Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1252 / 3996
(#) blackdog válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Pedig egyszerű. Egy a lényeg ne hagyd őket a 'levegőben'. Mivel konkrétumot nem írtál így azt mondom legyenek logikailag alacsony szinten.
(#) kendre256 válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Három vezetéken 10 kapcsoló elég?
Mert akkor lehetne olyat, hogy kapcsolókkal különböző nagyságú egyenfeszültséget adsz a vezetékekre, amit a másik oldalon két LM3914 értékelne ki. Az IC-ket dot módba kellene kötni (ilyenkor mindig csak egy LED-je világít), a kimenetekkel tetszőlegesen lehetne vezérelni dolgokat. Az LM3914-nek minden második kimenetét kellene használni, hogy zavar esetén ne kapcsolgasson át egy másik kimenetre.
Hátránya:
- egyszerre csak két kapcsoló lehetne bekapcsolva
- még így is eléggé zavarérzékeny lenne hosszú vezetéken. (10V-ot használva 1V-os tartományon belül lenne bekapcsolva, két tartomány között lenne 1V "védősáv", ahol nem lenne kimeneti jel.)
Lehetne még komparátorokkal agyalni, és a zavarérzékenységet tovább csökkenteni azzal, hogy fordított feszültséget is használva a tartományokat növelni lehetne.
(#) SzT3 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A lényeg Picről kap kap a 4017 órajelet "változó ütemben" ezáltal lépeget a 10 kimenet egymás után.
Nincs menetközbeni reset meg hasonló finomságok,
A lényege az lenne hogy pl kap 10 jelet fél másodperc alatt a picről.
akkor a kimenet ugy fog kinézni hogy nem fut hanem mintha a 10 kimenet egyszerre villanna.
másik esetnél meg kapja a jelet folyamatosan akkor pedig ugymond futófény effekt.
Ennyi lenne.
A 13-as lábat azt tudom hogy a földre kell elvileg kötni(de vajon ellenállással?) hoyg engedélyezzem a 4017-et
mindjárt csatolok rajzot
(#) blackdog válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ha nem használod a 13. lábat akkor GND. 12. láb meg elég, ha csak leforrasztod. (Igaz így levegőben lesz, de ez nem hinném, hogy zavart okozna)
(#) SzT3 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ha már itt tartunk akkor pontosan mire is szolgál?
Ha jol tudom akkor a 13as láb ha nincs gnd-n akkor nem számol az ic hiáb kap jelet ugye? és a 12-es láb?
Azt hiszem megkérdem a topikjába is. .
(#) oleg53 válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ha jól gondolom, akkor így meg lehetne oldani 8, vagy 16 nyomógomb állapotának átshiftelését:
A gomboknál (az adó oldalon) lehetne egy CD4024-es számláló, és 8 gomb esetén egy db, 16 gomb esetén kettő db CD4512-es adatszelektor. A táp a vevő oldalról jönne.
A két adatszelektor kimenetét egy diódás VAGY kapuval lehetne egy tranzisztor bázisára kötni, ami a vevő oldalról érkező egyik vezetéket húzhatná földre. Ez lenne az adatvezeték.
A számláló órajelét az adó oldalon generálhatnánk, és egy strobe jellel együtt átvinnék a vevő oldalra (külön vezetéken). A strobe jel lehet a számláló ötödik (8 gomb esetén negyedik) bitje is.
A vevő oldalon egy, vagy kettő CD4094-es shiftelné be az adatjelet az órajel ütemére (kettő esetén sorba lennének kapcsolva). A vevő oldal természetesen ellentétesen kezelné az órajelet, azaz akkor végezne shiftelést, amikor az adó oldal épp stabil adatjelet szolgáltat.
A strobe jelből a vevő oldalon egy rövid impulzust csinálnánk, és a CD4094-esek STROBE lábára kötnénk.
Így amikor az adó oldali számláló körbeért a gombok lekérdezésével, a strobe jellel jelzi, hogy a beshiftelt adatot ki lehet tenni a vevő oldalon a 8, vagy 16 db párhuzamos kimenetre.
Így sajnos csak minden második lekérdezési kör lenne hatásos, mert a számláló csak minden második körben aktiválná a strobe jelet, de attól még működhetne.

Az adó oldalon lehetne használni CD4017-et, vagy CD4022-t is, csak több kapcsolónál kicsit macerásabb talán. Vagy akár a 74-es sorozatból is lehet választani.

Persze lehet, hogy nem éri meg a szórakozást. 12 gombhoz elég két UTP kábel is.

Persze tudom, a soros átvitelnek ezer módja van, és mind hasonló.
De amúgy mit gondoltok? Működőképes ez a konstrukció?
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ja, bocs. Az kimaradt, hogy a számláló értéke mondaná meg az adatszelektornak, hogy melyik bemenetről kell olvasni. A bemenetekre meg természetesen a gombok mennének.
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Megtaláltam köszönöm. sikerült megértsem a 2 láb müködését
(#) janikukac hozzászólása Márc 20, 2011 /

Ti hogyan vágjátok a nyáklemezt? Én lemezvágó ollóval, de olyan csúnya lesz tőle.. Ez most nem a kézügyességemen múlik. Szerintem...
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Fűrész
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Én speciel lombfűrésszel. Nem lesz teljesen egyenes, de elfogadható, és akár egy sarok is kivágható vele.

De ha megengedsz egy-két beleszólást:
1. Ha annyit foglalkoznál az elmélettel is, mint a gyakorlattal, akkor nem kéne mindent itt ellenőriztetned.

2. Ne kapkodj annyira. Ha jobban átgondolod a dolgokat, azzal sok időt spórolhatsz meg nekünk is, és Magadnak is. Plusz 230V-os dolgoknál még akár élve is megúszhatod.

Őőő, hol említettem 230at? Amúgy köszi mind a kettőtöknek!

Nem említetted, de valamilyen szinten úgyis találkozol vele. Például hálózati trafót már most is használsz. Ha jól sejtem, nincs zárt dobozban.

Nincs, de 2 m szigetelőszalag van rajta. Fő a biztonság!
(#) Riccsusz hozzászólása Márc 20, 2011 /

Hello, egy egyszerű kérdésem lenne. Mi alapján méretezzük egy vezető átmérőjét vagy egy NYÁK terven a szélességét ? Előre is köszönöm.
(#) gg630504 válasza Riccsusz hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Átfolyó áramerősség, környezet, frekvencia, anyag, alak.
(#) Riccsusz válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Pontosabban ? Leírnád miként kalkulálok ?
(#) szucsip válasza janikukac hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Üdv!

Sarokcsiszoló, és 1mm-es vágókorong. Nekem sem szép, mert béna vagyok. Viszont egy nagyon éles, jó passzos karos lemezvágó olló tökéletes a nyákvágáshoz, az Övegesben azzal vágtuk, és nagyon jó volt.
(#) janikukac válasza szucsip hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Hát, pedig nekem a szélei megfehérednek, görbe, szálkás lesz.

Ok. Ha jó helyen van szigetelve, akkor nincs gond. Csak kicsit rá akartam világítani, hogy a kapkodás néha még veszélyes is lehet.
A legtöbb esetben persze csak a pénzed és az időd bánja. De nem árt még most visszavenni belőle.

Amúgy az erősítőd:
Ezt a linket küldted róla.
Nem vagyok a zajszűrés szakértője, de nekem ez a nyákrajz gyanús. A bemeneti és a kimeneti föld találkozik, és együtt mennek az IC föld lábára. Ez általában nem követendő példa, mert néhol gerjedést okozhat. Lehet, hogy itt nem, de például az IC adatlapján ugyanez a kapcsolási rajz kettéhasított földdel van megvalósítva.
Említetted, hogy ha a két erősítő egyszerre megy, akkor az egyiknek nagyon rossz a hangja.
A többiektől kérdezem:
Az elégtelen tápellátástól függetlenül ez valóban növelheti a problémát?
(#) szucsip válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

És biztos vagy benne, hogy nem KÉZI, hanbem "karos" lemezvágó ollóval vágtad..? Nem kevered össze a kettőt?

Egyébként nem szabad hogy minimális rés se legyen az olló élei között, és élesnek kell lennie. És ismétlem: a karos lemezvágó ollót nem lehet összehasonlítani egy kézi lemezollóval!
(#) B.I hozzászólása Márc 21, 2011 /

Sziasztok. Az alábbi kapcsolásnak lehet-e valahogy a kitöltési tényezőjét csökkenteni? A választ előre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia! Nekem elég 10 kapcsoló is. Nem tudnád nekem lerajzolni a kapcsolását? Az LM3914 nekem tetszik. Az nem baj, hogy csak 2 kapcsoló lehet bekapcsolva egyszerre.
Köszönöm: Balázs
(#) oleg53 válasza B.I hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Hali!
Valóban nem. De talán megpróbálkozhatsz az ellenállás növelésével. Viszont ez az egész Joule Thief dolog instabil egyensúlyokon alapul. Számomra az a furcsa, hogy nem hallani elhalálozott ledekről. Vagy mégis?
(#) janikukac válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Rendben. Nekem működik. Csak ugye susog. Szucsip: kézi ollóval vágok...
(#) szucsip válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

A kézi ollót felejtsd el!

Akkor inkább lombfűrész. Sőt, legjobb lenne, ha szereznél nagyfordulatú mini köszörűgépet. Esetleg -ha találékonyságod, és anyagi helyzeted engedi- egy nyákfúrót veszel készen, és ahhoz rögzítesz hozzá egy kb 4cm átmérőjű mini-vágókorongot. Kicsi, könnyű, vékony, és nagyon jól vág (feltéve hogy a nyákfúró motorja bírja a vágást)
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Fogsz egy egyenes fémdarabot és párhuzam szorítóval hozzászorítod a panelhoz a vágás mentén és lombfűrésszel levágod.
Így viszonylag egyenes lesz.
Fog pl. P80-as csiszoló papírt lefeszíted az asztalra és húzogatod rajta a vágott oldalt. Szép egyenes lesz.
(#) ujfalusi válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Berajzolod ceruzával a vágás vonalát /vonalzóval/ pillanatszorítóval lefogod és vas fűrésszel levágod. Ha így sem sikerül akkor veled van a baj.
(#) B.I válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Köszönöm neked is és köbzolinak is. Az ellenállásokkal már kisérletezgettem.
(#) Riccsusz válasza Riccsusz hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Maximálisan mekkora teljesítmény vesztés engedhető meg egy vezetőn ?Illetve NYÁKon, hogy számolom ki az átmérőt ? mekkora a rajta lévő réz réteg vastagsága ?
Következő: »»   1252 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem