Fórum témák
» Több friss téma |
Mérési eredmények #2
Mérési eredmények #3
Mérési eredmények #4
Sajnos nem
de gratulálok az erősitőidhez, nem semmi munka lehetett ennyit összehozni. A termek közt ingáztam, hogy lássak, halljak mindent.
A Wima-ból a polypropilén (MKP) sorozat elég jó becsatolónak.De már sokan szívják a fogukat
ezeknek a kondiknak az árán is, pedig nem túl drága.
Ejj de rusnya átvitele van szegény erősítőmnek! Sebaj! Hamarosan új dobozt kap,kicsit nagyobb kimenőkkel,rendesen elszigetelve egymástól a trafó és a kimenők!
Én csak Wimákat teszek pont ezért, legalább azon ne múljon a dolog Kivéve ha nem kapok pont Wimát… Élesztem a kicsikémet, hogy a következő találkozón ott pompázzon Nem árt időben elkészíteni…
Udv Mindenkinek!
Szombaton en is kilatogattam a kiallitasra. Gratula mindenkinek a munkajaert, voltak nagyon erdekes konstrukciok. A meresi eredmenyekhez kapcsolodoan nekem lenne nehany kerdesem ... 1. Mekkora kimeno jelszinten (teljesitmenyen) lettek merve az erositok? 2. Az elozohoz kapcsolodoan mekkora terheloimpedancian lettek merve az erositok? 3. Mekkora volt az adott kimeno teljesitmenyen az erositok torzitasa (az RMAA ha jol emlekszem THD-t es IMD tud merni) ... illetve lenne nehany megjegyzesem: 1. A mereshez hasznalt hangkartya minosege a grafikonok alapjan azert hagy némi kivannivalot maga utan. Ilyen jellegu meresekhez nem art ha ettol jobb minosegu hangkartyat hasznalunk. 2. Egy erosito meresi adatai leginkabb akkor ertelmezhetok helyesen ha ismerjuk a meresi korulmenyeket. Ellenkezo esetben fals informaciokat lehet leszűrni az eredmenyekbol. 3. Tobb erosito osszehasonlito meresehez az erositoknek azonos korulmenyeket celszeru (kell) teremteni a meres folyaman.
Az azonos körülmények megvoltak. Mindegyik erősítő azonos hangkártyával lett mérve, és azonos terhelő impedanciával lett lezárva, és ugyanúgy majdnem határig lett kivezérelve. Az egyik csöves áthúzott, és magával vitte a Laci hangkártyáját, úgyhogy az én eddig jónak hitt USB-s SB Live 21 bites "csodámmal" mértek, ami egy nagy rakás... ezek szerint. Tényleg igaz, hogy Sulinet keretein belül a raktárakat söpörték ki, és a maradék vackoktól szabadultak meg.
Azért annyira csak nem sz az a hangkártya, ha az én vackaim ki tudták hozni belőle a vízszintes csíkot...
AkcióLacinak üzenném, hogy : 6L6GC! de már mindegy... Visszatérve a hétvége elemzésére: Én még mindíg nem aludtam ki magam! Amúgy jó volt a tali, ha bemutatóra számítottunk. Ha másra, akkor nem annyira. Bár én sem sokat voltam a standomon, ez talán a különköltözősdi átka, de elkóringyáltam a nagy terembe, meg mindenkihez, hogy megnézzem a portékáját. Az a tavalyi feeling azért nem volt meg szerintem, mert inkább a kölcsönös elismerésen alapult, mint a versengés örömén. Így, hogy csak hirtelen ötlettől megindulva a tranyás felső kategória lett összehasonlítva átkapcsolósdival, a "VAKTESZT" teljesen kimaradt. (Az is igaz, hogy nem is sejtem az erre irányuló igényeket...) Ha vagy sorsolással, avagy kihívásos alapon lehetett volna egy össznépi kategórián belüli összehasonlító meghallgatás tesztet rendezni, az feldobta volna a hangulatot. Én p.l. a szeánszszauna 300B-jét símán kihívtam volna a karika ellen, mert mindenképp nyerek (vagy elismerést, vagy tapasztalatot ) Ugyanis ha gyengébb az enyém, akkor: amaz csak egy 300B... Ha viszont jobb, akkor hazáig dagad a mellem. Nos, majd jövőre! Mindenesetre köszönöm én is az összes kiállítónak, hogy megtisztelte rangos eseményünket, és a szervezők fáradtságos munkáját is. A kitűzők tényleg hiányoztak! KöbZoli bátyánk is , ha nem köszön rám, és nem mutatkozik be, akkor megmarad egy köbüki avatar-nak a fejemben...
Nem a korrekciós fájl a ludas, hanem a Matyi. Ez a Matyi, nem azonos a mi DuMatyinkal.
A korrekciós fájl ott a helyszínen készült el, egy LOOP méréssel. Az AD/DA pontatlansága, azaz a bit lebegés egy egyenes átviteli szakszon azonos amplittudóval rendelkező "fűrész"-jelet produkálhatott volna csak, s nem ennyire eltérőt.
Elnézegetve a görbéket, teljesen egyértelművé vált nekem, hogy egy tranzisztoros erősítő, sokkal könnyebben reprodukálható, mint egy csöves, ezt abból szűrtem le, hogy sztereó erősítől tesztjeinél a tranyósoknál a két csatorna szinte teljesen azonos, a sztereóban bemért csöveseknél sokkal látványosabb eltérések vannak, ergó cső és cső között óriási különbség van, a tranyóknál ezek szerint nem ekkora a gyártási szórás. A PCL86 PP-nél is hiába tökéletesen egyformán tekertem a kimenőket, hiába egyforma alkatrészekből épült fel a két oldal, és a nyugalmi áramok is teljesen egyformák, mégis az egyik oldal meredekebben vág, és szűkebb a sávszélessége. Azért visszacsatolással is megnéztem volna milyen lenne a görbe, de sajnos elfelejtettem kivezetékelni a kötéspontot.
Hát fiúk...Azt hiszem Scooby bátyátok megsüketül!
Már tegnap óta fáj a fülem,mameg már nem is hallok vele csak vizesedik,nyom,és lüktet.
A felvetésed jogos, ami a lezáró impedanciát illeti, főleg a csövesek tekintetében.
Egy 180 ohm-os(!) állítható teljesítmény huzalellenállás volt rákötve az erősítők kimenetére, mert le kellett osztani a kimenő feszültséget 775 mv-ra.... Így kb. 7 volt effektív volt a szükséges kimeneti feszültség - hát nem egészen ideális lezárás mellett. Ami a PC-s hangkártya mérési adatait illeti, azt fogadjuk el TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰNEK! Üdv: TJ. Idézet: „Az azonos körülmények megvoltak. Mindegyik erősítő azonos hangkártyával lett mérve, és azonos terhelő impedanciával lett lezárva, és ugyanúgy majdnem határig lett kivezérelve.” Na igen, a kerdes csak az, hogy megis milyenek voltak ezek az azonos korulmenyek? Mert az, hogy azonos még mindig nem mond semmit. De tunerman valaszabol mar legalabb 1 konkretum kiderul: 180ohmos huzalellenallas volt a terheles. Ez korantsem jo, foleg a csoves erositoknek nem jo! Az sem igazan egzakt valasz, hogy majdnem hatarig lettek kivezerelve az erositok. Node sebaj ... legkozelebb okosabbak/korultekintobbek leszunk
Nem kell betrottyolni.
Hidd el, ez csak átmeneti! 2-3 napig tart kb., utána már alig fogsz rá emlékezni is. Jó közel álltatok mindig a hangfalakhoz...
A méréseket azért találtam, ki hogy legyen min csámcsogni. Jó téma. Mivel nem gondoltam, hogy ennyire nagy lesz az érdeklődés és ennyire precízek akarunk leni, nem is úgy készültem. Ezt azért tettem, mert az az álláspont, hogy mindegy mit mérünk, úgysem a mérőjelet hallgatjuk az erősítőn, illetve mindegy milyen görbe az az egyenes, ha a produkált hangja tetszik.
Ezért: 1. A hangkártya elvileg azonos jelszintet produkált (0dB körüli) amit az erősítő kapott. A kimeneten egy 15-ös osztó volt. ennek a jele ment a hangkártyára, amit minden egyes mérésnél (1-2 kivétel) azonos bemeneti érzékenységgel mértünk. Majd ezek után az erősítőn addig tekertük a potit, amíg el nem értük a minden mérésnél azonos -1.1 - -1.3 dB-es kivezérlést. Azaz a majdnem 0dB-t. A bemeneti érzékenység 3dB-el volt kisebbre téve, tehát a bemenő jelfeszültség kb 377,5mV volt. Ha ezt felszorozzuk 15-el, akkor 5,6625V lett az erősítő kimeneti feszültsége. 2. 180 ohm. Tudom, nagyon laza lezárás, de ahogy EcoPityu is mondta: Ez olyan mérés, mintha egy ekkora impedanciás fejhallgatóval hallgattuk volna. 3. Igen, tud mérni, meg sok minden okosságot is, de ha mindezeket megakartuk volna tenni, akkor még most is ott ülnénk, és elemezgetnénk. Amúgy igen kis torzítás lehetett, mert egy két erősítőnél kíváncsiságból mértünk, s igencsak a pincében volt a csík. Ami érdekesebb volt, az a jel/zaj viszony és a felharmonikusok alakulása. Sajnos ezt már csak a vége felé tűnt fel. Észrevételeidre reagálva: 1. Erre a kis játszadozásra bőven elég volt a 24bit / 96kHz. 2. A mérési körülmények a fentiek. Minden egyes mérés korrigálva van a hangkártyáról felvett diagrammal. Este majd beteszem azt a diagramot ugyanilyen felbontással, mint a HTA-knál, s megnézzük mekkora lesz a fűrész foka. 3. Annál azonosabbat nem lehet, hogy: egyik mér, kihúz, másik bedug, mér. Látom, sokaknak tetszett a méricskés ötletem. Jövőre viszem a "laborszintű" mérőkét, ahol majd mindent az "előírások" szerint fogunk mérni. Majd összehasonlítjuk egyes erősítők akkori, és mostani eredményét. Ez is érdekes lesz.
Meglepődnék, ha nem a hangkártya volna a legkorrektebb része a méréseknek.
Megdobálsz PCL-ekkel?
Mondtam Én, hogy "szamócáé" a jobb/nekem/!
Joci nálam volt egy marék PCL86 Hiába voltunk egymás mellett nem is beszéltünk , csak kiállítással fogalatoskodtunk !
Még ma is kerültek fel uj képek az albumba , ha még mindig lenne valakinek rejtett tartalék foto , kép a kiállításról azt szivesen venném ! Idézet: „övőre már valahogy rá kéne venni a Cirok Lacit, hogy egy végfokot ajánljon fel például nekem valami díjként, de olyat is lehet, hogy a mostantól épülő végfokait amolyan jótékony céllal felajánlja nekünk, így sokan kaphatnánk tőle egy-egy jó végfokot.” Ám legyen máris felajánlanám a szombati kiállítás 3 leg ízléstelenebb készülékét , egy internetes portálon ez terjeng tehát ezektől megszabadulnék , ezekből máris tudsz válogatni a jövő évi találkozóra melyiket szeretnéd ?
Megelégszem a második helyezettel is, nem kell mindig a legelső nekem :hide: , és így köbzolival sem veszünk össze. Még megmaradt az első díj valakinek.
Idézet: Az enyémben az volt csak nem "élt" a mérésig. Aki még hallotta az a különbséget is felfedezte.„Tehát sem szakos 10uF, sem duplázott kicsatoló nem volt egyikben sem, mint ahogy duplázott puffert sem láttam.” A lényeget csak később árultam el.
Zsolt barátom elküldte a fotókat a fejhallgató erősitő építési fázisairól, szeretném megosztani Veletek.
Action2K,
Az otlettel semmi gond, nagyon is jo, csak a kivitelezessel voltak gondok. De ahogy irtam jovore majd jobban fog menni. Szerintem nem feltetlen szuksegesek laborszintu eszkozok (persze nem baj ha vannak), elegendoek a megbizhato amator keszulekek is hisz labor cuccokat nagyon sokan nem engedhetnek meg maguknak. Annak ellenere, hogy 24bit/96kHz-es hangkartyat emlitesz szinte biztos vagyok benne, hogy nem ilyen uzemmodban mukodott a hangkartya hiszen az osszes meresi eredmenyen latni, hogy 20kHz felett oda nem illo eredmenyek szulettek. Ez pedig arra enged kovetkeztetni, hogy kisebb (pl. 44.1kHz-es esetleg 48kHz-es) mintaveteli freki volt beallitva. Persze nem en keszitettem a mereseket ezert nem tudhatom biztosan milyen beallitasok voltak valojaban, de ha megis 96kHz-es volt a mintaveteli freki akkor valami gond lehetett a hangkartyaval, vagy valami massal. Ime egy altalam keszult meres egy Texas erositorol 24/96-os uzemmodban egy usb-s hangkartyaval. Latszik, hogy 40kHz fole megy a gorbe es a vegen sem "bolondul" meg, nem mutat fals eredmenyt. A feher gorbe egyebkent a hangkartya atvitelet mutatja, a zold pedig az erosito atvitelet 10ohmos muterhelesen, 36W kimeno teljesitmeny mellett. atvitel Ugyanilyen korulmenyek kozott ilyen volt az erosito THD-ja 1kHz-es merojellel: THD A 180ohmos terheles hiba volt szerintem. Egyik erosito sem a neki megfelelo terhelesre dolgozott, kulonosen nem a csoves erositok! Minden erositonek a neki megfelelo optimalis terheloellenallast kell a vegere kotni es ezzel parhuzamosan egy feszultsegosztot amirol mar kozvetlen mehet a jel a hangkartyaba, termeszetesen csakis kettos zeneres vedelemmel ellatva, hogy a hangkartya halalat elkerulhessuk ha valamifele katasztrofalis erosito hiba miatt a szokasostol joval nagyobb feszultseg kerulne ki az erosito kimenetere. Felreertes ne essek, a fentieket tessek jo tanacskent ertelmezni, hogy legkozelebb jobb meresi eredmenyek szulessenek
Gondolom arra a bizonyos audió-videó fórumra gondolsz ahol ozeviktor nicken énis ott vagyok. Ne félj, ha annak az illetőnek ajánlottad volna fel aki leszólta rögtön elfogadta volna ő is
Igen, de ezeket már leírtad egyszer korábban. Egyébként érdekes, hogy én is azt gondoltam, a te méréseidhez hasonló eredmények fognak születni majd átvitel terén, így a méréssorozatból nem sok hasznos következtetést lehet majd levonni... Ennek ellnére meglepő volt egy-két kimenőtrafó 180R-el lezárva.
Ami még továbbfejlesztési lehetőség, hogy egy rezisztív terheléssel pl. semmit nem tudunk meg arról, mit tenne az erősítő egy hangsugárzóval a kimenetén.
Ezt sejtem miért mond ilyet! de ez egyáltalán nem számit A lényeg a múlt szombati találkozó , kiállítás amit megrendeztünk és sikeresen végig izzadtuk a nagy melegben . Remélhetőleg még lesz folytatás , és még nagyobb tapasztalattal még jobb és szebb lesz minden .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |