Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Jónak tűnik.
De az a kocka a lényeg, nem a fekete tekerő Ha van multimétered és azon kapacitásmérő, akkor mérd meg, melyik kivezetések között milyen beállításnál mennyi a kapacitása, de láttam már itt rajzot az aljáról a bekötésével. Két részből áll, kösd párhuzamosan ( egy kivezetés közös ). Lehet, hogy ez most még zavaros, de ki fog tisztulni.
Üdv! azt vettem észre, hogy ha a rádiómat össze akarom kötni a pc hangkártyájával, " pc hangkártyájának a mikrofon csatlakozójával kötöm össze a rádiót" akkor nem a rádió adást hallom a pcn, hanem csak egy búgó hangot, de ha fülessel kötöm össze a rádiómat akkor meg rendesen szól, hol lehet a gond? hol kötöm össze rosszul? vagy mit rontok el ha a gépemen csak a búgó hangot hallom ?
A hangkártya a mikrofonBEmeneten kb. 5 voltot és néhány milliampert ad KI elektret mikrofon belső erősítőjének.
Ez teljesen megzavarja a detektoros vevődet. Az egyenáramot le kell választanod, de a váltóáramot, a hangot át kell engedned. Erre egy néhány mikrofarados kondenzátor megfelelő, amit a meleg vezetékre ( ami nem a hideg föld ) kell sorba kötni. A fejhallgatót meg kell hagynod, vagy ha kiveszed, akkor helyettesíteni kell egy néhány, esetleg tíz kiloohmos ellenállással amivel párhuzamosan kell kötni egy néhány nanofarados kondenzátort. Vagy a fajhallgató, vagy ez lesz a dióda munkaellenállása. --- Ha a forgókondenzátorral is kísérletezel, akkor ahhoz már nem jó akármilyen fojtótekercs, hanem méretezett rezgőköri tekercs kell.
Beelőztek de azért elküldöm. A fejhallgató helyére tegyél egy 4,7 kohmos ellenállást és arról vidd a jelet tovább, árnyékolást a földdel, "meleg" eret pedig egy sorbakötött 1-2 mikrofarádos kondenzátoron át az ellenállás dióda felőli oldalával kösd össze.
A javasolt megoldás képen. Ha éppen nincs kondenzátor kéznél elhagyhatod, majd pótolod. Megpróbálhatod bekötni árnyékolatlan vezetékkel is, szerintem nem okoz nagy zavart. Mindezt természetesen lehet finomítani, de most legyen ez az első lépés. Ha mégsem működik akkor nézdd meg a mikrofon bemenet aktív-e és van-e elegendő hangerő ráadva. Kép a mellékletben.
Üdv. sz_f
Úgy látom az oldalon is az van ami az alábbi képen!
Jópofa!
[quote]Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek" Na de ennyi? Másrészt, jó az öreg a háznál, mármint a detektoros.
Sziasztok!
Klassz ez a keretantenna!
Ezért tettem fel! Vidéki padlással rendelkezők előnyben!
Mély tiszteletem uraim. Régóta nem jártam erre. Nem is nagyon működtem itthon, mert a fiam akkorára nőtt, hogy már lábraállt, s minden tárgy a házban veszélyben volt. Néha még a fiam is... Akinek van kisgyereke, az tudja miről beszélek. Látom, jó sok detektoros köszönget ebben a topikban,mióta nem jártam itt. Az első detektorosomat valamikor 2009 elején építettem meg, akkor látogattam ezt a topikot. Most újra itt vagyok, mert megint építeni akarnék. Éspedig olyan detektorost, amelynek a detektorja házilag van létrehozva: grafitból és borotvapengéből.. Olvastam, nem valami nagy cucc, nem is müködik jól, de én mégis kipróbálnám.
Szevasz! Ne feledd, csak a régi kék zsilettek jók e célra! Jó lehet még az órarugók darabkája is ha kékre edzett. A fa ablakrolók léceit összefogó kb. 6-7 cm-es acél lamellák is kékre edzettek. Sok sikert a próbálkozáshoz!
Köszönöm a tanácsot, de ha a borotvapengét megkékíteném az aragázon, nem lenne eredmény?
Szia Misi!
Örülök, hogy újra itt vagy. Ha nincs régi fajta pengéd, akkor próbálj megkezelni egy újat.Egy kis segédlet itt: Valamikor nagyon régen én is megcsináltam, működött. Egy különleges élményt ad a kristálydetektor (vagy a Cat's-whisker detektor) állítgatásával megszólaltatott raádió. Üdv. sz_f
Köszönöm, ez bátorítóan hatott!
Leelőztek de azért írom: jó az elgondolásod. Az új pengéken valamiféle teflon jellegű bevonat van azt mindenképpen le kell égetni.
Hali! Épp most állok neki égetni egy pengét... S le kell rögzítenem a cerkahegyet.
Köszi a válaszokat! kipróbáltam de hiába, ugyan úgy csak a búgó hangot hallom, de lehet hogy nem erőltetem a dolgot és veszek egy pc hangszórót, aminek van füles kimenete, meg hangerő szabályzója. azt vettem észre, hogy esténként egy külföldi adó is bejön egész jól, érdekes ez a dolog. cbsek frekijére nem lehet rá hangolni ezt a detektoros rádiót? nem beszélni akarok én, csak halgatózni kövezzetek meg, ha most hülyeséget írtam!
Sziasztok! sikerült befogni a rádiómmal az mr4 rádiót is, addig vacakoltam a tekercsel míg más adót is be tudok vele fogni, tök jó, de ami a legjobb, hogy összetudom kötni a géppel, csak a földelést kellet megszüntetni a rádiómon, és már nem is búg, hanem az szól aminek szólnia kel, csináltam egy rövid kis felvételt róla
Tisztelt detektoros kedvelők!
Mindenkinek ajánlom ezt az oldalt: Bővebben: Link, a legszebb detektoros-tervgyűjtemény, amit valaha láttam... Csemegézzetek kedvetekre!
Köszönjük! elkezdtem tekercset csinálgatni, még nincs kész, de próbaképp kipróbáltam hogy hogy szól, háát, egy csomó rádió adás bejön vele, csak egy baj van vele, hogy egyszerre DD
http://marcika.weboldala.net/detektoros/tekercstesztdetektoros.mp3
Üdv!
Kicsit OFF, de nézőpont kérdése: Ne feledjünk megemlékezni arról, hogy tegnap ünnepelte 85-ik születésnapját a Magyar Rádió! Már csak azért sem offtopic, mert sok-sok detektoros rádióval is hallgatták a hőskorban. Többek között Valastyán Nagyapám is annó, aki az első előfizetők között volt Törökszentmiklóson, szintén detektorossal hallgatta a Budapest I-et, pedig akkor még fazekasinas volt. Apám mesélte, hogy az antennadrót a diófa és a tető között volt kifeszíve, és egyik nyári éjjel, egy heves zivatar alkalmával belecsapott a villám. Reggel ámulva nézték a tetőcserepet, mert az elpárolgott rézdrót a szivárvány minden színével befestette azt. Szóval Boldog Születésnapot Magyar Rádió, és Éljen az Amplitudómoduláció még sokáig, a digitális átállás küszöbén is!
Szevasz! szerintem sem OFF! Ez erősen összefügg hobbinkkal. Témába vágó a rádiózás története is. Különösen a hőskor amikor többségében detektorosok voltak csak a vételi oldalon.
A detektoros rádióban benne van a mútunk, a jelenünk. Ki az akit nem érdekelne, hogyan volt régen és hogyan lesz a jövőben? "A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz!" (Vörösmarty)
Üdv. minenkinek, sz_f
Szia Vales!
Természetesen témába vág amit írtál és nagyon örülök, hogy valaki felhívta erre a figyelmet! Idézet: „ Szóval Boldog Születésnapot Magyar Rádió, és Éljen az Amplitudómoduláció még sokáig, a digitális átállás küszöbén is!” Részemről is! :vigyor5:
Régi idők emlékére.
Egy kis 'kedvcsinálónak' is szántam. Néha van úgy, hogy sok a szabadideje az embernek Elkészítettem egy kosárfonású tekercset, átmérője 190 mm, menetszám: 22 huzalátmérő 1mm. Ebből pedig összeállítottam egy detektorost, amellyel különféle detektorokat próbáltam ki. 1. dióda 2. cat's whisker, borotva penge HB-s ceruzabéllel. Ha ezműködik miért ne próbálkozhatnánk pld. egy rozsdás szerszámmal, ez is működött. Végül pedig egy nagyobb darab kristályból rögtönöztem egy detektrort. Nappali időszakban egy helyi állomás anetnna nélkül is jött. Legjobb természetesen a dióda volt, rozsdás eszközökkel gyengébben szólt. Anenna ablak keret köré tekert 10m vezeték, a földelés pedig a gázvezeték. sz.
Nagyon pofás lett, gratulálok hozzá!
Tisztelt Tagtársak...Végre elkészült a régen családi tulajdonú detektoros replikája.Mivel ma lett kész, így csak napközben próbáltam ki.Nagyon nagy hangerővel rendelkezik.Két fül hallgatót lehet rá kapcsolni, párhuzamos kötésben. Mindegy, hogy egy vagy két füles van csatlakoztatva, egyforma hangerővel szól.Éjfél után meglátom milyen távolabbi adókat hoz be.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |