Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   90 / 973
(#) zolika60 válasza VIM hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
[quote]Azt írják, hogy csak 200%-s többlet mérésnél vizsgálják ki a mérő hibáját.)
Ez szép akkor 199% esetén nyugodtan fizethetsz. :no:
(#) puli122 válasza elektroboy hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Mindenkinek köszi a választ.
Elektroboy jól látod a dolgot, és így már meg is tudom fogalmazni a kérdésem. Létezik-e olyan, hogy villanyóra szekrény + elosztó szekrény egyen? Szóval egy nagy doboz amibe mindent bele tudok pakolni. És ha igen akkor hol találok ilyet ?
(#) Gafly hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Ez durva... Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Tele van az ország "szakemberrel".
(#) Action2K válasza Gafly hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Nem elég, hogy szakszerűtlenül, de még illegálisan, azaz lopott árammal. Sajnálatos esemény, de nem lepődnék meg, ha a kisebbség házatáján történt.
(#) puli122 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Igen, nekem is kapásból ez ugrott be.
(#) fúró hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Sziasztok olyan kérdessem lenne a 2-ős szigetellésél hogy ménem szabad földelni pl a régi hajdú mosógép is kettős szigetelésű de mégis fémből van motorja is csíphet hiába van 2 ő s szigettelés akkor is kötelező lenne a védő föld nem?
(#) kadarist válasza fúró hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szia!
Éppen azért van kettős (kétszeres) szigetelése a például a keverőtárcsás mosógépnek, meg a centrifugának, hogy földeletlen dugajlzatból is biztonsággal lehessen használni. Ha megnézed, akkor a motortartó bak műanyag (szigetelő) alátéteken keresztül van a vas alaplemezhez erősítve. Tehát az elsődleges szigetelés a motor tekercselő huzalának szigetelése, a második pedig ez a műanyag alátét.
(#) fúró válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
én is itthon leföldeltem a 2-ős szigetelésű trafót mégis fém lemezes szabvány is kimondja az-érinthető fémrészeket összeköttetésbe kell hozni a főldelésel vagy az Eph vall
(#) kadarist válasza fúró hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Igen, de kivétel a kettős szigetelésű berendezés. Ha "erőszakkal" leföldeled a kettős szigetelésű készülék fémházát, akkor mesterségesen létrehozol egy potenciálkülönbséget a fémház és a benne található feszültség alatt lévő fémrészek (vezetékek) között, ami nem ajánlott.
(#) fúró válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
ird mán le ménem ajánlott kárt nem lehet vele csinálni vagy mégis?
(#) kadarist válasza fúró hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Ha garantálni tudod, hogy az összes érinthető fémburkolatot és fémház-szerű fémrészt képes vagy biztonsággal ellátni jó minőségű földelésesel (EPH), akkor nincs gond. Ez biztonságtechnikai témakör, ezért az otthoni átalakítást kerüljük!
(#) gg630504 válasza fúró hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
A kettős szigetelésű berendezés önmagában megfelelő érintésvédelmet ad.
Azzal, hogy érintésvédelmi földet kötsz rá,
II. érintésvédelmi osztályból átsorolod az
I. érintésvédelmi osztályba, aminek része a meghibásodható védővezető, földelés.
Az átalakításnál hibázhatsz ( ki ellenőriz? ) és korlátozod a készüléked használhatóságát. Egyszóval a jót is elrontod.
Leírtam. El tudod olvasni?
(#) elektroboy válasza puli122 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Üdv!

Én ugy tudom , hogy nem létezik. Kiegészitenni viszont lehet a vill.óra szekrényt áramköri dobbozzal. Uánna tudsz nézni a netten. Látta m feljebb utaltak valamilyen linkre nézz körül.
(#) puli122 válasza elektroboy hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Köszi.
Nekem az lenne a praktikus ha egy dobozban lenne, de ha ez nem megy, akkor melléteszem. Vagy a másik megoldás hogy kint marad az óra, és minden szint kap egy elosztó dobozt. Az optimális ez lenne, csak a vezetékezés sokkal macerásabb úgy.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Csak kiegészítenélek. A kettős szigetelés a normál használókat védi, nem a buherátorokat. Az emberi hülyeség ellen úgysincs védelem.
(#) elektroboy válasza pucuka hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Üdv!

Hát igen jól írtad hülyeség ellen nincs orvosság! Kettős vagy megerősített szigetelésü berendezéseket szigoruan TILOS leföldelni ezt szabvány írja elő.
Itt egy kis okoság talán megmenti az életedet, ha elolvasod:
(#) proba válasza elektroboy hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szabvány ide szabvány oda ,ha nem tartják be semmit nem ér .Nekem például nagyon tetszik az összes kettős szigetelésű TV,dvd.... biztosan duplán van szigetelve minden ,sőt háromszor de a csatlakozón (testen) a kis kinai zavarszűrő 250V-os kondin keresztül 230 rosszabb esetben 110V (fordított bedugással sem lehet tőle megszabadulni) van.Rémképeimben mintha ilyen mosógéppel is találkoztam volna, ahol a zavarszűrő le van testelve ,de a fémházon nincs védőföld .(zárlatos zavarszűrővel viszont már találkoztam.)
Félreértés ne essék,nem akarok senkit mindent földeljünk le dologra biztatni,-adott esetben ez még veszélyesebb lehet - ,csak az érintésvédelmi furcsaságok tetszenek .(A CE jelölés miatt legalább valaki vállalja érte a felelősséget )
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Nem kell azért parázni. Az a 10 - 100 nF, amit a "kis kínaiak", (egyébként is a "kis kínaiak" többnyire csak gyártanak, a tervezést nem ők végzik) de nem csak ők beépítenek, nem enged akkora áramot keresztül magán, hogy veszélyes legyen az emberi test néhány kohmján keresztül. Persze egy több Mohmos műszerrel jól ki lehet mérni, általában a hálózati tápfesz felét, kapcsolóüzemű táp esetén.
A zavarszűrés pedig csak arra való, kogy a berendezésből, kapcsitápból, tirisztoros, triakos szabályzóból, motorból származó zavarok ne juthassanak ki a hálózatra, működéséhez nem szükséges a föld vezető használata. Csak az L1 N kapocspárokat "zárja rövidre" nagyfrekvenciás szempontból. Ezek igen nehezen lesznek zárlatosak, de akkor is a túláramvédelmet oldják. A zavarszűrőkben használt kondik fő tulajdonsága, hogy átütés, zárlat esetén a fémréteg elpárolog a hordozóról, és a zárlat megszűnik, és csak a kapacitás csökken némileg.
Más esetben a hálózatról érkező zavarok ellen védik az erre érzékeny berendezéseket, de itt sem az érintésvédelem a feladatuk.
(#) gg630504 válasza proba hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Az érintésvédelem célja, hogy veszélyes mértékű áram ne folyjon át az emberen.
Veszélytelen folyhat.
Folyik is, sőt termel is, lásd EKG, jó esetben EEG.
Sőt, izomstimulálásra készüléket is árulnak.
(#) proba válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Nem is az üzemszerűen folyó néhány mA zavar (no jó az is zavar ,de az erősítőm bemenetét jobban, földelt erősítő balszerencsésen bedugott DVD -test 230V - én balga vettem a bátorságot az RCA csatlakozókat ki-be dugdosni, no nem kellett volna -azóta nincs a DVD-ben zavarszűrés-) hanem a kettős szigetelésnek kikiáltott egyszeres szigetelés.A biztit meg csak akkor veri ki ha véletlenül van a körben egy földelt berendezés amihez elég vastag vezeték megy,ami nem olvad el előbb.
Már csak egy kérdés van számomra 4-5 Wagó-ban bízzak jobban -meg az áramszolgáltató nullájában - vagy tűrjem a mindenütt csípő kacatokat.(szerencsére a számítógép védőföldes így nem csípnek,cserébe viszont oda a kettős szigetelés ,mivel az RCA-n keresztül le vannak földelve.)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Az érintésvédelmi földnek pláne semmi köze (kellene hogy legyen) a híradástechnikai (analóg, és digitális) földhöz, illetve, az egy külön földrendszer, ahogy a villámvédelmi föld is. Ezeket a földrenszereket kizárólag egy pontban szabad közösíteni, mert különben földhurok alakul ki. A megfelelő elválasztásukról a berendezéseken bellül gondoskodni kell. Viszont ezeket a kommersz kettős szigetelésű hiradástechnikai berendezéseket nem arra tervezték, hogy "össze - vissza" dugdossák őket, ha ilyen igény utólag felmerül, a megfelelő szétválasztásokról utólag gondoskoni kell, ami sokszor nem egyszerű, néha lehetetlen, néha komplikált, és drága.
(#) vjtata hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
segitséget szeretnék kérni hatályos
villanyszerelési rajz jelek, szimbolumok beszerzésében
(#) maria jose hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Sziasztok,volna egy kerdesem ami tudatlansagomnak koszonheto.Van egy furdoszoba ahol a konektorok es a menyezeti vilagitast bekotottem...eddig nem volt,de sikerult szakszeruen elvegeznem a munkat e mukodik eloirasnak megfeleloen.Viszont van egy problemam ami miat mattot kaptam.Szukseg van egy kezmoso fole elvezetett vilagitasra is aminek semmi koze a menyezetihez.Nem alternativ,ez egy kulonallo kapcsoloval rendelkezne ha tudnam a bekotest A-Z ig.B eraktam a csovet,behuztam ketto kabelt de nem tudom hogyan tovabb..Vittem en mar aramot a konektortol elkezdve az egieket megkerve de sajnos nem mukodik,aramforras lenne is de sajnos ez is csodot mondott.ez a tudatlansagomnak koszonheto,letszives valaki irja le nekem a pontos elkezdest a befejezesig..Megfogom erteni annyira azert megsem vagyok analfabeta... (talan...)koszonom..
(#) maria jose hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
koszonom szepen a valaszt kobzoli...nem tudtam nallatok unnep van..illetve elfelejtettem...megegyszer koszonom,varok turelemmel
(#) DuMatyi válasza maria jose hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Ha jól értettem a prolémád, akkor te egy fénycsövet akarsz bekötni. Ez nem olyan, mint egy izzólámpa, kicsit más. Négy kivezetése van, klasszikus esetben kettő-kettő a cső két oldalán. Kell hozzá egy fojtó és egy gyújtó. A fojtó (VG) sorba, a gyújtó (S) párhuzamosan kapcsolódik.

fcsokap.gif
    
(#) pucuka válasza maria jose hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Valahonnan, konnektorból, de jobb lenne egy kötődobozból elviszed a fázist, és a nullát (L1, N) a kapcsoló dobozába, ott a fázisba bekötöd sorba az egypólusú fali kapcsolót, és az N, valamint a kapcsolón keresztüljövő L1 vezetéket elviszed a lámpatestbe. Kész.

A DuMatyi által linkel kapcsolás 230 V jelű csatlakozás fojtó felőli végére az L1, kapcsolt fázis, a másikra az N, nulla vezetőt kösd.

Itt egy másik rajz is.

bekötés.JPG
    
(#) maria jose hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
koszonom szepen valaszod,ha jol ertem a kapcsoloban ketto fekete szalnak kell lennie?egyepkent egy egyszeru izo vilagitas lesz,nem neon
(#) pucuka válasza maria jose hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Igen.
(#) DuMatyi válasza maria jose hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Igen, ha a kapcsolóban nem két fekete szál van, akkor rövidzárlat lesz mindenképp.
Következő: »»   90 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem