Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy fm modulátor pár 10 mW teljesítménnyel és szeretném a jelét erősíteni egy szobaantenna szélessávú erősítőjével. Az lenne a kérdésem, hogy meg tudnám e tudni duplázni a kimenőteljesítményt? Ismerős szerint túlvezérelném az erősítőt mert nem 10 mW-os jelekre van tervezve, hanem gyenge antennajelek vételére. De ennek a kis adónak a jele is kábé akkora a rádió közelébe, mint az erős helyi adókénak egy hurokdipollal és azt is erősíti tovább az erősítő ( persze akkor már a rádió készül ki elhalkul az fm sáv). Szoval az lenne a kérdésem ,hogy meg tudom e duplázni a kimenőteljesítményét egy ilyen erősítővel. Thanx, Andris
Miért jó neked, ha megduplázod a teljesítményt? Az egy összeköttetés esetén semmit nem jelent.
Egy erősítő eszköz által maximálisan leadható teljesítmény az erősítőeszköz (tranzisztor) paramétereitől függ. Mivel az antenna erősítőben általában kisjelű, kiszajú tranzisztorokat alkalmaznak, ezért az általuk leadható (limitált) maximális teljesítmény ugyanakkora, vagy kissebb, mint az (adó) oszcillátorában levőé. Praktikusan ugyanolyan típusú tranzisztort használnak mindkét pozícióban. Akkor is így van, ha a tranzisztort nem látod, mert az IC ben van benne. Tehát, ha az antennaerősítőt "megfordítod" nem jutottál előbbre. Ráadásul a szobaantenna amiben az erősítő van, adóantennának nem megfelelő, (az adóantenna viszont vevőantennának is jó), mert ha jó lenne, nem kellene bele erősítő. Az adóantennát pontosan az adási frekvenciára kell hangolni, a vevőantennát nem annyira fontos.
Az antenna szétszerelt állapotban van, urh balun trafora ráépítve az adásomra hangolt hurokdipollal.
,,Mivel az antenna erősítőben általában kisjelű, kiszajú tranzisztorokat alkalmaznak, ezért az általuk leadható (limitált) maximális teljesítmény ugyanakkora, vagy kissebb, mint az (adó) oszcillátorában levőé." És ha nagyon nagy jelet kap a bemenetén az erősíő pl. felmegyek az adótoronyba és ráhangolok egy 80 kW-os adóra, ami alapból nagyobb antennajelet ad mint amit az erősítő kimenetén felléphet, ilyenkor torzulás van?
Gondolom ezért van, ha ráhangolok pl. nálunk (közel lakunk a Széchenyi-hegyhez) az m1re, ha minimumon van a poti
már teljesen tiszta a kép, és ha ráadom az erősítést már elkezd torzulni a kép.
Ez megint egy jó kérdés. Az antennaerősítő tulajdonképpen a vevőberendezés (kihelyezett) bemenő fokozata. Ennek nagyjelű viselkedése egy igen érdekes terület, általában semilyen vevőberendezést nem javallott az adó 1 km -es környezetében üzemeltetni, olyan 1W (!) ERP (kisugárzott) adóteljesítmény felett, mert ez a vevő bemenőfokozatának túlvezérléséhez, nagyobb jel esetén leültetéséhez, mégnagyobb jel esetén tönkremenéséhez vezet. Egyébkén a példádnál maradva, még adóra sem kell hangolnod a vevődet, a közeltérben bárhová hangolod, a probléma fennáll, bekapcsolod, és pukk. (pl. a Széchényi hegyi adóban egy egyszerű kazettás magnó sem működött, az árnyékolt szobán kívül)
Ha mégis szükséges ilyen helyen vevőt üzemeltetni, akkor a kommersz vevő helyett speciális, árnyékolással, megfelelő bemeneti csillapítással ellátott vevőt kell használni. Szerintem inkább ott foghatsz nyereséget, ha rendes illesztett, asszimetrikus antennát használnál, a balun csak veszteséget hoz.
,,általában semilyen vevőberendezést nem javallott az adó 1 km -es környezetében üzemeltetni, olyan 1W (!) ERP (kisugárzott) adóteljesítmény felett, mert ez a vevő bemenőfokozatának túlvezérléséhez, nagyobb jel esetén leültetéséhez, mégnagyobb jel esetén tönkremenéséhez vezet."
Nálunk a leültetés lép fel, gyengébb rádion lehetetlen normálisan venni a távoli adokat
Nagy pech. Ha távoli adókat is szeretnél venni, el kellene költöznöd egy távoli hegycsúcsra, ahol közel távol nincs semilyen adó. Csakhogy Mo. -n ilyen már nincs.
Vagy rengeteg ráfordítással, árnyékolt szoba, szűrőzés, kialakítani egy vevőállomást
Hello, tudnátok ajánlani megépített, bevált vezetéknélküli mikrofon kapcsolási rajzát 87,5-108MHz-re?
Volt aki megépítette már a skori féle URH MIKROFON 1.-et? A válaszotokat várom. Köszi!
Szia!
Ez az általam elkészített és műkődő kapcsolás, amit már két éve használok. Az első fokozatban, BC640-es tranya helyett nyugodtan használj BC 547-et, mint a második tranyánál Ez a kapcsi azért jobb egy egyszerű egytranyosnál, mert egyrészt, ha 12V-ról járatod (akkumulátor!!), akkor akár 100mW kimenője is lehet, és stabilabb lesz a frekvenciád, mert az antenna nem közvetlenül az oszci tekercséről csatolódik, hanem egy külön fokozatról csatolod ki. üdv
A hangbemenetre MP3 lejátszó stb. hangjelét kösd, ha mikrofont akarsz kell még egy hangerősítős fokozat. A második fokozatban, a 330 ohmos ellenállást csökkentheted 200 ohmra ezzel is nő a hatótáv.
Hali!
Egem is érdekel a kapcsolás,viszont felmerült bennem egy-két kérdés:Egyrészt a tekercs adatai érdekelnének,másrészt,a második tranyónál B-C között(?) lévő 47KOhm-os ellenállás csatlakozik a kollektrohoz?Apropó,bár nem vagyok profi,de nem fordítva kellene a tápfesz? Máté.
Szia MetexM!
Én tudok a kérdésedre válaszolni, már ami a BA 1404-et illeti. Már abban is van egy oszcillátor, ami működik. Ha építesz még egyet a megadott kapcsolás szerint, ami teljesen felesleges abban az esetben ,ha használod a 1404 oszcillátorát. Egyébiránt az a kis oszci ami abban a két tranzisztoros kapcsolásban van, az nagyon gyengécske, teli felharmónikussal, azt a helyedben én nem tenném bele semmiképpen. De ha nincs nagy teljesítmény igényed, akkor használd a BA oszcillátorát, az legalább stabil. Üdv R.
Szia!
A tápfeszültség polaritása helyes, ezek PNP típusú tranzisztorok, ahol az "emitter" + polaritású A 47Kohm a kollektoron van, az állítja be a tranzisztor munkapontját. A tekercset illetően, 2x 2.5 menet, azonos irányban csévélve, átmérő 6mm tekercstest, 0.6-0.8 mm huzallal. Üdv R. Ui: Már bocs, hogy segítettem Jó építést!
THX Reuter! Tegnap megépítettem (újból) ezt a kapcsolást, mert nem tudtam elhinni, hogy nem működik. Pár órányi próbálkozás után, és a kondik értékeinek változtatása után sikerült behoznom az adót a rádión )))
Szóval tényleg jó és működik. Ezután úgy határoztam, hogy a trimmer kondit (aminek X értéke van) rendesen beültetem a panelba. Nos ettől fogva nem találtam semmilyen frekin a rádión. A trimmer kondit visszaforrasztottam direktbe az induktivitással párhuzamosan. Ennek ellenére még mindig nem tudom befogni az adót, miért lehet ez? Próbáltam a tekercset is biszkurálni de semmi. A tápfesz 5VDC volt. A légmagos tekercsem adatai: 1x 0,6mm vastag rézdróttal 5mm átmérőre 5menet 1x 0,6mm vastag rézdróttal 5mm átmérőre 3 menet Várom a segítségeteket! Üdv!
Szia!
Lehet, hogy nem állsz messze a megoldástól... De: Az egész szerkezetet be kellene építened egy árnyékolt fémdobozba, vagy ha más nincs, akkor NYÁK lemezből forrassz össze egyet, az is jobb mint a semmi Még egy nagyon fontos, de jelentéktelennek tűnő dolog: A tápfeszültséggel párhuzamosan, rögtön ahogy a panelre megy a két vezeték, kell kötni egy 100nF-os kerámiakondit. Ez is nagyon fontos, mert enélkül nem szeret az egyébként is érzékeny oszci elindulni. Üdv R. Anno én is építettem ilyet, de nagyon gyenge volt a frekvencia tartása, ezért másikat építettem, erősebbet (1W!)
A problémát megtaláltam és megoldottam! Működik és nagyon szépen szól!! 12V-ról 70cm-es kanóccal 200-300m-t mértem vele Ha nem gond elküldhetnéd a másik stabilabb adónak a kapcs rajzát Köszi!
Szia! Válaszolok akkor a felmerült problémákra: A tekercs egy fadobozos Orion Tv tekercséből készült, a drót vastagsága körülbelül 0,5 mm.
Az adó tekercsadatai: 5mm átmérőjű teki, 6 menetes a negyedik menetnél ( nem tudom melyik irányból de nem is lényeges:s) van megcsapolva, onnan jön ki a csatoló kondi. A legegyszerűbb ha egy filctollra felcsévéled a hat menetet, és egy jó minőségű bicskával a megfelelő menetnél, megpucolod a szigeteléstől egy kis ponton a drótot, illetve be is ónozod már ekkor. Az adóhoz nem véletlenül nem mellékeltem nyákrajzot, mivelhogy nincsen, nem is marattam,próbanyákra készült. Az alkatrészek lábai lehető legrövidebbek legyenek, erre nagyon figyelj, és ha te is próbanyákra dolgozol sztem a legjobb ha egy tömbbe forrasztod össze a csomópontokat, lehetőleg kerüld a hosszu cin összekötést a járulékos induktivitások kapacitások miatt, meg ne nagyon legyenek hosszú drót összeköttetések. Tudom nem egyszerű megvalósítani, de ha megtervezed és ezekre odafigyelsz(plusz elemet, akkut használsz, tápegység helyett, a hangkimenetre mp3-at kötsz rövid kivezetésel, vagy mikit), egy nagyon jó kis adót lehet összefabrikálni. Másik válaszom: igen, természetesen a Bázis-Kollektor közti 47 kilós ellenállás csatlakozik a kollektorhoz, és ez a csatlakozási pont egyben az is ahova kötöd majd a 75 cm körüli antennadrótott is.
Szervusz!
ha akarsz egy ilyet építeni, ami nekem van, fel fogom ide tenni a lényeget, meg segítek, ha kell. Az enyém stereo, BA 1404 van kóderként benne, és ezt még 3 tranzisztorral kiegészítettem.Ha nem kell stereo kóder, akkor rá lehet tenni egy kis mikrofon erősítőt, beállítható erősítéssel. Ez a ún. löket miatt érdekes, mert ezeknek a transmittereknek véges a torzításmentes kivezérelhetőségük. Ezt be lehet mindkét esetben állítani, így hibátlan tiszta, zajmentes hangot ki lehet csiholni a kis játékunkból. Már nagyon alacsony feszültséggel is működik. A rajzot meg kell keresnem, mert a másik vinyón van, át kell ide pakolni. De nem fogom elfelejteni! :yes: Üdv R.
Szia!
A BC547- s BC557-s közül mindkettő hangfrekvenciás tranzisztor, de simán elketyeg 100 MHz-s sávban is, szerintem helyettesíthető egyik a másikkal. Ennek ellenére én nem ajánlom, hogy másik tranyót használj, mint ami bevált és a rajzon fel van tüntetve (nagyon sokat kibírtak ezek a tranyok több órás üzemet melegedést 12 V-os fesz mellett). Itt egy fénykép az adorol is, bár ez azóta át lett jócskán építve a drót összeköttetéseket megszüntettem, és az ellenállásokat fekteve helyeztem el, de a hátfényképről ezen is láthatod hogy hogy gondoltam, hogy egy tömbbe forraszd össze az azonos helyen lévő alkatrészlábakat.
Üdv!
Köszönöm a választ! Mihelyt szerzek tranzisztorokat,megépítem! Máté.
Hali! Jól hangzik és várom a kapcsi rajzot! Üdv! M.
Köszi a segítséget meg a képeket!
Szia!
Igazad van abban, hogy működnek a BC-sorozat tagjai a kapcsolásban. bírják a melegedést is, hiszen a kollektor áramtűrésük is relatíve igen magas. De ami nem mindegy, hogy mennyi lesz az áramerősítési tényező a frekvencia függvényében. Én sokat próbálgattam, beépítettem nagyon sok típust, és az eredmények bizony nagyon eltérőek voltak :yes: PL: Nekem 3 fokozatú transmitterem van. Egy oszcillátor, egy driver(meghajtó)és a végfokozat. Az oszcillátor tranzisztor először egy BF 199 tungsram volt, 67 h21e(béta)-t mérve. Majd később, válogatás után, beletettem egy BF 199-et, de Siemens gyártmányút, 340-es :eek2: bétával. Na, itt nagyon szembeötlő volt a különbség! Már alapban sokkal jobban meghajtotta az egészet, ami az áramfelvételen is látszott, de a hatótávon is. Egy jó tranzisztor, aminek a határfrekije magasabb, nevetve teljesíti a többszörösét 100 Mhz környékén. Egy a baj csak, hogy bizony ezek eléggé drágák. na nem a BF 199, hanem pl. a végfokom, ami most egy BFQ 34T. Vagy a driver, ami BFR 96. De meg is látszik az eredmény .Most itt ne akarok távolságokat írni, de kipróbáltam, persze a legprimitívebb antennával, hogy nehogy bezavarjam a sávot .Na ezt nem szereti a végtranzisztor, dehát áldozatok mindig vannak. üdv R.
Hello!
Igen, van különbség, sztem UHF adóknál meg aztán már nem is jöhet szóba semmi csak a nagyfrekis bfr tranyók, de ez már más téma .
Szia4
Na igen . De a sport kedvéért mondtam. Mindig fejlesztettem, ha valamivel nem voltam elégedett. Ezzel is így volt, de tudnám még sorolni( nem nagyképűség, csak az elektronika szeretete dominált ) Most is megy egy projekt ami már 90 %-osan sikerült, a befejezés már apróság lesz. üdv R.
Nekem is ezt kéne, elvileg villamosmérnök (vagy mi ) leszek, tehát terveznem is kéne, no meg gondolkodni, de valahogy annyira szeretek ezerszer bevált, mások által már agyondicsért kapcsolásokat összerakni,és ha lehet egy ellenállában sem eltérni a rajztól. Lehet jobban jártam volna a Videoton gyárban lennék forrasztókisassznyony .
Simán elketyeg Bc547-el az oszci, na igen csak zajosabb, és instabil a tápfesz.g csökkenése esetén.
Nem úgy mint a jó öreg BFR91A,BFW92,BFW93, ami már 3voltról normálisan működik akár 1GHz-en, kis zajszám min.kollektoráram esetén 3-4mA, és rf.tranzisztor. Anno az összes hazai fejlesztésű antennaerősítőben ezek voltak. Ma is kapható 140ft.db.áron. Szerintem ennyire ne spóroljatok, ha már adóoszcillátort akartok minden áron készíteni.
Igen jó tranzisztor a Bf199, fm.kf.erősítőkben, kezdetben /nem volt más itthon/ adó oszcillátor +meghajtó fokozatban is használtam, 170-180MHz-en.
A BFQ34, 12-15dB.tud erősíteni,VHF-en Fm.sávon kiváló tulajdonságai vannak,. Ez utóbbit videojelátjátszóban használtam. Kár hogy már nem gyártják.
Az igaz hogy az adó közelében néhány km.re.nem érdemes antenna erősítőt használni, viszont az is igaz, hogy mi vevők a vételi oldalt kell nézzük.
Pl.én a Szentesi adótól kb.50km.re lakok, szélessávú UhF.lepkeantennát használok, amelyben be van építve /gyárilag/ 2tranzisztoros smd.erősítő panel. Szintén széles sávú kapcsolás, Uhf-Vhf-et egyaránt erősíti. Ennek bizonyítéka, az M1-et tisztán veszi, a 10ch-n, majd úgy mint a TV2,-öt a 23ch-n. Az antenna erősítőpanel,tápja, 7V-ról megy,12V-adapterről 330ohm leosztás után. Azt már csak hozzáteszem 3db.Tv.-t nézünk, gyári 3as, F-csatis fémházas elosztó használatával, így 2db.tv. lent. 1db.tv.fent a padlásszobában van. Az antenna földtől max.4m.re van, helyileg mélyebben fekvő részen lakunk, a többi utcához főúthoz képest kb.4-5m-rel. A Szentesi adó teljesítménye antenna Hungária szerint 10KW. van megadva. |
Bejelentkezés
Hirdetés |