Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1253 / 3995
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

A nyákon a fólia vastagsága attól függ, hogy milyen lemezt használsz. Pl. így van megadva. Ebből számolhatod az áram, megengedhető veszteség ismeretében a szükséges szélességet.
(#) djhua hozzászólása Márc 21, 2011 /

Udv mindenkinek ... Lenne egy kérdésem de inkabb kezdem az elejevel akkor . Arrol lenne szo hogy kell keszitsek egy olyan matrix kijelzot ledekbol , ami kiirja azt hogy " Hua " es " Eny " de felvaltva . En arra gondoltam hogy egy villogot keszitek es egy (teljesitmeny tranz. a bc -k helyet ) amivel majd felvaltva villogtatom a ket nevet . De aztan rajottem , hogy konnyebb harom 8 ast kiraknom ledekbol , es azzal is kiirhatom . Nalam az lessz a baj hogy nem tudom hogy kossem be a ledek ele a diodakat , hogy tudjam kiirni a 3 om 8 ssal a ket nevet .
Mert ugy szimplan , diodak nelkul , Az egesz ledd villogna . Plzzz segitsetek hogy tudnam megoldani a ledek ele a diodakat, Koszonom elore .
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Hello!
Lerajzolod..
- Kipöttyözöd a Led-ek helyét (három 8-ast). Aztán bekarikázod különböző színnel, hogy a két névnél, melyik Led-eknek kell együtt világítani.
- Lesz olyan ami mind két névnél égni fog, ezeket nem kell vezérelni sem. Lehet fix.
- Lesz olyan, ami soha nem ég, ezt nem kell bekötni.
- Lesz olyan, ami csak egyik-egyik névnél ég, ezek ráköthetők a közvetlen a villogó egyik vagy másik kimenetére.
- Ez után, már csak csoportba kell foglalni a Led-eket, a tápfesz nagysága szerint, hogy hány db. köthető sorba a Led-ekből. Előtét ellenállást számolsz és ezek lesznek a "létra" fokai.
Ha erre gondoltál..
üdv! proli007
(#) djhua hozzászólása Márc 21, 2011 /

Azon gondolkodtam en annyit hogy vajon nem lessz baj-e ha pl. egy ledre rakell kossem a villogotol mind a ket kijovetelt ! Nem fogg ennek : Bővebben: Link a villogo karara menni :-? ?
(#) djhua válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Koszi szepen valaszod
(#) hackerfish válasza djhua hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia!
Tessék, itt egy rajz.
A kék ledek mindkettőben bennevannak, a pirosak csak az elsőben.
Ezalapján be tudod őket diódázni.
Egyébként ezek a rövidítések mit jelentenek?

huaeny.jpg

(#) djhua válasza hackerfish hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

*** ez már szuper ... koszonom szepen
(#) granpa válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Helló "qvasz2"!
Erre aztán végképp nem gondoltam, hogy valahol árulják is!(mert hogy ez olyan kis semmi).Köszönöm.
Üdv: Kálmán
(#) blackdog válasza djhua hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szép gondolat.
Ha nekem Hua lenne a becenevem a barátnőmé meg Eny akkor én is megcsinálnám.
Egyszerű kapcsolás és lehet belőle tanulni is.
(#) djhua válasza blackdog hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Igen neki keszul .. a baratnomnek ... de szerintetek meg mit tudnak ledekbol kirakni ? . Gondoltam egy futofenyre is ... amibol egy szivet raknek ki ! Csak nem nagyon kaptam olyan futofeny rajzot aminek meg nyakrajza is van ... mert holnapra kene ... s nincs idom vacakolni a nyakrajzzal
(#) janikukac hozzászólása Márc 21, 2011 /

Köszi a vágási ötleteket. A fúróm 17Von megy 18000 fordulatszámmal. Elbírna azt a vágó izét?
(#) janikukac hozzászólása Márc 21, 2011 /

Hogy hívják azt az izét , amit a potikra raknak, olyan csavarónak. Tudjátok, úgy ráhúzzák!!!
(#) janikukac válasza djhua hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Villogó szív, ezt írd be keresőbe. Én megépítettem, de hibás. A tranyó nem bírja el a sok ledet, ezért nem villog. Próbálj olyan megfelelő tranyót berakni ami jó. Egyszerű, 555 IC kell bele!
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Üdv!

Potméter gomb azt hiszem. HE Store nál nézd meg ellenállások, potenciométerek alatt van egy egy olyan gombos téma.
(#) janikukac válasza Dániel X hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Aha, tényleg. Köszi. Én máshol kerestem az oldalon, de semmit nem találtam... A satel.hu meg még mindíg rossz, s nem tudok árakat nézni Szegedről ...
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 1 /

Menj be a boltjukba ha van nekik aztán kérdezősködj vagy kérj egy körülbelüli árlistát.
(#) janikukac válasza Dániel X hozzászólására (») Márc 21, 2011 1 /

De az a baj, hogy én külföldi vagyok, ritkán jutok el, s most sem én megyek , hanem elküldök valakit..
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Forgatógombnak hívják.
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Uhh... Ezt nem tudtam. Amúgy én úgy szoktam hogy megnézem a He oldalát meg Conrádét (nálunk Conrad kirendeltség van) és abból leszűrök egy körülbelüli árat. Néha bejön néha nem hogy mennyi is az annyi.
(#) janikukac válasza Dániel X hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Én is hasonlóképpen! István: Köszi!
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Gyors kérdés: Milyen hidat rakjak a dugasztápra, ami 17 V-os. Házi készítésű, s most nincs rajta híd, így , gondolom váltó van benne.
(#) Izeg. hozzászólása Márc 21, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék egy lábdobmikrofont használni.
Az a lényeg, hogy hangszóróból kell készíteni a mikrofont és kell hozzá két ellenállás hogy megfelelően ossza a jelet és illeszthető legyen a mikrofon a keverőpulthoz.
A kérdésem az az, hogy hogy kell bekötni a két ellenállást a hangszóró és az XLR kábel közé?
Szóval egyáltalán, hogy lehet a hangszóróra megfelelően kötni az XLR kábelt, hogy az szabványos lábdobmikrofon legyen?
(#) kadarist válasza Izeg. hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Szia!
Itt nem használnak ellenállást.
(#) hrtbrknone hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok!

Egyik barátommal azon veszekszünk, hogy az autóhifis hangszórókat nem lehet lakásban használni, illetve dobozba építeni, legalábbis szerinte, mert az autóhifis az autóba való, az otthoni meg lakásba való...Szerintem semmi különbség nincsen =O Melyikőnknek van igaza?

Előre is köszönöm!

Szerintem pedig a nagybetű-váltó (SHIFT) billentyű nem ráz, nem harap, tehát bátran használhatod.
Frankye
(#) qvasz2 válasza hrtbrknone hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

Az autós hangszórók jobban bírják a rázkódást. Ha megfelelő dobozba építed, használhatod szobában is. Fordítva gondok lehetnek: ha egy szobai hangszórót autóba teszel, az idő előtt széteshet, mert nem arra tervezték.
(#) SzT3 hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok egy "blőd" kérdés az ilyen tipusu zavarszűrő kondinak van polaritása?
Vagy mindegy hogy hoyg teszem be? mert pl azt tudom hogy az elko kondikon a negatív lábnál vana csik az oldalán amibe van a akis negatív jel, és akkor azt rakom a pozítív polus felé a sima jelöletlen lábat meg a negatív polus felé mintha pl sorba kötném az ellemeket de ezeknél nem látok semmi jelölést.
Köszi
(#) pajti2 hozzászólása Márc 22, 2011 /

WLAN-os cuccokon látok olyan csatlakozót, amit "uFL"-nek nevez a szaki. Pld ezen a lapon:
TR-53BC IQRF 868MHz FSK UFL csat.

Erre kellene rádugnom olyan antennát, ami koax dugóra csavaros. Pláne a uFL csatlakozótól jó két méterre kellene vinnem a jelet kábellel, lehetőleg emberi veszteségek mellett. Hogyan szokás ezt szerelni? Mivel?
(#) SzT3 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Akkor nem igy ahogy rajzoltam hanem fordítva ugye?

kondi.PNG

(#) oleg53 válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia!
A kondenzátor nem jó a led előtét ellenállása helyett. Főleg így nem.
Egyébként annyit kell megjegyezni, hogy a kondenzátor pozitív sarka (azaz a nem jelölt sarka) legyen mindig a pozitívabb feszültség felé. Erősítők leválasztókondenzátorainál ez általában azt jelenti, hogy a pozitív sarok néz az erősítő belseje felé, és a negatív véghez férsz hozzá a külvilág felől.
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Pl egy tápnál stimmel hogy a negatív láb a test felé kell a pozitív meg a pozitív felé csak azt hittem hogy amikor sorba van kötve mint pl itt a leddel akkor ez változik.
Következő: »»   1253 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem