Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   56 / 153
(#) hatvanasjocó válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Akinek nincs forgó kondenzátora az keressen meg privát üziben! A Vatera nagyon drága.
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 28, 2011 /

Üdvözletem!
Ma délután kitaláltam,hogy végre be kellene dobozolnom a rádióm.E közben pattant ki az a kérdés miszerint:mi alapján készítünk teketcset rádióba?Nyilván induktivitás,de van erre valamilyen képlet?Menetszám-átmérő-huzalvastagság háromszög?Más:Szeretnék csinálni egy nagyobb teketcset,130 menetesre gondoltam,minden 15.-nél leágazás.Milyen átmérőre lenne célszerű megcsináni?
Köszönettel:Máté.
U.I.:Egyébként 'tipikus' elrendezést alkalmaznék,középen kondi,baloldalt a leágazások jobboldalt meg antenna,földelés hüvelye.Mindez faalvázon,(talán) bakelit előlappal.
(#) gg630504 válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Induktivitásra van képlet. Sok is. Bővebben: Link
(#) sz_ferko válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Azt, hogy milyen, mekkora tekercset készíts az nagyon sokmindentől függ.
(#) Vales hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Üdv!
Már régen írtam ide, de találtam egy olyan érdekességet, ami biztosan "felkavarja az állóvizet" a detektoros témában. Érdemes lenne ui. kipróbálni olyasvalakinek, aki erős hely KH adó közelében lakik. Sajnos a szolnoki 1341KHz-es nagyadó már nem sugározza a MKR-t, ezért én már nem tudom kipróbálni.
Tehát: annó gyermekkormban, még 1985-86 táján talán, amikor még Szolnokon két KH adó is ontotta az éter hullámait, általános iskolás barátommal elábrándoztunk azon a dolgon, hogy vajon ki lehetne-e használni a nagyteljesítményű adók vivőhullámait információ továbbítására, amikor éppen nincs moduláció, mondjuk néhány a másodperces adásszünetekben. Azt találtuk ki elméletben, hogy egy több sebességes orsós magnóval 2,38cm/s sebességgel felvesszük a rövid üzenetet - pár szót -, majd a rövid adásszünetben az "adó oldalon" lejátszuk mondjuk 9,53cm/s sebességgel gyorsítva, a "vevő fél" pedig azt rögzíti 9,53-mal, majd lejátsza 2,38-cal. Mondjuk ez lett volna a "Vatyi-Roby féle hang-SMS". Sok ilyen elektronikai-hírközlési "butaságon" gondolkodtam akkoriban, és ez is megmaradt emléknek a tudatalattim háttér archívumában. Banális, gyermeki álmodozás, el is felejtettem, felnőttem, informatikus lettem, az elektronika-rádiózás pedig megmaradt hobbinak.
Aztán a tavalyi nyár végi szabira levittem a Balcsira a Rádiótechnika 2010/7-8 nyári duplaszámát, ahol szokás szerint Wlassits Nándor "A rádió vezérfonalában" cikket kezdtem el olvasni. Az 1927-es év rádiós eseményeit felvonultató történeti áttekintés elsősorban a detektoros rádióvétellel kapcsolatos érdekességeket vonultatott fel és egyszer csak elakadt a lélegzetem: az egyik előfizető arról számolt be a közönségszolgálatnak, hogy neki detetktoros vevője van és a 60m-re lakó szomszédja, aki lámpás audionnal rádiózik hallja, főképp adásszünetben, hogy mit beszélgetnek a lakásban!!! Számat tátva olvastam e sorokat, mert azonnal előjöttek a gyermekkori emlékek, hogy miről is álmodoztunk. A detektoros rádió, mint adó?! Kollégák, lehetséges ez? A cikket be szkenneltem, csatoltam a kérdéses részletet. Szeretettel várom a véleményeket!
(#) Abukodonozo válasza Vales hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ez nagyon érdekes. Örvendek, hogy felmerült ilyesmi!
(#) Vales válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

A történet tisztára olyan, mint az Avatar-ban, vagyis gyerekkoromban azért juthatott ez eszembe, mert ábrándozás közben úgymond rákapcsolódtam a "Kollektív Tudatalattira" és "letöltöttem ezt az 1927-ben keletkezett információt". Tisztára, mint a Na'vik, akik eljárnak az "Emlékek Fájához", bár nem emlékszem , hogy a hajamat odakötöttem volna bármelyik gyümölcsfához a kertben anno.
Még azt szeretném kérni, hogy ha valaki kipróbálná ezt az effektust, majd rögzítse már és ossza meg mondjuk a YouTube-on. Már nagyon bánom, hogy annó nem próbáltam ki, amíg volt Szolnokon MKR...
(#) pucuka válasza Vales hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Köztudott, hogy AM modulációnál a kisugárzott teljesítmény fele a vivőhullám teljesítménye, ami semmilyen információt nem hordoz, csak a vevőoldalon van szükség rá, az egyszerű demodulációhoz. A kisugárzott teljesítmény másik fele jut a két oldalsávra, ami a tényleges információt hordozza, A KH adók (tudtommal a Kossuth, bocs MR1, vivőjét kis sebességű adat átvitelre használ(ják)ták) a rendelkezésre álló kis sávszélesség miatt nemigazán terjedtek el, mert speciális berendezések szükségesek hozzá. Elég régi utolsó információim szerint állomásazonosítót sugároztak rajta.
A másik információval kapcsolatban az tény, hogy egy antennából, és egy diódából álló kapcsolással lehet zavarójelet visszasugározni, a diódán fellépő intermoduláció miatt. De hogy ezt a jelet még hasznos jellel modulálni is lehet, arról nincs tapasztalatom, de el tudom képzelni.
(#) gkari válasza Vales hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Szerintem lehetséges. A detektoros vevő és az audion antennái elég nagy méretüek
, és nyilván közel(talán épp egymással párhuzamosan)egymáshoz voltak(csatolásban). Az audion-gerjedéshatáron-nagyon érzékeny, a detektoros hallgatója(mikrofonként) "visszamodulált"és így a detektoros készülék is lehetett az adó.
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Az előbbi dologhoz nem tudok hozzászólni, de egy másik, számomra megmagyarázatlan jelenséget (biztos van magyarázat, csak én nem ismerem) szinte bármikor tapasztaltam. 1957 elején került hozzánk egy Orion 331-es (csöves) rádió, ami akkori szakszóval "disszidált" nagynénéméktől öröklődött ránk. Gyerek és diák koromban igen sokat hallgattam. A Kossuth (nekem sosem lesz mr1) adónál a csendben nagyon halkan, mindig egy kicsivel előbb megszólalt az, ami utána rendes hangerővel jött. Szentendrén laktam.
(#) gg630504 válasza Vales hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Duplex átjátszó tornyán minden csavart alaposan meg kell húzni és lefesteni, mert a korrodált csavar zavar.
(#) gg630504 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ilyen jelenséget én ( kazettás ) magnetofon felvétel visszahallgatásakor tapasztaltam. A szomszédos menet hangja átmágnesezi a szalagot. Kicsit zavaró. * BBC-t hallgattam két úton két rádióval: 1. rövidhullám közvetlenül. 2. műhold oda-vissza + magyar URH hálózat. * A solti adón a teljesítményszabályozás miatt késleltetés van.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Találtam valamit. Jó nézegetést!
(#) oldman válasza Vales hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Idézet:
„az egyik előfizető arról számolt be a közönségszolgálatnak, hogy neki detetktoros vevője van és a 60m-re lakó szomszédja, aki lámpás audionnal rádiózik hallja, főképp adásszünetben, hogy mit beszélgetnek a lakásban!!!”

A dolog ikább fordítva képzelhetző el, és semmi titokzatossság nincs benne.
A lényeg itt bújik meg "főképp adásszünetben"

A történet szerintem arról szól hogy a visszacsatolt audiont a tulaj addíg tekergette amíg "begerjedt" a korabeli szóhasználataal éve (oszcillátoként, adóként működött) és valószinűleg valamelyik alkatrész átvette a hangrezgéseket (A mikrofónia, gyakori jelenség volt az elektroncsöves technikában, de egyéb alkatrész is is okozhatja) ami modulálta a túlcsatolt audion jelét.

Ezt minden gond nélkül lehetett venni egy detektorossal.

A régi szép időkben amikor még audionokat/visszacsatolt audionokat építettünk és őrületbe kergettük a szomszédokat ha túl hangosan hallgatták a "jó ebédhez szól a nóta" c. műsot.
(#) moltam válasza oldman hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

De itt pont fordítva volt. A vcsa t használó hallotta a detektorost használót.
(#) MaTe193 hozzászólása Ápr 27, 2011 /

Üdvözletem!
Kissé kihalt a topic.'Ébresztőként' egy kérdés:Tudom,hogy detektoroshoz lehet használni piezos fülhallgatót,viszont kell munkaellenállás is.Hány Ohm-os legyen illetve hogyan kössem(soros/párhuzamos) a fülessel?
Más:Megmakacsolom magam és végre bedobozolok egy rádiót.Tekerccsel hangolhatóra gondoltam(nem variométeres,bár az is tervben van ).Vaterán láttam egy ötletes megvalósítást,én is valami hasonlót szeretnék.Bővebben: Link(Eszméletlen egyesek mennyit nem adnak egy ilyen egyszerű dologért!)Aztán egy 'normálisat' is szeretnék véglegesíteni,ennek már meg is van a terve.Be is ékelnék ide egy kérdést:Tekercs ügyében ~130 menetre gondoltam,leágazásokkal 50mm-es átmérőre.Vajon jó lesz?
Máté.
(#) gg630504 válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Az ellenállék lesz a detekték munkaellnálléka. Gyakorlatilag legalább ugyanannyi, mint a dinamikus fejhallgaték ellenálléka, azaz 2 kilOohM. Természetesen párhuzamosan kötendő, mert a kristály fejhallgaték egyenáramúlag szakadás, a sorbakötésnek nincs értelme. Pont azért kell vele párhuzamosan ellenállék, hogy egyenáram folyjon át rajta.
(#) hatvanasjocó válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Gyakorlatban 50-200 kohm-ot kötnek a kristály(piezzo) hallgatóval párhuzamosan. Azért nagyobbat a mágneses hallgató ellenállásánál, hogy kevésbé terhelje a diódán át a rezgőkört így annak nagyobb lesz a Q-ja ezzel pedig jobb a szelektivitása.
(#) gg630504 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Az RC időállandó a legmagasabb hang frekvenciáját határozza meg. Próbáltam kristály fejhallgaték kapacitását mérni, de a hallgaték kattogott, a digitális kéziműszerék pedig hülyeségeket írt ki ( minden méréshatárban nagyon mást ). Valami más módszerrel kellene mérni ( +L +GDO ? )
(#) sz_ferko válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Nem érdemes tudományos elemzésbe merülni. Fogadd el bátran az "öreg rádiós rókák" tanácsait. Nézdd csak a melékelt képet! Működik.

rec2.jpg

(#) hatvanasjocó válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Abban igazad van, hogy az időállandóra is figyelni kell de detektorosnál pont azért használják, hogy minél kevéssé terhelje a hallgató a dióda- rezgőkör rendszert. Egy ilyen minimál hardvernél ez is az eredményesség feltétele. Amerikai detektoros "megszállottak" szinte csak piezzó hallgatókat használnak. A piezzó hallgató mint mechanikus rendszer elég magas frekvencián rezonál, nem tekinthető klasszikus C elemnek ezért a nagyobb ellenállás szubjektív mélyítése előnyösebb.
(#) Marczilla hozzászólása Máj 17, 2011 /

Sziasztok! a detektoros rádiómhoz szeretnék elemet csatlakoztatni hogy hangosabban szóljon, van erre valami megoldás? már rég írtam ide
(#) gg630504 válasza Marczilla hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Igen, de az eleméket hangfrekvenciás erősítékhez kell kapcsolni. Az erősíték bemenetét a fejhallgaték helyére ( helyette 4 .. 47 kiloohmos ellenállék ) kell kötni, a kimenetére pedig a fejhallgatékot vagy hangszórékot.
(#) Marczilla hozzászólása Máj 17, 2011 /

köszönöm a választ! megpróbálkozok vele, most úgy szól jól a rádióm hogy összekötöttem a hifivel, de az úgy már nem hangulatos
(#) ludus válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Ez valami új nyelv amit használsz? Őrjítő olvasni! Tudom akkor ne olvassam...
(#) gg630504 válasza ludus hozzászólására (») Máj 17, 2011 1 /

Csak alkalmazkodok a fórum szóhasználatához. Itt "biztosíték" szerződési kitétel ( garancia például hitel visszafizetésére, mint a jelzálog jog bejegyzés ) a szokás a "biztosító" alkatrész helyett.
(#) hatvanasjocó válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 2

Én nem használnám ezt a kitekert nyelvet, gondolva a legifjabb olvasókra akiknek egyébként is probléma a helyes műszaki kifejezések elsajátítása. Akinek meg tetszik az inkább privát üzenetben szabadon gyakorolja! Kazinczy és társai már egyszer elvégezték a nyelvújítást és mi nem vagyunk akkorák, hogy nyomukba lépjünk.
(#) Gafly hozzászólása Máj 17, 2011 /

Ugyanakkor teleppel előfeszitve még a "hagyományos" két dinamikus hallgatós telefon is jobban működik. Erre még tini koromban sem tudtam görcsöt kötni, és most sem (ettől még gyakorlatban is tapasztaltam)...
Ez olyan X aktás dolog
(#) sz_ferko válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Használd bátran a szakmához, fórumhoz illő és alkalmas nyelvezetet. Ne szégyeld!
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Tán a rejtelem abban leledzik, hogy minden dióda kezdeti, könyök szakaszában meglehetősen nagy differenciális ellenállást képvisel., így nagy rajta a veszteség. Ez csökkenthető, ha minél nagyobb "pufferkondit" használnánk, ennek viszont gátat szab, hogy a hangfrekvenciát viszont ne vágja. Meg kellene nézni pontosan az impedancia viszonyokat. Ha viszont a diódát némileg előfeszíted, a differenciális ellenállása lecsökken, így kisebb rajta a veszteség is, nyilván hangosabb lesz a szerkezet. (ez csak okoskodás, sohasem számoltam utánna, de úgy érzem, valami ilyesmi a magyarázat)
Következő: »»   56 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem