Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Pedig egyszerű. Egy a lényeg ne hagyd őket a 'levegőben'. Mivel konkrétumot nem írtál így azt mondom legyenek logikailag alacsony szinten.
Három vezetéken 10 kapcsoló elég?
Mert akkor lehetne olyat, hogy kapcsolókkal különböző nagyságú egyenfeszültséget adsz a vezetékekre, amit a másik oldalon két LM3914 értékelne ki. Az IC-ket dot módba kellene kötni (ilyenkor mindig csak egy LED-je világít), a kimenetekkel tetszőlegesen lehetne vezérelni dolgokat. Az LM3914-nek minden második kimenetét kellene használni, hogy zavar esetén ne kapcsolgasson át egy másik kimenetre. Hátránya: - egyszerre csak két kapcsoló lehetne bekapcsolva - még így is eléggé zavarérzékeny lenne hosszú vezetéken. (10V-ot használva 1V-os tartományon belül lenne bekapcsolva, két tartomány között lenne 1V "védősáv", ahol nem lenne kimeneti jel.) Lehetne még komparátorokkal agyalni, és a zavarérzékenységet tovább csökkenteni azzal, hogy fordított feszültséget is használva a tartományokat növelni lehetne.
A lényeg Picről kap kap a 4017 órajelet "változó ütemben" ezáltal lépeget a 10 kimenet egymás után.
Nincs menetközbeni reset meg hasonló finomságok, A lényege az lenne hogy pl kap 10 jelet fél másodperc alatt a picről. akkor a kimenet ugy fog kinézni hogy nem fut hanem mintha a 10 kimenet egyszerre villanna. másik esetnél meg kapja a jelet folyamatosan akkor pedig ugymond futófény effekt. Ennyi lenne. A 13-as lábat azt tudom hogy a földre kell elvileg kötni(de vajon ellenállással?) hoyg engedélyezzem a 4017-et mindjárt csatolok rajzot
Ha nem használod a 13. lábat akkor GND. 12. láb meg elég, ha csak leforrasztod. (Igaz így levegőben lesz, de ez nem hinném, hogy zavart okozna)
Ha már itt tartunk akkor pontosan mire is szolgál?
Ha jol tudom akkor a 13as láb ha nincs gnd-n akkor nem számol az ic hiáb kap jelet ugye? és a 12-es láb? Azt hiszem megkérdem a topikjába is. .
Ha jól gondolom, akkor így meg lehetne oldani 8, vagy 16 nyomógomb állapotának átshiftelését:
A gomboknál (az adó oldalon) lehetne egy CD4024-es számláló, és 8 gomb esetén egy db, 16 gomb esetén kettő db CD4512-es adatszelektor. A táp a vevő oldalról jönne. A két adatszelektor kimenetét egy diódás VAGY kapuval lehetne egy tranzisztor bázisára kötni, ami a vevő oldalról érkező egyik vezetéket húzhatná földre. Ez lenne az adatvezeték. A számláló órajelét az adó oldalon generálhatnánk, és egy strobe jellel együtt átvinnék a vevő oldalra (külön vezetéken). A strobe jel lehet a számláló ötödik (8 gomb esetén negyedik) bitje is. A vevő oldalon egy, vagy kettő CD4094-es shiftelné be az adatjelet az órajel ütemére (kettő esetén sorba lennének kapcsolva). A vevő oldal természetesen ellentétesen kezelné az órajelet, azaz akkor végezne shiftelést, amikor az adó oldal épp stabil adatjelet szolgáltat. A strobe jelből a vevő oldalon egy rövid impulzust csinálnánk, és a CD4094-esek STROBE lábára kötnénk. Így amikor az adó oldali számláló körbeért a gombok lekérdezésével, a strobe jellel jelzi, hogy a beshiftelt adatot ki lehet tenni a vevő oldalon a 8, vagy 16 db párhuzamos kimenetre. Így sajnos csak minden második lekérdezési kör lenne hatásos, mert a számláló csak minden második körben aktiválná a strobe jelet, de attól még működhetne. Az adó oldalon lehetne használni CD4017-et, vagy CD4022-t is, csak több kapcsolónál kicsit macerásabb talán. Vagy akár a 74-es sorozatból is lehet választani. Persze lehet, hogy nem éri meg a szórakozást. 12 gombhoz elég két UTP kábel is. Persze tudom, a soros átvitelnek ezer módja van, és mind hasonló. De amúgy mit gondoltok? Működőképes ez a konstrukció?
Ja, bocs. Az kimaradt, hogy a számláló értéke mondaná meg az adatszelektornak, hogy melyik bemenetről kell olvasni. A bemenetekre meg természetesen a gombok mennének.
Megtaláltam köszönöm. sikerült megértsem a 2 láb müködését
Ti hogyan vágjátok a nyáklemezt? Én lemezvágó ollóval, de olyan csúnya lesz tőle.. Ez most nem a kézügyességemen múlik. Szerintem...
Fűrész
Én speciel lombfűrésszel. Nem lesz teljesen egyenes, de elfogadható, és akár egy sarok is kivágható vele.
De ha megengedsz egy-két beleszólást: 1. Ha annyit foglalkoznál az elmélettel is, mint a gyakorlattal, akkor nem kéne mindent itt ellenőriztetned. 2. Ne kapkodj annyira. Ha jobban átgondolod a dolgokat, azzal sok időt spórolhatsz meg nekünk is, és Magadnak is. Plusz 230V-os dolgoknál még akár élve is megúszhatod.
Őőő, hol említettem 230at? Amúgy köszi mind a kettőtöknek!
Nem említetted, de valamilyen szinten úgyis találkozol vele. Például hálózati trafót már most is használsz. Ha jól sejtem, nincs zárt dobozban.
Hello, egy egyszerű kérdésem lenne. Mi alapján méretezzük egy vezető átmérőjét vagy egy NYÁK terven a szélességét ? Előre is köszönöm.
Átfolyó áramerősség, környezet, frekvencia, anyag, alak.
Pontosabban ? Leírnád miként kalkulálok ?
Üdv!
Sarokcsiszoló, és 1mm-es vágókorong. Nekem sem szép, mert béna vagyok. Viszont egy nagyon éles, jó passzos karos lemezvágó olló tökéletes a nyákvágáshoz, az Övegesben azzal vágtuk, és nagyon jó volt.
Hát, pedig nekem a szélei megfehérednek, görbe, szálkás lesz.
Ok. Ha jó helyen van szigetelve, akkor nincs gond. Csak kicsit rá akartam világítani, hogy a kapkodás néha még veszélyes is lehet.
A legtöbb esetben persze csak a pénzed és az időd bánja. De nem árt még most visszavenni belőle. Amúgy az erősítőd: Ezt a linket küldted róla. Nem vagyok a zajszűrés szakértője, de nekem ez a nyákrajz gyanús. A bemeneti és a kimeneti föld találkozik, és együtt mennek az IC föld lábára. Ez általában nem követendő példa, mert néhol gerjedést okozhat. Lehet, hogy itt nem, de például az IC adatlapján ugyanez a kapcsolási rajz kettéhasított földdel van megvalósítva. Említetted, hogy ha a két erősítő egyszerre megy, akkor az egyiknek nagyon rossz a hangja. A többiektől kérdezem: Az elégtelen tápellátástól függetlenül ez valóban növelheti a problémát?
És biztos vagy benne, hogy nem KÉZI, hanbem "karos" lemezvágó ollóval vágtad..? Nem kevered össze a kettőt?
Egyébként nem szabad hogy minimális rés se legyen az olló élei között, és élesnek kell lennie. És ismétlem: a karos lemezvágó ollót nem lehet összehasonlítani egy kézi lemezollóval!
Sziasztok. Az alábbi kapcsolásnak lehet-e valahogy a kitöltési tényezőjét csökkenteni? A választ előre is köszönöm.
Szia! Nekem elég 10 kapcsoló is. Nem tudnád nekem lerajzolni a kapcsolását? Az LM3914 nekem tetszik. Az nem baj, hogy csak 2 kapcsoló lehet bekapcsolva egyszerre.
Köszönöm: Balázs
Hali!
Valóban nem. De talán megpróbálkozhatsz az ellenállás növelésével. Viszont ez az egész Joule Thief dolog instabil egyensúlyokon alapul. Számomra az a furcsa, hogy nem hallani elhalálozott ledekről. Vagy mégis?
Rendben. Nekem működik. Csak ugye susog. Szucsip: kézi ollóval vágok...
A kézi ollót felejtsd el!
Akkor inkább lombfűrész. Sőt, legjobb lenne, ha szereznél nagyfordulatú mini köszörűgépet. Esetleg -ha találékonyságod, és anyagi helyzeted engedi- egy nyákfúrót veszel készen, és ahhoz rögzítesz hozzá egy kb 4cm átmérőjű mini-vágókorongot. Kicsi, könnyű, vékony, és nagyon jól vág (feltéve hogy a nyákfúró motorja bírja a vágást)
Fogsz egy egyenes fémdarabot és párhuzam szorítóval hozzászorítod a panelhoz a vágás mentén és lombfűrésszel levágod.
Így viszonylag egyenes lesz. Fog pl. P80-as csiszoló papírt lefeszíted az asztalra és húzogatod rajta a vágott oldalt. Szép egyenes lesz.
Berajzolod ceruzával a vágás vonalát /vonalzóval/ pillanatszorítóval lefogod és vas fűrésszel levágod. Ha így sem sikerül akkor veled van a baj.
Köszönöm neked is és köbzolinak is. Az ellenállásokkal már kisérletezgettem.
Maximálisan mekkora teljesítmény vesztés engedhető meg egy vezetőn ?Illetve NYÁKon, hogy számolom ki az átmérőt ? mekkora a rajta lévő réz réteg vastagsága ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |