Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   318 / 507
(#) hind válasza Lászlógyerek hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szerintem ezt láttad:
http://www.aerotecture.com
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nem... Eredetileg 2 méter szélesre és 2 méter magasra akartam, mivel 1x2m es táblába lehet kapni a lemezt, és úgy akartam hogy most csak ekkorát és egypár hónap múlva meg rá még egy ekkora rész, szóval akkor lenne 2x4 méteres
(#) westhorses hozzászólása Márc 18, 2011 /

A 350Watoos szélgépnek valót huzalozom éppen .... olyan vezetékkel jó ami a falban megy? tömör réz. 1,5mm es. A generátor 350 wattos és 36 volt os, ebből tehát elvileg max 9-10 amper jöhet le....
(#) hackerfish válasza Barret hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Köszi a válaszokat!
"Ne így oldd meg.Hagyd békén a szolárlámpát,csak az akksi vezetéket vezesd ki,és egy külön akksit tölts a géppel,arra kösd a szolár lámpát."
Hű... ebből annyit értek, hogy hagyjam rajta a napelemet, mert az fényérzékelőként is működik egyben. De a végét nemegészen értem. (bocsi, eléggé le vagyok fáradva, biztos bennem van a hiba... )
Szóval az akksi kivezetéseire kössem a motort, a napelemmel párhuzamosan?
Közben az jutott eszembe, hogy a motor hogy nem fogja elhasználni az áramot?
És azt hogy érted, hogy külön akksit töltsek?
És a szolárlámpa alatt mit értesz, az egész áramkört?
Esetleg rajzot tudnál mellékelni?

U.i.: Leesett... a motort kössem rá egy akksira, és nem kell hozzá a napelemes lámpa áramköre? Erre gondoltál?
(#) jaru hozzászólása Márc 18, 2011 /

Sziasztok!

Az alábbi Youtube linken látható függőleges tengelyű generátort építgetjük egy barátommal.

Függöleges szélkerék

Egy nagy átmérőjű légmagos generátorra lenne szükségünk, de nem vagyunk sajnos mérnökök, nem tudjuk kiszámolni mi lenne az optimális méret.
( a szélerekünk 240cm széles és 6métere magas)
Tudnátok benne segíteni?
Amit tudunk:

-A tengelyünk fordulata mindössze 10ford/perc! -de aránylag nyomatékos.
-A cséve amire tekernénk 40mm x 20mm x 8mm "magú"
- 40 x 20 x 10-es N42-es Neodinium mágnest használnánk,
-7mm vastag vas lapon lesznek,
-12v körüli feszültséget szeretnénk.

Kérdésem, hogy:

-milyen vastag réz huzalból,
-hány menetet tekerjünk,
-hány ilyen "csévét " tegyünk a körbe?

Itt van valami hasonló, de nekünk sokkal kevesebbet forog a tengelyünk!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Rudi
(#) jaru hozzászólása Márc 18, 2011 /

Valami ilyesmire lenne szükségünk, csak nem tudjuk milyen vastag huzalból, hány tekercset csináljunk, és hány kört tekerjünk egy tekercsre.

stator.jpg

(#) juranits válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szevasztok,T. szélörültek.

Azt hiszem igy kell "megmérgezni" a fiainkat, unokánkat ezekkel az alternativ energia előállitásal és mindjárt nagyobb lesz a tanulási kedv. Az apró sikerek után jöhetnek a nagyobb eredmények és ami még lényegesebb, hogy nem fog a gyerek a kocsmába könyökölni/cigi, alkohol, drog stb/. Hihetettlenül örülök igy 70 évesen, hogy egyre többen gondolkodtok, igy.

GRATULÁLOK:Sanyi . :-
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Rátennék még egy lapáttal melletted:
Sok egyéb Savonius design megoldás található a piacon, de a Betz-limit szerinti max. hatásfokot, W/m2-t nem lehet átlépni, ha csak nem valami "perpetum mobile" szerkezetről van szó. A színes, formás terméket jobban el lehet adni a shopping őrülteknek, de rajtunk nem segít. Ne dőljünk be ennek is!
Az eredeti 100 éves szabadalmi bejegyzések nem hasra ütött ötletek. Sok éves, évtizedes mérések, kisérletek legoptimálisabb méretarányai, a maximumok - szerintem egyszerűbb megtanulni ezeket, mint kisérletezgetéssel eljutni ugyanoda!
Kicsi szél, fúj, nem fúj?
A 3-4 m/s-nál az 50 W-hoz bizony 8-10 m2 kell savonius-al. Ez 8-9 m/s-nál 500 W-nyi. 16-18 m/s-nál ~1500 W! - ekkora generátor kell, hogy az első vihar ne füstöltesse el a sokat fúrt-faragott gyöngyszemet!
...
Előhírnökként: elkészült az elektronikus szélmérő asztali változata. A ventillátor teszten sikeresen átesett. "Vandálbiztos" tokozás után rövidesen skálázás következik és érdeklődés esetén bemutatás. Eddigi ár 2 500 Ft + táp. + deprez műszer.
(#) btoti válasza jaru hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Kíváncsiságból megnéztem a videót és az > adatlapot <. Érdekes a 6 m2 és a 4,5 kW párosítása?!, a megindulási szélsebesség (Cut-in Speed) 5 m/s!, optimális szélseb. 7 m/s és e felett! Nem egészen magyar viszonyokhoz illő, de nagyon szép formatervezett!
Összefüghet ezekkel a "szédületes" 10 1/min fordulat, bár nem tudni, hogy ezt mekkora szélsebességnél éri el. Ha jól értelmeztem, ilyen e Ti szélkereketek is.
Szurkolok és kiváncsian várom a végeredményt!
(#) lehar válasza jaru hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Ha nagyon figyelmesen ujra megnézed a videot,a lényegesebb részeken leállitva,és kinagyitva,látni fogod,hogy egy sima légmagos generátort hajt ,aminek az ősszekőtő tengelyébe egy fordulatsokszorozó van beépitve.Ne feledd,a légmagosak általában kb.ugy70- 100 ford per perc felett kezdenek használható áramot termelni.
(#) laccika77 hozzászólása Márc 18, 2011 /

Nem azt írták mennyit termel, csak ,hogy 4,5kw a generátor!?
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hány méterre akarod elvinni a szélkeréktől az áramot?
Ha a torony tövébe rakod az akkut, akkor az 1,5 mm2-es vezeték vékony. Ha távolabbra kell elvinned, akkor nagyon vékony.
Ha 20 m-nél távolabbra kell elvinned, akkor vegyél 25 mm2-es alu sodronyt, azt feszítsd ki. Ez lesz az egyik pólus, a másik meg legyen 10-es PVC szig. aluhuzal.
Ami 230 V-on még éppen jó 10 A-re, az kisfeszültségen legfeljebb olvadóbiztosítéknak jó.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nem erre gondoltam. 6 m2 magyarországi szeleknél mennyit termelhet?
> évi energia <
Magyarországon a Hellman kitevő k=2. Vízsz. teng. - évi átlagos szélsebesség, függ. teng. - évi kivett energia.
Épp a tisztességes adattáblát érdemes elemezni és átültetni hazai viszonyokra.
(#) btoti válasza westhorses hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

A 1,5 mm2 réz vezeték 20 A-el terhelhető 200 m hosszig. 16 A-el illik biztosítani!
(#) Iszkakof István válasza juranits hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Sajnos, még sok idő kell elteljen, hogy a társadalmunk tagjainak jelentős része, ne a kocsmában gyűljön össze, hanem valamilyen alkotó munka színhelyén. Pedig mennyivel jobb lenne. A szélgenerátor erre pontosan megfelelő lenne. Azt a sört úgy is meg lehetne inni azután, miután felállítottuk szélgépünket, hogy közben néznünk a lapátokat, milyen büszkén forognak. Azért néha a multiméterre is ránéznünk. Bocs, hogy egy kicsit elérzékenyültem.
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szerintem a kérdező a tekercset szerezné1,5-es mcu ból csinálni! Egyébként szerintem a 20 ampert csak bizonyos körülmények között, bizonyos ideig bírja, a 200métert nem értem a hossz a terhelhetőség szempontjából nem számít. Nagyobb hossznál azért kell nagyobb keresztmetszet,hogy kevesebb legyen a feszültség esés (a veszteség)!?
(#) laccika77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Én azért közben is legurítok egyet kettőt, de nem többet.! A boltban meg amúgy is olcsóbb a sör.
(#) jaru válasza lehar hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Ezt a 10 ford/perc 5km/h szélsebességnél jött ki. Ezt 6-12méter közötti magasságban savonius spirállal (6m magas és 2,5m "széles") tapasztaltuk. Áttételt nem akartam, mert sokat fog rajta, inkább 150cm átmérőjű légmagos generátort alá. Csak nem tudom ekkora átmérőnél hány cséve kell, milyen vastag huzallal stb...
Nem tudnál életlen valakit aki tudna ebben segíteni?
Egyszerűen csak egy textilkereskedő vagyok, nem villanyszerelő...
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Ha nincs othon 200 méter 1,5 mm2 réz huzalod,akkor menj el egy szakboltba,és kérd meg az eladót,hogy engedje megmérni egy 200 méteres rézvezeték ohmos ellenállását.A kapott eredményböl,ohm törvénye alapján hamar rájöhetsz hogy mennyi áramod marad 12 volton,de ne feledd hogy a 200 métert 2X-szeresen számold,oda,vissza.(az a 200 méter tulajdonképpen 400)
(#) westhorses válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Kösz a válaszokat!!
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

1,5-ös réz vezeték 1 méterén 10 A terhelésnél 0,117 V esik. 200 m-nél ez 23,3 V.
Mennyi marad a 36-ból a végén?
A 20 A-t talán ne is számoljuk.
Nem tudom, ma mi az érvényes, de egykor úgy szólt a szabály, hogy világítási (háztartási) hálózaton 2 % feszültségesés, erőátviteli hálózaton 5 % feszültségesés megengedett. Utóbbi esetben 36 V-on ez 1,8 V, ami 1,5-ös réz vezetéken 15 m-en esik. Ez 7,5 m távolság.
Egyébként mindenki maga dönti el, hogy a drágán megtermelt "ingyen" energiájával a lakást vagy a szelet fűti.
(#) erbe válasza jaru hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Keresd meg "sziriusz" régebbi hozzászólásait, vagy üzenj neki. Alkotott egy Excel táblát, amit csak ki kell tölteni a kiinduló adatokkal és adja a menetszámokat, huzalvastagságot, mennyi réz kell bele, de még a hatásfokot is az elvárt maximális teljesítménynél.
(#) erbe válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Idézet:
„Szerintem a kérdező a tekercset szerezné1,5-es mcu ból csinálni!”

Visszaolvastam és valóban úgy néz ki... Csak a szövegezése eléggé megtévesztő.

westhorses !
Tekercseléshez ne használj műanyag szigetelésű falba való vezetéket! Túl sok helyet foglal a szigetelés, rossz hővezető, amit ráadásul nem is bír túlságosan.
Ide zománchuzal való, amin tized mm vagy még vékonyabb a szigetelés, 200 fokot is bíró változat is van. Ha jól megtervezett a generátorod és több ág is párhuzamosan kapcsolódik, akár még vékonyabb is lehet az a huzal. 0,8-1-1,2 mm átmérővel szokás tekercselni. Akad, aki a 0,315-ös mérethez ragaszkodik, de az csak játéknak jó. Vagy ha éppen 230 V-osat akar valaki.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nekem olyan 20-25 méterre kell vinnem az áramot a szélgéptől....
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nem tekercseléshez szeretném használni....Isten mencs, olyan hülye még nem vagyok
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Akkor maradj a "950434-es" hozzászólásnál!
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Kösz, hogy szóltatok! Lehar-nak is! - (egyébként pár ezer fm van itthon) Az este már fáradt lehettem.

Westhorses! - Bocs, korrigálok, mielőtt hülyeséget csináltatnék veled!

A 8,89 kg/dm3 fajsúlyú rézvezetékek (ezek kaphatók általában) fajlagos ellenállása 0,0177 [ohm/m/mm2].
R[ohm] = 0,0177 * l[m] / A[mm2]
dU[V] = 0,0177 * l[m] * I[A] / A[mm2]
Pv[W] = 0,0177 * I^2[A] * l[m] / A[mm2]
(Egyenáram esetén, vagy néhány 100Hz-ig váltóáramnál SODROTT erű vezetékkel ohmos terhelésnél.)
...
Pl. a Pv (veszteség a vezetéken W-ban):
10A, 1,5mm2, 100fm (2x50m, az-az 50m távolságra vezetve) - Pv=118W
10A, 10mm2, 100fm (2x50m, az-az 50m távolságra vezetve) - Pv=18W
10A, 25mm2, 100fm (2x50m, az-az 50m távolságra vezetve) - Pv=7W
(Mindkét vezeték AZONOS keresztmetszetű legyen!)
(#) westhorses válasza btoti hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Kösz az infót!
(#) athor77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Azt kérdezném hogy 50 m távolságra 2 A-nél ezt mekkora veszteséget jelent 1,5mm-es vezetéken?
(#) btoti válasza athor77 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

50m táv, az 100m vezetékhossz. A 1,5mm gondolon 1,5mm2.

Pv[W] = 0,0177 * I^2[A] * l[m] / A[mm2]

Pv = 0,0177 * 2*2 * 100 / 1,5 = 4,7 [W]

(2,5mm2-s vezetékkel ez 2,8W, 4mm2-essel 1,7W - ha a kicsik is számítanak.))
Következő: »»   318 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem