Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   106 / 254
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Szia! Örülök, hogy tetszik! Nem, egyiknek sincs semmi baja, csak a fényviszonyok voltak ilyenek. Amit a 2 középsőn látsz, az visszatükröződés, a másodpercekről meg nem jött vissza annyi fény. Közelről fényképeztem, és a kijelző méretei miatt teljesen eltérő szögekből verődött vissza az egy szem villanykörte fénye. Egyébként a perc-másodperc csövek biztos hogy 0 kilométeresek. Megvannak már a kettőspontok is közéjük, csak rögzítva nincsenek, mert öszvissz 2 napos az ötletem rá.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Sziasztok, nagyon impozáns így összeállítva a kijelzős panel ! Elválasztónak mindenképpen glimmeket szeretnék, gondolkoztam kettőspontban az eddig bevált elválasztó pont helyett, de a dátum és egyéb adatok kiírásánál jó lenne , ha maradna a pont kijelzése, tehát vezérelni kellene a szoftverből az elválasztó jelek tetejét és alját külön. Nem tudom, most a hardver képes-e erre. A glimmeket 8-10 mm-es átmérőjű üveg kémcsőbe fogom rakni a nixie-k közé. A nagy óra háza is alakul már, de még nem döntöttem el hogy üveg-fém vagy üveg-keményfa-fém kombináció lesz-e végül.
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
A DCF szerintem eléggé költséghatékony megoldás az óra pontosságának megőrzéséhez, pláne a DST váltások miatt is. A bekötésére nekem most az 5m-es fülhallgató hosszabbító vált be, elvágtam és az aljzat részét az órára, a jack dugós részt a modulra tettem a kábellel így könnyen bontható ha szükség van rá. Szerintem a nagy órát nem sűrűn fogom ide-oda rakosgatni már csak a méretei miatt sem, tehát meg lehet találni hozzá az ideális vételi helyet. Hp41C szoftverével és megoldásával még itt Miskolcon is többször volt 59 szinkron/óra.

DSC01289.JPG
    
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Így már értem. Ezek szerint nekem pláne felesleges az RTC mivel én kizárólag a pontos időt szeretném kijelezni. Egyedül annyit kéne még majd tudnia az órának hogy egy megadott kerek egész órás kijelző ki- és bekapcsolást lehessen beállítani rajta, ezt is csak a csövek élettartama miatt.
Négy csöves órát tervezek mivel "csak" négy darab 568-am van és ezzel a mérettel nekem ez tetszik. Tehetnék a másodpercek kijelzésére 566-okat de nekem már azzal is túl sok. Sőt a meglévő négy csöves Z566M órámhoz sem tudok hozzáképzelni még két csövet. Valahogy így kompaktabb.
Amit viszont észrevettem hogy rengeteget számít a csövek távolsága az olvashatóság szempontjából és szerintem sokan ösztönösen túl közel teszik őket. Nekem talán kisgerié is túl közel van. Azt tervezem hogy a beizzított 568-akkal fogom kikisérletezni a számomra egészséges karakter távokat.
Eladásban azért gondolkoztam mert megrészegített a nyereségvágy ami máskor soha nem fordul elő velem. A cserealapot 6 darab NOS ebay-es IN-18 és foglalataik valamint 6 darab szintén ruszki 74141 szolgáltatták ami nekem kereken 50 ezres kiadást jelentett több év alatt több tételben, az 568-akat az ebay-en ennél jóval-jóval magasabb áron el lehetne adni. :yes:
(#) zoknee válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
De szép csövek!

Könnyű volt őket beszerezni?
Én már csak egy nixie órát akarok építeni, ha tudok ilyen nagy csöveket szerezni. Az IN-18-asok azért nem két forintok.
(#) MrBrown válasza zoknee hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Nagyon nehéz beszerezni.
6 darab IN-18 az ebayen 220 dolcsi, nagy ritkán ha van Z568M akkor 4 darab egy ezres
(#) Hp41C hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Új, használatlan, eredeti Texas (90 -ben gyártott) SN74141 meghajtók kaphatók... Még 12 darab van neki...
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
A hardver képes rá, de nem úgy, ahogy gondolod. A kettőspontok csak egyszerre vezérelhetők, azaz a teteje és az alja nem vezérelhető külön, de ha a megfelelő csövek aljára külön tennénk egy-egy pontot, azt meg lehetne hajtani. A napokat vezérlő 74HC595 meghajtja ugye a napokhoz tartozó 74141-et, és még maradt 2 szabad lába. Ebből az egyiket fel lehetne használni a dátumpontok vezérlésére. (szerintem elegendő az az egy láb, a dátumpontokat úgyis egyszerre kéne meghajtani) Szerintem ez a verzió esztétikusabb is lenne, mivel a kettőspontok alsó helyei sem lesznek eléggé lent ahhoz, hogy jól nézzen ki.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Igen-igen, kinek mi tetszik jobban. Én meg pont a nagy távolságokat nem szoktam annyira preferálni a csövek között, azért terveztem így. Szerencsére mindenki a saját ízlése szerint rakhatja össze.

@zoknee: igazából mázli, és kitartás / türelem kérdése, ha emberibb áron akarsz hozzájutni. Nekem is sok időbe telt, míg lett.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Bár most hogy reggel óta óránként ránézek a képeidre egészen optimálisnak tűnik a távolság, persze sokat fog segíteni ha lesz kép a beizzított állapotról is.
Addíg is elgondolkozhatnál rajta hogy milyen díjazás ellenében dobnál össze egy ilyen panelt 4-es változatban.
üdv.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Hogy jobban látsszon, felrakok még egy képet, ahol teljesen szemből látszik. A csövek közti kis távolság 0.5cm, a nagy távolság 2cm. Megfelelő méretű glimmekkel (már megvannak) egész pofásan fog kinézni szerintem. A legyártás... Pont ez után a nyák után döntöttem úgy, hogy ilyet kézzel többet sosem, mert eszméletlen meló volt vele. Meg ezen nincsenek rajta a 74141-ek, mert vezérpaneljeim voltak használtan. Nekem is lesz még szükségem egyébként egy 4-es változatra, szóval még meggondolom. De azon már a vezérlő IC-k is rajta lesznek. Most pont abba futottam bele, hogy sokkal nagyobb meló bontott alkatrészből dolgozni, mint újonnan összerakni az egészet. Ami vígasztal, hogy legalább fogy a felhalmozott cucc.

front2.JPG
    
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Még egy négyesre? :eek2:
Tehát van még 4 ilyen csöved
Nem az van hogy a 141-ek max árama a határán van az 568-ak anódáramának ezért óvatosságból MPS-A-kat használnak?
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Ömm... van, azóta még 4 új. Itt. A Z568M-ek anódárama adatlap szerint 4-7mA, máshol olvasva ideális esetben 5.5 mA. Nekem mérve is pont ennyi, mikor az anódfeszültség (csak a csövön mérve) az adatlapi 140V. A 74141 max árama is 7mA, nem lesz azzal gond. Amúgy amiből a használt Z568M-eim vannak bontva, ott is ezzel az IC-vel volt megoldva a vezérlés, és lazán ment. (Multiplexelésnél kezdődnének a gondok ezekkel a csövekkel, amikor 74141-el akarnád megoldani, mert ott haladná meg az áram a 7mA-t.)Itt.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Ez esetben maradok én is a141-eknél. Szűkül a kör a 4 csöves 568-as óra esetében. Meghajtás 4 X 74141, non multiplex, DS32, DCF az évi egyszeri beállításhoz, a pic szünetmentes táplálását kell még kitalálni hogy az nagyobb -több órás kihagyásokat is átvészeljen bár a 6 csöves IN-18 órámban az 1F/5,5V ellátja kb 3 órára. Az anódfesz előállítására a jól megszokott kapcsolóüzemű tápot kéne használni Hp41C szerint csak azt nem tudom hogy egy szimpla konfiguráció is megbírkózik-e biztonsággal hosszú távon a 4 X 5-6mA-el. Az egyetlen beprogramozható kikapcsolási periódus nekem elegendő de nem tudom hogy érdmes-e kijelző védő rutinnal (mikor átjáratja az ősszes karaktert) vesződni, vagy inkább cserélgetni a csöveket egymás közt (mámint magamban a 4 csövet) mondjuk fél évente-évente?
Ahogy elnézem csövet nem tudok felajánlani érdemben fizetségül de ha tényleg csinálsz majd 4 csöves egy 4 az 1 panelon lévő foglalatot ami a 141-eket is tartalmazza gondolj rám is légyszi biztos vagyok benne hogy ki tudunk találni cserealapot ha más nem a már unásig emlegetett pénzt.
üdv.
üdv.
(#) MrBrown válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Meg is vettem őket
Ha igényt tartasz rá 6 darab máris a Tied a HV5630-ak mellé, bőséggel megdolgoztál érte
...már eddíg is
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Jó régen árulgatta a srác, már én is vettem belőle jópár héttel ezelőtt (meg k155id1-et is beszereztem)
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Szerintem az a táp már nem bírkózik meg ekkora árammal. Egyszer már belinkeltem ezt a tápot, én ezt fogom használni. Szerintem elegendő a csöveket cserélgetni de nem tudom milyen gyakran. Lehet érdemes ezt a karakter-megjáratós rutint beleépíteni. A használt Z568M-eim közül 2 olyan, hogy a 8 és 9 számjegyek hiányosan jelennek meg, mert azok valószínű sosem világítottak rajta. Ezeket épp most regenerálom. Az egyiknél biztosan sikeres lesz, a másik még kérdéses. De ha nem sikerül sem baj, legfeljebb elsütöm mondjuk óra-10-es helyiértékre. A panelt lehet hogy sikerül legyártatnom, de még nem tudom mikor, szóval nem leszel elfelejtve. Pénzt nem várnék érte, cserealapnak nekem cső is tökéletesen megfelelne majd, az sosem árt, de ezt majd akkor megbeszéljük.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Féltem ettől a választól, ezt a tápot készen veszed vagy építed?
Nálam a szabály 1 csöves erősítő után 1 nixie óra majd megint 1 csöves erősítő...
Szóval most készült el egy erősítőm és jól szuperál tehát lehet dobozolni. Amíg elkészül a doboza össze kell dobnom a minitron órát amihez már minden meg van, Aztán jön egy nagyszabású erősítő aminek igencsak köze lesz a nixie-s topikhoz (Hp tudna mesélni, Ő fejlesztett hozzá egy pic progit) és csak ez után következik a "project568-4" . Ez az én tempomban annyit tesz hogy remélhetőleg még idén...
Ennyit a sürgős-nem sürgős kérdésről a foglalatok terén
üdv.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
A Mule 1-ben benne volt a karakterjáratós rutin a dátumkijelzés előtt, ki is szedetted belőle velem Ha már vásárlás, most vettem vadi új 2db RC5-ös philips távirányítót ugyanott a Mule v2-höz, van még belőle sok és egészen jó az osztása...

rc5.jpg
    
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Én építem. Az oldalon fent van nyákterv, meg minden hozzá, de megcsináltam lay-ben én is, ezt is felraktam már az oldalra. Az igazi nehézséget a MAX1771 ic beszerzése jelentheti, de nekem kb. 2 éve még sikerült termékmintaként hozzájutni. Akkor majd szólok, ha előrelépés van nyák-foglalat ügyben.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Rendben köszi
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Szia ! Én is régóta tervezek egy dekatronos projektet ... vagy esetleg valamit E1T-vel
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Igen tudom De ez az adott mikrokontroller miatt volt, meg persze jóval olcsóbb csövekkel...
(#) MrBrown hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
Nyilván szánalmas magyarázkodásnak tűnik (mert az is) de a napokban terveztem elpostázni a dekatronnal együtt.
Nem egészséges kihúzni a gyufát forumtársaknál de annyira-de annyira lusta vagyok, pedig a posta 300 méterre van a munkahelyemtől.
Mivel igen régen igértem, megtennéd hogy priviben dobsz egy címet?
Mit monhatnék, ilyenkor elég erős szó a bocs ?
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Azt a progit azóta beégettem felületszerelt PIC16f84 041/SO -ba abban is jól elketyeg
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Rá se :smoke: csak nem bírtam megállni gonoszkodás nélkül.
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Hát igen az iyen magas labdát illik lecsapni, de mentségemre legyen mondva, akárhánysor kihúzom azt a bizonyos fiókot a munkahelyemen (heti 4-5x) ahova ezek be vannak hányva mindíg felszisszenek de gyoran vissza is tolom.
(#) HeZ válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Láttátok, hogy az új K sorozatú PIC-ekben van hardver beépített RTCC (Real Time Clock) modul? Pl 18F65K22, Chipcad-ban nettó 720 forint körül van 64 lábú tokban, tehát port hegyek vannak, 12 bites ADC, 2 KB RAM, 1 KB EEPROM, 32 KB flash, 1,8-5,5 V táp, 8 darab időzítő, stb...
18F66K22 nettó 810 forintért 64KB flash, 11 időzítő...
Ezekkel nincs gond szoftverrel, tárhellyel, meghajtásal, illesztéssel .
(#) Hp41C válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Szia!

Onnan volt az cím, hogy már megvettem 6 db -ot a nagy órához....
(#) Hp41C válasza HeZ hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Szia!

Azokhoz a 64, 80, 100 lábú tokokhoz való paneleket már nehéz vasalással csinálni, nehéz őket beforrasztani (főleg sok X -szel az életkorban), a hibakeresés sem egyszerű... Egyértelműen csak haladőknak... Figyelni kell, mert 3.3V -os tápfeszültséget igényelnek.
Következő: »»   106 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem