Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Én azért csak kivenném először a diódákat...
(Ráér utána pc tápot venni) Meg esetleg átnézném a forrasztásokat, a trafónál meg a kivezetéseket is.
Trafó kivezetései és forrasztásai jók, azt én is észrevenném
Diódák meg ki lesznek szedve, mert áramkörben nem mérünk A PC tápon is túl vagyok már, arról ment 1 évig a monitor... De most magában is jó lenne használni.
Ja hadd ne mondjam, hogy egy PC táp drágább, mint a monitor
Közben eszembe jutott még valami. Egyszer javítottam egy tápot hasonló tünetekkel. Ezeknek a tápoknak a vezérlő ic-je induláskor egy ellenállásról kap tápot, ami direkt a nagyfeszültségű pufferöl jön. Mikor abból a feszültségből rúgott párat a táp, a trafó egy szekunderéről, aminek a lábai a primer oldal felől vannak, egy diódás egyenirányítással táplálja az ic-t. Ha ez a dióda rossz, akkor is csinálhat vacakolást. Milyen IC van a tápban?
Hm, meg fogom nézni, csak az IC egy beépülő NYÁKon van, és nem látni rá --> egy szál pkával vicces lesz kiszedni, de megoldom
Üdv!
Hasonló hibajelenségnek nézem az én problémámat is mint ami ColT-nek van. Laptop tápról lenne szó.Kimenetén megvan a kívánt 20V, de terhelésre 0V. Hálózatra csatlakoztatva halk pattogó hang.Szekuder részről indultam.Szerintem a primer oldalon lehet probléma mert a trafó szekunder részét kiforrasztva is hallatszik a pattogás, természetesen ha teljesen kiveszem a trafót allor megszűnik.Nagyfesz kondi kivételekor is.Kapcsolófet csere 2k2843 cserénél is csinálta. Valakinek van tippje? stoky
Szia!
Esetleg elektrolitkondenzátor cserék? A nagy pufferelkó nélkül viszont nem egészséges áram alá helyezni a készüléket, mert úgy végképp tönkre lehet tenni.
Terhelve is pattog? Ha terhelés nélkül pattog, az nem gond.
Vezérlő IC-n azt olvasom, hogy 3843GM alatta 633j26.
Optó egy van melynél a kapcsoló oldal bontottam és a hang így se szűnt.
Cserélj optót, de előbb méregesd át az ellenállásokat is a tápban. Ha jónak találsz mindent, akkor cseréld ki a UC3843 vezérlő IC-t.
Szabaddő esetén én is elkövetem ezt... Köszi
Kicseréltem a 3843-as IC-t.Hiba maradt, de közben a kisfeszültségű oldalon eldurrant egy 24V-os zener.Cseréltem a hiba maradt.
További ötletek?
Zárlat a szekunder oldalon? Valamilyen alkatrészhiba csak van, ha nem indul.
Ha terhelés nélkül jó a kimenő feszültség ,akkor az IC környéki 1-10 mF kondik szoktak rosszak lenni. esetleg a szekunder oldalon szokott egy xx431 ic lenni ,az ahhoz tartozó tápkondi is szokott szórakozni.
Ja üzem közben az optot ne igazán bolygasd ,biztos út a szerkezet tökéletes hazavágásához.Ha eddig szabályzott,az opto megbontása után esetleg full teljesítménnyel addig emeli a kimenő feszültséget amíg az első alkatrész zárlatos nem lesz ,azután kinyírja magát ha nincs benne áramkorlát.
Eredetileg a kimeneti tápkábel volt zárlatos. Jelenleg a 24V-os zenert cseréltem és a pattogás nem szűnt meg.A kimeneten az előírt 20V van.A laptopra csatlakozáskor töltés nem indul meg.Terhelésre (ezek szerint) a kimenőfesz lecsökken a pattogás sűrűbbre vált.
Áramkorlát meg ezekben a fillér****ó időkben... Sóherebb gyártó még azt is kispórolja.
Próbáld ellenállással terhelni,minden sallang nélkül.(nem akarok vészmadár lenni ,de akár a kimeneten még mindig rövidzár lehet)
Sziasztok.
Lenne egy telefon töltőm aminek az adaptere kapcsolóüzemű. A hiba jelenség 10-20 hálózati bedugás után működik néha. A 230v- után van egy ellenállás (20 Ohm) ezt kicseréltem így bírt pár órát de megint rossz. Ellenállás jó, aztán egyenirányítás után 338V a mért érték , smd alkatrészek, aztán trafó 3 lába van bekötve mérhető érték 330V , 70V viszont a trafó 6db kimenetén nincs mérhető érték. A trafó lenne rossz benne ?
Ha néha működik,akkor vagy a kimeneti kábeled rossz,esetleg a csatlakozód ,vagy az összes elektrolit kondit cseréld ki,esetleg a forrasztásokat nézd át.
Az az ellenállás nem egy induktivitás volt?
Mint írták, kondizd át, de elég nehéz megfelelő méretűt találni ezekben.
Köszönöm a tanácsokat. Természetesen a kábelek jók nyák kimeneten sincs mérhető érték, átlettek forrasztva a pontok . Csatolok egy képet mérésekkel. A sárgával irt tranzisztor középső lábán is volt mérhető érték 90V-körül most nincs. A trafó kimenetén sehol nincs mérhető érték
Trafóhoz ne nyúlj az nem szokott rossz lenni.
Inkább az indító R-s tagot keresd meg, 2db.120Kohm, vagy 2db.180Kohm, sorba kötve, újabban smd-knél 1db.330Kohm, 270Kohm/1W. a primer oldalon. Amennyiben még a csere után nem megy, akkor 1µF/100V cseréld ki.
Ezekben a tápokban üzem közben szinte csak három helyen lehet értékelhető feszültséget mérni.A kimeneti pufferkondin ,a bemeneti pufferkondin ,meg esetleg a primer ágban szokott lenni egy tápszűrő kondi.(ha másutt mérsz az általad bevitt zavar könnyen a halálához vezet.Leggyakrabban egy (furcsállom hogy nálad ilyen nagy értékű) 0,5-4,7 ohm ellenállás szokott elszakadni ami a bemenettel van sorba. Azután a primer ágban lévő 50V körüli kiskondi. (esetleg a kapcsoló tranzisztor emitterénél lévő kisebb ellenállás -bár ez általában a tranzisztorral együtt hal meg-. Esetleg az előző hsz -ban említett ellenállás.)
Hülye kérdés.
Sikeresen túlterheltem egy régebbi (ATX 1.0) PC tápot, de sajnos annyira nem értek hozzá, hogy tudjam, mi szokott ezekben a leggyakrabban elhalni túlterheléstől...? A 12V-ja terhelődött túl (gondolom az 5V-ot figyeli a védelme) Volt egy kis bűz, és kikapcsolt, de sem elrobbant kondi, sem égés, sem kinyílt félvezető nincs. Indítási kísérletnél egyet megmoccan a ventilátor, de nem kezd el forogni. (Kondik jók, korábban én kondiztam újra, már egy ideje működött (teszttápegység volt, ritkán használva, és most egy kicsit nagyobb fogyasztású alaplapot kötöttem rá).) Köszi ha valaki tud tippeket!
Szia!
Semmilyen életjelet nem mutat? Diódák jók a szekunder oldalon? |
Bejelentkezés
Hirdetés |