasza PWM hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Hy!
Mondtad hogy építettél egy erölködőt bass hoz és az volna a kérdésem hogy milyen hangszórót raktál hozzá?
(#) hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
Hello!Volna egy kérdésem a hangtechnika elektronika tárgy körében.Lehet nagy hülyeséget fogok kérdezni , de azért megprobálkozok vele:Ugye egy hangjel ami például a gitárbol jön ki az válltojelnek felel meg szal nem tartalmaz egyen komponenst.Az erösitök azok egyenfeszéltségre és áramra müködnek ugyebár.Szoval összesitve a hangjel az vállto ami az erösitö bementére megy az erösitö tápja meg egyen amivel üzemeltetjük az erösitö alkatrészeit.Hogy fér össze ez a kettö?vagy a hangjel is lehet egyen????Köszi elöre is
(#) punkkazy válasza hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Hát "ugye" a bemenő jeled az váltó ha úgy tetszi. A tápfesz meg egfyenáram. Namármost azért kell egyenáram a tápba, hogy tudjad modulálni a bemenő jeled alapján. Máshogy: a bemenő jeledhez hasonló lesz a kimenő jeled, csak nagyobb lesz az amplitúdó=hangerő. Valahogy így fér össze a kettő.
(#) witti válasza hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Szia! Szintén nem akarok butaságot írni. De úgy veszem ki a hozzászólásodból, hogy nem igazán értessz néhány dolgot. Kezdjük ott, hogy a 230V váltófeszt megkapja az erősítő trafója, ezt egyenirányítják didódákkal és cucctól függően kb.: 10-70V is mehet az előfokra illetve végfokra. Ez a feszültség ahhoz kell, hogy működésbe hozza az áramköröket. És van Be,- Kimenet amik teljesen elkülönülnek az előbb említett nagyobb feszültségtől. Ezeken csupán mVolt-ok jelentkeznek. Sok esetben 1-5V -nál nagyobb fesz tönkretehet IC-ét, végfokot vagy hangszórót.
-Válasz: úgy férnek össze, hogy a hang az a bemenettől a végső kimenetig hang marad. Az IC-ék +- lábaira megy a tápfeszültség, ami nem is találkozik a hanggal!!!
Tehát itt nincs olyan, hogy összeveszne váltó meg egyenfeszültség. Egyszerűen van egy erősítőd és azt dugsz bele amit akarsz. Eleve úgy odják meg, hogy ne legyen velük semmi gond!
Azt nem írtad, hogy csöves vagy tranyós erősítő, de végülis a lényeg ugyanaz...
(#) Piros7es válasza wraith hozzászólására (») Okt 24, 2008 /
 
Hello!
Lehet, hogy már nem aktuális, de itt találsz egy jó rajzot+NYÁK- tervet( Elektronika/Hangszererősítő). Én is ezt építettem meg, és nekem kb.: 15e- be került.
A doboz és a hangdoboz nincs benne az árban.
Ajánlatos a hangszínszabályzóban található műveleti erősítőket (747-ek) vmi olcsóbbra kicserélni.
Én ezt sajnos nem tettem meg, de a nekem csak négy frekin szabályoz (két 747 kb.:450 ft volt!).
A hangszínszabályzó egyébként tetszőlegesen variálható.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Piros7es
(#) epe1104 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem tudom hova írjam a kérdésemet, ezért megpróbálkozom vele itt...
Épp egy gitár/szinti erősítő fejen dolgozom. (pontosabban még csak tervezem)
Adott egy quad 405ös végfok +/-50Vos táppal.
Ezenkívül lesz még egy előerősítő fokozat és egy aktív parametrikus EQ.
Utóbbi 2 leleke az összesen 4db OPA604-es műveleti erősítő. Úgy tudom nagyon fontos hogy a ME-k tápja satabil legyen, ne nagyon ingadozzon. Több helyen olvastam hogy e célból be lehet építeni 7815/7915ös stabilizátor ICket. Igenám de ezekre max 35V kapcsolható (nekem meg 50van).
Jó megoldás az ha Zener-előtétellenállás módszerrel előállítok egy kb +/-20Vos feszültséget (persze a ME-k áramfelvételét figyelembe véve), amit aztán már farankón tudok a stab IC-k bemenetére kötni?
Vagy hagyjam a satbilizátorokat és oldjam meg 2db 15Vos zanerrel és 2 ellenállásal?
(#) Piros7es válasza epe1104 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Hello!
Szerintem megoldhatod Zeneres stabilizátorral, ha ez megfelelő áramerősséget tud produkálni.
Ha így nem megy, akkora Zener + áteresztő tranzisztor + stabilizátor IC a tuti megoldás, bár nem költségkímélő.
Az adatlapok is ezt a megoldást szokták javasolni.
Az én erősítőmben (lásd: előző hozzászólás) egyébként egy Zener-diódás stabilizátor dolgozik.
(#) hangszoros válasza laci016 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Ha tetszik a hangja akkor segget földhöz, és teggyél alá egy aktiv csinált valamit, ha karcsúnak érzed a hangját
Azt kellenn megérteni Gitár+ mottyó = hangszer
Ha ebből valamit változtatsz másként fog szólni
(#) hangszoros válasza epe1104 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Hát a Quad nem szerencsés megoldás a folyamatos túlvezérléses üzemre amilyen a gitár. Meg kell nézni a clippes jelalakját, meg mit müvel mikor belép a zárlatvédelem. A gyári is!
(#) gábor1234 hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja a basszusgitárom zúgását? Csak ha bizonyos helyzetben van, akkor erősödik föl a zúgás. De van olyan helyzet, amikor szinte semmi alapzaj nincs, pedig a potik föl vannak csavarva, az erősítő is jó hangosra. Az erősítő másik gitárral, ugyanazzal a kábellel nem zúg egyáltalán.
Mik lehetnek az okok? Földelés, vagy árnyékolás hiánya, esetleg rossz bekötés?
(#) mackomester válasza gábor1234 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Hali!

Nálam is előfordult már ilyen, ha a bekötés jó és a gityó szól, akkor valami megszórja a pickupokat. Lehet neon-világítás, az erőlködőd hálózati trafója, vagy ilyesmi. Én anno tettem egy fet-es buffert a gitártestbe, így zajmentesebb lett, bár ez csak az esetleges hosszú kábelből eredő zajt csökkenti, az alacsony impedancia miatt. Nézd meg a gitár potmétereit, testelve van-e a házuk, jó-e a kábelezés, nem szakadt-e el valami testszál. Jó ötlet lehet alufóliát ragasztani az üregbe és letestelni, ahol az elektronika van. Milyen gitár? Aktív vagy passzív?
(#) gábor1234 válasza mackomester hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Köszi!

Passzív.
Mi az a fet-es buffer?
(#) krieggger hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a következő oldalon lévő elektromos gitár mod mennyire állja meg a helyét:Bővebben: Link
Ha jól vettem ki akkor ez elszigetel a húr földtől és így elvileg nem fog megrázni a gitár ha valami történik. Tényleg életmentő lehet ahogy az oldalon írják? Ha igen miért nincs az összes gitár így megcsinálva?
(#) doni8 hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Sziasztok!
A gitárom folyamatosan búg, de ha megfogom a hangerőpotit vagy akármi fémet rajta akkor egy halk csattanás és elmúlik. Próbáltam másik gitárral is, erősítővel és multieffektel is, de semmi változás. Egyedül akkor szünt meg az alapzaj és vele minden más gond is ha a multieffektembe elemet raktam és azzal használtam.
(öreg panel, mégöregebb konnektorokkal) Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ezellen tenni?
Előre is köszönöm!
(#) krieggger válasza doni8 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Nem lehet hogy valami földelési problémája van a gitárodnak? Milyen gitárról van szó?
(#) doni8 válasza krieggger hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Ránéztem már, a húrok, a húrláb, a potméterek, minden rá van kötve a földre. (egyébként jackson js-30ról van szó)
Nem hiszem, hogy a gitárral van a probléma, mert a régi gitárommal is ezt csinálja.
Érdeklődtem egy zenész-fórumban, ott nem tudtak segíteni. Pár ötletet mondtak, de sajnos egyik se jött be.
Végigmentem az egész lakáson hátha valahol jobb. Ha földeletlen elosztóba dugom akkor meg is ráz.(ebből arra következtettem, hogy jó a földelés a konnektorba )
Arra jutottunk, hogy villanyszerelőt hívjak.
Azért is gondolom, hogy valami ilyesmi gond van, mert a laptop töltője mindig szikrázik amikor bedugom, de csak itthon csinálja ezt.
(#) karpi válasza krieggger hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Azt nem lehet tudni ...talan sporolasbol.

Mindenesetre ez egy jo kapcsolas mert nem vagy "lefoldelve" teljesen igy nincs (mondjuk a balkezed a gitarnyakon es fogod a hurokat ) a balkezedba a foldeles es a jobb kezeddel meg megfogsz egy mikrofonalvanyt amin veletlenul 230V halozat fazisa kerult .Biztos halal.
Szinpadon nem fogdosunk semmit meg a kollega gitarjat se erintsuk meg se mas erosito/kabel femreszet!.Kulonlegessen ne akkor mikor markoljuk a gitarnyakat ami ugye a kabelen keresztul a foldpotencialra van kotve.
(#) karpi válasza doni8 hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Mire kapcsolod a gitart , az illeto cuc le kell legyen foldelve .Ha a hangszedo szedi ossze a zajt akkor erzekeny kell hogy legyen a terbeli helyzetetol/iranytol.
Tehat kell halkuljon vagy erosodjon a felvett zaj.

A foldeles a legfobb ha azt irtad hogy kezzel hozzaersz leltunik akkor ez van. A nyerget (bridge) a kimeneti jack aljzat foldpontjara kell kotni , igy amikor a kezed a horokon van valamint a jobbkezed a nyergen tartod mindeg lesz foldeles es nincs zaj , ez igy van a "singlecoil" ( nem humbucker) hangszedok eseteben,
Pld . Starocaser vagy Strat tipusu singlecoil hangszedos gitaroknal az 1+2 es a 2+3 hangszedo kapcsolo alasban "humbucker" hatas jelenik meg mivel a kozepso (2) hangszedo ellenfazisba adja a jelet a masik ket hangszedovel .Igy a kozos modudu felszedett jelet majdnem teljessen kioltja .
A hangszin egy kicsit valtozik olyan lessz mint SRV-nal de torzito eseteben mar nem erezheto.s\oval mindenki igy hasznalja.
Leznek a singlecoil -os gitarokhoz plusz "dummy coil" tekercs ami a huroktol tavol van es ellenfazisba szedi a jelet a kornyezetbol amit a hangszedo jelehez kevernek igy kioltjak a nemkivanatos zajt. Az hiszem tettem linket egy ilyen kapcsolashoz valahol itt a forumon.

Nagyon nagy erzekenyseg (gain) eseten ez se eleg akkor "humbucker"-t kell hasznalni .

Potmeter jo minosegu kell hogy legyen mert ha nem akkor csak vegallasban kicsi a zaj 2 es 9 kozott meg brum johet be.

Kulonben maskor irjal le minden korulmenyt ..pld milyen gitar , milyen tipusu hangszedo ..kabel, eloerosito, effekt , erosito .

A multieffect- halozati adaptere nem OK ha zajt hoz ...nincs jo szures .Tehat adaptert cserelni egy audio celra epitett tipust nem telefon akutolto meg ilyesmi.
A multieffectnek kene legyen belso stabilizatorja ami utan meg van szures igy a gyengebb szuresu adaptert is elviselne.

"zajkiolto " SSS gitarokhoz
(#) doni8 válasza karpi hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Van egy tenson márkájú kicsike gitárkombóm, rendes földelt dugója van. Ha csak rendesen bedugom a gitárom akkor ilyen amit említettem. Ha a másik gitárommal próbálom (amihez volt az erősítő) akkor is ilyen. Próbáltam már multieffektel (boss gt-10) és fülessel hallgattam, hogy hátha az erősítő rossz. Gyári adatperével használom, de ugyanaz a probléma. Kipróbáltam egy zoom multieffektel ugyanígy és azzal is búg. A zoom effektbe, lehet tenni elemet, úgy kipróbáltam, és semmi alapjaz, tökéletes. (mindkét effektnek sima 2 tűs, földelés nélküli dugója van) Mindent kipróbáltam mindennel. 100%, hogy nem a hangszerekkel van baj. Kipróbáltam, hogy mozgok a lakásba vele, hogy változik-e, persze amikor 10 centire voltam a monitortól akkor már nagyon zajos volt . De kimentem a fürdőszobába ahol csak a lámpa ment, semmi elektromos kütyü és ott is búg. Amit érdekesnek találtam, hogy be van dugva a gitár az erősítőbe, és csak leraktam a fotelba, és ha a számítógéphangfal adapteréhez hozzáérek változik a gitár búgása. Elvileg más konnektorba vannak ami más biztosítékra is van bekötve. Elméletileg semmi köze nincs egymáshoz a két áramkörnek (vagyis csak annyi amikor találkoznak a trafóházban vagy elötte). Lehet, hogy egy szünetmentes táp vagy valami ilyesmi megoldaná a gondomat. Lehet csak az a gond, hogy kb 200 ember egy trafón van és nagy az áramingadozás.., nem tudom (nemértek hozzá).
De biztos vagyok benne, hogy nem a gitár vagy az erősítő miatt van. De akkor mi?
(#) fleta válasza doni8 hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A lakásban jó a földelés? Nem tudom de van egyáltalán?
Milyen hagszedőd van? Ha single, azért is búghat, humbuckerre nem ha búg, akkor valami földelési problémád van. Vagy van föld, de földhurok alakul ki, vagy nincs föld. Ha hozzáérsz a húrokhoz mi a helyzet?
(#) doni8 válasza fleta hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Szerintem van földelés a lakásba, mert ha földelés nélküli konnektorba dugom akkor még meg is ráz és hangosabban búg. Ebből arra következtettem, hogy van földelés. Hogy lehet ellenőrizni egyébként hogy van-e? Humbucker hangszedőm van a másik gitáromba meg 1 humbi 2 sing. A gitárokat néztem és rendben vannak, minden a helyén. Földhurok nem csak több cucc között alakulhat ki? Ha csak gitár - kábel - erősítő akkor is lehet?
Ha hozzáérek a húrhoz akkor halk csattanás és elmúlik a búgás..
(#) Lumpi hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem egy SX elektromos gitár zúg halkan, de csak akkor, ha a pickup kapcsoló 1-3-5 állásban van, 2-4-nél tök tiszta minden.
Bárhol fogom, vagy radiátorra kötöm, nem segít. Mi lehet a probléma?
(#) karpi válasza Lumpi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Nincs semmi problema , igy normalis. SSS gitaroknal.

Tavol kell helyezd magad minden elektromaneses zajkelto cucctol (trafok , CRT monitor, TV, kapcsolouzemu tapok,... stb

Ugy kell forduljal ( terben) a gitarral hogy ne halltszon a zaj.A zajt a hangszedo veszi fel a kormyezetbol.

Zajtalanitani egy nagy atmerohu kis impedancias tekercsel lehet amit a kapcsolas foldje es a kimeneti jack foldpontja koze kotnek es ami ellenfazisba ad jelet az 1 es a 2-es hangszedovel..

3 es 4 kapcsolo helyzetben a 2-es hangszedo ellenfazisba ad jelet az 1 -es vagy a 3-as hangszedovel igy kioltva a zajt.....stb

Olvass a netten a "humbucker pickup"-okrol
(#) Lumpi válasza karpi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Köszönöm a választ. Akkor nem kell visszavinnem

Én is panel lakó vagyok, így eltávolodni nincs módom ebben a szűk térben a többi kütyütől, de legfeljebb nem kapcsolom át a pickupot.
(#) karpi válasza Lumpi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szuper kabelekkel ha a szobaba bizonyos helyen huzodnak a padlon jo kis brum-ot kapok az alatam levo lakas plafonjaba huzodo halozati huzaloktol (a szomszed csillar/lampaja ).Igy vagy mashogy rakom a kabeleket vagy szekeken a "levegobe" viszem a mixerig, Pc-ig nem a padlon ,
A PC-t , erositot le kell foldelni , nam csak eletvedelmi okokbol a zaj is jelentossen csokken.
Ha a PC-m nincs lefoldelve " uvolt " a zaj ha a torzitokat bekepcsolom es nagy erzekenysegre alitom.

a potmetert a gitaron ajanlatos a maximumra tekerni , altalaban kozbenso pozitiokon megno a zaj .

Tiszta hangnal nem nagyon jelentkezik a problema csak torzitoval.
(#) doni8 hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Korábban már írtam a fórumba, mert gondom akadt a gitárommal. Még mindig nem sikerült megoldanom.
Szóval az a helyzet, hogy akármivel gitározok (erősítő vagy multieffekt+füles) mindenhogyan zajos. Nagyon zavaró és néha eléggé megtud rázni.
Végére szeretnék járni a dolognak szóval fogtam a gitárt be a multieffektbe és fülessel hallgatom. Ha elemmel használom akkor semmi gond nincsen, adapterrel pedig csak akkor jó ha rákötöm a radiátorra a negatívot.
De a próbaterembe meg nincsen radiátor és az a multieffekt amit én használok, az csak adapterrel használható.
Tudnátok segíteni? Micsináljak, hogy megszűnjön a zaj és ne rázzon a gitár?
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem