Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomkövető (róka) adó-vevő.
Lapozás: OK   1 / 2
(#) burgdavid hozzászólása Okt 11, 2010 /

Kedves fórumozók!
Azért nyitom ezt a témát, mert szeretnék társakat találni akikkel közösen építenénk egy jó hatótávú kb. 1-1,5km sugarú körben észlelhető nyomkövető adó-vevő párt. Elsősorban modellezők érdeklődésére számítanék, így hamarabb meglennének az elveszett repülők
Az elméleten, és jópár kapcsolás megépítésén már túl vagyok, de eddig nem találtam a céljaimnak megfelelő kapcsolást. Akinek van ilyen témában tapasztalata, az nyugodtan megoszthatja velünk!
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Elektron csőő Köbzoli!
Rendben! Példaképp itt egy RT-s kapcsolás amiben furának találom az emitterböl kicsatolt oszcillátort (gyári cb rajz).

eadó.JPG

(#) lapose válasza burgdavid hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Szia!

Úgy keress rá a neten, hogy rókavevő.
(#) Medve válasza burgdavid hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

SZiasztok. Szerintem nagy frekvenciát kell választani, hogy az antenna kicsi, s csekély súlyú legyen az egész. Lehetne egy felhang oszcillátor pl, amelynek többszáz MHz-ig tekintélyes felharmonikusai vannak. Vagy el lehet bonyolítani PLL-PIC-kel.
Ja most látom a címet, muszáj a 27Mega?
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Szerintem 446 MHz-es. Csillapító és Yagi.
---
Az adó egyértelmű, hogy CE/CEPT címkés PR27 vagy PMR446 lehet. Azoknak van típusengedélyük. Persze lehet engedélyeztetni saját készüléket is...
A vevő nem lehet PMR446, mert azon csak a gyári antenna engedélyezett, az pedig nem irányérzékeny. Na jó, egy fémlappal vagy fémhálóval árnyékolható mögötte...
A PR27-hez akármilyen antenna csatlakoztatható. A Yagi kicsit nagy, de mágneses hurokantenna talán kezelhető méretben építhető.
---
3,5 MHz-es rókavevő természetesen kezelhető méretű. Két antenna van benne: bot és ferrit, a kettő együtt ad kardioid karakterisztikát.
144 MHz-re HB9CV a szokásos.
Ezekre nem kapsz rádióengedélyt, mert kizárólagos amatőr sávok és a modellkeresés nem rádióamatőr tevékenység.
---
Zsebben GPS vevő és GSM telefon fér el. A modellen is ugyanez kell. Probléma megoldva.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

A választék, a mellékletben. A probléma az, hogy kvarcpontosságúnak kell lennie, és bele kell férni a kijelölt sávszélességbe, mindenestül.
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ha kisebbet akar akkor növelni kell a frekvenciát, vagy ki kell cserélni az antennát ferritre. A rádiótecnikákban is vannak kapcsolások, pl. RTÉK2008.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ha átalakítod, már nem törvényes egyik sem.

Egyébként a 150.980 - 151.160 MHz sávban működnek pl. az állatkövető jeladók, és a vevőn HB9CV
antennát használnak.és szerinted elfér egy modellrepúlőben a vezérlés mellett ennyi cucc?
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Sajnos 1500 méter terepen nem kis hatótávolság.
---
Állatnyomkövető? Ha lehet üzemben tartani, az korrekt megoldás.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ez így igaz, különösen ha az adó "antennamagassága" zéró, merthogy a földön fekszik. Ezért nem igazán jók a magasabb frekvenciák. Az alacsonyabb frekiken meg a méretek.
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ezért írtam, hogy felül kell emelkedni a problémán. Pár tízezer kilométerrel.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Nem értelek....Az én javaslatom kvarcpontosságú, és lehetséges vele bármely engedélyezett frekvencia.
(#) nyikolaj hozzászólása Okt 12, 2010 /

Sziasztok.
Engem is nagyon érdekel a téma.
Főleg hogy korábban Köbzolival már agyaltunk egy nyomkövetőn.
A téma címében 27MHz szerepel, de mint néhány hozzászólással ezelőtt felvetődött lehetne más frekvenciát is használni.
pucuka táblázatában szerepel a 433MHz frekvencia rádió nyomkövetésre.
Erre lehet kapni készen adó és vevő modulokat.
Ezekhez a gyári modulokhoz lehetséges erősítő fokozatot illeszteni?
Mert ha igen akkor feltudnánk ezeket is használni.
A kérdés csak az hogy mennyire lennének használhatóak ezen a frekvencián ha egy gödörbe esik a modell?
A másik probléma hogy a gyári vevőt hogyan lehetne irány érzékennyé tenni?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Idézet:
„Lehetne egy felhang oszcillátor pl, amelynek többszáz MHz-ig tekintélyes felharmonikusai vannak.”

Lehet, hogy nem jól értettem. Persze lehet frekvencia sokszorozót csinálni alacsonyfrekvenciás kvarccal, de ez nem jelenti, hogy széles sávban felharmonikusai vannak. (pláne nem kisugározva) A frekvencia sokszorozókban legfeljebb az 5. harmonikust szokás használni, de azt is elég ritkán.
A felhang kvarc, meg csak annyit tesz, hogy olyan metszetű a kristály, ami kényelmesen rezgethető az alap rezonancia valamelyik harmónikusán. Egy jó felhang kristály be sem (vagy nagyon nehezen) gerjeszthető az alap rezonancia frekvencián. Az adókban használható felhang kristályok max 50 MHz -ig készülnek.
Mindkét megoldásnak óriási hátránya, hogy speciális, egyedi kristályok kellenek, amik drágák, és nehezen beszerezhetők, és más kell az adóba, és vevőbe.
Ezért jött szóba a 27 MHz, mert ott elérhetők csatorna kristályok, viszont problémás az antenna, a méretei miatt.
Marad az általad is említett PLL -es megoldás, ami viszont a vevőbe jó, de az adóban a méret, és házilagos kivitelezés miatt problémás.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Pl itt egy megoldás 2m-re. Persze amatőr adóengedély ehhez is kell.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Jól néz ki, gondolom elkészíthető lenne 150 MHz -re is.
Azt is jó lenne tudni, hogy miből készült, de ahogy nézem, inkább fizetős a tudomány. De jó a tipp, kösz.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Amennyit a kis képből ki tudok következtetni, az egyik oldalon van egy SMD PLL + egy SO08-as oszcillátor (pl a motorola gyárt ilyent ha jól emlékszem). A másik oldalon pedig valószínűleg egy SMD mikrovezérlő ami állítja a PLL-t, meg lehet egy kis RF erősítő az oszcillátor és az antenna közé.
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Nos azt nem tudom hogy mire elég 100mW ERP ráadásul ideálisnak legkevésbé sem nevezhető adó antennával.
Az irányérzékenység egyetlen kulcsa a megfelelően irányérzékeny vevő antenna. Egy három elemes yagi szeritntem még megfelelően hordozható 150MHz-re.
Meg el tudnék képzelni egy állítható csillapítót a bemenetre, ha nagyon közel van már az adó de mégsem látnánk.
(#) gg630504 hozzászólása Okt 12, 2010 /

Még egy iránymérés: TDOA.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Az iránymérés ezen a frekin már nem nagy kunszt, elég egy körsugárzó hozzá, meg egy érzékeny vevő.
(#) Medve hozzászólása Okt 12, 2010 /

Én visszatérnék a PMR-re! A vevőjére illeszthetünk bármit, hiszen csak vevőként használjuk, akkor nem sértünk semmit. Hátrány, hogy ha sűrű a forgalom, akkor nehéz használni. Nem tudom, "csipogást" szabad-e vele sugározni? Kell egyáltalán modulálni a vivőt?
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

A vivőt csak azért kell modulálni, hogy a zajtól meg lehessen különböztetni, ez nem bonyolult, elég egy kis vivő ki - be kapcsolás, még az elemeket is kíméli, a vevőoldalon egy BFO és kész.
Nem is ezzel van baj szerintem, hanem a frekvenciával. A problémát az adóantenna kis (0 m) talajszint magasságában látom, de egy próbát megér.
Minél hosszabb a hullámhossz, annál kevésbé fontos az antenna magassága. Nem véletlenül sportolnak az ammatőrők 3.5 megán.
(#) Medve válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Ha jól sejtem, helybéli vagy (?). Nekem van egy pár, benne vagyok egy próbában. Letesszük az egyiket a földre, ha lehet onnan forgalmazni, vagy egy enyhe domb mögül, akkor beválhat.
(#) ferii válasza burgdavid hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

modellező versenyeken árulnak ijet vagy keresgélj a modellező klubok honlapjai közt én használtam ijeneket kb 5km t is tudott olasz gyártmány
(#) lapose hozzászólása Okt 19, 2010 /

Talán ebből lehetne tovább indulni: Bővebben: Link
(#) Tápos Lajos válasza burgdavid hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Csak PMR 446MHz jöhet szóba,mert más frekvenciák engedélykötelesek
Már ki van találva:
http://www.fpv-community.com/forum/showthread.php?tid=81
Javaslom a googlekeresőtMR beacon,PMR balise,PMR balloon.
(#) Tápos Lajos válasza ferii hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

PMR 446 balise ATMEGA8
(#) nyikolaj válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Szerintem ez lehet a befutó megoldás.
Gondolom jó lehet ebben a hozzászólásomban írt adó vevő modul is? A vevőre meg egy yagi antenna.
Az adót meg az engedélyezett kimenő teljesítménnyel lehetne hajtani.
Ezen a frekin láttam madár nyomkövetőket, csak nagyon drágák voltak.
(#) nyikolaj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Nem is drágák.
Ráadásul az dó teljesítménye 100mW teljesítményig növelhető, pucuka ebben a hozzászólásában belinkelt táblázata szerint.
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Érdekes adatlap az adóé.
* A 11-es láb egyszer RF kimenet, máskor föld.
* Külső antennát igényel, az antenna nyereségét nem ismerteti, ennek ellenére ERP, azaz hatásos kisugárzott teljesítményt ír. ERP = adó kimenő RF teljesítmény * antennanyereség.
Szóval bő teret enged a kísérletezésnek
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem