Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tehetsz nyugodtan mind a két ágba a trafó után. Ártani nem árt. (De van, hogy csak a primer körbe tesznek.) Ha több van az sose baj. A primer körbe mindenképp tegyél, az biztos !!
Ehhez nem kell mikrovezérlő és programozás, ezt egy 555-ös IC és néhány passzív alkatrész is meg tudja valósítani. Az ide vonatkozó téma.
Sziasztok!
Annyira új vagyok, hogy még témát sem tudok indítani. Az alábbi problémámmal kérem segítségeteket, hogy induljak el. A feladat lenne: Windows-os környezetben egy külső eszközhöz érkező feszültség érzékelése. A feszültség az 12V, relék behúzására használják . Ennyi lenne csak. Programot elindítom, és az adja vissza 0 vagy 1 értékben hogy kap-e az eszköz feszültséget. Az eszköz nincs semmilyen formában a gépre kötve, a feszültség "elvezetése" soros/usb/párhuzamos portra való kötése megoldható. Amit nem tudok, hogy melyik porton érdemes ennek a 12v-nak a meglétét ellenőrizni a legegyszerűbben, a lehető legkevesebb forrasztással . Ajánlották már a soros RI lábat, de az mintha nem lenne túl jó ötlet, mert ahogy csak olvastam, az csak a válzotásokat jelzi. Van erre esetleg valami kész progi (batch fájl ) ami csak erre képes? Köszi a segítséget az induláshoz.
Nem lehet, hogy Mintaváltó? Mert olyan van kemencéknél.
Marpedig az eszkoz a gephez lesz kotve, legalabbis fold szinten, kulonben nincs erzekeles.
Szoval KET szal drot. Az egyik a fold, az fixen a gep foldjere. Printerporton az also sor kozepetol a vegeig fold. Aztan a 12V-os jelet osztod 3-al, egy 4.7V-os zenerrel megfogod es ra direktben a printerport egyik input bitjere. Meg lehuzhatod egy 47K-val, a biztonsag kedveert. A neten megtalalod a printerport kiosztast.
Hello!
Azért optocsatolóval is megoldható a dolog. Sőőt.. üdv! proli007
Én úgy tudom, hogy input módban a párhuzamos port vezérlőjében az adatvonalakra beépített felhúzó ellenállások kapcsolódnak. Azaz szerintem egy BC337 tel egyszerűbb lenne földre húzni az egyik adatbitet.
Sziasztok!
Egy amerikai oldalon talált kapcsolást szeretnék megépíteni, és van 1-2 alkatrész, amit nem találtam, és magamtól nem sikerült lehetséges helyettesítőt találnom, amit itthon is be lehet szerezni. A kapcsolás: Link Ezek a kérdéses alkatrészek: - A bal oldalon van két zener: 18V 1,5KW - A MIC2954 feszszabályzó (Link) helyett LF 50 CDT (Link) jó lehet? - A FAN3227 gate driver (Link) helyett TC4420CPA (Link) jó? Előre is nagyon köszönöm az esetleges segítséget.
Szia!
Itt mindegyik eredeti alkatrészt megkapsz. Szupresszordiódának az 1.5KE18A típus jó lesz.
A progi már meg is van nagyjából. inpout32.dll felhasználásával (remélem hogy windows7 alatt is működni fog) gyorsan ki tudom olvasni a portot. Már csak az elektronikai rész hiányzik. Ha jól értem az alábbi megoldást javasoltad:
2 ágú 12V vezeték . Egyik "ágat" rákötöm az lpt 25 -ös portjára. A másik ágára ráforrasztok egy zéner diódát (4.7 volt) utána vezeték majd arra egy 47 kohm-os ellenálást forrasztok és ezt kötöm rá az lpt port 2-es lábára (D0). Ennyni? A zéner diódából milyet kérjek a boltban? 1:kisteljesítményű 2:0,5W , ZPD , BZX SOROZAT 3:1,3 - 1,5W ZY SOROZAT Tudtok valami boltot Budapest, Moszkwa/Batthyányi tér környékén?
Sziasztok. Szerintetek lehetne csinálni valahogy vízálló ledet? Vagyis arra gondoltam hogy a lábánál amire ráforrasztom a drótot teljesen kőrbe fújnám ezzel a műanyag ragasztó pisztollyal hogy ne kapjon zárlatot a vízbe. Akváriumba gondoltam amúgy. Vagy kapható ilyesmi gyárilag? Köszi a válaszokat.
Persze, hogy van ilyen.Bővebben: Link
Bocsi hogy ilyen soká kérdek vissza, de hol is található ez az említett madaras bolt?
Köszi szépen előre is!
Köszi. Hát igen.Egy kicsikét húzós az ára. Szerinted itt a ledek párhuzamosan vannak kötve? Amúgy én úgy gondoltam magamnak csak egy pár darabot ide oda eldugni a kövek közé. (és színeset) De ma ki is próbálok egyet,kőrbe nyomom a ragasztóval(úgy is csak a feje kell hogy kilátszódjon-világítson),kíváncsi leszek kibírja e.
Igaz is.
Erre nem is gondoltam,pedig a figyelt topicjaim között van. Köszi
Sziasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem. Egy 700W-os mikró trafó szekunderét eltávolítottam és tekernék helyére annyi menetet hogy 18 V-ot kapjak. Kb 200W teljesítményt kellene levenni róla. Nos az lenne a kérdés hogy bírja-e a mikró trafó a folyamatos üzemet ezzel a 200W-os terheléssel? Mert olvastam valahol itt az oldalon hogy a mikró trafók nem mennek folyamatos üzemben. Előre is köszi a választ. Üdv: Dempsey!
Szia!
Kapcsol a trafót a hálózatra így, szekunder tekercs nélkül, és figyeld meg a melegedését. Ha hosszú távon sem melegszik számottevően, akkor bírni fogja az állandó üzemet.
A zener NEM sorba megy a vezetekkel! A meresi pontbol viszed a feszosztora a vezeteket (ket ellenallas a fold fele, felso vegen a te feszultseged, alul a fold. A ket ellenallas kozotti pontbol viszed tovabb, ezzel sorbakotsz egy valamekkora ellenallast, mondjuk 2.2K vagy 4.7K es innen a fold fele teszed be a zenert. Errol a pontrol viheted a printerportra.
Ha betetted valamelyik ellenallast, akkor lehet sima kisteljesitmenyu is. Csak 4.7V-os legyen, ez fogja megfogni az esetlegesen tullovo feszultseget, hogy ne nyirja ki a portbemenetet. Ha NAGYON megbizol a feszultseg stabilitasaban, akkor elhagyhato es a sima feszoszto utan mar viheted is a portra. De ekkor egy esetleges feszultsegtuske (akarmilyen rovid) elvileg kart tehet a szamitogep portjaban.
Szép estét mindenkinek
Szükségem lenne egy -20dB szimmetrikus passzív leosztásra illetve kapcsolásra +4dB-ről. Tudom léteznek diboxok de azért a pár ellenállásért nem vásárolnék drágáért egy ilyen dobozt. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok van egy régi oszcilloszkópom nem tudnátok rajzot vagy márkát mondani kép alapján
Hali!
Hát nem túl éles a kép...A belső arról árulkodik,mintha orosz lenne.Szerintem nézz át a szkópos topicba![OFF]Egyébként működik?
Szia!
Nem túl jó képek... Ez inkább egy vektoroszkópnak néz ki, márcsak az ernyő keresztvonalai miatt is.
Szegről végről rokonok... Bár csöves és ez ma már kincs!
Meglehet
Látszik nem BP-en lakok XD
Jobban mondva vektorszkóp: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |