Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   63 / 227
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Az olajba rakás önmagában nem oldja meg a hűtést, de nagyon jól elosztja a hőt, ezért lehet tovább használni alatta a trafókat. De 10 perc után az is felforr ám.
(#) Frenki007 hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Hello

Ma összeraktam az új 24voltas tesla tekercsem. Ráadom az áramot (csak 12voltot). Elindult elsőre ment van 15-20másodpercet és aztán megállt. Utána már nem tudtam már elindítani. Kiforrasztottam belőle a 6db tranzisztort és mind ki volt égve.
Szerintetek mi lett vele
(#) _BiG_ válasza Frenki007 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szervusz!

Én nem ilyen teslát építettem, hanem csövest. Viszont a tranzisztorok érzékenyek. Árnyékolásról gondoskodtál, megfelelő földeléssel? Ugyanis tapasztalatom szerint a nagyfrekvenciás nagyfeszültség áramot indukál minden közeli fémtárgyban. Engem, amikor ilyen fémhez hozzáértem, a kialakuló pici szikra meg is égetett. Lehet, hogy valahogy bejutott ilyen áram és átütötte a félvezetőket.
Másik tippem: késlekedés lehet amiatt, hogy inkább a melegítő hatás érvényesült és "megfőttek" az alkatrészek. Ugyanis a félvezető határrétege kondenzátor is és a nagyfrekvencia simán átjuthat, a dielektromos veszteség meg szépen melegíti...
Mindenesetre a gondos építés és jó árnyékolás fontos.

Üdv!
(#) Frenki007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szia

A földelés az jó volt. De hogy árnyékoljam le, hogy jó legyen??
Akkor ha trafóról fogom hajtani automatikusan megöli magát mivel a trafó közvetlen mellette van. (ha jól értelmeztem amit leírtál) Ha beakarom megint indítani akkor az összes elemet nézem át vagy csak elég a félvezetőket
(#) _BiG_ válasza Frenki007 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szervusz!

Az áramkört tedd fémdobozba és azt is földeld le. Vagy legalább egy alufóliába burkolt fadobozba. A szigetelésre persze ügyelj.
A trafó miért ölné meg? Gondolom a hálózati trafóra gondolsz. Az nem zavar. A teslatekercs nagyfrekvenciás elektromágneses teret generál, az képes kivilágítani egy be nem kötött fénycsövet is, most akkor képzeld el, mekkora térerő van jelen.
A félvezetők a legérzékenyebbek, azokat célszerű nézni.
Ha csak a kapacitív melegedés nyírta ki őket, akkor más elvileg nem sérült. De ha az indukált nagyfesz volt a ludas, akkor a kondik némelyike is világgá mehetett. A sima kondenzátoron az ohm-mérés egyre nagyobb ellenállást kell eredményezzen, ahogy töltődik a kondi, ha nem zárlatos. Elkónál sose lesz nagyon nagy, mert van szivárgása. Mivel az fémtokos, elvileg kevésbé sérülékeny.

Üdv!
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„...ráadásul olaj nélkül forrni fognak a trafók.”

Idézet:
„De 10 perc után az is felforr ám.”

Hát ha eszetlenül terheled őket természetes hogy felforrnak még söntel is nemcsak nélkülük ,a MOT-okat sem lehet agyon nyúzni mindennek van határa,ha meg nagyobb teljesítményre van szügség akkor erősebb trafó kell,vagy több MOT,a ballasztot meg aszerint kell megválasztani,hogy a trafókra csak a megengedett maximális áramértéket engedje amin még nem melegszenek túlzottan...
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
A legjobban akkor melegszenek, mikor rezonáns üzemben mennek. Ott aztán mindegy, van-e sönt vagy nincs, 180V fázisfeszültségről hajtottam a 3 fázisú rezonáns tápot 6mottal, ott izzadtak 2 perc után is.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Na igen a rezonáns az más tészta,így én is vágtam már tacsra egy-két trafót.
(#) BULL1988 hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Mekkora átmérőjű pvc-t használtatok fel a szekunderhez? Mert én 63 és 110 mm között nem nagyon találtam más méretűt (pedig valahol lehet kapni 75 és 90 mmeset is, csak még nem találtam olyan boltot).

Illetve van valami trükkje a poliészter gyanta használatának? (olyanra gondolok, hogy buborékosodik-e vagy bármi, nem használtam még ilyen cuccot)

_BiG_ te hogyan szigetelted a szekundered? Nem emlékszem, hogy leírtad volna...

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Idézet:
„Sziasztok! Mekkora átmérőjű pvc-t használtatok fel a szekunderhez?”

63-300mm.
Van sokféle méretű cső.
A gyantát úgy kell használni, hogy a lehető leggyorsabban összekeverni a térhálósítóval, majd azonnal rákenni a szekunderre, lehetőleg vékonyan, ekkor még elég folyékony, és minden beszorult levegő el tud távozni.
(#) Mallar válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Figyu én pont tegnap gyantáztam...
(lol eddig még nőklapja fórum is lehetne )
Szóval tegnap műgyantáztam le a szekunderem. Nekem nem volt bajom a buborékosodással és a hamari megkötéssel. Annyira nem drasztikus a szilárdulási sebességre. Az olyan amit én vettem (és szerintem minden típus ilyen) ugye tartalmaz A és B komponenst, az A az egy vödörben a B meg kis ampullában van. Attól függően mennyit teszel bele a B-ből olyan gyorsan fog térhálosodni, szal' megkötni. van hozzá egy kis melléklet ami alapján belövöd, hogy jó gyorsan szilárduljon, az enyém olyan 5-10 perc alatt szilárdult meg.
Igazából arra vigyázz, hogy ez nem olyan mint a festék, itt az egész anyag megszilárdul amit bekevertél.
Szóval csak logikusan, kiöntesz valamibe egy keveset, és azt bekevered, mindet felfiszed a tekercsre hogy ott kössön meg, ne a tégelyedbe amibe keverted. Sajnos nekem úgy fél deci meg egy ecset elpusztult így .
A tekercsen elég sokáig ragacsos lesz még a cucc, hamarabb megköt a keverőtégelyedben. Ecsetet addig kell nitrohígítóval jól kiöblíteni és állni hagyni, amíg még nem szilárdult meg a műgyanta, szóval amint lekented és várod a száradást az ecsetet belecsapod a nitrohígítóba.
Én vagy 6-7 rétegben kentem. Közben néha megfordítottam rétegek közt a tekercset, hogy ne mindíg ugyanabba az irányba csurogjon a gyanta. Szépen kisimul mire megköt és sima lesz viszonylag.

Nos ennyi tapasztalatom volt nagyjából a tekercs gyantázásával kapcsolatban, itt sok embert találni, akik jóval több tekercset kezeltek nállam, de gondoltam azért leírom.

Egy dologgal viszont én sem vagyok tisztában. A tekercs két végét zárjam le? Teljesen próbáljam meg azt is legyantázni? elvileg nem nagyon kéne befelé mászkálnia a koronának, de ilyen feszültségnél már szerintem a maga feje után megy
(#) gömb hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Uraim, ha van egy kis idejük, írjanak egy "megvalósíthatósági tanulmányt" az alábbi rajzról.
Tudom, hogy egyszerű, csak az esetleges, általam jelenleg fel nem fogható problémák miatt, mielőtt megveszem a Gu81-est. Ebből Tesla tekercs lesz, de előtte szükség van a rajzon látható funkciójára (kb 500 V). Mekkora teljesítményt tudnék ebből kivenni?

DSCF3582.JPG
    
(#) Tóth Andrea hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Sziasztok, Keresek vkit aki estleg tud segíteni...éppen másoddiplomára készülök...korom azért kitalálható, megtaláltalak benneteket, személyes ügy miatt. Túl érzéken vagyok bizonyos hatásokra, amik úgymond láthatatlanok...hogyan lehet ezt kivédeni? Előre is köszi a választ...Andrea
(#) belganarancs válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 

Pont ebbe a topicba. Személyes ügy?Én kíváncsi lennék,persze csak priviben,hogy ne legyen szétoffolva a topic.
(#) Collector válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Idézet:
„Túl érzéken vagyok bizonyos hatásokra, amik úgymond láthatatlanok...hogyan lehet ezt kivédeni?”

Konkrétabban? Mert lehetne páratartalom, vagy légnyomás is, mindkettő láthatatlan, érzékelni pedig mégis lehet.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Azért térhálósodik lassabban a tekercsen, mert ott hideg marad. Mert ugye a gyanta térhálósodás közben eléggé melegszik, főleg ha adsz neki ilyen rengeteg térhálósítót. Poliészter gyantához 3-5%-nyi térhálósító kell. Kevesebb esetén előfordul, hogy egyáltalán nem fog térhálósodni, és borzalmas állapotú lesz (örökre ragacsos, kocsonyás, puha marad, lehetetlen letisztítani normális vegyszerekkel).
(#) Hodinka válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia!
Szerintem felteheted bátran nyilvánosan a kérdésedet,nem hiszem,hogy a topic első hölgy tagjával túl szemetek lennénk,sőt... :papakacsint:
(#) Hodinka válasza gömb hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Abból VTTC sosem lesz,ahhoz egy egészen más kapcsolásra van szügség,Bővebben: Link
(#) Massawa hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Végre elkészült a 13-24V Teslagenerátorom,
Skori 24 V, de sajnos nem müködik.


A T4-es tranyon ott vannak az impulzusok (17V esetén kb. 13 V 12,5ms pozitiv tüskék, de a C6-on nincs semilyen feszültség.
A két végtranzisztor gatejein (T3, T2) kb. 1 V-s pozitiv impulzusok vannak - de tovább már semmi.

Némi ötlet jol jönne, hogyan tovább.

Kösz!
(#) _BiG_ válasza gömb hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szervusz!

Ez egy Colpitts-oszcillátor. Rádióadókban használták, főleg régebben.
Mivel a GU81 max disszipációja kb. 800 W (na jó, mivel orosz bumfordi, tán a kilowatt is kicsorog belőle, de csak rövid ideig), ennél több nem jön ki. A megadott feszültség és áram mellett 400 W megy be, ennél kevesebbet lehet kicsatolni.
A megadott kapcsolás olyan 3,2 MHz-en fog menni (tápfeszfüggő). A GU81 simán viszi.
Gondolom a teslához a túlcsatolt Meissner-kapcsolást fogod megépíteni, amit mindenki. Az jobb erre a célra, mint a folyamatos üzemű Colpitts (Hodinka kollega jól mondja, az általa linkelt rajzok a jók ).

A cső bekötését direkt vetted ilyen pongyolára? Javaslom, hogy a vezérlő- és a segédrácsot kösd össze és ezen vezéreld (trióda-kapcsolás). A fékezőrács mehet a földre.
A kondenzátorok minőségére ügyelj, mert a pici kondik elfüstölnek ekkora teljesítménynél. Erősen javallott a megfelelő (rádióadóba való) kerámia csőkondenzátorok használata. A rácsellenállás nagyteljesítményű legyen.

Üdv!
(#) Tóth Andrea válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
OK, kerestem a témában milyen un. sugárzások lehetnek, elektromos hatás, stb. A kérdés emberen lehet-e mérni, hogy bármely un. sugárzás a közelében hat-e rá? Tehát érdekelne, hogy létezik-e bármilyen műszer amivel hatások mérhetőek? Köszi, A
(#) Massawa válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Van egy speciális elektromos sugárzásmérö (NARDA), ami minden elektromos jelet bemér, és meghatározhato az egyes komponensek ereje.
(#) Hodinka válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sugárzás is többféle létezik(radioaktív,elektromágneses sugárzások: röntgen,UV, stb...),ezek kissebb-nagyobb intenzitással,de mind befolyással vannak szervezetünkre, és mindegyik sugárzásforma észlelésére megvan a megfelelő műszer.
Üdv!
(#) _BiG_ válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Tiszteletem!

Valószínűleg igen. Gondolom, élettani hatásról van szó, a külső erőtér/sugárzás által kiváltott reflexről.
Lehet, hogy a bőrellenállás, szívritmus, agyi áramok megváltoznak. Mindezek mérhetők. Csak az a kérdés, hogy a kiváltó oknak megfeleltethető-e valamelyik változás? Ha igen, akkor megvan a válasz. Mert a bőrellenállást galvanométerrel, a szívritmust EKG-vel, az agyhullámokat EEG-vel, illetve MRI-vel lehet vizsgálni.

Üdv!
(#) Tóth Andrea válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Válasz Mindenkinek
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok, hát én nagyon szeretném egy vagy több bemérésnek alávetni magam, vállalja ezt valaki? Köszönöm, Andrea
(#) Mallar válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Kedves Andi!
Merész feltételezés, de ha elektromágneses sugárzásról van, próbálj meg beállni egy faraday ketrecbe, vagy egy szobát hálózz be esetleg :S és akkor már szűkíthetjük a kört.
(#) Tóth Andrea válasza Mallar hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ok, de hogyan? Nekem nincs ilyen...ötlet? A
(#) Mallar hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Tegnam megcsináltam a primert, végülis eddig sehol nem látott módszerrel csináltam meg kb 10 perc volt előkészületek nélkül. Ilyen kis villamossági boltokban kapható műanyag csipeszekkel oldottam meg, amiket a fába csavaroznak, ha kábelt akarnak ott vinni. belecsiptetni a rezet már pofonegyszerű volt. A képen nincs még rajta de azóta szépen van védőgyűrű is.
Így azthiszem jó lesz.
Egy kérdés.
-A szekunderem két végét zárjam le és próbáljam meg valamilyen szinten szigetelni?

Kép079.jpg
    
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Láttam már rengeteg primer felfogatást, volt köztük ilyen is. Ha kiegyengeted, hogy a menettávolság ugyan akkora legyen, akkor jó is lesz. A szekunder végeket nem kell lezárni. A tetejét is csak azért érdemes, mert úgy egyszerűbben fel tudod fogatni a tetőkapacitást. Belülre csak akkor kerül szikra, ha bent van valahol vezetve a huzal.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
hát én úgy oldottam meg a két végén, hogy voltak lyukak fúrva a szekunder tetejére meg az aljára és azokon be van dugva és végülis belülről jön ki a huzal. Ez remélem nem probléma.
Következő: »»   63 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem