Fórum témák
» Több friss téma |
Letölt, lefordít, beéget, átköt, bekapcsol, örül
Mint hóviharban mikor működik a műhold, akkora öröm! mitiszol én narancslét! A gombok visszatérését hagyjam nullán?
Pergésmentesítésre gondoltam.
AVR-rel kapcsolatban lehet itt kérdezősködni?
Úgy látom PIC-ekről van szó elsősorban. Igazi kezdő vagyok e témában, viszont avr-hez van programozóm, meg 3db ic-m.
Szerintem az AVR topik való neked!
A két program gyakorlatilag ua., csak ugye egyikkel AVR, másikkal PIC programozható, mások a chip adatbázisok.
Kinézetre, kezelőfelületre teljesen megegyeznek. Még a logikája is ua. lehet a kettőnek, mivel a folyamatábra szvsz ua. kellene legyen függetlenül, hogy PIC, vagy AVR a cél ic.
Ha ezekre gondolsz:
http://www.scienceprog.com/wp-content/uploads/AtmegaCLKF/image001.jpg akkor én ezeket eddig avr studio-ban állítottam be.
Nagyon foglalkoztat egy kérdés:
- hogyan lehet szimulálni egy TTL A-B csatornás encodert? (5V-os négyszögjelek, két csatorna jele egymáshoz képest 90fokkal eltolva)
X=X xor 1
If X=0 A=A xor 1 else B=B xor 1
Köszönöm!
Még vannak bajaim, pl. makrókat sem tudom hogyan kell írni. Stepper vezérlő ábrát néztem, ott vannak makrók, de nem jövök rá hogyan kellene megírni őket. Kapcsolók, led kezelés, ilyesmi már megy.
Frankó kis leírás volt, ez alapján sikerült!
Viszont egy dolgot nem értek még. Van az a stepper mintaprogram. Két nyomógomb, egy motor. Gombokat ha nyomod, két irányba, gombnyomás idejéig forog a motor. Ennél ún. komponens makrókat használ. Ezeket a gyártó megírta és védett állományok? Van egy sima makró, ami pont úgy néz ki ahogy leírtad. Egy feltételes elágazás, ahol az igen ágban benne van a komponens makró és az a lényege az egésznek.
Köszönöm!
Játszok vele. Lenne egy ötletem, de elég komplex. Memóriát is kellene kezelni benne. Viszont szétbontható kisebb egységekre. Ezt leírom majd, szerintem hamar le lehetne "programozni". Meg van is ötletem a megvalósításra.
Ez lesz, csak elég tanácstalan voltam.
AVR-hez van doper programozóm, 3db tiny2313. De ahogy láttam inkább mindenki pic-ezik. Ehhez meg új égető, stb, most sok lenne nekem. Szerintem jó lesz az avr is. Még jövök majd a külön egységekkel. Elsőre egy TTL "átjátszásról" lenne szó. Egyik láb bemenet, másik kimenet. Utána potmétert rákötni bemenetre, majd ezzel késleltetni a kimeneti jeleket. Csak nem tudom, hogy ha a bemenet felől állandó sebességgel jönnek a TTL jelek, akkor kell-e köztes tároló, hogy az időbeli eltolás megoldható legyen? Azért is lenne jó a tároló, mert oda elmenteném a teljes TTL jelsorozatot (ami a pc felől érkezne, így mentés után a pc "lekapcsolódhatna"), akkor gyorsítani is lehetne a kimeneti lábra jutó jeleket, nem?
Megint gondban vagyok:
16f877,quartz 8-mega.Már szép kövér a progi, 2 gondom akadt. 1.Hívok egy delay-t main-ben,modjuk 1 sec.Beégetve ,valós környezetben a töredéke . Ez a progiban mindenütt így van,bármekkora késleltetésről legyen szó . 2.csinálok egy változó alapú késleltetést egy cikluson belül a ciklusba lépés előtt megadtam a változónak 999-et.A delay us -re van állítva.A ciklus végén megvan adva egy számítás, ami minden körben kivon 10-et a változóból.Ergo egy gyorsuló ciklust kell kapnom.Ez meg is van, csak épp beégetve kb 10-15 ször gyorsabb a várhatónál, már indulásnál sem 999 usec,hanem a töredéke. A konfigot átnéztem (C-ben is), a kvarcot kicseréltem.Nem értem...
Sajnos igen (ezért írtam ,hogy C-ben is lecsekkoltam)
összedobok egy progit amiben csak ez van, kiváncsi leszek ott is meglessz -e a hiba.
Itt a progi, ez sem jó, lehet, hogy csak fáradt vagyok de nem értem mit rontok el.Tehát a ciklusban a kezdeti késleltetés 999us.,majd minden körben kivonódik belőle 10. Ezt 58x végigjátsza ,így az uccsó körben (999-(57x10)) 429us kellene legyen a késleltetés.Valóságban teljesen mást csinál.
Van egy step / dir jelfolyamod amit a számítógép ad ki. A step jel ugye folyamatos négyszögjel, a dir meg alacsony, vagy magas szint.
Azt szeretném, hogy (az egyszerűség kedvéért) egy-egy nyomógombbal lehetne változtatni a step jel "sebességét". Gondolom ehhez az kell, hogy a frekvenciával játszik az ember. Amit még nem tudok elképzelni - van 50 step jelem, amit kiad a számítógép. Ez érkezik a bemenetre. A kimeneten én fel olyan lassan szeretném megkapni az 50 step jelet. Belül az ic változtat a frekvencián. De valahol el kellene tárolni azt, hogy éppen 50 step jelet kell majd kiadnia, nem? A számítógép kiadja az 50 step jelet, akkor az ic kimenetén még csak a 25. jel van, a másik felét el kell tárolni valami bufferben. Vagy hogy működik ez?
Nem értem (de elfogadom), hogy miért nem számolhatok 999 -től ,ha egyszer a számláló -32768 tól 32767 -ig teszi lehetővé a számolást. Egyébként pontosan az zajlik, amit leírtál (de nálam csak beégetve, a szimulátorban az történik amit szerettem volna). Jut eszembe amit a múltkor írtál nekem példákat TMR -re mind működik, de csak valós környezetben. Netán neked valami frissebb verziód van az Fc-ből(4.3.7.63) ?Mivel azt írtad, hogy nálad mind futott szimulátorban is .
Még egy apróság: Hogyan kell használni a sleep módot ? Köszönöm az eddigieket , átírom a progit aztán csak jó lessz.
Hali!
A sleepet C kódba kel beirni. A pic adatlapján megtudod nézni hogy mi tudja ébreszteni. Megszakitás, timer 1, WDT. Csö
Ha a fogyasztás nem szempont, akkor mindegy , hogy egyszerűen csak ciklusból figyelek egy port-ot, vagy sleep-ből mondjuk RB0 -val ébresztem?
Nincs esetleg egy ilyen megírt részed 877-re?
Szeretném ténylegesen megvalósítani a következő dolgot.
Nyomatéktartó fordulatszám szabályzás. Ehhez mit lenne érdemes felhasználni? Két variációt gondoltam: - kis dc motor, mint dinamó, ennek a kapcsain figyelni a feszültséget - fénykapu Talán a dc motoros adná a legfinomabb szabályzási lehetőséget. Mit gondoltok, csinált-e már valaki hasonlót?
Sziasztok!
A ráérők és hozzértők segítségét szeretném kérni a csatolt programmal kapcsolatban Egy kapunyitó elektronikát próbálok megépíteni, ami a flowcode-ban szimulátorral jól működik, de beégetve furcsaságokat csinál. Van egy LED az RB7-en aminek mindig másodpercenként kellene villognia, az RA4-en levőnek pedig csak ha a kapuirány 2-n van. Úgy van megoldva a villogtatás, hogy van egy másodperc számlálóm ami ha páros akkor ég ha nem páros akkor nem ég a LED. A szimulátorban működik is rendesen, de ha beégetem, akkor kapuirány 0-nál és 1-nél villog rendesen az RB7-s LED, de kapuirány 2-nél az RB7-s LED folyamatosan ég az RA4-es pedig másodpercenként egy pillanatra felvillan. Valószínű valamit alapjaiban rontok el a kimenet vezéréléseknél, de nem jövök rá, hogy hogyan kellene. Előre is köszönöm annak, aki ránéz a dologra. üdv: TalpaiI
Sziasztok!
Új projektem autóba egy riasztó szimulátor és egy akku feszültség jelző. Amint megkapja a tápot a kétszínű led pirosan villog, ha beülünk a kocsiba és gyújtást adunk, megszűnik a piros villogás, és a kétszínű led segítségével kaunk tájékoztatást az akku jelenlegi feszültségéről. 12V és 14,4V közt arányosan elosztva piros-sárga-zöld. A villogás működik, de utána picit elakadtam, ha valakinek van ideje, ránézne? Az elágazásoknál az adc értékek csak úgy be lettek írva, odáig még nem jutottam el, azt ne nézzétek. E.
Szia!
Igen, ilyenre csak kapcsoló nélkül, tehát ha mérendő feszt kap, akkor hagyja abba a villogást és mér, mert akkor csak három vezeték kell neki... így meg négy, bár mondjuk az ugyanaz lenne a kapcsolt és a mért fesz, már a panelen össze lehet kötni. A zöld led most az MCLR-en van ennek akkor nem kell külső reset, megy anélkül is stabilan?
Akkor a válaszom igen persze, jó
Közben átpakoltam a ledeket, tökjól működik
Az MCLR -el kapcsolatban : ha használod csak bemenetnek használhatod kimenet semmiképp nem lehet !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |