Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1009 / 3993
(#) Gafly válasza hapro hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szerintem még sok is.
Ha túlzottan nagy ellenállást használsz a közösitésre, akkor egyrészt csökken a jelszint (következő fokozat bemeneti ellenállásával képez feszültségosztót) ami végülis nagyobb zajszintet eredményez, másrészt könnyebben összeszed zavarokat a magasabb impedancia miatt (gondolok itt például a brummra).
Én még a 10k-t sem tartanám túlzottan kicsinek (de ez egyéni vélemény)...
(#) Kokany82 hozzászólása Okt 7, 2010 /

Helló.Szertnék segítséget kérni. Szóval, van egy trafóm ami 16,5 v ac-t ad le a cimke szerint, van rajta egy 160 mA-os bitosíték egyébként 20VA-os.Azt szeretném megmérni multiméterrel, hogy hány mA-t képes leadni, mert egy 4Ah-s riasztóakksit szeretnék tölteni vele és ha jól tudom ahhoz 400 mA szükséges, de javítsatok ki ha nem így van.
(#) bodnar00 válasza Viktor96 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szia! Én sokáig szoktam melegíteni pákával és közbe adagolom neki a cint rendesen, nekem mindig sikerül így megcsinálnom.
(#) Kokany82 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Az a probléma hogy a riasztón van egy relé is és ha az be van kapcsolva,akkor a telefonhívás közben lekapcsol a mobil benne, mert leesik a fesz.Mondjuk jó nahgy relé
és még egy töltőegység is terheli, később még 7 mozgásérzékelőt is vinne kéne.Na ezért gondolom h kevés.A második képen a relé és a töltő is látszik.
(#) R4v3n válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Értem! Köszönöm!
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Hello!
Szerintem jó lessz neki a négyszög is. 12V-bol mennyi jönne igy ki?Hány volt? Tudsz egy egyszerü kapcsolást 555-el?
(#) dave500 hozzászólása Okt 7, 2010 /

Sziasztok! Bocsássatok meg, hogy most ennyit fogok kérdezni, de ritkán jutok netközelbe. Nagyon fontos lenne, hogyha hamar tudnátok válaszolni:S
Az első kérdésem: A 12-220V-os inverterbe tényleg 10W-os ellenálások kellenek?
-A 2SC1061-es tranzisztort mivel lehet helyettesíteni? Ilyet a hestore oldalán nem találtam...
Mi az a metal-film kondenzátor? így kb ennyi lenne. Előre is nagyon szépen köszi!
(#) hapro hozzászólása Okt 7, 2010 /

Milyen egyszerű megoldást tudtok ajánlani ami 6V DC-ből csinál 2,7-3,3V DC-t, ez a két érték között bármi jó, és stabil táp kell, mert PIC-et és egy kijelzőt fog hajtani. LM317-re gondoltam, és csak azért érdeklődök, mert az verébre ágyúval típus, de ha nem lesz más ami nem kerül pénzembe akkor marad az lm317.
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Kérlekszépen segítsetek! Bocs h türelmetlen vagyok de mindjárt lépnem kell....
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Lehet kapni 3.3V-os stabilizátort(2.7V-t is), de nem olcsóbb(kb. egy ár) mint a 317. Pl.: TS1084CZ-3.3, TS1086CM-3.3, TS1085CM-3.3 (Lomex)
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Legalább a rajzot belinkelhetted volna. A tranzisztor helyettesítői: Bővebben: Link, de lehet kapni az eredetit is.
A kondenzátor: MKP.
**
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Köszönöm szépen, bocsánat, hogy nem linkeltem!

Most még nem késő, megteheted a link hozzáadását.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Rendben! Megrendeltem minent a 220V-os inverterhez, szerintem 2 nap alatt összedobom. Egy nagyon ciki kérdés. egy vonal és egy 3 szög a végén a GND ugye?
Bővebben: Link
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Marad/maradt az lm317. Az van itthon, és pénzbe most nem kerül.

Háromszög: GND.
(#) qvasz2 válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Ki kell próbálni. Gondolom nem megy el tápig, picivel kevesebb lesz. Kapcsolás:Bővebben: Link
A neked szükséges értékek a csatolt képen (50Hz-re)
Azért azt még tudni kéne, hogy mennyi áramot eszik, mert lehet, hogy az 555 nem bírja szuflával ! Akkor egy(-két) kisebb BD tranzisztor vagy fet segíthet

555.jpg

(#) netnet.hu hozzászólása Okt 7, 2010 /

Helló

Ez a MOSFET egy alaplapról származik. A típusa L3103S és az IRL3103S-el találtam egyezést. A datasheetje itt van: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irl3103s.pdf

Kérdésem nagyon, nagyon egyszerű és ***

Mi ez, mit csinál és mire való? Köszönöm.

***nem kívánt rész törölve !
(#) kadarist válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Arra való, amire a tranzisztor: leírás. De ez nem "sima" tranzisztor, hanem egy MOSFET.
(#) Transztyuszeres válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Nem is egy hétköznapi: "Logic-Level Gate Drive", ráadásul 2V alatt nyit
(#) B.I hozzászólása Okt 7, 2010 /

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy lézernyomtatóban hány mW-os lézer van és hogy infra fényt bocsájt-e ki?
(#) bbalazs_ válasza B.I hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Hat, a HP LJ III-ban olyan volt.
(#) sromi hozzászólása Okt 7, 2010 /

Sziasztok! A következő kérdésem lenne:
Tranzisztornál minden rétegen 0,6 V esik, és egy képlet szerint a kollektor és a bázis feszültségének az előjeles összege adja az emitter feszültséget. Hogy határozom meg, hogy a bázis emitter, illetve a kollektor bázis rétegein mV pontosan mekkora feszültség esik? Mert egy java-s programban kiírja hogy 657 és mondjuk 627 mV, akkor az emitter feszültség az 30 mV. Na de én csak azt tudom, hogy rétegenként 0,6 V esik, hogy lesz ebből pontosabb érték, honnan tudom én azt kiszámolni?

A választ előre is köszi.
(#) B.I válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Köszönöm, de nem tudud, hogy hány mW-os. Egy átlag érdekelne ami nagyjából minden nyomtatóban biztos benne van.
(#) kadarist válasza (») Okt 7, 2010 /

Igen, használható, sőt sokszor jobb hatásfokkal, mint a bipoláris (hagyományos) tranzisztor. Kis feszültségen nagyon kis belső ellenállású kapcsolóeszközt lehet készíteni MOSFET-el. Ráadásul nagyon kicsi a vezérlőenergia igényük, mert a gate-be csak addig folyik áram, ameddig a saját gate-kapacitása fel nem töltődik, ellentétben a tranzisztorral, amelynél a vezérlés egész ideje alatt kell áramot küldeni (bázisba).
(#) saraha hozzászólása Okt 7, 2010 /

Sziasztok.
Ennek mekkora üresjárati áramfelvétele lehet egy jól méretezett toroiddal?
(#) netnet.hu válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Ha jól értelmezlek, egy idő után már nem is kell áramot adni neki, hanem magától bekapcsolva marad. Tehát amikor ki szeretném kapcsolni, akkor is bekapcsolva marad. Kb olyan, mint a FET-ek voltak, amivel a ködlámpáimat kapcsoltam be, de náluk ez a jelenség csak azután jelentkezett, hogy leégtek hűtés hiányában.

Ha már itt tartunk, mi az a FET és a MOSFET? (Úgy, hogy én is megértsem)
(#) Doncso válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Gugli a haverod, keress rá bátran, remélem úgy írtam hogy "megértsd"
(#) saraha válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Vagy itt
(#) bbalazs_ válasza B.I hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Emlekeim szerint kb. 5mW volt. De nem eskuszom meg ra.
Következő: »»   1009 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem