Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Kösz!
Akkor megoldhatónak látszik, csak a tápot megszakítani kell és nem pl. nullára leszabályozni és nem szabad elkót rátenni, csak a szokásos hidegítést.
Sziasztok! Nem egészen értem ezt a kísérlet dolgot, miért nem kapcsoljuk le egyszerűen a 74HC595 tápját is? Mehetne egy körről az egész 74-es család, aztán az egészet lelőjük, ha a csöveket kímélni szeretnénk. Szerintem egyszerűbb volna. Mi a véleményetek erről?
Mert a probléma akkor is fellép csak a HC595 bemenetén! Ahhogy a tanult kolléga is írta (Hp41C)
Idézet: „A HC595 belső védő diódákat tartalmaz a bemenetein, azon keresztül elég jelentős árammal tudja terhelni a bemenetét, ha nincs tápja...” A HC595 alig fogyaszt, statikus üzemben, ha nem folyik a kimenetén áram.
Nem értem a vacakolást a táppal... Homályosítsatok már fel!
T.i.: Elmegy az áram- nincs +5V- RTC ketyeg elemről. Visszajön az áram-van +5V- PIC kiolvas RTC-ből és DCF-ről szinkronoz. Ergo: nem kell akku és akkus táp!
Nem az a baj ha elmegy a táp (az más ügy)!
Hanem amikor le akarjuk kapcsolni a nixie-ket akkor a meghajtást is, mivel a hat 74141 kicsit sokat fogyaszt, és Hp41C kolléga pedig igen környezettudatos... Ami nagyon helyes hozzáállás!
Most itt nem a hálózatkimaradás esete forog fenn, az OK. Hanem azon gondolkozunk, hogy a csőkímélő üzemmódot hogyan valósítsuk meg. Pl. elmegyünk dolgozni 8-10 órát nem fontos, hogy menjen a kijelző - élettartam növekszik. Szerintem egy elemről, - ha a csőkikapcsolás napi szintre be van állítva - akkor ne az elemtől várjuk el, hogy hajtsa az órát, hanem meg kellene oldani, hogy csak a kijelző részt kapcsoljuk le.
Szerk. De nem úgy volt hogy a nagyfesz tápot lekapcsoljuk és kész? Vagy kimaradtam valamiből? Már én sem értem.
Szia!
Itt most a 6 (esetleg 7) csöves párhuzamosan vezérelt óráról van szó, amibe beletervezünk 6 ill. 7 db 74141 -et fejenként kb. 125mW (gyártófüggő) saját fogyasztással. Ez a saját fogyasztás eltörpül a csövek (6 *200V * 5mA = 6W) fogyasztása mellett. Akkor lesz meghatározó, amikor a csöveket kikapcsoljuk (esetleg az anód tápját is), 6 csőre és egy 30 napos hónapra, napi 24 órában 0.56 kWó.
Az én környezettudattalan órám (igaz az multiplexelt és 3 ic van csak benne) kikapcsolásakor az anódvezérlést kapcsolom le 0Fh bcd értékkel és fogyasztása 380mA-ről 140mA-re csökken, a glimmek mennek tovább mint egy standby fény. Már itt is látszik, hogy sokat lehet spórolni. Ha a nagyfeszt is lekapcsolnám, meg a két bcd dekóder tápját szinte alig enne valamit.
Kezdem érteni, tehát akkor a lekapcsolásnál a fogyasztáscsökkentés a cél, és nem akarjátok, hogy a PIC is lekapcsoljon, különben hogy futna benne a program, és hogy működhetne az időzített le, és felkapcsolás. Az jutott eszembe, hogy a PIC meghajtó lábaihoz amelyek a 74HC595-öt hajtják, nem kellene-e oda tenni egy illesztő tranyót lábanként, és ha lekapcsolnánk a HC595-öket is, akkor nem a PIC-et terhelné, hanem a tranyókat. Szerintem ha odatennénk egy nagyobb áramú tranyót akkor azt simán lehetne terhelni. Nem tudom az a 3 PIC láb nem lesz-e így is túlterhelve. (Ha jól látom a rajzból) Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Más téma: Találtatok már nagyfeszre teljesítmény tranyót, hogy vezérelni tudjuk a nagyfesz táp ki és bekapcsolását (Q8)? Mit szólnátok a BU508-hoz?
Embörök! Azaz Bélám az Úrban!
Na nehogy már a meghajtó IC-ket is lekapcsoljuk. De akkor is: Egy relével megoldható a csövek anódfesze és meghajtó IC-k tápja is. Azt meg csak észreveszi a PIC, hogy megszűnt az egyik I/O-n a tápfesz (OFF állapot figyelés)... Már rögtön nem is hajt meg semmit (floating out). Nos?
Azt, hogy az egy NPN típusú tranzisztor, oda meg egy PNP kellene, ami ritkább nagyfeszültségűben!
De már írtam MOSFET-ből könnyebben találni megfelelő feszültségű és polaritású és teljesítményű eszközt, olyat amit be is lehet könnyen szerezni.
Több relével meg akár a nixie-ket is kapcsolhatnánk...
Igen, igaz. Szerintem elég a közös anódfeszt megszakítani. Tirisztor nem lenne jó?
Bővebben: Link
Az a baj, hogy tirisztorral egyenfeszültséget csak bekapcsolni lehet, kikapcsolni elég körülményes.
Energiatakarékosság szempontjából megoldható lenne az overkill órádban az, hogy a csövek áramát úgy állítom be, hogy teljesen sötétben, még éppen látni lehessen a kijelzett számokat, semelyik ne legyen sehol hiányos, viszont amikor világos van, vagy rásüt a nap, akkor meg értelem szerűen megnövekszik az árama a csöveknek, és itt jön a lényeg, hogy amikor süt a nap akkor ne növelje meg ennyire az áramot, mert látom úgy is ha mondjuk nem 5-600mA-t szolgáltat a tápja, hanem csak mondjuk 300mA-t. Tehát a fölső tartományt szeretném kissé leszabályozni. Lehetséges ez? Ha igen akkor hogyan?
Lehet megint olcsó AURIOL dcf77-es órát kapni a L*DL -ben, teszteléshez, vagy kiműteni belőle a dcf vevőt ideális... :yes:
1790.- Ilyen a modul benne
Mit tudhat ez a conradoshoz képest vételi stabilitásban?
Amikor a conr*dos nem fog semmit ezzel szoktam tesztelni, hogy van-e vétel, mert ezt könnyebb ide oda cipelni, sajnos még odáig nem jutottam, hogy kiváltsam vele a conrados modult, csak kiméregettem a kimeneteket: ha a fotót nézed balról jobbra : 1. dcf out, 2. +3V, 3. kapcsolo? 4. GND Ezért írtam, hogy teszteléshez. Szerintem megy az órán kívül is és még egy csomó alkatrész is lesz belőle (csipogó, lcd háttérvilágítással, gombok stb. ) Szóval van, hogy ez mutatja a jelet és szinkronizál, a másik meg teljesen halott.
Azzal kapcsolatban van-e valakinek gyakorlati tapasztalata, hogy a Z568M órámnak mindenképpen saját hálózati trafós tápot szeretnék "mezei" 230V-os mozgásérzékelővel...
Az IN-1-es órámba beleaplikáltam egyet a hatalmas (elektronikához képest) burkolat és így természetesen a prizma nélkül, de sajnos így csak nagyon szűk szögben "veszi észre" a mozgást. Van esetleg valakinek tippje hogy milyet érdemes használni ami pici-csinos, nekem már az is elég ha csak a bekapcsolt időt lehet rajta állítani 10-15 perc körülire?!
Nem rossz, igaz nem is olcsó, de Z568M... miről beszélünk
Gondolom ez olyan nyitott kollektoros kivitel amihez kell még egy "végtranyó" ami ellátja árammal a relét sőt fenn is tartja ezt az állapotot x-ideig.
Szerintem egy egyszerű NE555+relé megoldja a gondot.
Hogy néz ki egy ilyen Auriol óra? Ha megkérlek szépen tudnál feltenni egy képet róla?
Sajnos valami szintillesztés még kell a benne található modulhoz, mert ugyan megy a modulja az órán kívül is, de nem hiszem, hogy 3V-ról rendesen át tudja billenteni a pic bemenetét, nem beszélve a 10k felhúzó ellenállásról ami a conrados vevőhöz kell. Így inkább csak teszteléshez jó, hogy van e vétel, meg terjedés. Tessék...a kép Auriol óra Én csak egy ledet tettem a modul kimenetére, az szépen villog, ha van jel, de az eredeti elemről működtetem.
Szia!
Egy földelt emitteres tranzisztor megoldja a szintillesztést, a program felkészíthető az aktív alacsony/magas DCF jel fogadására is. Ezt a tranzisztort is rátervezhetjük az óra paneljára, hasonlóan a mozgásérzékelőhöz is lehet beépíteni egyet...
Szia! Köszi a képet! Én is ezt szerettem volna javasolni, hogy tegyél egy illesztő tranyót a kimenetére FE-es kapcsolásban, és készen is van. Én is tettem egy ilyet a CD4060 kimenetére, hogy meghajtsa a TTL bemenetet.
Milyen antenna van benne? Az gondolom a modul mögött van. Arról is tudnál feltenni egy képet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |