Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   902 / 1319
(#) ToMikaa válasza trudnai hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Rendben, köszönöm, ez így megy. A következő problémám az, hogy a CCP2 modult szeretném használni. Ennek a kimenete az RC1. Bekapcsoltam mind az 5 CCP modult, de csak ennek nem látszik a kimenete. Ezért gyanakodtam arra, hogy gond van a porttal. A kód, ami a 4 további CCP modullal működik:

1. TRISC1 = 0;  
  2. CCP2CON = 0b00001100;
  3. CCPR2L = 0;

A PWM-hez szükséges Timer2 be van állítva.
(#) icserny válasza speki hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Idézet:
„Van egy gyári k8084 es égetőm,van benne 6 darab led és 4 darab kapcsoló,ott 3 led felváltva világit”
Ez egy közönséges földi halandónak semmit sem mond. Hívják akár k8084-nek vagy MZ/X-nek. Amióta kapcsolási rajzot kitalálták, azóta az az összehasonlítás elsődleges forrása. Mi a különbség a két áramkör között? (hogy állunk az MCLR felhúzással, s 628 vagy 628A-val kísérletezel?) Hibakeresés (a jövőben) ezek mentén végezhető.
(#) speki válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

16f628A
(#) mrobi hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok. Flowcode-ban programozok pic-eket. A flowcode-ban nincsen véletlen számgenerátor, de van rá lehetőség C kód beillesztésére. Ebben szeretnék segítséget kérni. Tehát valamilyen számgenerátor kellene C nyelven.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszi. Már vagy háromszor átnéztem a súgót de nem találtam semmit.
(#) trudnai válasza speki hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Idézet:
„Van egy gyári k8084 es égetőm,van benne 6 darab led és 4 darab kapcsoló,ott 3 led felváltva világit abból gondolom ,hogy megyen a program.De amikor átraktam az elektronikába csak 1 et villan és semmi más nem történt.”

Aha. Azt Ideiglenes mar kideritette neked, hogy egy Velleman programozo/proba paneled van. Ezek szerint ezen a proba panelen mukodik az amit megirtal.

Namost van egy masik aramkorod, amirol semmit sem mondtal. Ennek kellene mellekelned a kapcsolasi rajzat, hozza a programot (mert, ha kerdezel, akkor ugy illik, hogy a segito embereknek minel kevesebbet kelljen utana nezniuk mit hol talalnak meg, kulonben elmegy a kedvuk a segitestol...). Szoval kapcs rajz (nem panel terv!) es forras kod kellene, es egy preciz leiras mit varsz az aramkortol ill. programtol, es ehelyett mit csinal...
(#) speki válasza trudnai hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Helló. Ne haragudj de, mindent elküldtem lejjebb olvasva ott van a kapcsolási rajz is.
(#) speki válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Bocs. Hogy elirtam az égető számát.
(#) lacko1214 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok!
Nekem egy olyan progit kéne pic-re írnom, ami tulajdonképpen egy óra, mondjuk 0-99másodpercig számol, és BCD-ben írja ki az eredményt. (pickit2-n 8db leden) Tud ebben valaki segíteni. Én nem nagyon vágom ezt a témát.
....@....hu
(#) Moderátor hozzászólása lacko1214 hozzászólására (») Jan 30, 2011

Mail címet töröltem.

1. Ne írd ki nyerseny semmilyen fórumra soha, csak ha mazochista módon szereted a spam-eket!

2. Azért fórum, hogy ne e-mailben kérd a választ, mert az illetlenség.
(#) lacko1214 válasza (») Jan 30, 2011 /

OK!
(#) szaffo555 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok!
Senkinek nincs ötlete a korábban feltett (#906352) alatti PMP buszos kérdésemmel kapcsolatosan?
(#) trudnai válasza lacko1214 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A 'Kapcsolasok' alatt a 'PIC' -et kivalasztva beirtam, hogy ora, es ezek jottek ki eredmenyul...
(#) attila066 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok!
Két nagyobb kérdéssel fordulok hozzátok.

1.) a tökéletesen működő lcd vezérlő forráskódom áttettem, 16f887 ről 18f4550-re egy utasítást kicseréltem, az rlf-et rlcf-re, ezen kívül még az analóg beállítást elvégeztem, mást nem nagyon vettem észre hogy különböznie kéne a 16f-es asm kódtól. Sajnos a program, nem lép ki egy rutinból, tehát adott a kilépési feltétel, és egy szubrutinon belül 16bites matematikai műveleteket végez, összeadás kivonás, 2es komplemens képzés. Ami 16f en tökéletesen működött, az egész itt 18f-en már nem. Olyan mintha a matematikai műveletekkel lenne baj, de átnéztem az adatlapokat és a c,z egy helyen van a status -regben, az összeadó kivonó művelet nem változott. Nem értem, kérlek segítsetek!

2.) Igazából kényelmességi okokból kezdtem el átalakítani a programomat a 18as szériára, mert elérkeztem az első program memória lap , határához, és megrekedtem, sőt ugye a pc ugrások sem működnek tökéletesen simán 256 sor ugrás után. Ennek mi a kiküszöbölési megoldása? Szívesen maradnék a 16 os szériánál!

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Hp41C válasza attila066 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!
- A18F -en néhány utasítás más flag-eket is állít, mint a 16F -en (incf állítja a C-t is, rlcf, rlncf, rrcf, rrncf a Z-t is). Nézd meg az adatlap Instruction set summary fejezetét.
- A18F -en van addwfc, subwfb, subfwb a 8 bitnél hoszzabb számok kezelésének könnyítésére.
- A 18F a kiszámított ugrásoknál byte -os címzést használ, az utasítások szavasak, az indexet duplázni kell. A goto, call viszont 4 byte, az ilyen utasításokból felépített kiszámított ugrásnál az indexet négyszerezni kell.
- A szavas utasítás és a byte-os memória címzés miatt a 256 byte-os határ hamarabb betelik, mint a 16F-en. Kivédésére több megoldás is van:
-- Fordítás alatti ellenőrzés: Ha egy kiszámított ugrás táblázat kezdetén és végén elhelyezett címkék felső bitjei nem egyeznek meg, hibát lehet okozni.
-- Eleve feltételezni, hogy a táblázat átlóg a 256-os határon, a PCLATU, PCLATH regisztereket módosítani.
-- Ötlet: A PLC olvasása feltölti a PCLATU, PCLATH regisztereket.
(#) kiralyz válasza Zsora hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

[OFF]Szlovakiaban is lehetett erezni a rengest tobb helyen
(#) attila066 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Gyors válaszod köszönöm!
- a 16F es szoftvert úgy alakítottam ki , hogy ne legyen gond a rontott z illetve c. elviekben ez nem nagyon lehet a baja. e nélkül is ki kéne lépnie a szubrutinból, de mindjárt csinálok egy szimulációt hogy tuti jól ad e össze meg von-e ki, mert kivételes esetben ha elrontja a -1 hozzáadását vagy a +1 hozzáadását, akkor nem lép csak ki.
- ami egyszer már bevált azt nem feltétlenül írnám át aznap mikor elkezdtem megismerni a 18F et
- ezt úgy értsem, hogy egy goto $+.4 re ugorna igazából a következő sorra?

-- pcl olvasása jónak tűnik, na de ez érvényes a 16F-re is ?

szerk. úgy vettem észre hogy a gotonál duplázás van. nem?
(#) attila066 válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

köszönöm a segítséget, eljutottam oda ahol eddig a 16F el voltam most már jó. az indexelt ugrásokkal volt csak a gond, mert csináltam egy 16-16 bites összehasonlító makrót és abban van csak másutt törekedtem az átláthatóság miatt címkét használni. goto $+.10 ez 4 sort ugrik előre. tehát az önmaga sora(2) +2* sordb szám , viszont azt nem értem hogy, a goto $-.10 miért nem működik.
(#) icserny válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

PIC18-nál a memória bájtonként címezhető, az utasítások viszont 2 vagy 4 bájtosak ezért a $+n és hasonlókról sürgősen le kell szokni! Használj címkéket!

A GOTO fölösleges idő/hely pazarlás, PIC18-nál célszerűbb a bra, bc, bnc, bz, bnz, bn, bnn, bov, bnov elágaztató utasításokat használni.

PIC18F4550-hez nézegesd a honlapomon található PICCOLO projekt c. tananyagot!
(#) watt válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ezeket a kérdéseket a szimulátor olyan jól meg tudja válaszolni!
(#) trudnai válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Makroban is lehet cimkeket alkalmazni, cska meg kell neki mondani, hogy a cimke 'lokalis'. Nem jok ezek a dollaros dolgok... mar csak azert sem, mert nem 'sort' ugrik (2*sorszam), hanem memoria cimeket. Te ugye azt feltetelezed, hogy 1 sor 1 szo, azonban vannak 2 szavas utasitasok is!

Amugy ha csak a laphatar miatt valtottal 18F-re, akkor meg rosszabbul jartal, mert ott max csak 128 elemet tarolhatsz el egyetlen lapon szamben a 16F 256-javal. Tessek szepen azt a 16 bites PC szamitast megcsinalni tisztessegesen
(#) Hp41C válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!

- 16F -n a PCL olvasása nem tölti fel a PCLATH -t.

- Táblázat elhelyezkedésének ellenőrzése absolute kódnál pl:
  1. IF high(TableStart) != high(TableEnd)
  2.         ERROR "Table page error"
  3. ENDIF
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Idézet:
PIC18-nál célszerűbb a bra, bc, bnc, bz, bnz, bn, bnn, bov, bnov elágaztató utasításokat használni”

Azt hiszem, eléggé elítélhető módon, de én a 16F-eknél is használom mostanában ezeket az elágazásokat (bc, bnc, bz, bnz-t biztosan). Igaz, hogy ebben az esetben ezek nem utasítások, hanem makrók, de úgyis arra fordulnak, amit magától is írna az ember, viszont - számomra - a kód jobban értelmezhető. Arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül kihíznám a 16F-et a firmware-rel, akkor 18F-re portoláskor ezekhez már nem is kell nyúlni.

A $-os goto-kat mindenhol kerülöm. Makróba is érdemes rendes címkét tenni, azt lehet lokálisnak definiálni (vagy eleve úgy jön létre?), így a makrót többször felhasználva sem lesz címkeújradefiniálási hiba. A címkézett makrók szintén jobban portolhatók, mint a $-os ugrásokat tartalmazók.
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Idézet:
„Makróba is érdemes rendes címkét tenni, azt lehet lokálisnak definiálni (vagy eleve úgy jön létre?),”

Nem sajnos, arrol neked kell gondoskodnod, hogy azok a cimkek lokaliskent legyenek definialva.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

A legnagyobb eltérést én is a táblakezelésben látom. A 18F táblakezelés fejlettebb, nem érdemes a 16F-es metódust használni rajta szerintem...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Talán az összes család (a 32 biteseket leszámítva) legjobb program memória kihasználhatóságával a 18 -as család rendelkezik. Egy program szóban 2 byte tárolható, a táblázat folytonos. A 24F, 30F, 33F családban az utasítás 3 byte, de a memóriában kiegészül egy negyedikkel - a táblázat kezelésében egy lyukat okozva...
(#) attila066 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a válaszát!

Természetesen LOCAL-lal deklarálom a makróban a helyi címkéket, a nagyon zűrös helyeken volt goto $ de kijavítom igazából nem is a táblázatokkal lenne a gondom, (amit még kifogok rajta javítani, hogy ne legyen ekkora a program memória, az egyik marót átalakítom szubrutinra, mert azt a makrót meghívom vagy 70 szer és maga a makró van vagy 35 sor.. későn jöttem rá hogy ez most 70szer bele fog kerülni a forráskódba ) hanem írom írom a programomat (16F-en) és elérkezek a 07FF es hexa címen lévő program memóriához, és amikor átlépem, akkor el sem indul a programom. Ez itt minden problémám gyökere
(#) Hp41C válasza attila066 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!

A 16F memóriájában un. page -ek vannak. A goto / call utasítások a cél cím alsó 11 bitjét tárolják. A végrehajtáskor a felsőbb biteket a PCLATH regiszterből 3. és 4. bitjéből veszi.

Több lapon elhelyezkedő program esetén az alábbiakat kell megtenni:
- Megszakítási rutin: az első ugrás előtt a PCLATH mentése, a megszakítási rutin page -nek megfelelő beállítása, a kilépés előtt a mentett érték visszaállítása.
- Page -ok közötti átlépés: A PCLATH beállítása a cél page -nek megfelelően, goto / call.
- Rutinból való visszatérés után: A return nem állítja a PCLATH -t, a visszatérés után arra a page -re állítani, amin a program folytatódik.

A szimulátorban jól nyomonkövethető...

A legegyszerűbb, ha a táblázatok kerülnek át másik lapra: A PCLATH -t a 256 -os határ miatt eleve kellett állítani. A visszatérés után kell csak módosítani a PCLATH -t.

A hosszú makrókat tényleg célszerűbb szubrutinként megvalósítani, de ügyeni ell arra, hogy a stack véges (16F - 8, 18F 32 mélységű).
(#) ToMikaa hozzászólása Jan 31, 2011 /

#907268 -ra van valakinek ötlete?
Következő: »»   902 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem