Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?

Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 14
(#) (Felhasználó 54221) válasza Stewe hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Szeretném megépíteni, életem első "építményét" van hozzá kapcsrajzod?

Köszi
(#) Stewe válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Egy régi HE számban volt, megpróbálom megkeresni elektronikus formában. Ha megtalálom, hozom.
(#) Stewe válasza Crea hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Áthidaló megoldás lehet a C555 (CMOS változat) ami 3MHz ig üzemel az adatlapja szerint.
(#) Resident hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok!

Olvasgattam itt ebben a topicban de nem találom azt amit nekem kell.

Meg lehet-e csinálni valahogy azt, hogy adott egy számláló elektronika amely ha jelet kap akkor mondjuk 10 másodpercig folyamatosan a kapott jelet kivezérli egy fogyasztóra, mondjuk 20 db ledre vagy 10 dbra mindegy.
Ezután a folyamat nem szakad meg, hanem valami megszaggatja a jelet (tehát 10 sec elteltével ugye) így a ledek is villogni kezdenek.(de a kapott jel még mindig folyamatos.) amikor nem kap jelet akkor a ledek sem világítanak.

ha tudtok erre valami megoldást szóljatok. én a megvalósításhoz valahogy nem értek anyira... nyákterv stb..

köszi!
(#) _JANI_ válasza Resident hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szerintem egy újraindítható Monostabil MultiVibrátor (MMV) fogja megoldani a problémád. A lényeg hogy újraindításos legyen! Így az utoljára beérkező jeltől indul az időzítés. S, a beállított idő letelte után áll vissza alaphelyzetbe ha nem érkezik több jel.
(#) enree hozzászólása Szept 16, 2010 /

Sziasztok!

Ajtóra belépésjelzőt szeretnék tenni , arra gondoltam, hogy a riasztóknál használt reed-es jeladóval oldom meg a dolgot, tehát csukott ajtónál zár, mikor nyílik, akkor megszakad az áramkör.
Ehhez kellene nekem egy olyan monostabil billenőkör, ami akkor "indul" el, mikor az érzékelő megszakad, és a kimenete pozitív szintre emelkedik 5-6 másodpercre, mikor az érzékelő újra zár, nem csinál semmit a következő nyitásig.
Gondolom 555-el megoldható, de ilyet nem találtam.

Köszi:
E.l
(#) fantom45 válasza enree hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia! Múltkor az egyik ismerősöm is pont egy ugyan ilyet szeretett volna, tehát tudom mi kell neked . Ezzel az áramkörrek tudod megcsinálni, a kapcsoló helyére beteszed a reed relét, és van a HE oldalán is egy program amivel kitudod számolni hogy mekkora értékű alkatrészek kellenek 5-6 s os bekapcsolási időhöz. (Ja és szerintem elég csak 3-4 s is )
(#) Resident válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

köszi a válaszodat, ha tudnátok kapcsolást mutatni az sem lenne hátrány

egyelőre ennyi mert beteg vagyok és nem látok

köszi sziasztok
(#) _JANI_ válasza Resident hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

(#) enree válasza fantom45 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia!

Köszi a gyors választ, ezt én is megtaláltam, csak nem tudtam, hogy mikor "indul", ezek szerint, ha lenyomom a gombot nem történik semmi, csak mikor fölengedem?
(#) Csaba110 hozzászólása Szept 16, 2010 /

Sziasztok!

Olyan kapcsolást keresnék ami idő alapon működő apríték égetőhöz kellene .Működése bekapcsolás után mondjuk 10sec forog a behajtó motor utána 15sec áll és így ismétlődik egymás után míg egy hőmérséklet kapcsoló ki nem kapcsolja mikor a tároló eléri a 80 fokot.Az idő intervallumokat lehessen állítani egy potméterrel 10másodperc től 2 percig.
Köszönöm a segítségeteket.

üdv:csaba
(#) Resident válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Köszi a kapcsit, nagyon jó, hamarosan nekiállok megcsinálom, köszi a segítséget!!!

(#) _JANI_ válasza Resident hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Ha lehet azért ne mindjárt a nyáktervezéssel kezd! Készíts próbakapcsolást s lődd be az áramkör paramétereit a te igényednek megfelelően. S ha minden OK csak utána "öntsd" végleges formába! Sok szerencsét az áramkörhöz! Ha esetleg elakadnál...
(#) _JANI_ válasza Csaba110 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Ez a kapcsolás szerintem jó lesz a feladatra. Bővebben: Link
Alkatrészek: ( Időzítő RC a +UT tól kezdve. )
10K ohm ; 100K ohm ; [E] POT.MÉTER 1M ohm ; [R] POT.MÉTER 1M ohm ; 2*1N4148 ( 1N914, STB. ) ; 220µF 16V.
S a relé javasolt kapcsolása. Bővebben: Link
(#) mesza1 hozzászólása Szept 20, 2010 /

Sziasztok.

555-ös ic-vel szeretnék építeni egy áramkört, amellyel egy relé segítségével egy 220v-os motort hajtanék meg. Nagyjából 300 ms-ig kellene működni a motornak, majd 3 s szünet. megvalósítható lenne ez? Az oldalon próbáltam az astabil multivibrátornál eltalálni a megfelelő értékeket de sajnos nem sikerült. Előre is köszönöm a választ.
(#) mex válasza mesza1 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Megvalósítható, de 0.3 sec alatt egy motor nemsok mindent csinál.
(#) mesza1 válasza mex hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Akkor lehet több de a lényeg az hogy lassú legyen mert egy lamináló motorját lassítaná nyák lamináláshoz. Esetleg tudnál csinálni egy kapcsolási rajzot?

R2-vel köss sorba egy diódát, katód a2+6 kivezetés felé nézzen. 1N4148 jó lesz. Ezenkívül 1M ohm kell még a 7-2+6 láb közé.
Ha nem világos rajzolok.
(#) mesza1 válasza mex hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Azt hiszem a rajz jobb lenne. Köszi.

Itt van egy lehetséges megoldás:
De miért nem nézel szét a laminálós kapcsolások közt. Több is készült direkt erre a célra.
(#) _JANI_ válasza mesza1 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A szinkron motornak nem igazán fog jót tenni a sok ki-be kapcsolgatás. S relé helyett inkább szilárdtest relét érdemes alkalmazni. S MEX-nek igaza van! Olvass bele a ''Nyákkészítés lézernyomat laminálással.'' (Bővebben: Link) témába! Megéri! Még ha kicsit terjedelmes is lett időközben... S a téma keresőjének használatával a motoros részekre rá is tudsz keresni.
(#) attikanagy hozzászólása Szept 25, 2010 /

Üdv.

Kis problémám lenne,miszerint a képen látható jel sorozat kellene.Próbáltam úgy,hogy az első / impulzus adó/ astabil adja az impulzust a következőnek ami meg monostabil .A kimenetén meg kondival illesztve a következő monostabilnak a kettes lábára és így tovább.A kimenetére LED et kötöttem,hogy lássam mit is csinál alacsony impulzusban /mivel oszcilloszkópom nincs/ Kettővel jól működik de néggyel már nem.Így csak kettő-kettő páronként villog.Meg lehet evvel oldani vagy csak én kötök valamit rosszul?

DSC00207.JPG

(#) Inhouse válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

(#) attikanagy válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Igen,elsőre én is erre gondoltam de annak egy kicsit trapézos a jel alakja.Ezért gondoltam,hogy lehet-e 555 el.
(#) mex válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Minden monostabil kettes lábát egy10-100k értékű ellenállással fel kell kötni a pozitív tápra. A csatolókondi értéke sem kritikus, 10-100nF-ig lehet, ezt kisérletezd ki milyen érték eredményez biztos indítást az adott frekvencián. Kis gond, hogy a monostabil kimenetek a fetek gatekapacitásán kívül a csatolókondit is kénytelenek tölteni-kisütni, így az amúgysem nagy kimenőáram egy része a csatolókondin keresztül folyik, így megnövekszik a nyitás-zárás átmenet időtartama, ami veszteséget okoz. Bár pár kHz-en annyira nem jelentős.
(#) Yankee hozzászólása Szept 27, 2010 /

Sziasztok

Egy kérdéssel fordulok hozzátok.

Egy olyan kapcsolás kellene 555-el monostabil módban ami hogy ha kap egy folyamatos jelet, bekapcsol egy X idöre a kimenet, de a bemenetén a folyamatos jel továbbra is jelen van. Amikor megszünik a bemeneten a jel, akkor szintén bekapcsoljon arra az X idöre a kimenet.
(#) Inhouse válasza Yankee hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

(#) proli007 válasza Yankee hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Hello!
És miért nem nézed meg az 555-ös topikok képeit? Pld..
üdv! proli007
(#) Yankee válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Én erre a kapcsolásra gondoltam, de ez a problémámnak az első felét oldja meg. Tehát kapcsolóm bekapcsolva marad és bekapcsol egy X idöre a kimenet, de a kapcsoló továbbra is be van kapcsolva. Amikor kikapcsolom (sokkal később), akkor szintén bekapcsoljon arra az X idöre a kimenet

csengo.jpg

(#) proli007 válasza Yankee hozzászólására (») Szept 27, 2010 / 1

Hello!
- Akkor nem fogalmaztad meg pontosan amit szerettél volna. De így az 555-öt, a bemeneti jel felés lefutó élére is indítani kell. Erre volt már itt egy tranyós kapcsolás.
De akkor lehet, hogy egyszerűbb ha Inhause kapcsolását alakítod át, úgy hogy csak egy relé vezérlődjön. (A Q3 kollektorából, egy diódát kell kötni a Q2 bázisába. Q4,D2,és a második relé elmaradhat.)
üdv! proli007
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem