Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   59 / 200
(#) Laci0629 válasza uli hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Szeva!

Kapcsolást tudsz felrakni vagy valami támpontot hogy melyik kapcsolást készítetted el?
(#) uli válasza Laci0629 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Ezen leírás szerint alakítottam át.
Csatolok egy rajzot, az enyém is hasonlóan néz ki, de vannak eltérések. Valamint csatolom, hogy a visszacsatolást hogy alakítottam át.
Kössz: uli
(#) monarovauxhal hozzászólása Jan 24, 2011 /
 
Sziasztok
A főtrafót milyen módon lehet szétszedni hogy ne sérüljön meg a mag?
(#) Laci0629 válasza uli hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Az IC 2-es lábával csináltál valamit?
(#) Iszkakof István válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Régen, egy időben eléggé hiánycikk volt a csöves televíziókba az új sorkimenő trafó. Annak is a vasmagja is össze volt ragasztva. Volt egy forrasztó pákám, aminek lapos volt az oldala, azon a helyen, ahol, belül az ellenállás volt. A lapos oldalára rátettük a trafót melegedni. A mesterem utasítására, a tetejére tettem egy csepp vizet. Amikor a víz elpárolgott, a trafó annyira felmelegedett, hogy a vasmag szétvált és a tekercsek ragasztói is annyira megengedett, hogy vigyázva le lehetett venni.
(#) Laci0629 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szeva!
Ha szerencséd van forró vízbe is ki tudod főzni
Fogod beleteszed egy edénybe felöntöd vízzel, hogy ellepje, felforralod a vizet és határozatlan időn belül szét fog jönni.Nem kell sokáig főzni de ragasztótól függ.
(#) uli válasza Laci0629 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ami a leírásban van, dobtam rá egy potit. Feszültséget szépen lehet szabályozni rajta.
200Wos a táp és 26W/12V izzó hatására 0,5-7 V-ot esik a feszültség. 5Wos izzóval meg sem moccan szinte. Lehet azért esik le a fesz, mert túl sok lenne neki a 26W?
uli
(#) peter1995 válasza uli hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
De háyn W-ot ad le 12V-on.Az se mindegy.Nekem az a táp ami 600W-ot leadt 12V-on 100W terhelésnél 0,30V-ot esik.11,78Vra.
(#) gombocartur válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia! Nekem küldhetnél.... Mit kérsz érte? Privátba?
(#) Laci0629 válasza uli hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Üzem közben mérj rá a potméter azon két pontjára ahol változtatod az ellenállást,ja persze multiméterrel!
Kapsz egy adott feszültség értéket,a poti elcsavarása nélkül akassz rá 20-30W-nyi terhelést és nézd meg ujra a multimétert.
Na mi a különbség a két adat között?
(#) monarovauxhal válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Értem, tehát nem egy könnyű dolog ezt művelni

Laci0629: a víz hatására nem kezd el rohadni a trafó?
(#) Laci0629 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Hát nem rohad mert ötvözet, és egyébként is nem sokáig van vízbe utána kiszárad.A réz tekercs meg szigetelt az azér nem korrodál.
De ha ügyes vagy forrasztópákával is szétjön
Mert változtatni akarod a menetszámot?
Mit készítesz belőle?
(#) Iszkakof István válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Amennyiben rendelkezel több T1 – el, egyet a főzőlap szélére is tehetsz. A szemed sarka legyen rajta és a vízcseppről, mint folyamatjelzőről ne feledkezz el. Nekünk a magas fesz. trafónál működött a dolog.
(#) Laci0629 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Hát ez is nagyon jó ötlet egyszerűbb mint a forrasztópáka

De ha csak pár voltal kellene kevesebb vagy több ahhoz nem kell áttekerni a trafót...
(#) monarovauxhal válasza Laci0629 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Mondjuk igaz. Szimmetrizálni gondoltam a +-12 ágakat, mert ugye gyárilag a 12 egy szálból van általában, a -12 pedig vékonyból. Ezeknek ugye hely kell, emiatt búcsút intenék a +-5 voltos ágának. A tl494 tápellátását másik forrásból oldanám meg. Mondjuk ha tekerem, akkor nem 12-re hanem 15-re tekerni, elvégre akkor már elfér. Kivezetést a volt 5 voltlábára rakni, majd 2db schotty diódát anódnál fogva egyesíteni, és készíteni egy hidat. Most még csak tervezgetek, alapanyagom még nincs, vagyis lehet van csak szét kéne nézni mi van itthon . Erősítő hajtására szeretném használni.

Iszkakof István : "Amennyiben rendelkezel több T1 – el" mi is az a T1? elektromos főzőlapunk van itthon, békebeli darab.
(#) erbe válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 25, 2011 / 1
 
Ha megnézed a rajzokat, a 12 V + és 12 V - ugyanarról a tekercsről jön le, csak a diódák vannak fordítva bekötve. A menetek pedig úgy következnek, hogy van az 5 V-nak 5 menet, ehhez sorba kapcsolódik 7 menet és így adja ki a 12 V-ot.
Ennek megfelelően gondold át az elképzeléseidet!
15 V-hoz felesleges áttekerni, hiszen pl. rezonáns tápban erről a PC trafóról áttekerés nélkül vesznek le 2*24 V-ot. 15-ig simán fel lehet szabályozni.
A kétutas egyenirányítás ilyen kis feszültségeknél azért hasznos, mert csak 1 diódán eső feszültség jön le, nem kettő, mint a hídegyenirányítóban.
T1 a legnagyobb, a főtrafó a PC tápban.
(#) mugab válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Kicsit pontosítanék....
Valamint pl. a 2005-ös trafónál nem tudsz minusz ágat csinálni sima ellen diódával...
(#) belfi2 hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy DSP 1454 tip AT tápom amelyet szeretnék átalakítani laptop tápnak,A szükséges áram illetve feszültség értékek,5A ,19V.Olvasgattam a topikot és egy kicsit elbizonytalanodtam.A leírásokban csak a TL494 IC 1-es lábának az átalakításáról van javarészt szó.Nos ebben a tápban van egy TL494 és egy LM339N típusú IC.Mind a 12V mind az 5volt egy egy ellenálláson keresztül be van kötve a TL494 1-es lábához.Ráadásul az 5V még az LM339, 7-es lábához is be van kötve.Hogyan kell ,illetve át lehet e alakítani a tápot a nekem megfelelő értékekre?Jól jönne egy részletes leírás az ilyen tápokhoz is már ha valaki csinált ilyet.
Köszi előre is.
(#) erbe válasza mugab hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
"Kivétel erősíti a szabályt."
Mint ahogy az együtemű meghajtású tápoknál sem követhető ez az egyszerű eljárás.
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Sajnos lépésről lépésre, részletes leírást majdnem biztos vagyok benne, hogy senki sem fog tudni adni, mégpedig azért, mert gyakorlatilag nincs két egyforma PC táp. Én nemrég egy fogalmamsincs milyen, noname (Skyhawk, Mercury, vagy valami hasonló) tápot alakítottam át pont laptophoz a műhelyasztalomra, hogy ne kelljen előrángatni mindig a saját tápegységét, ha ott akarok dolgozni. Talán pont ilyen IC-k voltak az enyémben is.

Az első lépés, hogy a kimeneteken lévő puffereket megfelelő feszültségtűrésűre kell kicserélni (a negatív ágban lévőket is), ha az 5V-os ágak nem lesznek lebontva, akkor ott is! Én először megpróbáltam azt, hogy az 5V-ról visszamenő visszacsatolást kivettem. Ekkor már majdnem pont jó volt a kimeneti feszültség, 19V környékén, az eredeti 12V-os ág visszacsatoló ellenállásának vagy a visszacsatolásban a földre menő ellenállásnak a párhuzamos "patkolásával" lett betrimmelve. A power good áramköri részen ki kellett iktatni pár ellenállást, hogy ne vegye problémásnak a megemelkedett feszültségeket. Ez a művelet a legegyedibb, ez tényleg szinte minden tápegységnél máshogy van kialakítva. Tulajdonképpen én mást nem is csináltam vele, ennyi elég volt az átalakításhoz.

A kimeneteken lett 5.2V (az eredeti 3.3V-ból), 8V (az 5V-ból) és 19V (a 12-ből), ezeket (és a -19V-ot meg a standby 5V-ot is) kivezettem banánhüvelyekre is, jól jön az a műhelyasztalon. A PSON-ra meg tettem egy karos kapcsolót.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszi szépen!
Azért kérdeztem mert eltérő vélemények voltak az osztó felső tagjával kapcsolatban.(az 5v ellenállását kell a 12v hoz tenni- illetve a" ki kell venni" vélemények )Te a TL 494-es 4. lábával nem is vacakoltál? Majd próbálkozom és meglátom mi lesz.
A kondikat normál 105fok ra tudom cserélni és az igazat megvallva egyetlen egy tápban sem láttam még LOW ESR kondit.Azt olvastam valamelyik Hsz-ben hogy nivel induktivitás után van nem is kell de legalább 105-ös legyen. Üdv.
Ja és ez egy AT táp nincs 3,3 V én meg kerestem!
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ha AT-s táp, akkor nézd meg azt is, hogy a vezérlés hogyan, honnan kap tápfeszültséget, nehogy a megemelt 12V probléma legyen neki!

Én a PWM vezérlőhöz alapvetően nem nyúltam, a 4-es lábhoz sem. Ha jól emlékszem, az a dead time control, amivel a lágyindítást és a túláramvédelmet szokták megoldani, ezeket változatlanul meghagytam. A túláramvédelmet semmiképp nem akartam kiiktatni. Egyedül a kimeneti túlfeszültségeket érzékelő, tranzisztoros-zeneres-ellenállásos áramköri részletekbe nyúltam bele, hogy a megemelt kimenetek miatt ne "riasszanak". Egyébként az én tápegységemben ezek is valamilyen úton-módon a 4-es lábra kapcsolódnak.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ép most néztem meg az adatlapokat ! TL494 40V.ig az LM339 36 (+-18)V ig bírja.Tehát a max feszültség ~36V ezzel nem lehet gond.A Powegood-al viszont igen ha beleszól a vezérlésbe és nem csak az alaplapnak "dirigál".Sajnos nincs még csak megközelítő rajzom sem amin el lehetne indulni és most csak tapogatódzom.
(#) monarovauxhal válasza erbe hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Nem gyári trafóját használnám, hanem egy erős ATX tápból bontottat. Amit letekerek, az fel lehet megint használni, vagy sérül rajta a lakkozás? Primerből egyet kéne csak fennthagyni, tudom hogy a 2 jobb, csak még sosem tekertem trafót . Majd keresek tápot hozzá, aztán teszem felfele a kérdéseket, hogy mi micsoda, mert kezdő vagyok. Továbbtanulásom is ilyen irányba fog történni amúgy.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Úgy látszik kifog rajtam a táp.A módosításokat elvégeztem,miszerint
1. az 5V visszacsatolását kivettem
2. a TL494 1.láb feszültségosztójának egyik alsó tagját 20kohm potival helyettesítettem
3. a kondikat kicseréltem 25V 4700µF-ra
4. az 5voltos ágat megszüntettem

A feszültség 28volt és nem lehet állítani valamint nagy árammal (3A) el sem indul tehát nem üzembiztos.A TL494 4.lábát GND.re húztam de a táp meg sem nyekken,vissza állítva villan egyet az izzó és vége. Elképzelhető hogy ezt a tápot nem lehet manipulálni?
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Biztos, hogy meg lehet emelni a feszültségét. A 12V-ról az 1-es lábra menő visszacsatolás milyen értékű ellenállásokkal volt megcsinálva eredetileg? Gondolom, a 2-es lábon a 14-es láb referenciafeszéből van 2.5V osztva, legalábbis ez a szokás. A visszacsatoló feszültségosztót úgy kell méretezni, hogy a kívánt (19V) kimeneti feszültség esetén az 1-es lábon is ennyi legyen.

A 4-es lábat szerintem nem érdemes fixen földre kötni, mert akkor bekapcsoláskor maximumon indul a vezérlés, akkora indulóáramot eredményezve a primer ágon, hogy azt talán még az alkatrészek sem nagyon szeretik. Ha a mindenféle védelmeket ki is iktatod, amik a 4-esre mennek, oda akkor is érdemes valami elkós lágyindítást beépíteni.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
A változás most annyi hogy kivettem az 1.láb alsó osztójának mind a két tagját, és helyette egy 20kohm ptoival már megy a szabályozás .de áram max 1A körül van.Ezen kellene valahogy változtatni.Természetesen a 4.láb alsó osztóján (ellenálláson)keresztül van GNDre húzva.A zárlat védelem az valószínű jó mert ha ráakasztok egy 24V 70W halogént már csak perceg a a trafó. Az ellenállatok értéke 9,99kohm és 12,valamennyi kohm de már nem hiszem hogy fontos.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Megint változott a dolog :taps: !Ha úgy indítom a tápot hogy először a 24V 5W rajta van és úgy teszem rá a nagy halogént akkor simán beindul,és mindössze 1tizedet változik a feszkó (19->18,9) szóval úgy néz ki hogy nyertünk.Most csak az a kérdés hogy a lapos majd mit szól hozzá,bár nem hiszem hogy kapásból zárlati árammal indulna.Mindenesetre lehet hogy ráteszek egy tirisztoros túlfesz védelmet a biztonság kedvéért.
Köszi a támogatást.
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Na, az már siker! Az AT-s tápra kell valamekkora terhelés, hogy beinduljon. Gondolom, hogy a lapos normálisan indul, van benne is valami lágyindítás, de lehet, hogy egy pár wattos fix terhelést rajta kellene hagynod a táp kimenetén fixen.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Igen én is így gondolom. Lehet benne hagyom 24V 5W ot amit majd ki lehet kapcsolni de már azon filózok hogy csinálok valami indító automatikát mint régen a csillag delta.Most kozmetikázom mert 4700µF kondi nem fér a másik helyére és a dobozban vezetékelni kell ,plusz a ventit is meg kell oldanom.Lehet hogy mégis teszek az 5voltra kondit és onnan járatom.Minden esetre most bizakodó vagyok .Összerakom pár nap izzós teszt aztán hájrá.... csinálok másikat
Következő: »»   59 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem