Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1254 / 3995
(#) SzT3 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Persze azt tudom. . hogy kell előtét meg ilyenek csak a szemléltetés kedvéért tettem gyorsan oda egy fogyasztót
(#) SzT3 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Akkor lényeg a lényegbe hogy akár sorba akár párhuzamba van a pozitív láb mindig a pozitívb felé van. . .
Köszönöm
Most már ezt is tudom
(#) fantom45 hozzászólása Márc 22, 2011 /

Hali. Azt kérdezném hogy pontosan mi a szerepe az erősítőknél a leválasztó kondenzátornak? Mit és esetleg hogyan működik ilyenkor?
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

A kimeneti leválasztóra gondolsz?
(#) baliaka válasza fantom45 hozzászólására (») Márc 22, 2011 2 /

A bementi leválasztó kondi, megakadályozza, hogy zárlat esetén feszültség jelenjen meg a bemeneten. Ugyanis a kondenzátor nem engedi átfolyni az egyenáramot!
(#) kadarist válasza baliaka hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Ezt a hozzászólásodat inkább töröld.
(#) kendre256 válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

uFL - "valami" pigtail kábellel. A "valami" helyén pl. N, SMA, RPSMA lehet, igény szerint.
Pigtail kábelek, van köztük uFL végű is.
(#) pajti2 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Thx. Bőven megvan ott minden, ami kell nekem.
(#) fantom45 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Igen például.
(#) wolverine14 hozzászólása Márc 22, 2011 /

Jóestét van egy vinyóm, amit gép nélkül szeretnék rávenni arra, hogy pörögjön, és ne álljon meg.
Milyen módszerrel lehet ezt kivitelezni?
(#) pajti2 válasza wolverine14 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

A winchester igazából egy önálló számítógép. Saját processzor firmware-el, mechanika vezérlés, adatbufferek meg minden. Szóval vagy egyben használod, és low lvl programozod, vagy felkonzervnyitózod, ráhuzalozol a motorra, és bevezeted neki a 12V feszültséget (az eredeti drótokat pedig levágod róla).
(#) wolverine14 válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Nekem már ez is eszembe jutott, de a gond az, hogy a hdd motorjának léptető vezérlése van, ezért reméltem, hogy hátha be lehet csapni valami egyszerű rövidre zárással a hdd vezérlését, hogy azt higgye, hogy feladat van, és ezért pörgesse a winyót.
(#) oleg53 válasza wolverine14 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Hali!
A PATA winyók felpörögnek, ha megkapják a tápfeszültségeket. Ezt sokszor kipróbáltam, amikor bütykölés után elfelejtettem visszatenni az adatkábelt.
A SATA típusúaknak talán kell egy parancs ehhez (de nem biztos), vagyis valószínűleg nem egyszerű megoldani.

Egyébként brushless motor van bennük, ami elektronikai szempontból egy léptetőmotor.
(#) hrtbrknone hozzászólása Márc 23, 2011 /

Hát először is nagyon szépen köszönöm a választ, qvasz2nek...

Másodsorban megkérdezném, hogy mit jelentenek a "hoyg", a "csik", az "akis", a "polus", és a "pld" (nyílván Programmable Logic Device) szavak? A backspace sem egy harapós vagy megrázós billentyű ha jól tudom.
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Márc 23, 2011 / 1

Ha egy végerősítő kimenetén látod a kondenzátort, akkor annak egyértelműen egyenfeszültség-leválasztó szerepe van, mert a két végtranzisztor közös pontján nyugalmi helyzetben féltápfeszültség van.
(#) oleg53 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2011 / 1

A bemeneten is kb ugyanez a szerepe. Sok erősítő belül eltolt feszültségekkel dolgozik. Ezt a DC eltolást hidalja át a bemeneti- és a kimeneti csatolókondenzátor.
(#) kadarist válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Igen, így van. Egy eklatáns példán keresztül próbáltam rávilágítani a probléma gyökerére a végerősítővel.
(#) janikukac hozzászólása Márc 24, 2011 /

3n3 és a 333 az mekkora érték a kondiknál? Nekem ezeket írja rajtuk.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hello!
Ez 33nF, mert az alapérték pF-ban van. Az első két szám az érték, az utolsó pedig tízes alapú hatványkitevő (egyszerűbben a nullák száma) 33*10^3 [pF]
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Okés, köszike ! A másik kérdésem! Itt a beültetési rajz : Bővebben: Link . Ott van ugye a két 333 -as kondi egymás alatt. Nekem a nyákrajzban ott nem volt furat, és csak az egyik kondi megy be. Mi a tehendő?

kérdés.JPG

(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Kell fúrni még egy lyukat. nem olyan nehéz. :yes:
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Oké, de hova?
(#) norby87 hozzászólása Márc 24, 2011 /

Sziasztok!

Egy TDA1558q IC-vel építek erősítők. Meg van szabva, hogy a tápfeszültség ne lépje túl a 18V-ot. Sajnos egyenirányítás után, majdnem 20V közeli feszültséget kapok. Hogyan tudnék ebből 2-3 V-ot ejteni, stabilizátor Ic nélkül?
(#) ujfalusi válasza norby87 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A trafó szekunderből le kell tekerni.
(#) oleg53 válasza norby87 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hali!
Szerintem pár sorba kötött dióda is megteszi a Graetz és a pufferek közt. Kicsit növeli a "tápegység" belső ellenállását, szóval nem a legjobb, de egy próbát talán megér.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A másik mellé. Van ott elég hely. Még vékonyabb vezetősávnál is csináltam úgy amikor kifelejtettem lábat, hogy a vezetősáv mellé fúrtam lyukat és a hátoldalon a lábat a megfelelő helyre hajlítva beforrasztottam.
(#) janikukac hozzászólása Márc 24, 2011 /

Zoltán: Pont úgy csináltam.

Új kérdés: Vannak itt nekem a potik. A 4.7k OHM-os olyan, hogy van ugye 3 lába, meg az alján 2. A két 100k OHM-os meg olyan, hogy van 6 lába. 2x3 lába. Hogyan kell őket bekötnöm ? Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

A 4.7 kohm -os alján levő 2 kivezetés valószínűleg kapcsoló. Ellenőrizd le ohmmérővel. Ha nem, akkor az ellenálláspálya leágazó kivezetései, ezek és a föld közé kondit kötve fiziológiai hangerőszabályzást tudsz megvalósítani. Ha nincs rá szükséged, hagyd szabadon. A két 100 kohm -os poti kettős pályájú, sztereo poti, ha csak egy panelod van akkor csak az egyik egymás mellett levő kivezetést használd, a másik hármas a másik panelre megy ugyanabba a pozícióba. A kivezetéseket mindíg ellenőrizd ohmmérővel.
(#) janikukac válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

4.7k OHM-os lesz a hangerőszabályzó. Lásd a rájzon! Akkor is kell azokat a kivezetéseket használni? Szerintem nem . Csak egy panelom van. Akkor csak az egyik 3-as kivezetést kell használni? Hogyan rakjam őket a panelbe. A csavarója kifelé álljon?
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Azt, hogy hogyan helyezed el a potikat, az a Te döntésed, a mechanikai konstrukciónak megfelelően. Ha a nyák ennek megfelelően van tervezve, és a tervezett kivitelű potikat használod, akkor nincs más dolgod, minthogy beülteted a helyére és kész. (remélve, hogy a nyáktervező odafigyelt a potméterek megfelelő pozíciójára is) Ha ettől bármilyen eltérés van, márpedig látszatra is van, -nem ugyanolyan potijaid vannak mint a nyáktervben látszik- a potmétereket a lehető legrövidebb vezetékekkel kell a nyákba kötni. Érdemes vékony 2 eres árnyékolt kábelt használni.
Látom, hogy a 4.7 kohmos a hangerőszabályzó, azon szokott a ki-be kapcsoló is lenni, és azzal lehet fiziológiai hangerő szabályozást megvalósítani, ha van az ellenálláspályának leágazása.
Következő: »»   1254 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem