Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   56 / 583
(#) Tanyasipeti válasza KBala hozzászólására (») Szept 3, 2010 / 1
 
A legtöbb alkatrész kapható magyarországi forrásból is, de olykor külföldről kell megrendelni ezt-azt. Érdemes alaposan körülnézni, mert nem ritka az akár több, mint 100% árkülönbség az egyes forgalmazók között. Viszont csak a komolytalan cégeknél nincs ár infrormáció, tehát neten mindent megnézhetsz, beszerezhetsz. Cégeket ide nem írok, mert reklámnak tekintik, de személyes üzenetben elküldöm a neveket, akiktől én szerzem be, ami nekem kell.
És arra biztatok mindenkit, aki olvassa ezt a hozzászólást, hogy segítsen azzal KBalának, hogy megírja neki a saját forrásait.
(#) KBala válasza imikee10 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Kőszőnőm. Én ugy értettem ha nem birok ell a panellal.
(#) lukovicsek hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
üdv mindenkinek!
Kéne egy kis segítség egy whirlpool awt7105 géphez.
A gép bekapcsolás után meg se nyikkan majd 06 hibakódot ír ki. Biztos,hogy a panel a hibás mert másik panellal működik. a triak ellenőrizve van a motorhoz. Várom az ötleteket ha van valakinek. előre is kösz!!
(#) imikee10 válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Hali!
Ez a hiba kód a tacho áramkörét írja. Ha nem észlené a tachot akkor elkezdene felpörögni és utána kellene kiállnia hibára. (elméletileg)
Azért nézd végig a tacho tekercset fent a prk.-nál mert akkor a kábel hibát ki is zárhatod.
Melyik panel van benne? ELBI?

Imi
(#) Tanyasipeti válasza imikee10 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szia.
Annyit még hozzátennék, hogy a motor bekapcsolása előtt a proci megnézi, hogy a tacho áramkörből jön-e jel. Ha bármit talál (pl valami átvezetés miatt rákerül az 50Hz) akkor be sem kapcsolja a motort, tehát a felpörgési jelenség sem tapasztalható. A jelen esetben tehát a tacho áramkör elemeit kell átnézni, lehetőség szerint szkóppal ellenőrizni, hogy nem kerül-e a proci tacho érzékelésre használt lábára semmi oda nem való jel.
(#) imikee10 válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Erre nem is gondoltam pedig velem is előfordult már az átvezetés és pont ezt produkálta.
(#) lukovicsek válasza imikee10 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
A vezetékek bisztosan jók ,irtam is ,hogy másik panellal müködik de küldök képeket a panelről.
(#) Tanyasipeti válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Ez egy fránya panel. Nagyon érzékeny a lelke.
Próbáld meg hajszárítóval melegíteni pár percig a motor csatlakozót. Ennek a gépnek a motor csatlakozója hajlamos magába szívni a párát és párzsáz Kohm és pár Mohm közötti átvezetést produkálni a csatlakozópontok között. Ez elég is neki, hogy kiálljon F06 hibára.
Melegítés előtt esetleg lehúzott csatlakozókkal (a panel és a motor felőli végét is húzd le) mérj a kábelen a csatlakozópontok között ellenállást 20 Mohmos állásban. Ha a műszer nem szakadást mutat, valószínű ez a probléma
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Avezetékeket ellenőríztem ,nincs benük szakadás.
Ha bekapcsolás után megforgatom egy párszor a motort akkor nemirja ki a hibakódot ,a perc is telik lefele rajta mikor centrire állítom,csak éppen nem csinál a gép semmit.
(#) lukovicsek hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Kérdés!
1.5 mF 275v-os kondit helyesíthetek e egy 2.2mF 400v -sal. Kösz mindenkinek a segítséget. Laci!!
(#) nehézfejű válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Egy apró történés új kérdéssort vet fel. Bevallom a vezetékeket csak egy összetettebb fázisceruzával vizsgáltam, mert már csak a szakember hívás tűnt ésszerűnek. De,:
amikor újra felállítottam, nem tőlem származó apró szennyeződést találtam a mosótérben. Pedig azt hittem mindent kitisztítottam, a nyomó motor utáni rész kivételével. Ez visszakanyarított az eredendő bűn vizsgálatához. Amikor egy kicsit müködött, az alsó mosókaron minimális hab jött ki, pedig a mosószerajtó ki sem nyílt. Most levettem az alsó kart, bekapcsoltam, felülvezéreltem a mágnesszelepet és egy idő múlva egy kevés víz felspriccelt a gép felső plafonjára.
A kérdés: lehetnek a karok elötti részek eltömődve és ez befolyásolhatja a kapcsolókat?
(#) Tanyasipeti válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Először egy kis kötözködés: a mF millifarad lenne hivatalosan, a mikrofarad ezerszerese. Mivel a mikro jele a görög mű, amit macerás (de nem lehetetlen) a fórumon megjeleníteni, általánosan elterjedt szokás még az angol szakirodalomban is a görög mű helyett a latin u használata. Tehát a kérdésedben 1,5µF és 2,2µF az itt követendő írásmód.
Az érdemi válasz: Megfontolandó a helyettesítés. Ha ez egy mosógépben van, feltételezem, hogy ez a kondi a táp áramkörben foglal helyet, és ilyen pozícióban befolyásolja a mögötte levő Zeneren átfolyó áramot, mivel az impedanciája gyakorlatilag előtét ellenállásként viselkedik. Ha tehát az értékét megnöveled, ezáltal csökken az impedancia (Xc=1/(2*PI*f*C) ), ami a zener áramát korlátozza, vagyis elmelegedhet a Zener. Ha lerajzolod a pontos kapcsolást, akkor viszont kiszámolható, hogy betehető-e a helyére. Ha nem akarsz számolni, akkor tapasztalati úton is kiderítheted: figyelni kell, hogy túlzott melegedést okoz-e a folyamatos üzem. Nem ritka, hogy a táp folyamatosan rajta van a hálózaton. Ilyen kapcsolástechnikánál az a jellemző, hogy "kikapcsolt" állapotban a proci és a kijelző nem vesz fel áramot, emiatt minden a már említett Zeneren folyik át, ami ekkor lényegesen több hőt disszipál.
Itt találsz egy háztartási készülékekben gyakori tápokról szóló leírást, részletes méretezési megfontolásokkal.
(#) Tanyasipeti válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Most látom, hogy a fórummotor az egymást követő u és F betűket automatikusan konvertálja az ideális formára!
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Köszönöm a válaszod. KIcsit problémám volt evvel a betüvel, mert sehol nem találtam , de reméltem,hogy így is érthető lesz. Szerintem akkor inkább szerzek bele egy ugyanolyat. Üdv, Laci!!
(#) Böce hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
sziasztok! Böce vagyok. van egy Louis Axton automata mosógépem,és az vele a probléma,hogy mosás közben megállt,és csak a készenléti és a művelet befejezési lámpa világít. De semmi másra nem reagál. ha van ötlet, akkor légyszi segítsetek! előre is köszi!
(#) lukovicsek válasza Böce hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Világitanak vagy villognak?
(#) Böce válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Szia!csak világít
(#) lukovicsek válasza Böce hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Hát akkor ez nem az amire én gondolok. De próbálj meg elindítani egy hideg vizes mosást. Heló!
(#) Böce hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
most a készenléti lámpa és a program választó gombok
folyamatosan égnek. a panelen van egy kis fekete doboz
gondolom valami áram elosztója lehet, az alatt a másik oldalon a panel szikrázik
(#) panzsi hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.
Gorenje mosógép, a panelen kipukkant az IC aminek kb 40 lába van. Mit lehet ebben az esetben tenni??
(#) Tanyasipeti válasza Böce hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Vélhetően egy relét látsz égni. Ha tovább kísérletezel vele, csak növeled a kár mértékét. Tegyél fel egy fényképet a paneről.
(#) Tanyasipeti válasza panzsi hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Akkor van most kb negyven láb amihez nem tartozik agy. Meghalt benne a mikrokontroller. Korábban itt írta valaki, hogy többféle mikrokontrollerbe tud programot letölteni. Bővebben: Link
Ha azonosítható, hogy milyen mikrokontroller volt benne, akkor próbálkozhatsz ezzel. De amitől a proci elszállt, az mást is tönkretehetett a penelen. Próbálj használt elektronikát venni hozzá.
(#) Böce hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
itt vannak a képek
(#) panzsi válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Igy néz ki a panel elöröl.
Gorenje WA 63101
(#) Böce hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
szia elküldtem a képeket megkaptad?
(#) Tanyasipeti válasza Böce hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
El is kezdtem válaszolni, csak valami miatt hamvába holt a dolog.
Sajnos elég életlenre sikerültek a képek, nem látom, hogy mi égett meg. Ne bántódj meg, de ha ezen a panelen van és ránézésre nem tudod, hogy mi az, akkor azt kell feltételeznem, hogy nem kényszerültél eleddig elektronikai javításokra és emiatt nincs benne gyakorlatod. És ez a fórum nem is alkalmas rá, hogy itt megtanuld. Pár hozzászólással korábban leírtam, én miként állnék (állok) neki egy panel javításnak. Ha abból nem tudsz eligazodni, tartok tőle, hogy szkemberre kel bíznod a gépedet. A kép alapján legfeljebb annyit tudok segíteni, hogy az égett alkatrészt cseréld ki, de előtte minden elszenesedett panelmaradványt távolíts el a panelről, mosd le a helyét denszesszel, izopropil alkohollal, vagy nitro hígítóval, ami van otthon.
Sok esetben az elégett fóliát is pótolni kell dróttal. A jelenség alapján azonban ez még nem garantálja a működőképességet.
Bekapcsolás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy az alkatrész megégése nincs-e kapcsolatban meghibásodott periferiális alkatrésszel. Pl zárlatos fűtőbetét, vagy ilyesmi.
(#) Tanyasipeti válasza panzsi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Az LCD sarkától jobbra le, az egy mikrokontrollernek néz ki. Talán nem véletlen, hogy a fókuszt nem a halott panelre, hanem a színpompás élő virágokra állítottad, amik valóban gyönyörűek. Ha viszont a panelen az az alkatrész pukkant ki, amiről beszélek, akkor sajnos egy költségesnek ígérkező javítás, vagy panel csere, rossz esetben mosógép csere elé nézel, mivel ez a gép nem túl gyakori, kicsi az esély a bontott alkatrész beszerzésére. Szükséged is lesz rá, hogy a virágok jókedvre derítsenek
(#) pufituning hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Üdv!

Egy X aktás esettel ismertetném meg kedves fórumtársakat.
Az alany egy AWE 8525.
A történet úgy kezdődött hogy néha mindenféle hibákat kezdett kiírogatni mosás helyett (F6, FA, F14), de néha működött gond nélkül.
Azonban egy egy napos hálózatból kihúzás után bekapcsolva teljes sötétség fogadott.
Egyéb hibákat kizárva a vezérlőpanel el került Merza Péterhez hogy leheljen életet belé. Aki eeprom csere és újraprogramozás után vissza is küldte, nála a teljes sötétség hiba nem jelentkezett.
Visszaszerelve működni kezdett a gép, azonban a mosásfunkciókat nem csinálta végig. Tehát indítom a mosást, feltölti a vizet, mos, kb a felénél ürít, centrifugáz, feltölti a vizet ismét, öblít, a számláló lemegy 0:01-ig és itt megáll, az öblítést pedig addig csinálja míg kézzel át nem kapcsolom valamelyik centrifugálás programállásba, ahol azt becsülettel végigcsinálja! Rejtély, de legalább mos a gép!
Másnap reggel bekapcsolva azonban ismét a teljes sötétség fogadott.
Pár óra hibakeresést követően rájöttem hogy ha a panelt megmelegítem egy kicsit hajszárítóval, akkor visszatér belé az élet!
Merza Péterrel telefonon egyeztetve arra jutottunk hogy a hőfokfüggő hibát még meg is lehetne találni és javítani, azonban a programvégigfutási hibával kapcsolatban lövése sincs mi okozhatja, még nem találkozott hasonlóval!
Jobban járok ha beszerzek egy bontott panelt.
Ez sikerült is, egy másik fórumról MBS kolléga segítségével, aki beszerzett nekem egy új de sérült AWE 8725-ös gép panelját, de átprogramozva AWE 8525-re küldte el nekem (ugyanis a két gép panelja megeggyezik csak a eeprom tartalom különböző).
A kapott panel és a műanyag ház is szemmel láthatóan újszerű volt, panel beszerel, mosás indít, ..... és a gép ugyanúgy nem csinálja végig a programot, mint az elődje!
Basszus! Megint leégtem az asszony előtt!
Ilyenkor mi a f... ki van?

Kissé lenyugodva az alábbi hibalehetőségekre jutottam:

1, A digitális kezelőegység hibája?

2. Valamely más általam nem gondolt alkatrész hibája?

3. Az eeprom tartalom melyet Merza Péter és MBS kolléga használt egy "forrásból" való és hibás?

Kedves szakik!
Megköszönném a tippeket...
(#) frank tibor válasza panzsi hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Hello
A panelen levő kontroller valószínüleg R5F2125 vagy 6.
A táp talán Viper 12 vagy 22. Hozzá 78l05 stab ic. Mindkét oldalról készült jó minőségü képpek egyszerübb lenne.
(#) panzsi válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Kösz az elismerést a virágokért.
Nem az volt a cél,de gyenge fényviszonyok voltak mindenütt,és csak igy sikerült.
Vennék egy uj panelt,ha tudnám hogy hova forduljak a vásárlása ügyében.
Következő: »»   56 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem