Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Persze azt tudom. . hogy kell előtét meg ilyenek csak a szemléltetés kedvéért tettem gyorsan oda egy fogyasztót
Akkor lényeg a lényegbe hogy akár sorba akár párhuzamba van a pozitív láb mindig a pozitívb felé van. . .
Köszönöm Most már ezt is tudom
Hali. Azt kérdezném hogy pontosan mi a szerepe az erősítőknél a leválasztó kondenzátornak? Mit és esetleg hogyan működik ilyenkor?
A bementi leválasztó kondi, megakadályozza, hogy zárlat esetén feszültség jelenjen meg a bemeneten. Ugyanis a kondenzátor nem engedi átfolyni az egyenáramot!
Ezt a hozzászólásodat inkább töröld.
uFL - "valami" pigtail kábellel. A "valami" helyén pl. N, SMA, RPSMA lehet, igény szerint.
Pigtail kábelek, van köztük uFL végű is.
Thx. Bőven megvan ott minden, ami kell nekem.
Jóestét van egy vinyóm, amit gép nélkül szeretnék rávenni arra, hogy pörögjön, és ne álljon meg.
Milyen módszerrel lehet ezt kivitelezni?
A winchester igazából egy önálló számítógép. Saját processzor firmware-el, mechanika vezérlés, adatbufferek meg minden. Szóval vagy egyben használod, és low lvl programozod, vagy felkonzervnyitózod, ráhuzalozol a motorra, és bevezeted neki a 12V feszültséget (az eredeti drótokat pedig levágod róla).
Nekem már ez is eszembe jutott, de a gond az, hogy a hdd motorjának léptető vezérlése van, ezért reméltem, hogy hátha be lehet csapni valami egyszerű rövidre zárással a hdd vezérlését, hogy azt higgye, hogy feladat van, és ezért pörgesse a winyót.
Hali!
A PATA winyók felpörögnek, ha megkapják a tápfeszültségeket. Ezt sokszor kipróbáltam, amikor bütykölés után elfelejtettem visszatenni az adatkábelt. A SATA típusúaknak talán kell egy parancs ehhez (de nem biztos), vagyis valószínűleg nem egyszerű megoldani. Egyébként brushless motor van bennük, ami elektronikai szempontból egy léptetőmotor.
Hát először is nagyon szépen köszönöm a választ, qvasz2nek...
Másodsorban megkérdezném, hogy mit jelentenek a "hoyg", a "csik", az "akis", a "polus", és a "pld" (nyílván Programmable Logic Device) szavak? A backspace sem egy harapós vagy megrázós billentyű ha jól tudom.
Ha egy végerősítő kimenetén látod a kondenzátort, akkor annak egyértelműen egyenfeszültség-leválasztó szerepe van, mert a két végtranzisztor közös pontján nyugalmi helyzetben féltápfeszültség van.
A bemeneten is kb ugyanez a szerepe. Sok erősítő belül eltolt feszültségekkel dolgozik. Ezt a DC eltolást hidalja át a bemeneti- és a kimeneti csatolókondenzátor.
Igen, így van. Egy eklatáns példán keresztül próbáltam rávilágítani a probléma gyökerére a végerősítővel.
3n3 és a 333 az mekkora érték a kondiknál? Nekem ezeket írja rajtuk.
Hello!
Ez 33nF, mert az alapérték pF-ban van. Az első két szám az érték, az utolsó pedig tízes alapú hatványkitevő (egyszerűbben a nullák száma) 33*10^3 [pF] üdv! proli007
Okés, köszike ! A másik kérdésem! Itt a beültetési rajz : Bővebben: Link . Ott van ugye a két 333 -as kondi egymás alatt. Nekem a nyákrajzban ott nem volt furat, és csak az egyik kondi megy be. Mi a tehendő?
Kell fúrni még egy lyukat. nem olyan nehéz. :yes:
Sziasztok!
Egy TDA1558q IC-vel építek erősítők. Meg van szabva, hogy a tápfeszültség ne lépje túl a 18V-ot. Sajnos egyenirányítás után, majdnem 20V közeli feszültséget kapok. Hogyan tudnék ebből 2-3 V-ot ejteni, stabilizátor Ic nélkül?
A trafó szekunderből le kell tekerni.
Hali!
Szerintem pár sorba kötött dióda is megteszi a Graetz és a pufferek közt. Kicsit növeli a "tápegység" belső ellenállását, szóval nem a legjobb, de egy próbát talán megér.
A másik mellé. Van ott elég hely. Még vékonyabb vezetősávnál is csináltam úgy amikor kifelejtettem lábat, hogy a vezetősáv mellé fúrtam lyukat és a hátoldalon a lábat a megfelelő helyre hajlítva beforrasztottam.
Zoltán: Pont úgy csináltam.
Új kérdés: Vannak itt nekem a potik. A 4.7k OHM-os olyan, hogy van ugye 3 lába, meg az alján 2. A két 100k OHM-os meg olyan, hogy van 6 lába. 2x3 lába. Hogyan kell őket bekötnöm ? Bővebben: LinkBővebben: Link
A 4.7 kohm -os alján levő 2 kivezetés valószínűleg kapcsoló. Ellenőrizd le ohmmérővel. Ha nem, akkor az ellenálláspálya leágazó kivezetései, ezek és a föld közé kondit kötve fiziológiai hangerőszabályzást tudsz megvalósítani. Ha nincs rá szükséged, hagyd szabadon. A két 100 kohm -os poti kettős pályájú, sztereo poti, ha csak egy panelod van akkor csak az egyik egymás mellett levő kivezetést használd, a másik hármas a másik panelre megy ugyanabba a pozícióba. A kivezetéseket mindíg ellenőrizd ohmmérővel.
4.7k OHM-os lesz a hangerőszabályzó. Lásd a rájzon! Akkor is kell azokat a kivezetéseket használni? Szerintem nem . Csak egy panelom van. Akkor csak az egyik 3-as kivezetést kell használni? Hogyan rakjam őket a panelbe. A csavarója kifelé álljon?
Azt, hogy hogyan helyezed el a potikat, az a Te döntésed, a mechanikai konstrukciónak megfelelően. Ha a nyák ennek megfelelően van tervezve, és a tervezett kivitelű potikat használod, akkor nincs más dolgod, minthogy beülteted a helyére és kész. (remélve, hogy a nyáktervező odafigyelt a potméterek megfelelő pozíciójára is) Ha ettől bármilyen eltérés van, márpedig látszatra is van, -nem ugyanolyan potijaid vannak mint a nyáktervben látszik- a potmétereket a lehető legrövidebb vezetékekkel kell a nyákba kötni. Érdemes vékony 2 eres árnyékolt kábelt használni.
Látom, hogy a 4.7 kohmos a hangerőszabályzó, azon szokott a ki-be kapcsoló is lenni, és azzal lehet fiziológiai hangerő szabályozást megvalósítani, ha van az ellenálláspályának leágazása. |
Bejelentkezés
Hirdetés |