Fórum témák
» Több friss téma |
Én is gondolkodtam klíma beltériben, vannak aki meg is csinálták már, de 10e alatt nemigen találtam, és annyi pénzem meg nem volt rá, így maradt az hogy dolgozzunk abból ami itthon van!
A klíma beltéris megoldás is jól működik! Azt hiszem a gyári elektronikát se kell nagyon bontani, ha minden igaz, a külső venti helyére kötöd a szivattyút, meg ha van akkor a két mágnesszelepet és már mehet is! De ebben itt a fórumban biztos többet tudnak segíteni!
Hali!
Nekem is max 280 watt van a szivattyúra írva, és a mérő szerint még a 200-at sem éri el! A másik amire 380 watt van írva, az 190 wattot fogyaszt! Azt nem mondom, hogy ez mindenre igaz, mert a vízforralóra 2200 watt van írva, és az szinte pont annyi is volt! Nekem bejött ez a fogyasztás mérő is!
Sziasztok.
Nem kell bele az elektronika sem,legalábbis én kidobtam rakok fel pár képet egy képet az enyémről. Példa ként említeném meg hogy tavaly egy perszoba 3 db beltérit szereltem fel vizes rendszerhez Csak ezért kutat fúrattak.Eredmény 430Watt eszik a pedrolo és a három beltéri,kb 25 fok van bent a 35 helyett További képek a klímrol: Link
Na ez tényleg profin néz ki! Nagyon jó lett!
Szisztok!
Ismét elnézést, hogy csak néha nézek be, és bele-bele beszélek... De időről időre látom, vannak új emberek, új próbálkozások, és ez tök jó! Mindamellett aki újat kezd, jó ha tájékozódik, ne a saját hibájából kelljen feltétlenül tanulnia! Szóval nálam most már jó ideje megy a kútklíma (nem reklám, mert nem reklámozok sem terméket, sem szolgáltatást, így belinkelem: kutklima.hupont.hu a weblap neve, ahova inkább kicsit blogszerűen leírtam mindent a kialakítástól kezdve az üzemeltetésig, tapasztalatokig, átépítésig stb... érdemes benézni, rendszeresen írok valamit hozzá... ), és abszolút jó választás volt... mivel nekem a gyári kompresszoros klíma és a kútklíma között kellett döntenem anno (jött a baba, és nagyon meleg volt a ház, muszály volt valami), én utóbbi mellett döntöttem... mindent egybevéve a kezdő beruházás nem volt sokkal olcsóbb mint egy komoly minőségi kompresszoros klíma, de az üzemeltetése min. 1 nagyságrenddel kisebb... Szóval ez igen hamar megtérülő beruházás! Fogyasztása a jelenlegi rendszernek kb. 250-300 W (mérve), amihez komoly hűtőteljesítmény párosul... meleg napokon kb. 5-15 liter kondenzvízzel! Nemrégen letettem a csöveket a föld alá, előtte nekem is csak a szabadban ment, és javult a hatásfok. Fagyhatár környékén amúgy is már kellően hűvös van, de én ezen felül is úgy csináltam, hogy a csőre (25-ös KPE) került csőhéj szigetelés, majd rá egy védőcső! Most nézegetek majd megint erre pár napig, ha bárkinek lenne kérdése, nagyon szivesen és örömmel segítek, remélem ezt nem veszitek arcoskodásnak ... Ja és INOX abszorpciós ötletét illetően: sok ilyen van, csak felénk nem terjedt el... van abszorbciós hőszivattyú is (ami a klímáknál is nagyobb teljesítményű!), de autóba nem lehet betenni, mert jellemzően egy ilyen egység (a te általad szétkapott hűtőé is, és minden folyadék-gáz abszorpció alapú egység) érzékeny arra, hogy szinte teljesen vízszintesen álljon, ne lötyögjön, stb... vagyis egy autóban ez nem menne, egy hajón már megvalósítható - ugye... A kis hűtők, amik beszerezhetőek sajna klímának kicsik hiszen inkább néhányszor 10W esetleg 100W-os nagyságrendű a teljesítménye ... de érdekességként van hasonló, csak más abszorbciós reakción alapul, keress rá a "isaac solar ice maker" kifejezésre!!! A hatásfok azonban itt is alacsony, ami persze mindegy, mert a Nap energiája hatalmas, de azért azt be is kell fogni, és ha erre nincs elég helyed, pénzed a kivitelezésre, akkor sajna zsákutca... Üdv és sok sikert minden kreatív, és barkácsoló kedvű embernek!!! Idézet: „Nekem is max 280 watt van a szivattyúra írva, és a mérő szerint még a 200-at sem éri el!” Ha fojtod, akkor kevesebbet eszik. A hosszú cső + hőleadó radiátor ad némi ellenállást/fojtás, így nem olyan mohó
Hali!
Igen ezt tudom, mert megfigyeltem más készülékkel is, mint pl porszívó! Nem is baj ha kevesebbet eszik! Most ezekben a 35-37 fokos napokban is kellemes 24-25 fok volt, és a ház többi részében meg 28-29 fok volt! Ha szigetelve lenne a cső végig akkor sztm hidegebb is lenne, mert 3-4 fokot melegszik a víz a csőben, ami elég húzós! De a lényeg, hogy így is nagyon jó idő van a szobában!
Sziasztok!
Lehet,hogy az én hozzáállásom kissé vicces,de szerintem teljesen más teljesítményű szivattyú kell a kertlocsoláshoz,hiszen egy merülő-szivattyú amit leengedsz a kútba nagy igénybevételnek van kitéve,ugyanis a vizet kiemeli 4-5 métert,és az a víz kint is marad. Szerintem teljesen más a helyzet akkor amikor ugyanazt a vizet vissza is ejti a kútba,hiszen akkor már nem kell akkora erő mert a szivattyú csak egy (hülyén fogalmazok) egy vízmérleget billegtet könnyedén..Szerintetek nagy baromság lenne ,ha a szivattyú nem a kútban lenne,hanem a rendszer legmagasabb pontján? (természetesen visszacsapó,vagy lábszeleppel) Véleményem szerint ha így lenne akkor elég lenne egy kazánkeringetőszivattyú,ami lényegesen kisebb teljesítményű.Itt a feladat csak az lenne,hogy hogyan légtelenítsd tökéletesre.(Bár azt csak egyszer kell megcsinálni) A lényeg,hogy mindkét cső a vízbe érjen,hogy ne kapjon levegőt,és a leszálló ágban levő víz súlya és lendülete segít a szivattyúnak. Nos? Vélemény?
Nyitott rendszerben egyáltalán nem jó ötlet visszaengedni a kútból kivett vizet közvetlenül a kútba. 1-2 nap intenzív használat után volt rá példa hogy felmelegedett a kútban lévő víz, és csak 1 hét!! elteltével hűlt normális szintre. Éppen ezért ásni kell a kúttól nem messze egy gödröt vagy fúrni egy kisebb lyukat (nekem 30x300-as volt) amibe mehet a víz. Csak éppen ha itt leállítom a pumpát, akkor a víz rövid idő alatt eltűnik az elvezetőből. Zárt rendszerben, ami ugye ugyan az amit te mondasz csak épp 2 nyitott csővég helyett egy hőcserélő van a kútban már jó lenne. De a fent leírtak miatt én ezt a zárt rendszeres dolgot sem tartom jó ötletnek, mivel itt a hő leadása ugyan úgy a kút vizét melegíti.
Érthető,az én elvemhez 2db fúrt kút kellene akkor egymástól nem túl messze.
Bár ezt csak azért vetettem fel,hogy a szivattyút kisebb teljesítményűre cserélhetnénk.és ezáltal még takarékosabb lehetne. A teljesen zárt rendszerhez meg ugyebár nagyobb felületű hőcserélőre lenne szükség a kútban,mint a házban lévő összes együttvéve,amit nehéz lenne kivitelezni.Ezért javasoltam a kút teljes víztartalékának felhasználását,de ha ez neked már járt út akkor bocsi,hülye ötlet volt Esetleg még egy dolog jöhetne szóba. Ha mondjuk az udvarodon például 3 méter mélységben víz van akkor fúrasd a kutat 6m-re és akkor a felszálló ág 3m-rel magasabban lenne mint a visszatérő cső vége. Szerinted így is halott az ügy?
Nem csak nálam jött elő ez a probléma, többeknél is olvastam már korábban hogy panaszkodnak a melegedésre. Nekem egy ásott 10-es meg egy fúrt 100-as kút van. A csövek elhelyezésénél sokan azt veszik alapul hogy a meleg víz fönt a hideg meg lent, na ez így oké is, csak azzal nem számolnak hogy ha elkezd áramolni a víz a csövekben akkor olyan mértékben felkavarja az egész víztömeget, hogy nem lesz hideg és meleg réteg... (legalábbis a korábbi mértékhez képest gyakorlatilag nulla) Az hogy a visszatérő cső vége lentebb van csak ront a helyzeten, ha esetleg ásott kútról van szó még a hordalékot is felkavarja az alján ami elég csúnya dolgokat művel a szűrőben/lábszelepben/beltériben vagy ami legelőször útbaesik.
Bocsi mást írtam mint amit gondoltam
Valójában a visszatérő cső lenne magasabban,és a felszálló ág mélyebben,mert ugye úgy logikus,hogy a meleg vizet fentre engeded vissza,de ilyen téren már mindegy... Ami miatt aggódok,hogy a mi családi házunk egy árterület közelében van,és van ott egy fúrt kút.Ami azt illeti nem túl mély,mert a talajvíz nevetségesen közel van. Na pont ez az ami az aggodalmat okozná.A kút a ház egyik sarkában van,és ha ész nélkül szivattyúzgatok napokig,akkor félő,hogy a víz utánpótlás akkora vízeret mos a ház alatt,hogy az épület süllyedni kezd,és/vagy megrepedni.Ezért is lenne kézenfekvőbb a keringetéses rendszer,de ha túlmelegszik akkor legfeljebb nem lesz kútklímám ,vagy akkor esetleg marad a kétkutas rendszer,ott max a két kút közt lesz átmosódás. Mi a vélemény? Mást nem veszélyeztet hosszútávon az épület rongálódása? Mert egy cimborám már szívott vele,bár az lejtőn fekvő ház volt.Ők nem kútklímát akartak,csak napokig szivattyúztak,és szerencsére csak a terasz indult meg egy kicsit.Bár az is eléggé szívás.
Szia
Egy ötlet ahogyan én fogom. Ásott kútról van szó. Locsolókanna vég,vagy perforált csővel, esőztetve juttatom viasza a kútba a vizet,közben jócskán lehűl közben. Ha kis teljesítményű pl 40l/min szivattyút használsz szerintem nem mosódik be kút,mert tulajdonképpen csak a párolgással vesztünk vizet.A kútban lévő vízmenyiség pedig relative állandó marad. Ez szerény véleményem.
Szerintem ezen ne aggódj. A talajvizet úgysem tudod felmelegíteni.
Nem arról van szó hogy a talajvizet felmelegíti, hanem arról hogy ami a kútban összegyűlt vizet ha elkezdem melegíteni akkor ez egy jó darabig megtartja a hőt, ezért nem jó... De amúgy nem kell elhinnie ezt senkinek, ki kell próbálni. Én csak felesleges szenvedéstől kímélem meg ha rámhalgat..
Hali!
Ez így van, ha visszaforgatod végig az összes hűtésre használt vizet, akkor lassan de melegedni fog! Nekem ásott kút van, nem kevés vízmennyiséggel, és nekem kis melegedett ha állandón visszaforgattam! Ezért én csak akkor forgatom vissza ha éjjel is működik végig, nehogy kiérjen a szivattyú a vízből! Igaz erre még nem volt példa, mert jön az utánpótlás a földből! Ha sokat kell neki menni, akkor van hogy kis időre visszaforgatom, majd utána újra a füvet locsolom! Így mivel cserélődik a víz, vissza is hűl hamar! Nekem a hátrány a majd 60 méter napon lévő cső! Ha visszaforgatom, akkor már majd 120m, és jelentősen melegszik a víz, ezért forgatom vissza jobbára éjjel! Sztm fúrt kútnál nem kell bemosódástól tartani, meg a ház sem süllyedhet meg! Nálunk mosódott be kút, de nem a ház alól ment ki a homok, mert nem volt víz utánpótlás, így onnan mosta ki ahonnan volt utánpótlás, vagyis a szabad föld alól ahol ugye sok volt az eső!
Üdv!
Van valakinek számítása kútklíma méretezéshez? Adott mondjuk 15 l/p 16 fokos víz, ebből adott hűtő és adott ventilátor mennyi és milyen hőmérsékletű levegőt tud biztosítani? Én azt találtam, a víz fajhője kb. 4x-e a levegőnek. Így 1 m3 16 fokos víz 4 m3 16 fokos levegőnek felel meg, ha ezt mind sikerülne kinyerni a vízből (tudom, nem lehet), akkor egy 40 légm3-es szoba 28 fokos levegőjét 26.8 fokra "hűti" le. Ez nem túl biztató. Rossz adat a 4x-es fajhő, vagy valahol máshol hibádzik a számítás?
Én bízok sprofan-ban.
Mért írná ha nem lenne igaz,ráadásul sokan megették már akkor valószínű nem kéne fölösleges melót csinálni,és egyben köszi is az infót . Tehát marad a kétgödrös megoldás,vagy esetleg még jó ötlet amit Pixi mondott,hogy naponta alaposan meglocsolod a füvet vagy a veteményest és akkor mindig hideg víz kerül a kútba naponta,és mehet a keringetős rendszer
Ha elég nagy a kert, áshatsz kerti tavat, túlfolyóval megoldva a bele érkező víz távozását. 2 réteg tófólia plusz egy réteg sárga ytong-os, mert a feketétől nagyon hamar felmelegszik a víz ezeken a meleg napokon (nem szeretik a halaim) pontos méretét nem tudom, de a kör átmérő 4 méter körül van a mélysége pedig úgy egy méter. (na persze nem úgy néz ki mint a képen, szépen el van dolgozva a fólia, csak először hagyni kell hogy a víz behúzzon annyit amennyi neki kell, és csak utána szélezni)
Hali!
Nekem most ezekben a melegekben is az összes víz a szabadba folyik, örül is neki az almafa meg a fű! Arról nem is beszélve, hogy a cső mentén is nő a fű elég szépen, mert a csövön lecsapódó kondenzvíz öntözi! Amúgy a visszaforgatás csak ásott kútnál jó! Igaz nem tudom a fúrt kút hogy működik, mennyi abban a vízkészlet! meg arról sincs infóm, hogy egy fúrt kút mennyi idő után "fogy ki"!
Az hogy mennyi idő alatt fogy ki, az csak a talaj típusától és a kút mélységétől függ. Nálam a 100-as kút 2000l/ó -ig, rá lehet fogni hogy soha nem fogy ki Lehetne több is, de azt hiszem, mélyebb kúthoz már valami más engedély is kell, vagy az csak 150 métertől van? A miénk nagyon öreg, így nincs is hozzá semmi ilyesmi, de lehet nem is kell, a fene tudja
Hát a klímának még az 500L/óra is jó, legalábbis nálam kb ennyi meg el egy óra alatt! De majd megmérem hogy mennyi is megy el egy óra alatt!
Arra írtam a fúrt kútnál, hogy ott a földből jön a friss víz, és nem úgy mint az ásottnál, hogy van úgymond puffer X köbméter!
Az egyik haverom fölvetett egy ötletet : Ha a "meleg vizet " egyszerűen kiengednénk e tetőre mondjuk egy a gerincen rögzített csöpögtetőcsővel. A víz párolgással onnan is hőt vonna el így a tetőtér is hűvösebb lehetne ! Akinek a klímája tetőtérben van így jobb hatásfokot érhetne el !
Hali!
Ez is igaz, azt hiszem olvastam is, hogy valaki meg is csinálta! tuti hogy arányosan elosztva a vizet, ott is hűtő hatást fejt ki a tetőtérre! Próbálgatni kell! Csak ugye ott már elég tekintélyes az emelési magasság! Igaz ez szivattyú függő! Egyik ismerős tervezett olyat, hogy a házban zárt rendszer lenne, és egy hőcserélőt iktatna közbe, így nem kéne annyira terhelni a kút szivattyúját, és a lakásban mehet zártrendszerben egy pár wattos keringetőszivattyúval! Csak ugye kérdés menyire lenne jó a hőcsere!
Sziasztok
Ma felraktam a faternak egy kút klímát Az idős elvan tölle ragadtatva Ásot kútról megy.holnap felrakok egy beltérit még egy másik helységbe. Majd holnap kiderül menyire melegítette meg a vizet kútban,kb egy gyűrűnyi víz van benne. Valószínűleg víz vissza juttatása kútba porlasztva fog történni.De az majd egy külön nap lesz. Előbb kerüljön fel másik beltéri is. Fater elégedett az lényeg,bár 2 ventilátort használt eddig ami kb olyan mintha hajszárítóként üzemelne,30 C' fok volt a szobában,klíma körül a plafonnál 33 a termosztát szerint. van mit ledolgoznia.
Én csináltam úgy. Vigyázni kell vele, mert indításkor forró víz is tud folyni. Sajnos az idén keveset üzemelt, mert a talajvizet pumpálja a szivattyú.
Ha valaki az udvart szeretné hűteni.
Csak a laptop dolgot nem értem,használ az neki Bővebben:videó
Sziasztok. Peltier elemmel hatékonyan lehetne szerintetek vizet hűteni? 2 db 90w-os elem mire lenne képes? Tapasztalata van valakinek ezen a téren? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv.: András
Ilyen vízporlasztásos kültéri klímát a Hajdúszoboszlói strandon láttam egy kajáldában.
A poén az,hogy valóban érezhető
Hali!
Mire akarod használni a hűtött vizet? Amúgy csak viszonyítás képp, egy elektromos 20 literes hűtőtáskában átlag 70-80 wattos peltier van, és ott képes létrehozni a 15-20 fok különbséget a kültérhez képest! De akkor még számolni kell azzal a meleggel amit a meleg oldal ad le! |
Bejelentkezés
Hirdetés |