Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor sztem igy hagyom,majd ha lesz egy olyan trafóm amin több sekunder ág van majd azzal összerakom!
Így is müködik csak annyi a bajom vala hogy ha a kivezérlésjelzőt a végfokok elé kötöm be hogy a hangerőre reagáljon akkor bugás van pedig a két trafónak közöspontban van a földje! Így most a bemeneti jelet méri a kivezérlésjelző
Sziasztok!
Nem tudna segíteni valaki a tesla tekercsemmel kapcsolattal?Szaggató kéne hozzá 1:6-os kitöltésü!konkrét kapcsrajzot nem tudnátok adni?
Kutakodva a neten találtam egy ic-t. 7805 5v stabilizáló ic. Ha ennek a bemenetét rákötöm a 12v-ra a kimeneten ugye 5V jelenik meg. Ha ezt használnám szükséges még egyéb eszköz az ic és a párhuzamos port között?
Kell ezt az IC-t hűteni ebben az esetben? Hűtőbordára rakjam? Ha igen kb mekkorára, hogy ne legyen gond? Egy kis, teljesen zárt műanyag dobozkába gondoltam helyezni az egészet.
Ebben az esetben semmi mas nem kell. Valoszinuleg minden hutes nelkul uzemeltetheted, ha bemenetre kotod, mert annak nagy ellenallasa van, kicsi aram folyik es nem fűti a stabot. Zart dobozt is elbirja.
De ennek a foldjet is kozositened kell a szamitogep es a te merendo berendezesednek a foldjevel.
Azt hogy tudom megcsinálni,hogy ha kinyitok egy ajtót például akkor egy áramkör megnyiljon,vagyis felkapcsoljon egy kapcsoló!
Előre köszi hello!
Sokfele modon. A legegyszerubb egy bontoerintkezos nyomogomb.
Amikor csukva van az ajto, a gomb benyomva van es bontva tartja az aramkort. Ha kinyitod, a nyomas megszunik es a nyomogomb zar. Aztan lehet sima valtoerintkezo reed-rele + magnes komboval. Lehet hall-szenzor + magnes. Lehet optokapu + benyulo lemez. Lehet ipari kozeledes-erzekelovel. Es meg szamtalan modon. Miert, mit epitesz?
Sziasztok!
A segédprogramok között van az 555-öshöz az astabil számoló program. Azon belül van a C2, aminek nincs értéke. Azt látom hogy nem mikrofarados értékű, de lényeges-e, vagy tegyek oda egy 100nF-ost, és kész?
Köszi!
Ez a kapcsolás olyanra megfelel, ha nekem egy kis motort (tényleg kicsi: 5*5*20mm...) kell bekapcsolgatni pár percenként , néhány másodperce (a segédprogramban R1 1Mohm, R2 100kohm, C 100mikro -val > T1 76sec (off); T2 7sec (on) ). Működhet, vagy a 100mikrós kondi már túl nagy neki?
Ja, a pontosság lényegtelen. Ha 100 másodpercig vár, akkor addig, teljesen mindegy. A bekapcsolási idő is "nagy tűréshatárú', lehet 5-20másodperc is.
a szerkesztés link már eltűnt, bocs
Mobilteló rezgőmotorja. Majd rámérek, ha több, teszek elé egy pnp tranyót.
Hálás köszönet!
Csengőnyomó az ajtófélfára, lemez (vagy rugó) az ajtószárnyra. Nálam a kamraajtón van használatban...
Mondjuk a csengőnyomót át kell forditani, mert gondolom akkor szeretnéd ha működne a lámpa amikor nyitva van az ajtó
Egy kis risztót szeretnék!
De szerinted akkor melyik módszer a legegyszerűbb?
Ott a valaszomban, az elso megoldas mellett, hogy a legegyszerubb.
De a legbiztonsagosabb inkabb a reed + magnes. Ott van kb fel centi holtjatek. Lehet is ilyeneket keszen kapni, kis feher muanyagba ontott cucc, a magnest meg az ajtora/ablakra.
Üdv. Érdeklődnék hogy kinek mi a véleménye az Elsold márkájú forrasztóónról. Épp készülök venni egy tekercsel. De nem tudom hogy jó-e.
Üdv Mindenkinek! Általánosan szeretnék kérdezni a potméterekről. Pontosabban arról hogy van szó hogy egy normál egypályás potmétert lehet-e helyettesíteni trimmer potméterrel.(Árbeli különbségek miatt érdekel a dolog.) Előre is köszönöm!
Lehet. De a trimmert csak csavarhúzóval tudod tekerni!
Azt tudom persze azzal nincs gond! NA ennek örülök! Köszönöm Szépen!
Üdv! Még egy olyan kérdésem lenne hogy ehhez az erősítőhöz ami ezen az oldalon található és VF3 a neve, hogy tudok csinálni 12V-ból 17V-ot? le van írva hogy az erősítő áramfelvétele max 2A, a tápegységem is 2A. Csak monoban van meg az erősítő, tehát csak egyszer csináltam meg.
Üdv!
Kicsit őrült tudós hangulata lesz a kérdésnek! Össze akarok ügyeskedni egy samsung fülest és a sony kábelét. Úgy, hogy a sonyról leforrasztottam a kis hangszórót, meg a samsungról is. Áthúztam a samsung műanyag részén (ami a fülbe megy) a sony drótját, de véletlen levágtam róla az ónozott részt és most csak a szines drót meg a belecsavart fonalszerűség van meg mind a két dróton. Az lenne a kérdés, hogy azt a szines drótot úgy rá lehet forrasztani a hangszóróra vagy valahogy le kell pucolni róla a festéket mert az szigetelés? Előre is köszi a válaszokat és bocsi, hogyha tényleg nagyon őrült tudós hangulatú lett! Viktor
Sziasztok!
Van az ismerösömnek egy AC 12V/50Hz ozongenerátor amit szivargyujtorol szeretne müködtetni. Csak ugye ott 12V egyenáram van. Tud valaki egy egyszerü átalakitot? Köszi
Vakard le róla a lakkot és úgy forraszd össze hogy ne legyen zárlat (nem könnyű esztétikusan megcsinálni, annak is lehet örülni ha sikerül ). Zsugorcsővel kicsit csúnya de tartós...
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy a led tetejét mennyire kell lecsiszolni ahhoz hogy ne egy pontba világítson hanem hogy szórja a fényt? 5mm-es a led.
Köszi a választ.
Hmmm... Van lapos elejű, sőt homorú elejű LED-em is.
Azt azért vedd figyelembe, hogy a trimmerpotit egyszer beállítják, és nem piszkálják többé; a rendes, tengelyes poti pedig arra készül, hogy egész életében csavargassák.
Ha jó a kütyünek a kb. négyszögjel, és jó neki a kb. 50 Hz, és nem fogyaszt sokat, akkor 555-el megoldható, bár 12V-od akkor sem lesz.
De ha fontos a szinusz, és fontos az 50Hz, akkor az egyszerűt elfelejtheted. Még a bonyolult is óvatos becslés csak . . . |
Bejelentkezés
Hirdetés |