Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Kaptam ma Philips, QE 05/40 csőveket (sugártetróda).
Ismeri valaki? Audió célú felhasználásuk lehetősége érdekelne, továbbá Philips PE1/100 (Tungsram OS 51) infók, kapcs. rajzok, trafóleírások is jól jönnének. 05/40 pdf PE 1/100 pdf
Köszi Ezt miben találtad? A kimenő trafójáról nem találtál valami írást?
A Kádár Géza féle Rádio es televízio vevőkeszulékek 1958 1959-ből való a rajz.
Találtam egy jó rajzot.Bővebben: Link ebbe jók lennének a 6JU6 - os csövek?
A 6JU6 -os csövek sokkal inkább hasonlítanak a (E)PL36 -ra, mint EL84 -re. Természetesen a PL36 -nak más a fűtése, és kicsivel kisebb a max katódárama, de az adatlapjából kiderül.
Na és mégegy:
Találkoztam E288CC jelzésű csővel. A neten nem volt számomra világos, hogy ez mennyiben felel meg a ECC88, E88CC illetve 6922-es csöveknek. Akár ezek helyére próbából vennék is egyet. szerintetek berakható? Nézegettem az adatlapját, de nem tudtam eldönteni. Az AudioDIY-on azt írják, hogy nincs sok közük egymáshoz.
Ez egy kis zajú, hosszú élettartamú cső, főleg kaszkád-erősítőfokozatokhoz, főleg RF és KF erősítőkhöz. De persze audio célra is használható: Bővebben: Link
Igen. Időközben találtam hozzá adatlapot Philipstől és összehasonlítottam az E88CC-vel. A görbékig nem jutottam (és értelmezésükben sem vagyok nagyon otthon), de mintha kétszer annyit tudna, mint az E88CC (3W disszipáció és feleakkora katódellenállás valamint 30mA az E88CC 15-jével szemben).
Azt néztem, hogy kisebb valamivel az erősítése. Ha csökkentem a katódellenállást szerinted kipróbálható (huzamosabban is) az E88CC helyére? Ebbe lenne próbaképpen: 6AS7 OTL
Miért ne lehetne kipróbálni? Főleg ha még erősebb is, mint az E88CC.
Hát csak az gátol meg, hogy 5euróba kerül és hülyeségre meg nem költök... mondjuk ha nem tetszik, biztosan van valaki, aki megveszi majd tőlem is.
Ez inkább művészi érdekesség, de nem állhattam meg, hogy fel ne tegyek képet a beléről főleg azok kedvért, akiknek tetszik az ilyesmi. Legújabb szerzeményem életem első szkópja (a saját építésről egyelőre lemondtam). Kb. apám lehetett általános iskolás, mikor gyártották. Lengyel ZRK OS 102. A mérete igencsak meglepett, mikor elmentem átvenni. A meglepő, hogy működik (bár mérőkábelt még nem szereztem hozzá).
Levéve az oldallapot igazi karácsonyi hangulat árad belőle. Hogy ténylegesen érdemleges kérdésem is legyen: A táp stabilizálását EF86-osok és el86-osok végzik. Ez utóbbi számomra ismeretlen típus és nem is emlékszem, hogy láttam volna ilyesmi csövet. A kérdésem, hogy mivel lehetne esetleg helyettesíteni (tartalékba)? Az EL84 nem jöhet szóba, mert kb. feleannyit bír.
Szép 6CW5, illetve az olcsóbb megoldás talán a 6P43P-E lenne az EL86 helyére.
A képen az ott igazi EF86 mesh?
Köszönöm a választ (6CW5-el sem találkoztam még). Az EF86 tekintetében fogalmam sincs, mi az hogy mesh? Amit négyet látok, azok közül kettő "háló" anódos Philips, kettő meg teli lemezes Tesla.
Ami nagyon világít balra elől, az egy 85V-os stabcső (Str 85/10). Ezzel mázlim van, mert az egyik börzén valaki pont ilyet rakott az ingyen holmik közé és én meg felmarkoltam. A csövek jónak tűnnek benne (úgy ránézésre is meglepően tiszta volt belül, biztos karban tartották: az elején egy karcolás sincs). A fene tudja, hány E88CC van benne. Néhányat megnéztem, valami Philips SQ, van biztosan egy Mullard is meg Teslák (ebből van bőven tartalékom itthon). Van olyan, hogy E55L (ezt sem ismerem). Amennyire tudtam, tekergettem az elejét. Elővarázsoltam mindkét pontot a kijelzőn és még az eltérítés is működik, de mérőkábel hiányában eddig jutottam. Van olyan cső is, hogy EY51 a sugárcső környékén. Szóval egyelőre ennyi, meg hát ez nem az a topic. Azt a párezret biztosan megérte. Én rendeltetés szerűen használni szeretném (az is gond, hogy 25kg és a mérete egy nagyobbacska utazókofferéval vetekszik).
Ismeri valaki ezeket az orosz csöveket? 635P van ráírva, de lehet hogy 6Z5P ? (oroszul). Annyit látok rajta hogy tetróda és az anódlemez jó messze van a rácsoktól. Adatlapot eddig nem találtam. Jók lehetnek ezek füleserősítőnek, vagy legalább meghajtónak?
De igen, ugyanilyen. Akkor tehát 6E5P
Már nézem is... Köszi
Szia!
Néhány példakapcsolás meg egyebek: 6Э5П – 6E5P
Aztamindenit! Ez egy tök jó cső
Érdekes nyelven van írva, de a lényeg megfejthető. Köszi
Svédül van. Egy szuper fórumoldalhoz tartozik a pdf.
Bővebben: Link
Már én is találkoztam velük. Többféle van és úgy olvastam, hogy a sima a legjobb hangú (?). Én Urbánnál túrtam őket 200Ft-ért. Talán klemo86 írta, hogy GU-50 meghajtására használná?
Ez jó hír, mert az enyémek is simák. EC 360, vagy 6N13SZ füleserősítő meghajtásban fogom majd kipróbálni. Kiváncsi vagyok a hangjára, de ha ennyi féle SE kapcsolásban használatos, akkor az talán jót jelent.
Én azt nem értem, hogy minek ilyen magas búra neki? A felső egyharmadban szerintem semmi nincs. A befogatása miatt kellett?
A többi változat mind "kicsike".
Hűtőfelületnek jó a magas-vastag bura, meg így jó sok magnézium is elfér az üvegen.
Értem. Akkor ez valami "tuning változat" . Nekem az a furcsa benne, hogy a katód olyan messze van az anódlemeztől. Na persze nem vagyok jártas a csövek belső felépítésében. Na majd, akkor beletolom a GU-50-be, ha lesz egy kis időm a dologra, hátha jobb, mint a 6N8SZ.
Ha messze van a katód az anódtúl, akkor kicsi lesz a cső belső kapacitása . Ha nagy anódfelületünk van, akkor ez csak jól jöhet.
Tehát a mesh annyit jelent, hogy háló anódos Nekem majd kéne a RIAA-mba 4db hálós EF86, de még egyelőre úgysem tudnám használni… A 6E5P meg egy nagyon jó hangú cső, és ha már tetróda, annak is kell bekötni GU50-et, 6S33S-t simán a legjobb ilyennel hajtani! De erről esetleg a másik topikban bővebben… Ja, és nem az a fura, hogy távol van, hanem hogy a két oldala teljesen nyitott
Ja, hát átlátni rajta, az biztos (akkor a másikban is ilyen távol van, csak itt szembetűnő a dolog). Az hogy mesh, az azt jelenti, hogy jobb (bár lehet, ez egy rossz kérdés, régebben valahol olvastam olyasmit, hogy a 20-as 30-as években variáltak az anódlemezzel és hogy valamelyik kialakítás "természetesebb", "jobb" eredményt hozott)?
Sziasztok! Belefogtam egy TESLA 522A vevő javításába. Az lenne a kéredésem hogy a kétutas egyenirányítónal használhatnék _ e EZ81 helyett 6Z31 típusú csövet?
Szia!
Nem ajánlott a csere, mert az EZ81 150mA-es max. anódáramú, a kicsi meg csak 70 mA. ráadásul a foglalatuk sem stimmel.
Szia !
Ez egy kettős anódu egyenirányító cső. Szerintem a csövet hagyd bent, dísznek a fűtéséért. A foglalatáról forraszd le a trafóról bejövő feszültségeket és tegyél diódákat, közbe sorosan polaritásnak megfelelően és kösd a puffer elkóhoz, máris megoldott az egyenirányítás. Annó így alakítottuk át, ha ilyen hiba volt. Üdv.: moele |
Bejelentkezés
Hirdetés |