Fórum témák
» Több friss téma |
Hello mindenki.
Kövi a problémám, láttam egy olyan megoldást két hangszóró össze volt kötve sorba egy kondival... Eddig érteném is, hogy akkor a második hangszóróra a levágott jelek mennek csak (egy csipogó) ugye úgy számolva a frekit, hogy a két hangszóró értéke + a kondi... ez a képlet megy is... csakhogy az így kapot "hangfal" hány ohmos lesz ??? Egyenáramú szempontból ugye végtelen... de ezt nem így számolják nem ??? Vagy lehet, hogy a második hangszóró párhuzamosan volt csatolva kondival ? de akkor is hogy alakul az impedancia ? Ezt, hogy számoljam ki ? Várom az ötleteket.
Hello mspike!
Egy érdekes területre tévedtél. A hangszórók inpedanciáját elvileg 1kHz-re adják meg, ennek azért nincs sok értelme, mert mindig ohmos értéket adnak meg, ez meg ugye teljesen nem az. Komplex értéket még sosem láttam hangszóróra megadva - ez lehet, hogy az én hibám, mert nem néztem szét eléggé. Mindegy, lényeg, hogy elvileg 1kHz. Ezt elég nehéz kiszámolni is, mérni is. Kiszámolni a hangszóró paraméterei nélkül lehetetlen. Mérni akkor már egyszerűbb, de elég bonyis. Max. berajzolod egy szimulátor progiba (a hangszóró kb. 1mH) és leszimulálod. Egyébként a "hangváltó" úgyis annyira frekifüggővé teszi az átvitelt, hogy ahány frekin méred, annyi féle lesz az impedancia. Ha sorba vannak kötve, akkor én 2xR -re szavazok, ha párhuzamosan, akkor R/2-re. Ugyanis a worst case-t figyelembe véve kb. ezzel számolhatsz. Hali
köszi akkor 1khz a megoldás Ezen agyaltam én is De így már világos.
Szívesen, én is köszi, de nem vagyok hifista, úgyhogy lehet, hogy másvalaki tudna többet is mondani.
Habár a kockafejű ezalegjobb hifistáktól nem biztos, hogy értelmes választ kapnál... Tisztelet a kivételnek!
Üdv!
Volna egy szintén hangszórós kérdésem. Egy passzív hangerő szabályzót kellene késziteni forgókapcsolóval közvetlen a hangszóró elé. Én feszültségosztó ellenálláspárokra gondoltam, de remélem valakinek van valami jó ötlete.
Ha forgókapcsolóval akarod, akkor kell annyi ellenállás ahány fokozatot akarsz és a hangszóróval sorbakötözgeted. Persze az ellenállások teljesítményét megfelelőre méretezve.
Ellenálláspárokat csak 2 áramkörös forgókapcsolóval tudsz használni, ez már egy fokkal jobb megoldás. De, ha van 2*Rhangszóró ellenállású és Phangszóró teljesítményű (huzal)potid, akkor azt a kimenetre kötve fokozatmentes szabályzást tudsz csinálni.
Helló mindenki!
Ismét egy recsegős, illetve torzas problémával állok szembe, amihez segítségteket és véleményeteket kérném! Van egy hangszóró 40cm 180W-os és kipróbáltuk több erősítőn is és eléggé torz hangot ad kis és nagy terhelésen egyaránt!Először arra gondoltunk, hogy a membrán elengedett valaho, vagy a porvédő rezeg rajta, de a gyanu a tekercsre terelődött!Szavakkal nem igazán tudnám a hangját leírni, ezért csatoltam egy hangfelvételt! Nem a legjobb, de hátha tudnátok tanácsot adni, vagy lenne valami jó ötlet! Előre is köszi!
Ha a membránszél épp, akkor jogos a gyanakvás, hogy a tekercs a hibás.
Két variáció lehet: 1. A tekercstest elvált a membrántól (külön életet él). Ne nyúzd tovább, mert a tekercs belever a mágnesbe (kopik, torzul, zárlat, stb.) Javítsd vagy javíttasd. 2. a tekercs levált a tekercstestről (esetleg csak pár menet), ez a névlegesnél nagyobb teljesítményről való hosszú idejű hajtás eredménye. Ha megéri tekercseltesd újra, ha nem, akkor kuka.
Hali!
Van egy kis problémám:szeretnék építeni kétutas hangfalat a következő hangszórókból:http://hangszoro.net/bass/ha17-582.jpg http://hangszoro.net/tweet/hd65-493.jpg Valaki mondana nekem ehhez valami dobozméretet? Nincs progim amivel ki tudnám számolni, és ha lehet ne reflexcsöves doboz legyen. Köszi!
ennek mintha hangfal építés szaga lenne és olyan topik van is!
a másik a hangszóró.net -en sztem több ezzel foglakozó szaki lehet a harmadik használj winisd-t üdv
a negyedik:
mindig keress utánna kérdezz
Bocs ha rossz helyre írtam de, a keresőben a hangszóró szóra a találatok között ez tűnt a nekem leg megfelelőbbnek. Winisd-t próbáltam már de nemigen boldogultam vele, gondoltam van akinek 3 perces munka kiszámolni, de sok időt és munkát spórolna meg nekem.
Ezek nagyon Videoton hangszóróknak tűnnek.
Szerintem azok is.A mélyhez 25,9 liter van megadva VAS-nek,én úgy tudom ez az ajánlott doboztérfogat zárt doboz esetén. Ebből már könnyen számítható a dobozméret. Üdv.
Köszönöm a gyors válaszotokat, mégha rossz topikba is írtam a kérdést. Igen valóban van közük a Videotonhoz, pontosabban ma már Hangszóró 2000 a cég neve mely a videotonból vált ki.
Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy mélyhangszórót lehet e tenni gitárerősítőre? (nem basszus, sima elektromos giátár) Mármint, hogy a mélyhangszoró ki tudja e adni azokat a frekvenciájú hangokat, amik a gitárból kijönnek? (természetesen ha ez erősítő is átviszi azokat a frekiket ) A mélyhangszoro olyan 4 kHz-et tud max.
Gitárerősítőre akarok venni hangszorót. Vagy inkább középhangszoró kéne?? Mert azt sajnos nem tudom, hogy a gitár legalsó húrjának milyen magas a frekije Mindenki segítségét előre köszönöm.
szerintem legyen 2utas hangrendszer, magas,közép!
te majd megmondják a "tudósok"
Helló
Én úgytom hogy a gitár négyszögjeleket is küld és azt a "sima" hangszórók nembírják, kiszakad a membránjuk. Szal sztem maradj a gitár hangszóróknál a gyáriakba is csak egy "nagyob" spécit szoktak bele rakni !
Gitárnak szélessávú hangszóró a jó, mélyhangszóróval szörnyű hangja van. Magashangszóró nem kell bele, mert csak susogás jön belőle. A keresztváltó is csak gondot okozna.
Tehát szélessávú hangszóró, súlyosan tulméretezve. 10 W-hoz 50 Wattnyi hangszóró nem tulzás. Össze lehet rakni több olcsóbb (pl. TV) hangszóróból impedanciának megfelelően. Isteni hangja lesz és csak széttaposni lehet. Négyszög csak torzítóval jön a gitártól (remélhetőleg), jó ha ezt bírja az erősítő is, meg a hangsugárzó is. A pozdorjával sem kell spórolni, 60 liter fölötti zárt doboz az igazi, hátrafelé nem kell hogy nagyon mély legyen, inkább a hangszórók férjenek el az elején. 1; gyök2; 3 arányokkal szépen szól a szélessávú doboz.
Milyen arányok kellenek? hogy lehet ezt kiszámítani?? mert hangfalépíttéshez sem értek
Figy: 100 W-os az erősítő, mármint annyi a zenei teljesítménye. ehhez hány W-os hangszoró kéne?? egyébként 70 W az RMS teljesítménye. szélessávúban nemnaon arulnak ilyen nagyot, legalábis ott, ahol én néztem nem naon volt :no: Úgy nem lenne esetleg jó, hogy pl.: egy 150 W_os mély, és egy 150 W- közép hangszoró??? hm?? Egyénként+köszi a segítséget
RFT L2501 hangszóróról valami adatot tud valaki nekem adni?? (3va 8ohm 16 cm)
Sziasztok.
Van nekem egy olyan problémám,hogy a mély hangoknál nagyon torzit a pc s hangszorom. A kérdés szerintetek mi okozhatja a problémát? Amugy szol rendesen,de a mélyei hát azok nagyon roszak. negyed hangerönél is pislog az elején a led mintha teljes hangerönél lenne.
Ennek tobb oka is lehet, de a nagyon alulmeretezett tapegyseg ill. a kicsi hangszorok is okozhatnak ilyen problema(ka)t (torzitas).
Bocsi lehet félre érthető voltam.
Kb 2 évig ment rendesen,és egyszer csak arra lettem figyelmes mijen rosszul szol,én kondira gyanakszom.
Légyszives segitsen aki tud.
(#99103) hozzászolásomban van a rosz pc-s hangszoróm.
Először ellenőrizd le magát a hangszórót, hogy nincs e a membrán körbeszakadva.(lehet kicsit nagyon meghajtottad)
Az is lehet, hogy a tekercs sérült. Ha a hangszóró jónak tünik, akkor nézd át a tápot. Amint írtad, lehet kondi is. (De így távgyógyítani kicsit nehezebb, hallani kéne.)
Hagszóróknak semi baja.
De holnap felveszem a hangját mijen és felteszem.
Az a helyzet, hogy sokfele baja lehet. Kondi problema, elengedett vagy meglazult forrasztas, IC hiba, stb. ... ezt igy nem lehet megmondani. Nehez a tavgyogyitas ...
Latni, hallani es mericskelni kellene.
Én egy olyan kérdésen gondolkodtam el hogy:
Mi különbség van a különböző impedenciájú hangszórók között? Tehát hogy mondjuk meik a jobb a kisseb vagy nagyobb impedenciájú? És miért? Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |