Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
vanak it jó távirányító kapcsolások ami ehez a cuc hoz jó lene, nekem az az öszetet izé amit (témaként)akartam irni a egy komplet inteligens házhoz kelet volna, ablakokal ajtókal virógöntözövel stb.. (mert unom hogy minden szálanként van a gépembe kötve. :jump
már párat találtam majd még keresgélek azt küldök linkeket novarobot
Haliho !
Azért, hogy lelombozzam a kedélyeket kíváncsi lennék, hogyan boldogul a topic első hozzászólásában lévő gyári gép a kutyák ásta gödrökkel Kezdésként azt hiszem le kellene egyszerűsíteni a dolgot csak egy sima kis kütyüvé, ami elmegy A-ból B-be automatikusan magától. Ugye nem is olyan egyszerű ? Persze programozott térképpel és ultrahangos térképpel már valamivel egyszerűbb. Bye, RoboCop
Jó kis link, legalább láthattunk egy gyári megoldást, közel áll ahhoz, amit én akarok csinálni.
Tetszik. Egy kérdés a szakikhoz: Az a folyadék bejárat iránytű (nem biztos, hogy ez a szó szerinti frdítás - nem took anglusul) Szal az hogy működhet? Az egy keretantennarendszer és meghaározza az irányt? Vagy mi?
Csak gyanítom, hogy az úszó iránytűre gondolhat(sz). Ennek az az elve, hogy nem levegőben van a mágneses tű, hanem folyadékban. Ez némileg csillapítja a mozgását, ezért olyan helyeken alkalmazzák főleg, ahol viszonylag nagy elmozdulásoknak volna kitéve a normál iránytű (pl.: hajók fedélzetén, ahol a hullámzás zavarná a rendes leolvasását).
Hogy aztán ezt hogyan hasznosítják az adott alkalmazásban (itt: fűnyíróban), azt nem tudom. Lehet, ezzel vizsgálják az elmozdulás irányát, míg a kerekek által megtett úttal (pl.) az elmozdulás mértékét.
A Fluxgate Compass nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Ez az érzékelő a föld elektromágneses mezőjét érzékelve mondja meg az irányt.
pl: ilyen A fordítógépek félrevezethetnek sajna.
Erre gondoltam: Bővebben: Link
Nagyon gyanús, hogy ez olyan, mint amiről én beszéltem...
Sziasztok!
Ha már így szóba jött az iránytű, akkor lenne némi kérdésem a témval kapcsolatban. Nekem is szintén robotfűnyíróba kellene szóval ide is vág a téma. A feladat: egy olyan digitális iránytű építése amit könnyen tudok a mikrovezérlőhöz illesztni, továbbá nem megy rá a gatyám. Pitch Roll nem kell csak egy irány amihez tudok tartani. Első ötletem a RET katalógusból eredt: árultak annó egy HMC 6352 nevű iránytűt. Természetesen ma már nem kapható, és ahogy a külföldi árakat elnéztem nem nekem találták ki. Következő dolog amire felfigyeltem egy Devantech cég kész modulja volt Mo.n nem beszerezhető. A kapcsolás lelke két KMZ51-es érzékelő. A többi alkatrész csak körítés, szóval gondoltam érdemes lenne utánépíteni. A Philipsnek van egy jó kis doksija a témában. (Csatolva.) Na viszont a KMZ51 sem beszerezhető itthon. Se a nagytestvére a KMZ52 ha jól tudom ez gyk. két KMZ51. Az egyedüli szenzor amit be tudtam szerezni, a KMZ10C. Ez olyan mint a KMZ51 csak nincs lehetőség a külső zavarvédő tekercsekre, továbbá kevésbé érzékeny. Míg a KMZ51 érzékenysége 16 (mV/V)/(kA/m) addig a KMZ10-nek csak 4. Egyetlen kapcsolást találtam vele: Itt Már megterveztem Eagleben kíváncsi vagyok rá mit fog tudni. Találtam továbbá a Microchip Appnotek közt egy jó leírást szintén egy beszerezhetetlen szenzorral. Szóval ha valakinek van valami tapasztalata a témában, estetleg további ötlet, stb. kérem ossza meg velem. Továbbá most ez az előbbiekben mutatott iránytű is felkeltette érdeklődésemet, vajon milyen elven működik illetve utánépíthető-e házilag. Jó éjt mindenkinek!
Sziasztok!
Na itt a Robomow fűnyíróhoz árulnak alkatrészeket. Itt van kerék meg minden csak drága szerintem de a link jó üdv . (ja és egy kép a késekről is)Bővebben: Link
Hoppá! Ez érdekes megközelítés! Szerintem erre senki nem gondol eddig! (Mmint hogy 3 különálló, kisebb kés, nem egy, nagy. Mert annak a tömege is nagy, ergo nehezebb mozgásba hozni...)
Én már a topik elején mintha említettem volna, hogy nekem 3 kés lesz. Ha jól emléxem.
Kissebb motorok is elegengőek, kissebb (egyszerűbb) a vezérlés, kevesebb hibaforrás, kevesebb fogyasztás. Nekem ár csak kerekek+az akku kellenének, már minden egyéb alkarésze itt van a műhelyben. Épp ma próbálgatom a részáramköreit külön-külön. A motorvezérlés tl494-el lesz megoldva, pic-es vezrlés.
A tl494-es pwm-es motorvezérlő nagyon jól teljesített, szépen lehet vezérelni vele a motor fordulatszámát, a fetek hidegek maradtak.
Kipróbáltam egy villogót is, ha már sötétben is mennie kell, akkor legalább lássam hol van. Ez másodpercenként kb 4 villanást csinál, extrafényes fehér led van rajta.
Remek, gratula!
Bocs, ha nem emlékeztem, hogy felvetetted a 3 motoros megoldást. :worship:
Nem kötekedésnek szántam.
Egyébként, ahogy utána megnéztem, nincs mellette valamiért a nevem. Pedig én írtam a dologról, a hozzászólások megvannak, de a név hiányzik. Na mindegy. Te építessz robotfűnyírót? Jó lenne még valaki, hogy ne egyedül beszélgessek itt. Idézet: „Te építessz robotfűnyírót?” Nem, legalábbis egyenlőre nem, de a téma és a megoldások érdekelnek! (Már csak azért is, mert marhára utálok egy fél napot az elektromos kecske mögött sétálni... Ennyi idő alatt egy halom áramkört tervezhetnék-rakhatnék össze! ) Idézet: „Nem kötekedésnek szántam.” Én sem! Szent a béke!
szia mindenkinek
én is 1 hasonló fűnyírórobot építésén gondolkodom ami napelemes is (szal kis eccerű) az egésznek a vezérlését 1 p3 assal akarom megoldani mert ha vmi változás van a "terepen" akk könnyű legyen rajta változtatni a vezérlést soros porton keresztül szeretném megalkotni gondolom kéne még 1 jó nagy aksi meg 4 jó kis motor( 2 db meghajtó+1 nagy vágó+1szélező) jah és vmi infrás érzékelőt is kéne rá teni a biztonság kedvéért neho ketté vágjon vkit
Sziasztok!
Egy kicsit feldobnám a topikot. A motoros kerekesszékek szervó motorja ideális erre a célra. A szék hajtás vezérlését is fel lehet használni. Az ebay.com -on 100USD körül árulnak egy párat. A youtube-on láthatod, hogy már készítettek néhány távirányítósat: Keresésbe: remote lawn mower Pédául: Bővebben: Link1 vagy Bővebben: Link2 Szerintem a legegyszerűbb megvalósítás a távirányítós+drót érzékelés. A nagy felületeketen végigvezetem a drótot a lenyírandó nyomvonalon és azon végimegy automatikusan a nyíró, a zeg-zugos részeken, pedig amúgy is nekem kell lenyírni. Akkor legalább legyen távirányító. A hosszú drót amúgy is olcsóbb mint a sok automatika.... Az URL gomb nem dísznek van... Frankye
Sziasztok!
Nem tudom ismeri-e valaki ezt a robot fűnyírót. Én is csak most akadtam rá. Azt írják, hogy 2000m2-t vág le egy feltöltéssel. Ha a fele igaz, nekem már jó. És az ára szerintem verhetetlen. Szerintem ennyi pénzért nagyon megéri. Igaz a barkácsolás öröme elmarad. Bővebben: Link
Nekem meglett a fény és a megvilágosodás
A teljes ötletem amit meg kívánok valósítani: Meghajtással nem kell szenvedni, elég csupán egy nagy modellszervó. 25kg/cm-es húzónyomaték kis fogyasztás 10e ft. Nem muszáj a gépet a robotra telepítenünk, az akár a lakásba lévő számítógépünk is lehet, és mikro füvet kívánunk nyírni egyszerűen elindítjuk a programot és a robotot. Tájékozódással volt gondom nekemis hogyan lehetne megoldani. Egy jókora tüskés kerék a kellő sebességű szervóval nem fog kipörögni, ezáltal már csak 1 probléma volt, hogyan állapítsam meg mennyit fordultam el. Láttam képeket a gyári robotról, és mit találtam benne, hát egy elktromos iránytű. egyszerű és nagyszerű, hisz mi pontosabb a föld globális mágnesességénél. ezáltal megvan mennyit fordulunk. a pc szoftver innentől tárolhatja a kertünk tervét és hajszálpontosan vezérelheti a robotot. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, belekalkulálhatunk mondjuk 1-1 referenciaoszlopot, ami a már itt említett kerítő drót szerepét tölti be, így minden alkalommal tudja korrigálni a pontatlanságát. Sok tapasztalatot szereztem a robotokról, és a roverekről a IV magyar alkalmazott mérnöktudományok versenyén, így én mindenképpen belevágok ebbe a projectbe.
Az előző hozzászólásomban említett fűnyírót megvettem, és már több mint egy hónapja nincs gondom a fűnyírással.
A rendelés majdnem meghiúsult a brutális szállítási ktg miatt. Aztán végül Rómába rendeltem a robotot, egy barátomhoz, így 124000 Ft lett szállítással együtt. Szerencsém volt, mert a kézbesítés utáni napon már jöttek is Magyarországra. Le kell neki határolni a kertet és induláskor végig megy a drót fölött. Amikor végig ment (eléri a dokkolót) elindul a terület belső része felé és spirál alakban haladva vágja a füvet. Amikor levág egy kb 5 méter átmérőjű kört, odébb megy. Ahol már levágta a füvet, ott még egyszer nem fog körözni, addig megy ameddig nem talál magasabb füvet. Ezt egy fordulatszám érzékelővel oldották meg. Ahol esik a kések fordulata, ott nagy a fű, vágni kell, tehát forgolódni fog. Ha a töltöttsége 10 százalékra esik, kikapcsolja a késeket, kimegy a drót fölé és elmegy a dokkolóra. Ha feltöltötte magát, újra indul. Ha nincs benne a kulcs, akkor nem indul el. Szóval ők sem sokat törődtek a tájékozódással, fordulatszám függő az egész. Én a 40 cm-es robbanómotorossal 3 óra alatt vágtam le a 600 m2-t, a robot 4 óra alatt végez. Kb ennyit bír egy feltöltéssel is. Van esőérzékelője, és ha esik megy a dokkolóra. Én csináltam a dokkoló fölé egy kis tetőt így nem éri a nap és az eső. Nagyon meg vagyok vele elégedve, focizok a haverokkal és közben nyírom a füvet. Állat!
A vakondtúrásokkal mit csinál? Egyébként tetszik.
Nem tudom, kéne szereznem egy vakondot.
Szívesen adok kölcsön nekem van bőven. Csak nem tudom hogyan küldhetném el neked.
Hello mindenki! Én már megépítettem a sajátomat és mitnemondjak nagyon jó lett. Az irányitását a pc végzi ugy hogy usbhez készitettem egy rádió adó modult és készült hozzá egy egyszerű program is amivel lehet vezetni a különleges ebben annyi hogyha a robotot egyszer körbevezetjük a kertben mindenhol akkor megjegyzi a program az utvonalat és utána mindig arra fogja vezetni a robotot. A robotra került még két "csáp" hogy ha akadályt találna probálja meg kikerülni ha ez nem sikerül állitsa le a motort és térjen vissza a kiindulási pontra. Elektronikát nem kellett hozzá épitenem mert magának a robotnak egyszerű modellvezérlő az alapja szervókkal kiegészitve. Nekem nagyon bejön mert igy jelentős időt takaritok meg. Egyetlen hátránya az hogy minden akadályt el kell távolitani mielőtt nekiláthatna a munkának külömben szép csönben vissza surrog a kiindulási helyére és ott is marad
Esetleg fotó(ka)t tennél fel róla? Érdekelne az erőforrás is, meg a mozgatás mechanikai kivitele.
Kép az jó lenne, mert nekem is készülget. A mechanikus részek okoznak gondot nekem.
Bocs topi de a gépem nem bírja megjeleníteni bemásolnád ide kérlek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |