Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egyszerű problémában szeretnék segítséget kérni. Készítettem a NAND kapukból egy oszcillátort, a mellékleten látható. Egy előző kapcsolásban használtam, CD4011 CMOS NAND kapukból tökéletesen működött, most 74LS00 TTL -ből készítettem, de nem akar oszcillálni. Mi lehet a baj? Túl nagy a kondenzátor??? Ha valaki tud megoldást, segítsen! A kapcsolási elrendezésen nem szeretnék változtatni, mert már benne van egy NYÁK-ban. Segítségeteket előre is köszönöm!
Túl nagyok az ellenállás értékek. LS tokoknál a "felhúzó" ellenállás max 36kohm lehet, CMOS-nál akár 1-2Mohm. Ebből kell kiindulni, a kondit pedig növelni kell.
És mekkora ellenálláskolat és kondikat tegyek be, hogy pl. 1-10Hz között legyen állítható a frekvencia a potenciométerrel?
Biztos, hogy jó ez a kapcsolás? Csak mert ha az U6A egyik bemenetét folyamatosan földeled, akkor a kimenete folyamatosan H lesz, vagyis az U6B kimenete folyamatosan L.
Ez pedig független attól, hogy TTL, vagy CMOS.
Így igaz! Ezt nem is néztem, mivel CMOS-sal már ment neki... Azt a bemenetet tápra kell felhúzni max 36k-val.
Megtaláltam a hibát!
Erről is az amerikaiak tehetnek. A kapu amerikai szabvány rajzjele miatt összetévesztette és az előző áramkörben CD4001 -es NOR kapukat használtam amely nem egyenlő a NAND-al! Hogy lehettem ilyen ![]() ![]() ![]() Szakmai ártalom! Valaki tudna küldeni egy kapcsolást NAND TTL oszcillátorral?
Ez a kapcsolás pl. egy régi orosz, 7400-nak megfelelő IC-vel megy, 1...x Hz. Be kell játszani.
Az ellenállások max értéke 2k körül van, típusfüggő. Ha nem rezeg már, akkor csökkenteni kell kicsit. A 74LS00 is hasonlóan megy, de azt csak 10 megán próbáltam, 820 ohmokkal. Elvileg betehetsz mindkét kapura potit ( dupla kivitel), akkor nagyobb az átfogás. A végére LED+ 330 ohm tesztelni elég.
Jo arra az eredeti kapcsolasod is... alapban mindegy milyen kapukat raksz bele, csak ne Schmitt triggeres legyen, es invertolo legyen.
A hibak elkerulese vegett az elso kapu mindket bemenetet kosd ossze, akkor nem kell talalgatni milyen szintre kell kotni. Termeszetesen a mar masok altal is megjegyzett ellenallas ertekeket csokkenteni kell, mig a kondit kb ugyanannyival novelni...
hello!szeretnék egy olyan áramkört készíteni,mely 2*2 ledet halványít,világosít egymás után.erre egy szinusz vagy háromszögjelet biztosító áramkörre lenne szükségem ic-kkel.a jel hossza mondjuk 1hz-lenne, de ha lehetne változtatni,akkor 1hz-től kb. 10hz-ig kellene.az egyik félperiódust egy tranzisztorral 2 ledre kötném,a másikat pedig úgyszintén.milyen ic-t használjak? elvi szinten tökéletesen értem,csak azt nem tudom,hogy miért ,mekkora ellenállás, melyik lábra, kondi miért ,mekkora, hova,meg ilyenek
![]()
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kb 5-10 Hz-en működő órejelgenerátort, ehhez lenne szükrségem valamilyen kapcsrajzra. Találtam egy 200 Hz-eset Bővebben: Link, de ez túl nagy nekem és frekvencia osztókkal nincs időm bíbelődni mert sürgős lenne. Tud nekem valaki segíteni?
A fenti nand kapus oszcillátor biztosan tudja ezt alkatrészcserével,vagy vannak egyszerű kapcsolások 555 ic-vel,esetleg a 4060 rc oszcillátorral 9 láb 10nf 10 láb 100k a másik végük összekötve a közös pontról 100k a 11 lábra.
Ha nem megfelelő a sebesség a 9,10 lábra csatlakozó alkatrészek cseréjével (poti) egyszerűen módosítható (esetleg más kimenet használandó) (tippem szerint igy a 14 láb jó neked.)
Köszi a választ, megépítem és kipróbálom, remélem jó lesz. Még egyszer köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |